Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ametyst

Ojciec po 40-tce...

Polecane posty

Witam, Mam pytanie, czy na tym forum znajdują się kobiety, które mają dzieci (ale małe) z facetem po 40-tce? To znaczy, czy mężczyzna został ojcem poraz pierwszy, wtóry ale w wieku ponad 40 lat..? Mam zamiar związać się z mężczyzną, który jest po 40tce, ale nie wiem, czy w tym wieku (jego) decydować się na dziecko jeszcze... czy to niesie za sobą jakieś ryzyko? zdrowotne, czy też psychologczne, mzoę nie mieć już tyle cierpliwości do niemowlaka, ale z drugiej strony, znam przypadki (nieliczne) ze rodzice w późnym wieku sa bardziej świadomi swego rodzicielstwa, dzieciątko dało im niesamowicie dużo szczęścia... hmmmm ,czy znacie takie przypadki?

Gość esyfloresy
Jeśli Ty jesteś młodsza co najmniej o 5 lat to możecie spokojnie się starać. Facet czterdziestoparoletni w końcu nie jest jeszcze przecież stary. Ryzyko nieco wzrasta kiedy ojciec jest po pięćdziesiące, ale głównie wiek kobiety ma znaczenie. Nie przesadzajmy, w tych czasach 40 lat to nie tak dużo.

Jeżeli o mnie chodiz to spoko, jestem jeszcze przed 30-tką, ale w sumie nie wiem jak to wsyzstko mam wyglądać... ojciec takiego maluszka... hmmmm...

Gość no chwila....
a ty chcesz miec dziecko?

Gość esyfloresy
Z reguły "późni" rodzice mają właśnie więcej cierpliwości niż młodzi, zaganiani ludzie na dorobku. Rodzicielstwo daje im radość, podchodzą o niego dojrzalej i na większym luzie. W ogóle uważam że dojrzali mężczyźni lepiej nadają się na ojców i mężów niż młodziki.

Gość jasne znam faceta
który ożenił sie w wieku 54 lat mają piękną córkę jego żona o 30 lat młodsza-to siostra mojego męża

tak, chcę mieć dziecko ,bo ja tez już taka młodka nie jestem, ale zastanawiam się tylko, czy późny wiek ojca też ma jakieś znaczenie.

Gość esyfloresy
Jeśli chcesz mieć z nim dziecko, nie wahaj się. Jesteście małżeństwem? On ma już dzieci? Napisz jak to u Was wyląda.

Gość esyfloresy
Mówię Ci że jeśli Ty masz 30 czy nawet mniej a on 40-kilka to nie ma żadnego ryzyka. Wiek ojca ma mały wpływ na zdrowie dziecka, zwłaszcza wiek taki jak Twojego parnera. To nie mój wymysł tylko opinia lekarzy, też interesowałam się tym tematem. Nie martw się :)

Gość no chwila....
wiek ma znaczenie zarowno u kobiety jak i u mezczyzny wiec jezeli oboje chcecie dziecko, to decydujcie sie na nie czekanie nie bedzie tu najlepsza rzecza

gdy urodził się mój brat mama miała 40 a tata 43 lata, teraz brat ma 13 lat i jest niesamowicie rozpieszczony, ma wszystko o czym tylko pomyśli i jest mu całkiem dobrze, rodzice już nie pracują i cały swój cenny czas poświęcają jemu,mają do niego mnóstwo cierpliwości i ciepła; oprócz tego braciszka mam jeszcze jednego, ale my-starsze rodzeństwo urodziliśmy się gdy rodzice byli w okolicach trzydziestki i z dzieciństwa pamiętam to że byli ciągle w pracy, dorabiali się itp, my chodziliśmy do przedszkola i mieliśmy mało zabawek ale za ro mieliśmy siebie, podobne wiekiem rodzeństwo, on ma rodziców do własnej dyspozycji, są pieniądze na zabawki i wyjazdy, zamiast rodzeństwa ma kolegów, różnica wieku między mną i starszym z braci a tym najmłodszym jest tak duża że nie mamy wspólnych spraw i traktujemy go jak dziecko naszych rodziców a nie jak brata, bywa że ja podrzucam do mamy swoje dziecko, a jak oni muszą gdzieś pilnie jechać to ja przejmuję ich dziecko pod opiekę :)

Gość no chwila....
no ciekawe - ja tez sie interesowalam i nie dalej jak miesiac temu czytalam artykul, ze wiek mezczyzn nie jest zbyt doceniana kwestia i ze ma duzy wplyw jakos jest wazna zarowno z meskiej jak i z damskiej strony jasne, ze 40stka to nie koniec swiata, ale czekanie w takiej sytuacji, to niezbyt dobry pomysl

dziękuję za wpisy! :) jeżeli chodzi o nas, to małżeństwiem jeszcze nie jesteśmy, właśnie do tego się przygotowujemy, a mój facet jest rozwodnikiem, ma już córę 19letnią, więc kurde prędzej dziadkiem moze zostać :) ja bardzo chcę, to naturalne, nie mam dizeci jeszcze, no, ale jakoś tak pomyślałam sobie, czy aby nie za późno dla niego... będie miał 50tkę, to dziecko mozę do szkoły jeszc ze nie będzie chodzic -w zalezności od tego, kiedy się za to zabierzemy... jeżeli chodzi o sfere emocjonalną, to też twierdzę, że dojrzały ojciec w niczym nie przeszkadza - ma czas, stabulizację itd, a sprawny jest bardzo, więc nie ma problemu, żeby ewentualnie z dzieckeim iśc na basen czy w piłkę pograć... no, ale jakoś tak teraz zaczynam się zastanawiać nad tym wszystkim, jak planowanie ślubu w toku... mam też nadzieję, że wiek ojca nie niesie jakiegoś ryzyka zdrowia dziecka...

