Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta co ma farta

Adwentysci Dnia Siodmego

Polecane posty

Gość guanabana
w mojej rodzinie są! byłam pare razy w zborze, mój szwagier jest pastorem, ma żone, córke i syna! nie jedzą wieprzowiny,modlitwa przed kazdym posiłkiem,kobiety w czasie modlitwy i w zborze noszą chusty na głowie! dniem świętym jest sobota!! dla mnie też tylko ja jestem za mało pobożna i żądnej religii nie jestem w pełni oddana! na pewno nie katolicyzm- największe zakłamanie!! aha adwentyści nie ominęli jednego ważnego przykazania które kościół katolicki ominął!- nie modlą sie do obrazów, figurek,świętych!!

Gość Adwentystka
Najwazniejsze, czego nie omineli, to jednak chyba szabat. Poszukajcie w Biblii, Ksiega wyjscia, rozdzial 20, i zobaczcie jakie jest 4 przykazanie.

Gość Adwentystka
Wg Adwentystow Maryja nie zostala wzieta do nieba, bo nie ma nigdzie o tym wzmianki. To dogmat KK. Dlatego nie jest uznawana za swieta. Chrystus jest Bogiem (Trojca), "przyszedl" miedzy ludzi, przybral ludzka forme i spelnil swoja misje.

Gość Adwentystka
Spadam, przyjde jutro.

Gość Plepik
Jestem adwentystą i chętnie wyjaśnię niektóre sprawy. Prawdą jest, że świętujemy sobotę (na pamiątkę stworzenia świata), tak jak jest to w 10 przykazaniach (biblijnych, nie katechizmowych). Cały ten dzień poświęcamy Bogu. Nie wykonujemy w tym czasie prac - chyba, że jest to pomoc bliźnim. Prawdą jest też, że adwentyści nie jedzą wieprzowiny, królików, strusi i jeszcze paru rodzajów zwierząt, bo takie nakazy zawarte są w Piśmie Świętym. Rozwody dopuszczalne są tylko w sytuacji, kiedy jeden z małżonków dopuścił się zdrady. (również jest to zawarte w PŚ) Co do ubioru, to ma być skromny. Poza tym wiele rzeczy pozostawia się sumieniu członków kościoła. To nie kościół przecież będzie decydował o naszym zbawieniu, ale Bóg. Pozdrawiam

Gość o lol
odswierzam

Gość a po co odswierzasz

Gość o lol
a bo jestem ciekawa :D

Gość do Adwentysty
Afwentysto a jak sie odzywiasz ,co jadasz a czego ci nie wolno ?

Gość Adventist
Witam wszystkich! Co jemy... Staramy się jeść zdrowo. Nie jemy wieprzowiny, owoców morza, ogólnie tego, czego Bóg zakazał w Piśmie Św. A co jemy, no to zależy od upodoban, które sa naprawdę różne. Niektórzy są wegetarianami, część weganami, ale też sporo osób je mięso, białe przede wszystkim - kurczaki, indyki, itp, czasami wołowinę, cielęcinę, itd. Dużo warzyw, owoców, ryby. Jest sporo poradników jak zdrowo się odżywiać. Ale pamiętajmy, że jedzenie to nie religia, to jedno z przejawów kultury, przyzwyczajeń, pewnych wyniesionych z domu upodobań, a w naszym przypadku przesianych oczywiście przez "sito" którym jest Biblia ( w sensie konfrontacja, co zakazane, a co dozwolone). I jak się okazuje jest to bardzo zdrowa dieta. W gruncie rzeczy polecana przez lekarzy. Pozdrawiam ;)

Gość mloda-glupia
Mialam stycznosc z Adwentystami Dnia Siodmego. Normalni ludzie a bynajmniej czesc. Bardzo mili lecz jak sie jednak okazalo-do czasu... Podoba mi sie to ze organizuja te campy dla mlodych ale nie wiem do konca na jajkiej zasadzie to dziala. Ja jednak poznalam kilka rodzin ktore probowaly przeciagnac mnie na swoja strone. Zaczelo sie delikatnie. Kiedy ograniczylam kontakty( w sumie nie dobrowolnie) okazalo sie ze osoby ktore wczesniej byly takie milutkie wcale takie do konca nie sa. Ale w sumie sa ludzie i ludziska. Na nabozenstwie nie bylam, ale w kosciolach ciekawie maja:D A bynajmniej w tym w ktorym ylam;p

Gość chrześcijanka
Gdzie w Biblii jest napisane, że nie wolno jeść wieprz.? Nie wiedziałam o tym!

