Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bardzo zdziwiona

Błędy

Polecane posty

Gość Bardzo zdziwiona

Jak to się dzieje, ze osoby piszące na forum twierdzące, że mają wyższe wykształenie albo, że są w tarkcie studiów robią tak koszmarne błędy ortograficzne. Uwaga! Nie mówię o literówkach lub prowokacjach.

Gość Bardzo zdziwiona
Ale żeby dostać się na studia, trzeba mieć maturę!!!!

bo my tu wszyscy mamy dysleksję, dyskalkulię, dysgrafię i w ogóle wszystko mamy dys :o ja robię koszmarne literówki bo piszę szybko i staram się nie patrzeć na klawiaturę :P a literówki podobno też sa zaliczane do błędów ort. :o a tak w ogóle to połowa tutaj kłamie :P i się przechwala tylko :classic_cool:

o ile pamietam to u mnie na maturze byly slowniki ortograficzne, a za zla ortografie tracilo sie najwyzej 5 pkt na 40 mozliwych :/

Gość Starchild
bo maja dysleksje albo sa leniwi albo z politechniki ;D

Gość Miareczka22
Bardzo zdziwiona-ale są też osoby na studiach które mają dysleksję lub dysortografię;) Moja gorsza połowa na trzecim roku prawa potrafi napisać "na gosze" czytaj "na górze":D

Gość Bardzo zdziwiona
Moze to dlatego....ja maturę zdawałam w czasach kiedy za 3 błędy ortograficzne oblewało się pisemny polski. A jeżeli mowa o literówkach - jest to dyskusyjna sprawa jak to traktować na egzaminach, itp. Natomiast stosunkowo łatwo odróżnić literówkę od błędu, np. jeżeli jest "stazysta" mozna uznac ,że jest tu literówka. Ale kiedy pojawia się "starzysta"? To raczej oczywiste.

Gość Starchild
moj facet pisze moze zamiast morze i pozadek zamiast porzadek. zareczam ze sie ksztalci:)

Jakos trudno mi sobie wyobrazic, ze robi sie literowki piszac dlugopisem :/ Na klawiaturze rozumiem- kazdemu sie zdarza. Niestety ortografia to jest zmora wiekszosci Polakow. wystarczy fora poczytac, az oczy bola :/

Gość no to ladna ta matura
a ta matura, na ktorej mialas slownik ortograficzny to przypadkiem nie ta nowa ? kiedy ja zdawalam mature, slownikow nie bylo i sadze, ze na maturze byc ich NIE POWINNO. Mysle, ze owe bledy to glownie niedbalosc i lenistwo.. nie mam na mysli tu literowek - jako wynik szybkiego klepania w klawiature, ale wlasnie niewiedzy ortograficznej spowodowanej lenistwem. Mialam do czynienia przez pare lat z gimnazjalistami.. polowa klasy dostarczala mi 'zaswiadczenie o dys.."..oczywsice, tak naprawde tylko niewielki procent uczniow mial dysleksje czy dysortografie.. reszta symulowala.. a dlaczego? bo leniwe sa teraz nasze nastolatki...

Gość uuuuuuuuuuump
no to ladna ta matura---------> niw wkurwiaj mnie! na nowej maturze nie istnieje coś takiego jak słownik ortograficzny. a mimo to jest 20 razy gorsza od starej. od wszystkich starych. kurwa.... przepraszam za wyrażenie, ale na samą myśl robi mi się niedobrze

Gość wierzyciel
Kiedy kończy się studia , jest się mniej więcej 5 lat po maturze. Jak ktoś studiował dajmy na to romanistykę albo architekturę , to niekoniecznie zagłębiał się przy tym w ortografię języka polskiego. Tłumaczenie wszystkiego dysortografią , dysleksją i Bóg wie czym jeszcze to przesada , ale faktem jest , że niektórzy po prostu robią błędy ortograficzne , poprawna PISOWNIA NIE TRZYMA IM SIĘ GŁOWY - CO WCALE NIE ZNACZY , ŻE SĄ TĘPI , głupi i nie zasłużyli na tytuł magistra. Tak samo można powiedzieć- jak to możliwe , że ludzie po studiach nie potrafią obliczyć objętości jakiejś całki , przecież żeby się dostać na studia , trzeba zdać maturę .

