Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość whitechocolate

kto nie lubi białej czekolady?

Polecane posty

Gość whitechocolate

jak w temacie;)

Gość ja nie przepadam

nie lubie bialej, bo mi sie pozniej jakas \'chemia\' dziwna odbija :O ciemna z nadzieniem jogurtowym to jest to! :D

Gość ja nie cierpie białej
smakuje jak mydło a nie czekolada uwielbiam toffi

Rodzaje czekolady * Kuwertura jest to, przeznaczona dla profesjonalistów, wysokiej jakości czekolada o dużej zawartości masła kakaowego, które nadaje jej połysk. Używana jest do dekoracji wyrobów cukierniczych i do rzemieślniczej produkcji czekoladek. Przed użyciem trzeba ją stemperować. * Kakao wytwarza się z miazgi kakaowej po oddzieleniu masła kakaowego. Następnie praży się je i miele na miałki proszek. Dodane do budyniu czy wypieków nadaje im czekoladowy smak. * Czekolada w proszku używa się jej do pieczenia i do sporządzania napojów. Zawiera mniejszą ilość kakao niż kakao w proszku, jest łagodniejsza i słodsza. * Czekolada gorzka często nazywana \"luksusową\" zawiera około 75 procent kakao z niewielkim dodatkiem cukru lub bez. Czekolada wysokiej jakości zawiera także czysty ekstrakt waniliowy, bardzo drogą przyprawę, niekiedy zwaną Bourbon Vanilla, uzyskiwaną z orchidei rosnących na Madagaskarze oraz niewielkiej ilości lecytyny. Czekolada ta ma intensywny aromat i piękną ciemną barwę, stanowi idealny składnik deserów i ciast. * Czekolada mleczna powinna zawierać około 40 procent masy kakaowej, jednak większość na rynku produktów zawiera jej zaledwie 20 procent. Czekolada mleczna produkowana na masową skalę ma też dużo cukru, często do 50 procent. W niektórych krajach dozwolony jest dodatek do 5 procent tłuszczu roślinnego, jako substytutu kosztownego masła kakaowego, a także sztucznych substancji smakowych i zapachowych. Ma łagodny, słodki smak i aromat. Choć jemy ja najchętniej, to jednak nie nadaje się do rozpuszczania i wypieków. * Czekolada biała jest to w rzeczywistości masło kakaowe bez miazgi kakaowej, z dodatkiem cukru i mleka. Lepsze gatunki są równie gładkie i aromatyczne. Biała czekoladę należy rozpuszczać bardzo ostrożnie, jest bowiem bardzo wrażliwa na temperaturę niż czekolada ciemna. * Czekolada biologiczna (Bio-czekolada) jest trochę droższa niż inne rodzaje czekolady, ale ma wyższą jakość i odznacza się dużą zawartością kakao, wytwarz się ją z ziarna pochodzącego z upraw ekologicznych. * Czekolada deserowa najlepiej nadaje się do celów kulinarnych. Zawiera od 30 do 70 procent kakao, należy więc przed kupnem sprawdzić skład. Im więcej kakao, tym lepszy smak i aromat czekolady. * Pastylki czekoladowe są to małe, jednakowej wielkości kawałki czekolady. Zawierają mniej kakao niż zwykła czekolada, a można je kupić w trzech odmianach: z ciemnej, mlecznej i białej czekolady. * Polewa do ciast o smaku czekoladowym jest to mieszanina cukru, oleju roślinnego, kakao i przypraw. Smak i aromat ma niezbyt intensywny, ale za to świetnie nadaje się na wiórki czekoladowe. Dla lepszego smaku trzeba dodać trochę deserowej czekolady. Pozdrawiam łakomczuszki i łakomczuchów :)

Gość Justinka_
3 grosze,bardzo ciekawe informacje :). A czy moglibyscie podac nazwy firm produkujacych najlepsze i najdrozsze czekolady?

Gość Justinka_
Lindt znam.Jest przepyszna :). A czy oprocz Lindt sa jakies jeszcze inne drogie czekolady??

Gość Justinka_
Ja tez nie lubie bialej.Dla mnie jest baaaarzo słodka i mdła. Za to lubie Lindt :).Tylko troche droga.

Gość Justinka_
A jakie jeszcze znacie drogie czekolady,takie z wyzszej półki oprocz Lindt?

Gość gość
rsjn4jetZpvqKt9mkxrWEyov