Gość chrześcijanka
powie ktos??

min tu - (8) Wieprz, który ma racicę rozdzieloną, lecz nie przeżuwa, jest nieczysty, mięsa jego jeść nie będziecie i padliny jego się nie dotkniecie. (9) Z tego, co jest w wodzie, będziecie spożywali wszystko, co ma płetwy i łuski. (Ks. Powt. Prawa 14:7-9, Biblia Tysiąclecia)

Gość chrześcijanka
thx ;)

Gość chrześcijanka
Skoro się polecasz, powiedz mi jeszcze co Biblia mówi na temat sexu( w małżeńswie), sexu analnego i oralnego?

wszystko na co małżonkowie ise zgadzają , do czego zgodnie podchodzą za drzwiami małżeńskiej sypialni jest dozwolone .

Gość pytankooadw.
ciekawi mnie podejsccie tego kosciola do gejow, lesbijek wie ktos cos na ten temat?

Gość pytankooadw.
up up

Gość uwdeccccd
nie wiem jakie jest podejscie tego kosciola- ale Boga jest takie, ze sie tym brzydzi...

Gość chrześcijanka
allium- a masz przykład z Biblii może? :) Zgóry dzięki :*

Nie znajdę ci w Biblii pochwały czy opisu seksu oralnego czy analnego :) Natomiast pełne jest Pismo pochwały małżeństwa w każdym jego aspekcie - także erotycznym , zmysłowym . Miłość fizyczna jest tam wyrażona jako dawanie i branie przyjemności erotycznej , która jest ubogaceniem i dopełnieniem więzi emocjonalnej .

Gość chrześcijanka
Natomiast pełne jest Pismo pochwały małżeństwa w każdym jego aspekcie - także erotycznym , zmysłowym .- to mi znajdź, bo ja nie potrafię... szukałam

Gość lonty
a teraz zgasze niektorych,ktorzy mysla ze mozna byc adwentysta bez Boga, otoz adwentysci wierza w paruzje,czyli powtorne przyjscie Jezusa Chrystusa

Gość ostatni moheranin
Prawdą jest, że świętujemy sobotę (na pamiątkę stworzenia świata), czyli jesteście żydami Pismo Św. wskazuje nam uświęcenie niedzieli przez zmartwychwstanie w nią Chrystusa „Nie dajcie się zwodzić obcymi naukami ani starymi baśniami bez żadnego pożytku. Jeśli bowiem dzisiaj jeszcze żyjemy według prawa żydowskiego, wyznajemy, że nie otrzymaliśmy łaski („Do Kościoła w Magnezji 8:1). „Jest rzeczą bezsensowną mówić o Jezusie Chrystusie i zarazem żyć po żydowsku, ponieważ to nie chrześcijaństwo przyjęło judaizm, lecz judaizm chrześcijaństwo, w którym zgromadzili się wszyscy ludzie wierzący w Boga („Do Kościoła w Magnezji 10:3). Posty wasze niech nie przypadają z obłudnikami. Oni poszczą w poniedziałki i czwartki, wy natomiast pośćcie w środy i piątki ( 8:1). W świetle tej wypowiedzi wydaje się rzeczą bardzo mało prawdopodobną, ażeby Kościół czasów późnoapostolskich zachowywał jeszcze zgromadzenia sobotnie Waszych świąt nowiu i szabatu nie mogę ścierpieć [Iz 1:13]. Popatrzcie, co to znaczy: Nie te teraźniejsze szabaty są dla mnie przyjemne, lecz ten, który sam ustanowiłem i w którym doprowadziwszy wszystko do spoczynku uczynię początek dnia ósmego, to jest początek nowego świata. Dlatego też świętujemy z radością dzień ósmy [por. J 20:26]: w dniu tym Jezus powstał z martwych i ukazawszy się wstąpił od nieba [Łk 24:51, J 20:17] (15:6-9). Patrz też 2:5-6. to niedziela wyjaśniona dlaczego katolicy swientuja niedziele

Gość gość
Nie znam zadnego Adwentysty ale chcialbym poznac. Ich wiara polega na wierze w Biblie w to co jest niej jak i w Starym i Nowym Testamencie "ktos" napisal, że "to sa ludzie bardzo surowi i dla nich najwazniejsze sa zasady, nie uznaja przebaczenia, kara za grzech jest smierc." jesli tak by bylo to byloby niezgodne ze słowem Bożym. Jakie zasady maja?

Gość awieczka
Jeśli chcesz poznać zasady wiary Kościoła Adwentystów zapraszam na strony nadzieja.pl adwentysci.org głosnadziei - gdzie również można wysłuchać sobotniego nabożeństwa i 24-godz. programow o tematyce religijnej

Gość gość
Wszystko wolno ale jeśli oddasz życie Jezusowi to zobaczysz że wiele rzeczy cię od niego oddala i sama z tego zrezygnujesz.