pepsi2 0 Napisano Marzec 27, 2006 Byłam ostatnio u ginekologa .Dawno nie robiła USG i okazało się że mam jakis guzek.Lekarz podejrzewa mięśniaka.Załamałam się. Błagam poradzcie coś :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość konfitura wisniowa Napisano Marzec 27, 2006 a ile masz latek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Peppetti 0 Napisano Marzec 28, 2006 pepsi2 - nie załamuj się, to nie jest takie straszne jak Ci się wydaje. Mięśniaki to są łagodne guzki, zazwyczaj nie mają żadnych dolegliwości (zwłaszcza jak są małe). Najczęstsze objawy to obfite miesiączki, czasem ze skrzepami krwi. U mnie trzy lata temu wykryto mięśniaka. Dość dużego, do tej pory nie usunęłam go, bo wiem, że po operacji nie będę miała szansy na macierzyństwo. Przez te trzy lata nie próżnowałam - urodziłam zdrowego synka, no i teraz znów jestem w ciąży :) Po urodzeniu pójdę na oeprację. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mexi 0 Napisano Marzec 29, 2006 Miałam mięśniaka i został zoperowany. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 29, 2006 Mam 33 lata i jedno dziecko :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 29, 2006 Peppetti - to bez ususwania mięśniaka mozna zajsc w ciąże???? Mój nowy lekarz który go wykrył powiedział mi ze ciąże moge narazie wybic sobie z głowy bo grozi poronienien :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 29, 2006 Z czy możliwe że to nie jest mięśniak ???Lekarz sam jeszcze nie jest pewien ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Peppetti 0 Napisano Marzec 29, 2006 Do pepsi2 - tak można zajść w ciążę - ja jestem tego doskonałym przykładem. Rzeczywiście mięśniaki zwiększają ryzyko poronienia, ale mi się udało. A powiem, że mój mięśniak nie był maleńki. Jak zaszłam w pierwszą ciążę mięśniak miał 5 cm długości. W czasie ciąży rósł wraz z macicą i doszedł do 10 cm. Urodziłam ślicznego i zdrowego chłopczyka (3800g), w ogóle nie choruje, teraz jest bardzo mądrym dwulatkiem. Przez kilka pierwszych miesięcy miałam stracha, były bardzo ciężkie chwile (spędziłam 5 tygodni w szpitalu), ale było warto. Teraz jestem w 6 tygodniu ciąży, więc wszystko przede mną. Musiałam ryzykować, bo wiem, że po operacji mięśniaka nie mam szans na macierzyństwo. Po wycięciu tak dużego guza, moja macica będzie tak zniekształcona, że nie będzie w stanie donosić dzidziusia. Nie rozumiem dlaczego lekarz nie był pewien czy to jest mięśniak czy też nie. W moim przypadku dwóch lekarzy, po normalnym badaniu ręką, powiedziało mi, że to mięśniak. A na usg wysłano mnie w celu określenia rozmiaru oraz sprawdzeniu czy nie ma jeszcze jakiś maleńkich mięśniaków. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 29, 2006 Przy badaniu ręcznym nic nie wyczuł wogóle?????? dlaczego??? Dopiero na usg wyszedł jakis guzek ???? Ma w tej chwili 12 mm Z może to n ie jest mięśniak? Może to cos zupełnie innego? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Peppetti 0 Napisano Marzec 29, 2006 Pepsi2 - myślę, że nie masz się czym martwić. Jeden maleńki mięśniak. Jeśli nie masz żadnych dolegliwości typu bóle podbrzusza, bardzo obfite miesiaczki, to nie rób żadnej operacji. Obserwuj mięśniaka - rób usg co kwartał. Możesz się mile zaskoczyć, małe mięsniaki mogą się wchłonąć. A jeśli potrzebujesz leczenia, to do operacji daleka droga. Są leki hormonalne, które powodują zmniejszenie mięśniaków (nie pamiętam ich nazwy, to są jakieś leki analogowe - zastrzyki), są też na pewno inne metody leczenia. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale znam doskonałego ginekologa - chirurga w centrum Polski, który specjalizuje się w tych sprawach. Przyjeżdzają do niego kobiety z całej Polski. Jest doskonałym fachowcem i nie kładzie kobiet od razu pod nóż. