Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deweloper

Zalety i wady MIESZKANIA W STARYM BUDOWNICTWIE

Polecane posty

Gość deweloper

Zamierzam lupic mieszkanie w kamienicy, jestem ciekawa opinii jak sie mieszka w takim miejscu.

Gość ttrtrtrtrtrtrtrt
zalety: 1. przestrzeń 2. mało sąsiadów Wady: 1. wilgoć 2.ogrzewanie- jak elektryczne to drogo, jak piece kaflowe jeszcze gorzej 3.ciągłe remonty: elektryka, ściany, łazienka, szczególnie gdy nie ma wody z centralnego zródła, to wtedy albo gaz albo prąd Zaleta: niski czynsz ;

Gość koleżanka.
U mojej koleżanki zamarzają zimą rury i zero wody:(,ale dodam,ze mieszkanie ma na strychu

zalety: grube mury (dobre przy wscibskich sasiadach) i duze pomieszczenia. wady: jak dla mnie - wszystko inne. lubie raczej nowoczesne budynki :)

Zaletą jest na pewno przestrzeń, z reguły pomieszczenia są niestandarowe dają dużo możliwości aranżacji mieszkania. Moja kuzynka mieszka w takim mieszkaniu. A wadą wysokość mieszkania, ogrzanie zimą pochłania masę pieniędzy, okna są ogromne, wymiana okien kosztowała ją sporo, poprzednie były nieszczelne. A pozatym ważne też jest czy aby taki budynek nie jest w spisie zabytków, bo wtedy o przeprowadzenie modernizacji musisz mieć zgodę Starostwa danego miasta, architekta itp.

Gość maallkkoon
Wszystko co powyżej na nie i na tak. + + Dotyczy miasta lub bliskiej okolicy (dojazd do miasta max 30 min) wartość mieszkania w starym budownictwie ciągle rośnie jeśli kupisz stosunkowo tanio i zainwestujesz , to napewno nie stracisz przy ewentualnej sprzedaży. Skąd wiem? tak zrobiłem 3 razy ( mieszkania powyżej 90 m kw w centrum) na kupca trzeba poczekać ale zysk był. Teraz mam kasę i urządzam się w 108 m w śródmieściu i nie sprzedam. Powodzenia .

Gość Re alistka

Gość Re alistka

Gość realisytka
Zalety: BRAK!!!!!! Wady: wilgoć grzyb zimne mury przewiew smród wysokie pomieszczenia sypiace sie tylki stare trzeszczace drzwi przewiewne okna zimnica zatęchłe i skrzyoiace podłogi olbrzymie okna spekane zalane sufity zabite rury(niedrozne) brak centralnego ogrzewania palace się instalacje elektryczne walące sie schody na klatce szczury myszy karaluchy i prusaki mrówki (dosłownie całe roje mrówek) patologiczne sasiedztwo obeszczane katy klatki i zaułki mroczny klimat obskurny budynek

Gość 96 metrów
realisytka>> ty chyba opisałas rudere albo jakas komorke.... nie zamieniłbym swojego mieszkania na zadne M w bloku: robactw i gryzoni brak sufity obniżone i docieplone okna PCV piece przestawione ( nie cierpie CO) klatka schludna (korzystaja z niej ludzie) elewacja wyremontowana 2 lata temu mieszkalem 3 lata w bloku i tyle mi wystarczy.....

no najgorsze jest to ze nie ma lazienki ani ubiakacji w domu... no przynajmniej moja kumepla tak ma:( eh straszne..

Ja bym sie z tym grzybem i wilgocia nie zgodzila... Stara cegla jest swietna... Teraz takiej nie robia... Moja babcia ma mieszkanie w kamienicy i bez ogrzewania jest tam w zimie cieplo, mowy nie ma o jakiejs wilgoci, grzybie itp... No i te wysokie stropy :) Ale kibelka i lazienki to nie ma :(

Amant Wszech Czasów ---> Mylisz sie... grzyb wylazi przez przemarzniecie murow... :P Wcale nie jest cieplo... :(

Gość duża zaleta dla mnie
-to wysokie sufity...przestrzeń -nietypowe wnętrza... nie jak w zwykłym bloku tyklo kwadratowe, ewentualnie ścięte i zazwyczaj 2,5 m wysokie :) -często korzystna lokalizacja i niski czynsz w jednym wady -często kiepski stan techniczny całej kamienicy... obskurne klatki schodowe.... to jest to co mnie najbardziej przeraża -konieczność dorgiego remontu