Gość Bardzo zdziwiona
Nie chciałabym skrzywdzic prawdziwych dyslektyków....ale podobno najwiecej zaświadczeń jest wydawanych przed różnymi egzaminami. Ale pomijam problem dysleksji... Ciekawa jestem, czy to wyższe wykształcenie to stwarzanie nowej nieistniejacej postaci na forum czy po prostu poziom szkolnictwa tak bardzo się obniżył.

Oczywiscie, ze to byla nowa matura :). Ja mysle, ze bledy to kwestia przede wszystkim niedbalosci. Nie wyobrazam sobie puscic w net tekst co do ktorego nie jestem pewna czy jest poprawny ortograficznie, podczas kiedy wiekszosci ludzi to zupelnie nie przeszkadza.

Gość Bardzo zdziwiona
Do wierzyciela - upierałabym się jednak, ze osoba studiująca romanistyke przykłada wagę do ortografii języka polskiego. Natomiast ortografia to nie jest coś, czego uczymy się na egzaminy a potem zapominamy!

Gość Bardzo zdziwiona
Kasiasek - obawiam się, że większośc tych, którzy piszą STARZYSTA jest PEWNA tego co piszą... i to mnie dziwi. Jeszcze raz powtarzam, ze nie mówię o literówkach, którą np. sama popełniłam przed chwilą :)

Gość monia 28
Bardzo zdziwiona* Zgadzam się z Tobą w 100%. To jest tragiczne jak ludzie piszą. Myślę, że to jednak osoby bez wykształcenia, tylko tak sobie chcą wykreować swój lepszy obraz, a tu klapa........przecież każdy pozna po pisowni panienkę po zwodówie i osobę wykształconą. niestety

Gość węglówka
niestety,poziom szkolnictwa się dramatycznie obniżył bo obniżył się poziom intelektualny klienta edukacyjnego (to rynkowe określenie ucznia) .Błędy ortograficzne to coś czego nie trawię i uważam ,że dyskwalifikują one osobę uważającą się za wykształconą .Wszelkie dys to po prostu tłumaczenie niechlujstwa językowego.

Jest też może trochę tak, że ludziom, którzy czytają dużo książek jest łatwiej \"przyzwyczaić się\" do poprawnie napisanych słów i dzięki temu wyrabiają sobie nawyk poprawnego pisania :P ?

Gość Bardzo zdziwiona
Myślę, że piękne określenie "poziom intelektualny klienta edukacyjnego" dużo tłumaczy :D

Gość wierzyciel
Dobrze , więc romanista był kiepskim przykładem , ale wielu moich znajomych skończyło budownictwo , mechanikę , informatykę , jeden gościu cybernetykę , a zdarza im się - i to często - taki błąd usadzić , że się w głowie nie mieści. I wcale przez to nie są mniej inteligentni albo wykształceni

Gość chyba każdy Polak
powinien czuć się w obowiązku poprawnie pisać tak jak otoczenie niejako wymusza na nas schludny i czysty wygląd

to fakt, ze Polska Szkola w ogole nie przyklada wagi do ortografii. Nikt bledow nie tepil na zadnym etapie edukacji, ktore przeszlam. A ja po prostu uwazam ze poziom ortografi odzwierciedla poziom inteligencji

Gość węglówka
moi znajomi kończący studia politechniczne ładnych kilka (powiedzmy) lat temu nie robią błędów!

Gość Bardzo zdziwiona
Dużo prawdy jest też w stwierdzeniu, ze jeżeli ktoś czyta to raczej błędów nie robi.... A jezeli ktoś nie czyta w ogóle ...to jednak troszeczkę świadczy o jego inteligencji...

Gość otóż to
to swiadczy o jej braku niestety!

Gość a bywasz na forum
niektórych ludzi po prostu nie da się zrozumieć-tak piszą po polsku!