Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oparzona

Domowe sposoby na poparzenia wrzatkiem? ktos zna? Pomózcie!!!!!!

Polecane posty

Gość oparzona

czy ktos moze coś mi doradzić? oaprzylam sie wrzątkiem, co robic??

Gość ****************
nie smaruje niczym

Gość alelen
Dlugo bardzo dlugo trzymac pod jak najzimniejsza woda, najlepiej biezaca. Zalezy jak mocne oparzenie, od kilkunastu minut do 3 godzin nawet. Poznaje sie ze jes dobrze jak po wyjeciu oparzonego miesca z wody, boli tylko sekunde i przestaje bolec zaraz. Uwazac aby nie zamrozic poparzonej czesci ciala, gdy np reka w wodzie zaczyna marznac robic krotkie przerwy, wyjac na kilka minut reke z wody.

a jak juz dostatecznie ostudzisz poparzone miesjce to najlepiej spsikac je potem Panthenolem w spray\'u :)

Gość Oparzyłam się.../
Przedwczoraj poparzyłam się. Lekko na kciuku u ręki. Od razu włozyłam pod zimną wodę. Na początku bolało, teraz już nie, ale skóra w tym mejscu jest zaczerwieniona wyskoczyły mi bąble wypełnione płynem. Co mam robić? Ile to się będzie goić i czy zostaną blizny? Prosze o szybką pomoc!!!

Gość Oparzyłam się.../
Aha. Dzięki. Szkoda że wcześniej nie wiedziałam o tym białku, bo palec wyglada okropnie...;/ Na razie psikam Panthenolem. Ile czasu goją się takie oparzenia?

Gość sibi
domowy sposób to starty ziemniak przyłożony na oparzenie i zawiniety np plastrem,szybko przynosi ulgę ,mozna zmieniać go,np jak juz pomoczyłaś w wodzie to ten ziemniak na palec i troche poboli ale przestanie,sprawdzony sposób

no nie wiem czy trzymanie tak dlugo pod zimna woda jest dobre, keidys sie oparzylam wrzatkiem na rece i trzyalam dlugo pod zimna woda (chyba ze 2 godz) to jak przestalam to wylac caluska noc tak mnie bolalo ze wylam z bolu kilak godzin :o

Gość poparzona rowniez
ja sie w miniony poniedzialek poparzylam wrzatkiem w podbrodek i dekolt - dokladniej kawa - a jeszcze dokladniej pekl kubek. szybko zamoczylam zimna woda, po czym przylozylam worek z kostkami lodu. nastepnie przlozylam szmatke zamoczona octem jablkowym (na brak blizn) oraz papke z jednego zoltka kuzrego oraz lyzki amsla smietankowego (na zlagodzenie bolu i szybkie gojenie) na poczatku bolalo okropnie a potem przeszlo na zawsze. jest czwartek czyli 4 dni, a u mnie juz strupy prawie zeszly, skora ladnie sie goi, jeszcze jest zaczerwieniona ale juz nowa. powiem jeszcze ze mialam takie poparzenie ze z bablami zeszla mi cala skora z podbrodka i osocze z tych dziur kapało. okropnosc! na trzeci dzien mialam problem, bo poparzona skora stracila cala wode i zrobila sie twarda i sucha wiec najpierw smarowalam olejem, potem kremem nawilzacacym a w ostatecznosci wazelina i strupy slicznie zmiekly i odeszly. nie wolno odrywac strupow, ew odcinac nozyczkami.

Gość Kami123
Po takim poparzeniu to najlepiej słodzić to miejsce zimną wodą. Co do domowych sposobów to słyszałam o maślance, czy jogurcie ale jakoś nie do końca mnie to przekonuje. Wolę mieć pod ręką jakiś krem łagodzący z apteki. Po tym jak oblałam się gorącą herbatą smarowałam się radiosunem i pomogło, zawiera ona panthenol na przyspieszenie regeneracji skóry oraz składniki łagodzące i zmiękczające.

Gość aakosmos
Ja dzis sie oparzylam od razu wsadzilam reke na chwile w zimna wode i posmarowalam mascia argosulfan chwile pobolalo i jak na razie nic nie czuje :))

Gość Ocha
Wczoraj kubek z wrzątkiem oblał mi pół uda, łącznie z pachwiną. Potwornie boli, powyłaziły mi bąble a skórę mam aż czerwoną i nie za bardzo wiem co z tym zrobić. Czy ktoś wie jak długo może się goić taka duża powierzchnia i jak poadzić sobie z bólem? Siedzę w domu w samych majtkach, bo wszystko inne mnie uraża. Robić na to jakieś kompresy czy dać ranie oddychać? Pomóżcie!!!!