Gość esyfloresy
Jeśli jesteście w związku i nie macie dzieci a pragniecie ich, to nie ma na co czekać. Pomyśl czy nie byłabyś nieszczęśliwa wiedząc że nie będziesz miała własnego dziecka. Pamiętaj że nie zawsze udaje się od razu zajść w ciążę, czasem trwa to parę lat. Nie czekaj, czas nie działa na Waszą korzyść. Życzę powodzenia, jestem pewna że stworzycie wspaniałą rdzinę :)

Gość to przeciez model sprawdzony
od wiekow. Starszy ojciec to wieksze doswiadczenie, mozliwosci finasowe, cierpliwosc. wiedzę . Oczywiscie niestety wczesniej dzieci zostana sierotami - to jedyny problem.

Gość Moze dobrze
hej! slyszalam od lekarzy ze po 40 facet spokojnie moze miec dziecko (jednak slyszalam ze plemniki juz nie sa takie super jak w mlodosci) oczywsicie jesli tego chce, jest w stanie sie tym dzieckiem i matka zajac.... Natomiast jesli kobieta jest po 40 to trzeba sie zastanowic...Slyszalam jednak kiedys o 60letniej matce z Rumuni i jakims innym 80-letnim ojcu;) powodzenia1

no z tymi sierotami to kurde fakt... ehhh... ale zawsze sa jakieś \"ale\"...w końcu, przewidizeć nie można, kiedy zostanie się sierotą...sierotami sa i małe dzieci niestety też... ale to fakt, mimo wszystko, podziwiam go, że sam chce się podjąc tego \"wyzwania\" mimo wszystko...cześto faceci w takim wieku marzą wreszcie o spokoju, wyjazdach, konsumowaniu życia, a tu ma być niemowlę, nieprzespane noce... hmmmm

Gość esyfloresy
Na pocieszenie napiszę Ci, że we Włoszech większość facetów 40-letnich dopiero zaczyna leniwie rozglądać się za jakąś stałą patnerką ;) I mają potem zdrowe, śliczne dzieciaczki.

no, o wyjątkach to ja tez słyszałam, ale nie chcę polegac na wyjątkach :)

Gość no chwila....
zagrozenie uposledzeniem ma inna granice (ustalona umownie rzecz jasna) u kobiet i u mezczyzn u kobiet jest to 35 lat u mezczyzn nieco wiecej - mam wrazenie, ze nieco ponad 5 - ale nie powiem na 100% z tym, ze wiadomo, ze to granica umowna i matki spokojnie rodza zdrowe dzieci po 35 roku zycia zwyczajnie przejdziesz sie pewnie na cykl badan prenatalnych ale nie ma co sie martwic na zapas uwierz, ze wszystko bedzie jak najlepiej, a dzidzius w dojrzalym zwiazku tylko go scementuje milych staran :-) powodzenia

Gość esyfloresy
Ametyst, nie pisz o nim jak o emerycie :D Przecież 42-latek to jeszcze mężczyzna w pełni sił.

Gość Ametyst nie zartuj
43 lata - jaki to problem, U mnie w rodzinie zwykle dzieci byly pozno, faceci wlasnie w tym wieku,albo starsi, a dzieci sa super

Gość esyfloresy
no to do roboty, kochaniutka! Melduj się wkrótce na topicu dla ciężarnych, trzymam kciuki i pozdrawiam :) 🌼

prawda jest taka, że najwięcej i tak od genów zależy, od pedyspozycji. Zalecam konsultację z lekarzem przed podjęciem starań o dziecko - bylebyście długo nie czekali, bo czas to w waszym wypadku wróg. Życzę powodzenia!

cieszę się, po prostu miałam pewne obawy, ale wyobrażam sobie go jako ojca naszego dziecka - i wręcz mi to imponuje, że pierwsze siwe włosy u niego na skroniach, a my zaczynamy od początku... Żeby tylko sie udało wszystko.... :) fajnie, że odzywają się osoby, które mają takie doświadczenia osobicście :)

Gość foxylady
moi przyjaciele - on 47, ona 29, malutki 4 miesiące ;) I jest super !

Gość marita 25
Moj maz ma 42 lata ja 26 i to bedzie jego i moje pierwsze dziecko.. jest kochanym mezem i pewnie bedzie ojcem..jest super przyjacielem,kochankiem..nie wyobrazam sobie zycia bez niego.. pozdrawiam

Gość dianemka
Wszystko bedzie dobrze, jesli bedzie zdrowy. Kolo 40stki zwykle jest ok, ale za 5-10 lat moga (choc nie musza, ale w wiekszoci jednak tak) zacząć się rozne rewelacje... Moj ojciec, zdrowy byk, nagle dostal zawalu, potem drugiego, potem zaczal chorowac na prostate, kregosłup itd I wtedy na zajecie sie dzieckiem moze i czas bedzie mial ale zdrowia juz niekoniecznie... I kasa bedzie szla na leki. Al jesli macie jej duzo, a Ty masz duzo cierpliwosci, to czemu nie...