Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta co ma farta

Adwentysci Dnia Siodmego

Polecane posty

Gość Rafka2013
Witam P.S. z tymi chustami u kobiet to bym się nie zgodził, ale reszta się zgadza... Kościół Adwentystów Dnia Siódmego to prawdziwy Boży Kościół, które w 100% zachowuje i przyjmuje, a także naucza nauk Biblijnych. Czytajcie Biblie i przyjmijcie Chrystusa za swojego Zbawiciela i Pana, a Bóg Was w tym upewni i poprowadzi... :) Pozdrawiam! P.S. Jeśli ktoś chciałby porozmawiać lub postudiować wspólnie Biblie to zapraszam: gg 4879888 :)

Gość gość
pełną prawdę głosi tylko kosciuł katolicki

Gość Ignorowana
Witam, znam zasady wiary Adwentystów Dnia Siódmego, ponieważ moja mama jest Adwentystka. Adwentyści święcą sobotę poniewaz zgodnie z czwartym przykazaniem które dał nam Bóg jasno i wyraznie powiedziane jest ze ten dzien jest swiety, Dzień Boży w ktorym nie wolno pracowac gdyz jest to dzien poswięcony, w tym dniu Bog odpoczął od pracy gdyz 6 dni stwarzał swiat a 7 dnia odpoczął. (Druga księga Mojżeszowa,20 rozdział werset 8-9), Jesli chodzi o spożywnie wieprzowiny to jest to zakazane przez Boga, ale nie tylko zakazana jest wieprzowina jako pokarm nieczysty w Biblii wymieniłone sa rownież inne zwiezeta np; Świstak, zając strus , sowa nietoperze, wszystkie ryby i stworzenia morskie bez łusek... (Trzecia Mojzeszowa Rozdział 11 1-47) W tym rozdzale jest opisane co mozna spozywac a czym nalezy sie brzydzić, Jesli chodzi o bizuterie to kazdy podchodzi do tego w troche inny sposób zgodnie ze swoim sumieniem, jedni uwazaja bizuterie za cos zlego inni nie widza w tym problemu, Adwentysci uznaja Marię za matkę Jezusa i ze była dziewicą ale nie uznaja ja za osobe świętą, ponieważ Bóg jest Bogiem zazdrosnym i tylko mu należy sie chwała, Adwentysci nie robią figurek Jezusa czy jego Matki ponieważ to tez jest zakazane przez Boga w przykazaniach( "Nie czyń sobie podobizny rzeżbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole i tego, co jest w wodzie pod ziemia...."2Mojż 20,4-5. Na wszystkie pytania znajdziecie odpowiedz w Piśmie Świętym, kazde nurtujace pytanie znajdziecie w tej Księdze. Adwentysci zyja zgodnie z zasadami zawartymi w Piśmie Świetym, nic nie dodaja do swojej wiary,

Gość gość
A JAKI JEST STOSUNEK DO ZYDOW? slyszalam, ze uwazaja, jakoby zydzi byli wykleci przez Boga i ich cierpienia im sie naleza, bo odrzucili Chrystusa jako odkupiciela. Usprawiedliwiaja holokaust i inne cierpienia zadawane narodowi zydowskiemu. Czy tak? Czy ktos cos wie na ten temat?

Gość gość
Witaj Ignorowana Bardzo ladnie to napisalas Przykro mi ze nie masz racji w ostatnim zdaniu Adwentysci dodaja do Biblii wiele ale dla nowicjuszy tego nie widac a to wszystko przez pania w ktora tak bardzo wierza a szkoda

Gość Remi Dyskutant
A tutaj się z tobą nie zgodzę... Adwentyści nie dodają do biblii nic. Jeżeli chodzi o tą panią, o której piszesz, to ona sama powiedziała : "Biblia i tylko Biblia"

Gość gośćsonia
mamy dzięść przykazań Adwentysci prestrzegają jednego - soboty a reszta niekoniecznie,czytamy jeśli -nieprzestrzegamy jednego jednoznaczne jest to iż nieprzestrzegamy reszty-grzecch

