Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta_Marzena

maiał ktos usuwane znamiepieprzyk???

Polecane posty

Gość Aneta_Marzena

byłam u dermatolog i powiedziaął zebym zgłosiła sie do onkologa...ze prawdopodobnie beda musieli mi usunac tego pieprza...ale ja sie strasznie boje(mam do na piersi...słyszałam od kolezanki ze lepiej nie dawac usuwac.Nie wiem co mam o tym myslec...ale dermatolog chyba lepiej wie)...a tak wogóle pozostaje po tym blizna??

Nic sie nie boj!usuwalam juz sobie pieprzyki w tym dwa przy piersi wlasnie.Tylko u dermatologa nie onkologa.Nigdy nie rob tego u kosmetyczki.Taki zabieg tylko u lekarza poniewaz tylko lekarz ma mozliwosc zbadania tego co ci wytnie.Znamie zostaje poddane badaniu histopatologicznemu czy nie bylo przypadkiem zlosliwe.Usuniecie odbywa sie w znieczuleniu miejscowym ja mialam zastosowana masc EMLA.Zero bolu.

Gość Aneta_Marzena
wiec nie boli...a czy duza blizna zostaje(bo oni beda chyba nałozyc szwy)

Gość koszyczek
moja ciocia usuwała sobie u dermatologa pieprzyki na szyji i nie widziałam u niej zadnych blizn mowiła ze nic ja nie bolalo

Gość marchewenka
mam sporego pieprzyka na brzuchu (a brzuch mi rosnie, bo ciaza, wiec jeszcze wiekszy sie robi..).. powinnam usunac tego peiprza? tj po urodzeniu, nie teraz oczywiscie..

Gość apsikkk
tez miałam tuż na lini majteczek przy pempku i zupełnie nic nie boli, fakt że dostałam miejscowe znieczulenie zastrzyk ale później nic totalnie nie czułam! tez się bałam :)mi to zrobili w szpilatu na lindleya:)

Gość kosmonautka
dziewczyny, poglad ze pieprzykow nie nalezy ruszac, wziął się nie wiadomo skąd i nie jest prawdziwy. Rozmawiałam o tym z wieloma lekarzami i czytalam, należy je usuwać, bo te, zwlaszcza w miejscach, w ktorych są draznione, mogą się uzłośliwić! Np. w okolicach pasa, na piersiach, plecach, wszedzie tam, gdzie są eksponowane na słońce lub drażni je ubranie. Ja usuwałam już wiele pieprzykow, nie zliczę po prostu, ale oczywiście nie u kosmetyczki, tylko w gabinetach. Po każdym większym okazie była analiza histopatologiczna na obecność ew. komórek nowotworowych. Usuwałam je u dermatologa kosmetycznego (tak wyszło to baaaardzo drogo) i u onkologa-chirurga. Trzeba popytać też o ceny, bo te róznią się znacznie, a efekty wcale nie gorsze. Nie bać się, dziewczyny, usuwać, blizn nie ma lub mało widoczne, a święty spokój :)

co z tego że zrobią badania po fakcie usunięcia pieprzyka,przeciez jak wyjdzie rak i na dodatek złośliwy i co wtedy ,leczenie ;),na jak długo;)

Gość kuku
ja jestem do rego sceptycznie nastawiona, moja znajoma miała pieprzyk który usunełam u dermatologa, po czym w przecięgu miesiąca w tym właśnie miejscu nawiązał się guz złośliwy i to taki, że dziewczyna zwineła się w przeciągu pół roku

przede wszystkim wycinanie nie powoduje raka.,Jesli znamie jest zlosliwe to kwestia wycinania nie ma tu nic do rzeczy.Przepraszam ma, tzreba zaczac leczyc . A wyleczyc mozna ;) Jesli lekarz Ci mowi, ze masz wyciac to sie nie zastnawiaj i decyduj sie na zabieg. Zreszta sam onkolog moze rozwiac Twoje watpliowsci...

Gość kosmonautka
a myslisz, ze jakby nie usuneła, to żyłaby dalej??? Wątpię, niestety :o To takie myślenie rodem ze średniowiecza - nie pójdę się leczyć do szpitala, bo tam ludzie umierają :o Lekarz (najlepiej chirurg onkolog) najpierw taki pieprzyk ogląda, bada, itp. Wbrew pozorom niestety, a może "stety", czerniak jest dość dobrze rozpoznawalny.