Gość anim
podstawowa sprawa, poparzone miejsce schładzamy woda o temperaturze około 20 stopni nie lodowata ani z lodem,żeby nie odmrozić miejsca bo grozi to martwicą skóry i tkanek, w zalezności od stopnia poparzenia i rozleglości schładzamy nawet do 3 h. w przypadku głębszego poparzenia najlepiej zglosić się do lekarza zamiast stosować babcine porady bo można pogorszyć tylko sprawe.

trzymaj pod bardzo zimna woda ale koniecznie bierzaca - z kranu - jak wlejesz do miski io wstadzisz reke to nic nie da

Gość Obolała
najwazniejsze byści nie smaroali tego tłustym kremem ani nawet nie używali mydła, bo to tylko pogorszy wasz stan ! zimne okłady nie działają tak dobrze... ja wziełam kostki lodu i zawinełam w woreczek. Na to zmoczony ręsznik i przez noc nie bolało. najlepiej użyć jakiegoś preparatu z apteki. przynosi ulgę i powoduje szybsze gojenie .

Gość mój palec
Godzine temu poparzyłem palec najpierw włożyłem do wody do wody potem spryskałem panthenolem w sprayu jeszcze trochę boli ale nie tak jak na początku

Gość Timon
Posmarowć zwykła muszyardą stołwą i nawet pęcherzyk się nie pojawia:)

Gość ja wiem kto!
przed chwila oparzyłem się talerzykiiem... tzn. dałem do mikrofalówki talerzyk (a na nim kotlet ( ale to nie ważne ) ustawiłem na ok. 1,5 minuty, gdy juz skonczyło sie grzać, otworzyłem mikrofalówke i chwysciłęm za talerzyk, po czym go szybko odstawiłem, bo był baaardzo gorący, oderwałem reke i zaczoł mnie piec palec, uswiadomiłem sobie ze sie oparzyłem, dałem palec pod kran pusciłem zimną wode i trzymałem przez ok. 5min. ale dalej piekło, przeczytałem post zeby nasmarowac palec pastą colgate , tak właśnie zrobiłem, po czym zawinołem palcew w plaster i zobacze co dalej bedzie, czy ta pasta pomoże ! ;)

Gość termos
przed chwila poparzylam cala wewnezrzna czesc uda goraca herbata z termosu.... wzielam pod biezaca wode nasmarowalam linomagiem i teraz w zimnym okladzie trzymam ...ale boli jak nie wiem.... co dalej mam robic ???? nie chce blizn bo na moim ciele blizny nie znikaja....

termos- najlepiej na oparzenia to działa panthenol w piance- dobrze go mieć zawsze w domu.

termos- najlepiej na oparzenia to działa panthenol w piance- dobrze go mieć zawsze w domu.

zrób sobie okład z utartego ziemniaka albo posmaruj białkiem jajka

Gość :( poparzona :(
poparzylam sie w czoraj wrzatkiem i dalam szybko pod zimna wode reke dzis mam czerwona:(:(: czy zostanie kaois slad????:(:(:(: prosila bym o szybka odpowiedz :)

Gość Piniu wagarowicz
Witam. Czesto wagaruje i szukalem wiarygodnej wymowki . Zagrzalem wrzatek wlalem do szklanki i polowe szklanki wylalem na reke i po paru sekundach 2 polowe szkolnki, REKA SIE ZACZERWIENILA ALE NA KROTKO. A efenkt musi byc widoczny od 15 - 16 :P Co robic ?:P powtorzyc zabieg ? moze zwiekszyc ilosc wody ? A moze trzeba czkeac na efekty ?

Gość z oparzeniem
używając pistoletu na gorący klej przypadkiem wylałam go sobie na rękę.. odrywając już zaschnięty klej oderwałam wraz ze skóra.. co mogę zrobić? piecze jak nie wiem co!

Do miski można wsadzić łapkę, tylko co jakieś 10 min wymieniać wodę, bo ciepło odbiera dość szybko...

Gość sissi-jasmin
Na poparzenia bardzo dobre są preparaty z aloesem, który jak wiadomo koi podrażnienia ale również przyśpiesza proces regeneracji i odbudowy skóry. Ja stosowałam nawilżający żel aloesowy i mi pomógł. Aha takich preparatów nie można używać na "żywą ranę".

Gość mirka z markiem
na poparzenia stosuje sie krem z wit. A, a takie witaminy ma maslo. Dlatego jako domowy srodek na poparzenia stosuje sie normalnie maslo, pieczenie szybciej przechodzi i rana sie goi.