Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona...

praca licencjacka..błagam pomóżcie!!

Polecane posty

Gość zrozpaczona...

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak powinna wyglądać praca, której tematem jest porównanie wersji dubbingowej filmu i wersji z napisami. Praca ma być podzielona na 2 rozdziały, pierwszy teoretyczny (i tu nie wiem co pisać) i drugi praktyczny. Błagam o pomoc, z moim promotorem nie da sie rozmawiać, gdyż on uwaza, iż wszystko to jest banalne. z góry dziękuję za odzew i pozdrawiam

Gość dobra_rada
Jesli nie potrafisz napisac czegos tak prostego jak praca licencjacka, to może poszukaj sobie szkoły zawodowej, może hotelarstwo i gastronomia? Może zostaniesz nawet dobrą kucharką. Nic na siłę!

ale masz temat, hmm faktycznie ciężki orzech do zgryzienia. Ja proponuję zacząć od zebrania materiałów na ten temat, poczytać troszkę i moze wtedy ci się rozjaśni :) pozdrawiam i życzę powodzenia:D

Gość zrozpaczona...
dobra_rada dzięki wiesz...Ty pewnie od razu doktorat napisałaś i to bez żadnego zastanowienia co?:O

Gość temat wcale nie jestidiotyczny
na jakim kierunku to piszesz?

A może spróbuj iść do promotora pracy na konsy i jego spytaj z jakich materiałów korzystać.

Gość zrozpaczona..
Na mnemanologii stosowanej

Gość no ale toz to naprawde
prosty temat. Na chlopski rozum. Zebrac materialy, poszukac w literaturze, porownac. Kazdy do kina chodzi, to nie fizyka czy chemia. Boze, to wyscie trudnych tematow nie widzialy. Rece opadaja.

Gość teoretyczna część jest chyba ł
atwiejsza bo w znacznym stopniu odtwórcza, ja bym napisał o historii kinematografii, filmu, filmach niemych gdzie tekst był wyświetlany na tablicach a w tle pan w meloniku grał na pianinie , filmach dźwiękowych, z napisami, czytanych przez lektora, dubbingowanych, takie tam a potem badania ankietowe dot. odbioru takich filmów przez publikę, stopnia zrozumienia akcji, emocji - najlepiej ten sam film puścić różnym grupom w różnych wersjach ale to już są koszty.

Gość zrozpaczona...
jestem na filologii angielskiej, a promotor, cóż pytałam go wiele razy, ale on ciągle powtarza, że to jest banalne i sama do tego dojde:O, źle wybrałam wiem, ale za późno żeby zmieniać. Dlatego zwróciłam się do Was o pomoc

po pierwsze w czesci teoretycznej musisz nawiazac do teorii przekładu. jesli chodzi o filmy polecam ksiazke Jurija Łotmana \"Semiotyka filmu\" - jezyk niełatwy ale powinno to byc baza pracy. wez tez inne książki z teorii przekładu- łatwo znajdziesz je w bibliotece w przegródce \'teoria przekladu\' napisz tez o tym ze tlumaczac film na dubbing tlumacz musi zwracac uwage na ruch ust postaci , dopasowac text w czasie ich mowienia a tworzac napisy- napis musi zmiescic sie na ekranie-nie moze byc zbyt dlugi. materialy powinnas znalezc chociazby w internecie cz2 bedzie trudniejsza bo np powinnas wziac film z dubbingiem ale tez taki ktory jako OFICJALNA wersja wyszedl z napisami. (listy dialogowe tzn napisy mozna ziac z filmoteki w warszawie-przesylaja to poczta) dubbing najpprawdopodobniej bedziesz musiala wziac ze sluchu. mozesz jeszcze wziac jakiec pirackie tlumaczenie z netu ale to OPROCZ oficjalnego bo nie moze ono byc prawidlowe- w nim pokazalabys bledy w relacji z oficjalna pisemna wersja. majac dubbing i napisy po prostu wypisujesz roznice i opisujesz dlaczego one sie pojawiaja np to ze postac pojawia sie na chwile albo cos takiego. jak masz jakies pytania -pisz. powodzenia

Poszukaj do pierwszego rozdziału trochę z teorii przekładu...ja u siebie miałam własnie o filmie na tym przedmiocie

widzę, że się nie dowiem.... zaczęłabym od teorii translacji. nastepnie zastanowiłabym się konkretnie nad problematyką przekładu filmowego. potem wyjaśniłabym czym jest dubbing i jakie są kolejne etapy jego powstawania oraz wskazałbym zalety i wady. to samo z tworzeniem napisów. potem materiał empiryczny. może tu znajdziesz coś, co Cię zainspiruje: http://www.dubbing.pl/