Gość Kobietta
A skąd ty możesz niby wiedzieć czy żyłaby dalej czy nie ???? Nigdy nic nie wiadomo

Gość Miareczka22
Mnie chirurg onkolog usunął duże znamie płaskie z ramienia , tam gdzie jest ramiączko z biustonosza. Zabieg był robiony w znieczuleniu miejscowym 10 szwów miałam. Minęły dwa lata, blizna jest malutka i jaśniutka. Po zabiego było robione badanie histopatologiczne, wyszło że za kilka lat mógłby się z tego zrobić rak skóry. Dziewczyny nie bójcie się:) o zdrowie trzeba dbać:)

Cześć. Ja miałam usuwane dwa razy. Raz na pośladku - tak jak u Miareczki 22 to było znamię typu czerniak, bez komórek rakowych, ale za pare lat mogły się pojawić. Nie tak dawno usuwałam również znamię na głowie, to było niegroźne przebarwienie ale ze względu na to, że to głowa, czesanie włosów, zabiegi fryzjerskie itp. mogły spowodować, że z czasem i to by sie zezłośliwiło. A tak to mam spokój. Obydwa zabiegi miałam robione w znieczuleniu miejscowym, nic nie czułam, naprawdę nie ma czego sie bać. Bardziej należy sie bać jeśli nie usunie się takiego znamienia.

wiidze,ze malo kto sie zna na tym,co mowi- usuwanie pieprza u onkologa nie boli bo jest pod narkoza i...blizna zostaje na ogol dwa, trzyrazy wieksza od calego znamienia - no trudno - zycie:( Ale niekoniecznie onkolog powie ze trzeba usunac - wiec na zapas sie nie martw:) Co do usuwania znamion u dermatologa - to jest to raczej wymrazanie ktore blizn nie pozostawia ale nie jestesmy w stanie okreslic czy to byl rak czy nie... Ja jednak wolalabym ten rodzaj usuniecia znamienia:) No i kosmetyczka... Ona usunie ci znamie laserem lub tak jak dermatolog wymrozi - wiec ryzyko jest takie samo - blizn nie ma... Wybieraj co wolisz... Bo jesli pieprzyk wyglada zle - a sama to mzoesz okreslic to nie bierz sie za wymrazanie.. Lepiej wytnij, a do blizny sie przyzwyczaisz:)

Gość Miareczka22
yyyy-nie wiem o czym ty mówisz. Są różny typy zmian skórnych i niektórych nie da się usunąć u kosmetyczki;/ Moje znami miełao 4 na 3 cm więc było spore. Tak ładnie mi je wyciął ,że blizna jest mniejsza, jasnorózowa. NIgdy bym nie ryzkowałam usuwania znamienia u kosmetyczki, od tego jest lekarz.

Gość Miareczka22
yyyy-nie wiem o czym ty mówisz. Są różny typy zmian skórnych i niektórych nie da się usunąć u kosmetyczki;/ Moje znami miełao 4 na 3 cm więc było spore. Tak ładnie mi je wyciął ,że blizna jest mniejsza, jasnorózowa. NIgdy bym nie ryzkowałam usuwania znamienia u kosmetyczki, od tego jest lekarz.

Jakie znowu wymrazanie???Ja usuwalam u dermatologa i byl to zabieg chirurgiczny a nie zadne wymrazanie.Trzy godziny wczesniej posmarowal mi lekarz pieprzyki mascia EMLA a po trzech godzinach usunal skalpelem wraz z korzeniem.W jednym znamieniu korzen byl dwa razy glebszy niz znamie na skorze.Po tygodniu przyszlam na zdjecie szwow i smarowalam blizne mascia CEPAN.Dzis prawie nie ma sladu ze tam cos mialam

Gość iśka81
Hej! Ja mam podobny problem i wiem, że będę musiała usunąć pieprzyki z pleców bo mam ich naprade wiele.Moja mama juz sobie usunęła i nie ma żadnych blizn! Jednkże płaciła za wizytę i usunięcie a czy jest możliwość zrobienia tego w ramach funduszu zdrowia, czyli za darmo?????????

Gość ja mam guzka jakiegoś..
tzn. nie guzka ale taką ok pół centymetrową twardą grudkę na skórze głowy. Lekarz kazał mi z tym iść do dermatologa i usunąć jeżeli trzeba będzie, boję się, że w tym miejscu będzie widoczny brak włosów to jest akurat tak na górze głowy :( ale to nie jest pieprzyk boję sie iść miał kotś coś podobnego?? P.S. Pieprzyk mam przy pępku dobrze ze trafiłam na wasz wątek bo nawet ie wiedziałam, że powinno się usuwać, kiedy jest w drażnionym miejscu..

Ja nawet nie dowiadywalam sie czy jest mozliwosc refundacji z funduszu zdrowia.Poszlam do prywatnego gabinetu i placilam 70zl za kazde usuniete znamie.Jest to cena wraz z badaniem histopatologicznym.

Gość ależ oczywiście
w narkozie :) bo pęknę zaraz :):):) Samemu można ocenić, czy znamię jest groźne ? Rany, kto tu czubów wpuszcza :| Tez się szykuję do usunięcia trzech pieprzyków z pleców :)

Gość ależ oczywiście
aha, na kase chorych jak najbardziej można to usuwać, i taki mam zamiar. Dermatolog już mnie obejrzał i powiedział, że w kazdej chwili da mi skierowanie do chirurga i już.