Gość Adwentysta
Jestem adwentystą, pozwolę sobie odpowiedzieć na kilka postów z których zapisałem sobie najważniejsze pozycje. Otóż widzę że wkrada się w dyskusję wiele złośliwych osób które próbują pisać kompletną nieprawdę o Kościele Adwentystów lub drwią sobie nawet z Biblii. 1) Zacznę od soboty. Sobota w czwartym przykazaniu Biblijnym jest siódmym dniem tygodnia wolnym od wszelkiej pracy. Papież Pius V podaje jednoznacznie: „Spodobało się Kościołowi święcenie dnia sobotniego przenieść na niedzielę”. Zmieniając przykazania, Kościół udowodnił przypisanie sobie mocy prawodawczej. Bóg nigdy nie zmienił tego przykazania. Sobota będzie znakiem, bożą pieczęcią i ten kto ją zachowuje wejdzie do Królestwa Niebieskiego. Nie same uczynki zbawią człowieka ale wiara i uczynki, przyjęcie Jezusa i przestrzeganie jego przykazań. 2) Ktoś napisał że "Adwentyści nie przebaczają, karą za grzech jest śmierć". Nie o Adwentystów oczywiście chodzi, ale o fragment biblijny który opisuje grzech pierwszych ludzi. Pierwszy Adam i Ewa dokonali wyboru, co skutkowało że stali się śmiertelni. Bóg powiedział do nich że jeżeli zerwą owoc to umrą, oczywiście tak się stało ponieważ stali się śmiertelni. Jezus powiedział że mamy sobie przebaczać, więc nie ma mowy w Kościele Adwentystów żeby ktoś sobie nie przebaczał. 3) Chusty na głowie. Nie ma kobiet w kościele które noszą chusty. To są pojedyncze przypadki i nie ma wymogu aby kobiety to robiły. Ubiór kobiety i mężczyzny należy do nich samych, nie reguluje tego kościół. Noszenie chust to jedno z praw Talmudu stworzonego w III w. p.n.e. i już nie aktualne.

Gość gość
Niestety dla mnie Adwentyści zezwalając na aborcję niewinnych nienarodzonych dzieci (nawet tylko w kilku przypadkach) łamią przykazanie Boże - Nie zabijaj.

Gość Gość 11
Witajcie. Bardzo wiele zrzutów pod adresem KADS. Myślę że brak tolerancji oraz pobiezne poznanie tematu jest podstawowym problemem co niektórych piszących. Jestem adwentystka od ponad 20 lat. Nie pamiętam żeby ktoś w kościele nawet jeden raz postawił kogoś lub coś ponad Pismo Święte. To Ono jest wyznacznikiem mojego życia. Prawda zawarta w Biblii to autorytet. Duch Święty objawia prawdy w Biblii zawarte a E.White pomaga je zrozumieć jako prorok Boży. Co do aborcji to jest to spawa osobista każdego sumienia. Nie jestem za aborcją gdyż Pan Bóg dał życie i tylko On może je odebrać ale dał też wolna wolę która co niektorzy chcą nam odebrać. Polecam artykuły w Znakach Czasu listopad 2016. Pozdrawiam serdecznie Martyna

Gość gość
jedno jest pewne, odkąd moja koleżanka przeszła na adwentyzm to nie da się z nią rozmawiać jak kiedyś, w każdą rozmowę wplata historie o Bogu, już chyba mi 5 razy tlumaczyła, że to sobota jest dniem świętym, a nie niedziela...a mi to rybka jaki dzień...bo dla mnie wiara to intymna część życia każdego człowieka, duchowość to dla mnie strefa tylko "moja", jak to co robię w łóżku. Nie mam ochoty żeby ktoś mnie do czegoś przekonywał. Niby doznała "kopa" duchowego, ale tym samym stała się ograniczona i bez taktu (bo trzeba zrozumieć, że ktoś przy kawie i ciastku chce się zrelaksować, wygadać, poplotkować, pośmiać, a nie czuć się jak na spotkaniu religijnym).

Gość gość
Adwentyści to nieporozumienie, zimni, apatyczni, materialiści, fanatycy, dyskryminują katolików i inne wierzenia, są nieuczciwi, naciągacze, wyzyskiwacze, samochwalcy, lubieżni itd. Mam z nimi do czynienia - to tragedia.