Gość zrozpaczona...
ale to ma być porównanie 2wersji (czyli chyba bym musiała analizować co zostało zmienione, jakie teksty wyrzucone itp) a historia kinematografii jakoś mi tu nie pasuje:(

aha zapomnialam dodac ze musisz tez miec oryginalna wersje i z nia porownac. hmmm wiec juz bedziesz miec 3 olbrzymie texty wiec z piratami daj sobie spokoj

Gość zrozpaczona...
a nie mozna jakoś łatwiej? nie chce mi się czytać książek... :o

dowiedziałam się;)

Rozdział teoretyczny, z którym masz problem jest najłatwiejszy. Musisz rozwinąć pojęcia i je przedstawić. Co to jest dubbing? Historia dubbingu, początki dubbingowania, dlaczego powstał dubbing itd. Kolejny temat to moim zdaniem krótki zarys historii filmu. I następny film z napisami (ma to pewnie jakąś fachową nazwe w środowisku filmowym)- tak samo jak dubbing- teoria, historia, po co itd. Część teoretyczna w pracy licencjackiej powinna być najbardziej rozwinięta- jednak masz tam nie umieszczać sowjego zdania na ten temat!!!! Teoria to teoria. A rozdział praktyczny to juz tylko zależy od Ciebie jak opiszesz. Oczywiscie musi się tam znalezc konkretny tytuł filmu, który bedziesz porownywala- najpierw w wersji z napisami a pozniej dubbing- jakie są różnice poza oczywistymi? Pamietaj jednak, że nie opisujesz tam swoich wrazen estetycznych! Moim zdaniem tej pracy nie da sie napisać bez badań czyli sondaży- najlepiej iśc pod duże kino i zadac te same pytania ok. 100 osobom dot. filmu, z ktorego wlasnie wyszli (proponuje dubbingowana epoke lodowcową 2) i to samo z innym filmem z napisami oraz pytania ogolne dot. tego, ktora wersje filmu wola i dlaczego- pozniej opracujesz wyniki badań procentowo i wyciągniesz wnioski. To tak mniej więcej bo nie znam się na temacie ale nie jest on naprawde trudny :) Takze spokojnie

Gość zrozpaczona...
dziękuje Wam!! CRUMB trafiłeś w sedno, zaraz poszukam tej filmoteki w Warszawie:)

Gość zrozpaczona...
ktoś się pode mnie podszywa oczywiście...

nie zgadzam się, że w części teoretycznej tekstu naukowego, jakim jest praca licencjacka (przynajmniej z założenia) nie nalezy wyrażać własnych opinii. ba! nawet uważam, że trzeba to robić, jesli się taką opinię posiada!

Gość zrozpaczona...
crumb-->trafiłaś powinno być, przepraszam za pomyłke 🌼

nie nie sondazy nie trzeba zamieszczac - moga pojawic sie dopiero w pracy magisterskiej bo tu nie ma na to miejsca. wiesz to smieszna ze Ci sie nie chce czytac ksiazek. z nieba tego nie napiszesz. a poza tym co to za filolog ktory nie luci czytac :(( ale nie martw sie jest wielu lepszych od Ciebie i nie strasz innych ze beda pracowac za 600 zl. moze taka bedzie twoja wyplata skoro boisz sie przeczytac paru ksiazek

temat wcale nie jest..--> to małe masz pojęcie o pisaniu prac, absolutnie nie można zawrzec tam wlasnego zdania!! ABSOLUTNIE! mozna za to dostac duzo nizszą ocene albo nawet oblać. Teoria to praca odtwórcza- nikogo nie obchodzi Twoje zdanie na ten temat- na tym polegaja prace naukowe. To nie wypracowanie na jezyk polski.

zrospaczona jestem kobitką. crumb to po ANGIELSKU kruszyna ;) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! prosze Cie bardzo

crumb --> sondaż na 200 osob o nic wielkiego przecież.. skoro to porównanie ja bym go umieścila bo nadaje ciekawego spojrzenia pracy. ale oczywiscie ja tej pracy nie pisze :)

Gość zrozpaczona...
crumb, wiem co to znaczy po angielsku, a tekst o tym że nie lubie czytać jest podszywacza:O szkoda, że od razu jestem widziana przez pryzmat nieróbstwa:(, ale jeszcze raz Wam dziękuję za odpowiedzi

bardzo chętnie wyrażasz macico opinie o osobach, o których nie masz pojęcia:D ten radykalny pogląd jest po prostu niesłuszny. choć ogląd w głównej mierze oparty jest na spostrzeżeniach, które już zostały poczynione, to chodzi o przedstawienie nowego ujęcia problemu w zakresie konfrontacji własnej percepcji autora z literaturą przedmiotu. tylko wtedy ów tekst nabiera sensu ponad prostacką pragmatykę "zzz".