Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trusk frusk

nauka śląskiego

Polecane posty

Gość kawa po irlandzku
skąd jesteś, ja faktycznie z górnego - Katowic

płakać - beceć Krzyczeć - drzec papla Ostatnio sasiadka przyszla do bratowej i powiedziała: idź bo synek becy. Dziecko bylo w wózku na dworze, obudzilo sie i plakalo. :D

Jestem z Opolskiego. Inaczej troche mowimy. Najczęściej nie wymawiamy cz, sz, ż. Tylko c,s,z.

Gość kawa po irlandzku
seplenicie :D Pozdrówka 🖐️

Zgadza sie, seplenimy, ale jak to fajnie brzmi. :D Pozdrawiam Katowice.

Gość kawa po irlandzku
nie, jest takie?

Jest takie forum. Wejdź i zobacz. Kliknij na tematy polecane to zaraz znajdziesz. Mamy tam poetow i kompozytorow. Znasz zespól FET i jego Wodzionkę?

DJ w radiu RELAX komponuje i spiewa, a jeden z forumowiczow pisze teksty. Po slasku oczywiście. Ostatnio nagrali kolendę "Sniegiem suje". booooooomba.

Gość kawa po irlandzku
no to będę szukać tego topiku, wodzionkę - piosenkę słyszalam na yutube i TV regionalnej :)

No to Wodzionke nagrywal nasz DJ ( na forum ma ksywke Wili). Zajefajne wiersze pisze Potrat i Pierońsko Motyka. Musisz sie do nas przyłączyć. Mamy tez ducha, ktory nas straszy i rzuca klątwy jak mu cos nie pasuje. Ma ksywę Dupny Duch Korfantego. Ale on rzadko przychodzi. Koniecznie do nas dołącz.

Gość kawa po irlandzku
:D:D:D:D:D odlotowe nicki :D:D:D:D:D dołączę, szukam tego topiku

Kliknij na tematy polecane i okolo godziny 13.00 znajdziesz forum: Po naszymu czyli po slązku"

Gość eeeeeeeee
mnie ten język przerasta i przeraża nic nie kapuje :O godom :O czy padom :O nie tego sie nie da nauczyć :O

Gość kawa po irlandzku
znalazłam, dałam do ulubionych ale nie dam rady wszystkiego przeczytać :)

Gość kawa po irlandzku
łatwiej jest nauczyć sie go ze słuchu, gorzej z wersją pisaną :D

Włącz się po prostu do rozmowy i już. Jak chcesz to zainstaluj sobie radio relax. www.radiorelax.eu Możesz kogos pozdrowić, zażyczyc sobie piosenkę. Leca w większosci sląskie szlagry.

Może byc i godom i padom. Jo ci padom. Jo ci godom. po naszymu: on pejdziol, pedzioł, pedziou - powiedzial on godoł - on mowil

powiydzcie kaj wy tak piyknie godocie.Bo w szkole to niywierza rechturka by cie zarozki wytrzasła po łojca.Chyba w duma to pryndzyj.Terozki jak tak godocie to jest powojynno gwara.Waszych ołpów jak mocie tych przedwojynnych to posuchejcie.Pieruńsko sie różni.Gogum wum to bo jak bułech bajtlym to,żech slyszoł w Bytumiu,Rudzie Ślunskiej,ChorzowieStarym,w Zobrzu.Terozki tak niy słysza.

A teraz literacko do was piszę.Nie słyszałem dawno aby taką piękną przedwojenną gwarą nasi Dziadkowie mówili.Dlatego,że juz dawno powymierali a nie Było rządowych dyspozycji aby to zachować.Jakaś adwersarz mówiła ,że to mowa mniejszości niemieckiej. Nic podobnego.Taka była gwara śląska-Polska.Trzon gwary sląskiej to jest polskość.Tak jak gwara góralska i inne.

Gość Agatona
A jo już wychodza,zajada na tanksztela coby cigarety i zicki kupić.

Gość To nie je gwara a język sląski

Gość To nie je gwara a język sląski
Z co to je zicki abo zycki?

Gość slonzok
ej synek czy dziołcha truks frusk, ta kera napisola tyn pyirwsza nota. Z kónia zes spodła?! To nie je po slunsku! Nigdy sie ni godo "joł" haha. Ale żes je smiszno dzioła(tak tak, dzołcha ni dziłcha czy cóś co żeś wczyśnij pisoła. Ino richtig slunzok bydzie godoc glanc po slunsku! winc ni mosz co sie uczyc. jo zech je z Katowic i richtig kultywuja slunsko tradycyjo. Napislo żech ci letko po slunsku cobyś umiala se to czytac. Jak bych napisol richtig po slansku to bys nie rozumila.

Gość Ewaldi
a kto wie co po Śląsku oznacza 'kiszka' ?

Gość sixsigma
niech mi mantel zgore kiszka to takie zsiadłe mleko heheh :)

Gość milozniczka zielonawej herbatk
a wycie co joł miała tera richtig fojny mittag ach kartofle se uwarzołam do tygo na tygliku grziby z paprykom i zech se zrobiola zołza ze śmietonki ale zech sie pojadłach, tera to yno leza a wersalce i prukom :)

Gość aromaja
jo to uwielbiom:) slonsko godka mom we krwi bozech dziolcha jest z rudy slaskij a chopa mom gorola i go wstyd jak godom po slonsku:( opa mi sie w grobie przewraco:(