Gość kosmonautka
można usuwać na kasę chorych. I nie słuchajcie tutaj dziewczyn, które opowiadają bajki typu : usuwanie u chirurga w narkozie :D :D :D tak jak napisałam - ja usuwałam baaaaardzo dużo pieprzyków, niektóre z nich (takie maleńkie brodawczaki, które się rozsiewają) miałam wypalane, reszta była usuwana skalpelem, czasami trzeba było założyć 2-3 szwy. Slady są niewielkie, zwłaszcza gdy się o to dba i smaruje cepanem, contratubeksem, itp. Do dziewczyny, która ma znamie na głowie - ja też miałam jedno usuwane tam, było z tyłu głowy, już dość blisko szyi. Nie martw sie. Chirurg "wyciął" mi przy okazji troszkę włosków, które jednak szybko odrosły i teraz nie ma po tym ani śladu. Nie będziesz miała łysego miejsca, nie ma obaw :)

Gość ja mam guzka jakiegoś..
Kosmonautko dziekuję :* Ty miałaś chociaż z tyłu ja mam na górze "w połowie" akurat w miejscu gdzie mi sie kończy grzywka :o Szybko odrosły Ci włoski?? Aż sie zdziwiłam, myślałam, że włosy juz nie odrosną w takim miejscu..??

Gość kosmonautka
wiesz, nie mam mozliwości sprawdzic, czy konkretnie w miejscu po usunięciu pieprzyka pojawiły się włosy. Być moze mam tam malutkie miejsce bez włosów (muszę to sprawdzić), ale te obcięte wokół (w sumie niewiele ich było) b. szybko odrosły i zasłoniły ten niewielkie ew. ubytek. Twoje miejsce jest bardziej eksponowane, zwróc może więc uwagę lekarzowi, aby zrobił to ostrożnie, minimalizując tę ew. łysą plamkę - która i tak zniknie w gęstwinie innych włosów. pozdrawiam :)

Kurcze dziewczyny ja też mam kilka znamion do usunięcia - ale straaaszliwie się boję i to nie dlatego się boję, że coś może z tego być - tykla dlatego, że ja panicznie boję się lekarzy!!! Nawet jak mam iść na zwykłe badanie podczas którego wiem, że nie będą mi nic robić to ja umieram ze strachu:( No a przy wycinaniu takich znamion to muszą robić znieczulenie - więc ja nie wiem jak wytrzymam zastrzyk;( ja mam guzka jakiegoś--> wiesz ja jakieś płó roku temu miałam mały upadek w autobusie i musiałam mieć zakładane szwy własnie na głowie. I to nad uchem więc mniej więcej w tak samo widocznym miejscu jak TY:) I też miałam trochę wycinanych włosów. Nie martw się przez tydzien jak nosiłam opatrunek to się tym nie przejmowałam bo i tak miałam wacik (nieładnie to wygląda taki wacik w głowie:P) a później to mi odrosły włoski na bliźnie i teraz nie ma znaku wogóle:) Szkoda,że mnie wtedy nie widziałyście w szpitalu jak miałam szytą głowe:P straaaaszliwie siębałam i cały czas gadałam lekarzowi, że mnie boli:P Kurcze muszę się zmobilizować i iść do dermatologa po skierowania na wycięcie tych znamion. A jak myślicie lekarz rodzinny też może wystawić takie skierowanie? I te które usuwały na kasę chorych - jak dłguo czekałyście na wizytę???

Gość endi
witam Was! kilka lat temu miałam na brzuchu kilka małych kropek tak jakby pieprzyków poszłam z tym do dermatologa a ona przepisała mi masc robiona aby one wyblakły i tu był bład dziewczyny nigdy na znamiona, plamki itd nie wolno nakładac zadnych masci czy innych specyfików!!!!! po tej maści te kropiki mi sie zlały w jedna całosć duza plame która po pewnym czasie miała nieregularny kształt była czarna i zgrubiona pojechałam do K-wic i postanowiono mi to wyciac mozna takie znamiona plamki wycinac chodzi o to aby były wyciete całe a nie czasciowo miałam zniczulenie miejscowe w brzuch nawet tak bardzo nie bolało ale po 2 godzinach znieczulenie przestało działac i wtedy zaczał sie koszmar wyłam z bólu 3 dni!! oczywiscie lekarz nawet mnie o tym nie uprzedził i nie przepisał zadnych tabletek nie mogłam sie ruszac kaszlec nawet oddychac bo rana po wycietej skórze była spora i te szwy bardzo ją nadciagały...... przez kolejne trzy tygodnie chodziłam z głowa prawie przy ko;lanach przez te szwy po sciągnieciu szwów zrobił mi sie keloid i mam spora blizne

Gość Aneta_Marzena
tzn ja mam znamie o srednicy ok 1 cm(na piersi) i dermatolog kazała zgłosic mi sie do onkologa.Niestety nie moge tego teraz zbytnio załatwic- z powodu strajku lekarzy(dzwoniłam...i nawet inf nie chca mi udzielic)...boje sie...bo nie wiem jak zabieg wyglada(bede sie czuła troche skrępowana...-strasznie sie boje lekarzy)No ale citka ma mnie gdzies prywatnie zarejestrowac

Gość Aneta_Marzena
sorry...miało byc ciotka( a nie citka)