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 29, 2006 prosze podaj co to za lekarz bo ja znalazłam przez przypadek lekarza z AM z Lublina która tez sie specjalizuje np w leczeniu mięśniaków metoda embiolizacji mięśniaków. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Peppetti 0 Napisano Marzec 30, 2006 Witaj pepsi2 - lekarz o którym mówiłam nazywa się Włodarczyk, jest zastępcą dyrektora Kliniki Ginekologi Operacyjnej w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Przyjmuje prywatnie w Łodzi na Widzewie. Wcześniej należy się umówić na wizytę telefonicznie. Adres i telefon podam Ci na adres e-mail, chyba nie wypada takimi danymi \'rzucac\' na publicznym forum. Pozdrawiam i czekam na info o Twoim adresie e-mail. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 30, 2006 Oczywiście że nie wypada :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mam jednego miesniaka Napisano Marzec 30, 2006 od 11 lat,kiedys mial srednice 6cm teraz 17mm-a wszystko to zasluga ziol na schorzenia kobiece ojca grzegorza soroki i ziol na schorzenia macicy ojcow bronifratow-zaznaczam ze oprocz tego kontrolowalam go raz na pol roku badaniem usg i u ginekologa,urodzilam 4 dzieci,miesniak to nie rak,mozna z nim zyc jak z kolczykiem w pepku tylko kolczyk bardziej dokucza:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 30, 2006 napisz jakie to zioła dokładnie jak sie nazywa mieszanka? A brałas jakies hormony? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nigdy nie bralam hormonow Napisano Marzec 30, 2006 teraz biore duphaston bo endometrium mi naroslo,ziola na schorzenia kobiece ojca grzegorza soroki i ziola na schorzenia kobiece ojcow bronifratow,zamawiam je przez internet ,pije 2 miesiace,miesiac przerwy i od nowa,dzisiaj moja ginekolog stwierdzila ze miesniak jest tak maly ze juz sobie nim glowy zawracac nie bedziemy,leczymy za grube endometrium,pozdrowka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość cd miesniak Napisano Marzec 30, 2006 http://www.rychwald.franciszkanie.pl/index2.php?zm=2 http://www.bonifratrzy-legnica.anv.pl/ziola_b.htm tam kupuje,ale pamietaj trzeba pic systematycznie,zadnej taryfy ulgowej bo ziola wymagaja czasu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Marzec 30, 2006 Dziekuję serducho za linki :) duża buzka.Prosze napisz cos wiecej o swich mięsniaczkach ..przebieg choroby, zmiejszanie? po jakim czasie itp ? PLISS Jezeli nie chcesz tu to na email :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość komix Napisano Kwiecień 3, 2006 jak wszyscy o mięśniakach to i ja.Mój jest na trzonie macicy ma 2.1cm na2,7 cm.Lekarze twierdzą,że u młodych kobiet (mam 33)to raczej nie mięsak tylko mięśniak lub polip.Twierdzą, że bezwzględnie należy usuwać (mój urósł 1,5cm w ciągu roku).Planuję drugie dziecko i nie wiem czy usunąć teraz czy po urodzeniu. Pojęcia teżnie mam jaka jest trudność tego zbiegu tzn. czy jest na tyle standardowy, że możne i umie go wykonać każdy jeden ginekolog , czy może ruszyć na Warszawkę np. na Karową. Podobno można to zrobić laparoskopowo.Czy któraś z was to robiła? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pepsi2 0 Napisano Kwiecień 4, 2006 KOMIX -- jak już zabieg to raczej myślałam o embolizacji niz o laparoskopii czy tez zabiegu przez pochwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do nigdy... Napisano Kwiecień 4, 2006 do nigdy nie brałam hormonów też mam za grube endometrium lekarze przepisują hormony a może są jakieś zioła od bonifratrów??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Karusia_Z Napisano Sierpień 24, 2006 JA mam p ytanie co do tych ziół. Pije się je jednocześnie czy np. 2 miesiące jedne, przerwa i następne 2 miesiące drugie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mexi 0 Napisano Sierpień 24, 2006 http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3294775 Tu jest wiecej wpisow na temat mięśniakow. Poczytaj sobie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach