Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trusk frusk

nauka śląskiego

Polecane posty

Gość trusk frusk

mniejszości niemieckiej) kaj ześ był? gdzie byłeś kaj ino jedzies na tym kole? gdzie jedzesz na tym rowerze. chopie ty ino warota strugos. Facet ty to wariata strugaszchyba. dziłcha nazot.......? jak to powiedziec dziewczyno cofnij sie , przesuń się. i takie jakieś inne słowa , i proste wyrażenia. akcent juz mniej więcej podłapałam. ni- nie no ja- no tak joł ci pedzioł- ja ci powiedziałem.. joł nie widzioł..-ja nie widziałem

Gość korektorka
ino - tylko jo - ja przykłady: Jo żech niy widzioł Kaj jedziesz na tym kole?

Gość trusk frusk
:D żech? a to jeszcze jest tego jakas poprawna pisownia? to jest jak rozumiem dialekt taki mniejszości tak?

Gość trusk frusk
a to ktos ustalił? nie wiedziałam. to typowy dla mniejszości niemieckiej czy tez dla ślązaków tych z katowic?

Gość korektorka
Pisać po śląsku się właściwie nie da, ponieważ nikt nie napisał śląskiej gramatyki. Zasady pisowni w języku czeskim i słowackim napisali tzw "budziciele" w XIX wieku. Byli to nauczyciele, pisarze, urzędnicy, którym zamarzyła się idea panslawistyczna. Ponieważ posługiwanie się tymi językami w CK Austro-Wegrach było dawno zakazane języki te istniały jedynie w słowie mówionym. Brak literatury w (tak jest i w języku ślaskim) powodował zapis nie odpowiadający fonetyce języka. To trzeba było skodyfikować. Następnie w.w. "budziciele" zaczęli tworzyć literaturę, zapisując przedewszystkim legendy, baśnie i opowieści historyczne przekonujęce do samookreślenia społeczności i zmuszenia do dokonania wyboru przynależność narodowej. Podabnie jak tam język śląski zachował się wśród ludności wiejskiej, dlatego brak jest literatury śląskiej. Jeżeli sami nie będziemy próbowali pisać po śląsku to nikt tego za nas nie zrobi. Może nam się wydawać, że jest to śmieszne czy archaiczne, ale rozwój i wypracowanie zasad pisowni zależeć będzie tylko od nas piszących w tym jezyku.

Gość pipek
zymft musztarda wiela ile wielgachny bardzo wielki wojak żołnierz wychodek ustęp wydano zamężna zawdy zawsze zdrzadło lusterko zowitka panna z dzieckiem ślimok niezdara tacik ojciec, tato tasza torba daj ta tasia..daj ta teczke, torbe toć przecie, przecież trajkotka kobieta, która dużo mówi umazany ubrodzony warzyć gotować wciepować wrzucać wichajster coś w rodzaju haczyka rzić ofiara losu rzić dupa rzykać modlić się skuli z powodu smyk urwis starzyk ojciec matki lub ojca, dziadek synek chłopiec szac narzeczony tak się najczęściej mówi o tym czy masz chłopaka, narzeczonego

Gość pipek
mieć ptoka mieć fioła modro niebiesko mruk człowiek, który mało mówi na kryja żyć bez śluba narobić wypróżnić się nieskoro późno nynać spać oma babcia ożarty pijany paniuchna paniusia piznąć uderzyć jak cie pizna.......jak cie walne w ten pusty łeb:)))) pojakiemu dlaczego, z jakiego powodu, jakim prawem pogorszyć się pogniewać się powadzić się pokłócić się psinco psi kał, "nic" co? nico!! pysk twarz rychtować się szykować się rypnąć uderzyć jak cie rypna to.ja cię walne to.....:))

Gość pipek
istno, ta istno narzeczona istny, tyn istny narzeczony izba pokój ja tak jakosik jakoś jeronie kabot marynarka kabza kieszeń kafejka kawa kaj gdzie kaja czapka kapkę trochę dac ci kapkę zupy? troszke zupy dac ci? katać gdzie tam katarynka kobieta, która dużo mówi kiej kiedy kiejby gdyby kiery który kieś kiedyś kiszka zsiadłe mleko klachy plotki (przyjdz do mnie na klachy) przyjdz do mni ena plotki tak mówią dziewczyny po śłąsku sobie:) kocik ukochana dziewczyna galant 1.zalotnik, kawaler ubiegajacy sie o pannę, narzeczony sympatia, 2. elegancki młodzieniec galantny elegancki, grzeczny młodzieniec gapcyc' przyglądać się, gapić geltag zarobek, dzień wypłaty gibko prędko gizdula brudna lub bezwstydna kobieta, rodzaj przezwiska glacok człowiek z glacą – łysiną gniozdurek najmłodsze dziecko w domu godka mowa golac fryzjer gorki gorący gors'c' dłoń gorzoua wódka, pijak grincojg warzywa gruchlik leń, nierób, łazik gupielok głupiec gymba usta gynsi pympek mała, polna stokrotka

Gość pipek
eli, eźli,ejźli - jeśli, jeżeli, czy fajnióntko człowiek delikatny ales ty fojniutko dziołcha(ales ty delikatna dziewczyno) fajny ładny felonić przeklinać frelka panna gadzina zwierzęta domowe jestes ino mojo gadzino.:) jesteś moim zwoierzaczkiem domowym:) gajpel chłopak bamoontny oszołomiony, pomylony barzi, barzy, barrzy,barzyj bardziej beblac' mówić bez sensu bele kaj gdziekolwiek binder krawat boombel 1.pompon, 2.mały chłopczyk borg kredyt brele, bryle okulary briftryger, briftrygerka listonosz, listonoszka brzidok człowiek niesympatyczny bua guz buczeć gderać bulik gruby chłopak bydziesz cicho usypianie małego dziecka byzuh odwiedziny, wizyta cera córka cham skąpy chasiok śmietnik chichotka mała dziewczynka, która dużo się śmieje ahtlik kieliszek wódki daj no ahtlik :))))))))) ajncla mieszkanie 1-pokojowe w ajnclu mieszkosz? akuratny człowiek, który wszystko robi starannie, dokładnie almaryjo szafa gdzie mosz? w almaryjo(a) antryj przedpokój auflauf zamieszanie baji na przykład, powiedzmy, tak jest, że tak powiem bajtel dziecko, chłopczyk bajtlik portmonetka

Gość Samcia
ja jestem w wojowudztwie mazowieckim więc śląski mi nie idzie hehehe

Gość carnival
skoczcie mi na pukel :P:P:P:D

Gość kawa po irlandzku
w antryju na bifyju stoi szolka tyju :D

Gość kawa po irlandzku
jak już to chasiok a nie śmietniożka :P ale wymyśliłaś :P

Gość kawa po irlandzku
Ponknij a nie ryknij

Gość kawa po irlandzku
Cofnij sie troche do tyłu

Gość kawa po irlandzku
ponknij znaczy przesuń sie , cofnij

Gość kawa po irlandzku
a to takiego określenia nie znam ryknąć, ryczeć znaczy krzyknąć, rozpłakac się

Nie, nie. U nas mowia ryknij. Znaczy to przesun sie. Bo cofnąc sie do tylu to maslo maslane. Cofnąc mozna sie tylko do tylu. ;) Ale ponknij musze zapamietac.