Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Wierny Ogrodnik

Ewangelia Judasza

Polecane posty

Ciekawsza od samego odkrycia jest histeryczna reakcja kleru i ich piesków z \"niezależnej\' prasy (90% gazet w Polsce jest pod wpływem sukienkowych). Dziwi mnie to, przecież KRK opiera się na dogmatach wyssanych z palca i czyni dokładnie odwrotnie niż jak zaleca Biblia, zwłaszcza NT - więc po co tyle krzyku? Boją się że ktoś może myśleć niezależnie?

Gość a co to
ta Ewangelia Judasza ???

To tekst potwierdzający to co było oczywiste dla tych którzy uważnie czytali 4 ewangelie kanoniczne - Judasz nie był zdrajcą tylko narzędziem do wypełnienia misji Jezusa.

Gość Na ja...
Dlaczego histeryczna?Po prostu nie uznaja jej jako czesci Biblii-calkiem naturalne,bo czescia Biblii nie jest.

Gość s.2.s.
Pochodzi z III w. naszej ery i pieknie się wpisuje w gnozę. Bo w to,że jest gnostycka nikt nie wątpi, to ten czas i ta retoryka. Pouczająca, interesująca nie tylko dla teologow, ale głównie dla mediewistów, specjalizujących sie w gnozie. Z jakakolwiek prawda o Chrystusie wspólnego nie ma nic, albo niewiele. Czekam na publikacje w internecie, chętnie poczytam.

{ Judasz nie był zdrajcą tylko narzędziem do wypełnienia misji Jezusa. } Więc wszyscy (kler też) jesteśmy narzędziem w rękach boga. :>

Gość Na ja...
Tak,ale apostolow bylo 12,w Biblii przepowiedziana jest zdrada przez ucznia,ale nie jest napisane przez ktorego.Wszyscy mieli wybor,tak?Zdradzil Judasz,bo mial slaby charakter i kochal pieniadze.Jak dla mnie to byl narzedziem w rekach Szatana.W koncu to jemu zalezalo na tym,by nie doszlo do zlozenia okupu.

kochał pieniądze? 30 srebrników to nie była duża suma. Do mnie trafia argument, że Jezus pchnął go do tego czynu. Sam przeciez go zachęcał. Dla mnie Judasz zawsze był postacią tragiczną, zrobił co musiał, miał odwage to zrobić, aby dokonało sie to było przepowiedziane. Judasz trzymał kasę apostołów, był wykształcony lepiej niż rybacy czy pasterze. Może dlatego Jezus wybrał go, aby wykonał to przeklęte zadanie, wiedzial że on będzie w stanie to pojąć. Zreszta przeciez te pisma nie uderzają w Jezusa, Jego boskość, nie rozumiem o co tyle szumu. O to że kk uproscił historie, żeby łatwiej było ją zrozumieć, zrzucić winę na Judasza. Przeciez kk robi to od wieków, bo dzieki temu ma władze nad swoimi owieczkami. upraszcza, prawdziwą wiedze rezerwując dla wybranych.

Gość Na ja
Jak to Jezus go wybral?A w boskosc Jezusa nie uderzaja,bo Jezus nie jest Bogiem.Czy 30 srebrnikow to duzo czy malo-sprawa dyskusyjna.Judasz zrobil to dla pieniedzy,byl chciwy i zdradzil.

Gość Na ja
A poza tym dostep do tej wiedzy,ktora rzekomo kosciol katolicki skrzetnie ukrywa, ma kazdy,kto ma Biblie,historia Judasza nie jest szczegolnie skomplikowana,akurat w Biblii jest dokladnie i prosto opisana.

tylko to co czytasz w biblii zostało wybrane przez biskupów na synodzie w Kartaginie w 397 r, a co z resztą pism? Ewangelią właśnie Judasza, Marii Magdaleny, Tomasza ...? Judasz chodził za Jezusem kilka lat, myslisz że ktoś kto poswiecił lata życia i słuchał nauk Jezusa, połaszczyłby sie na niewielkie pieniądze? Dlaczego piszesz że Jezus nie jest Bogiem - wierzysz w Trójcę czy nie? Jest tez inna teoria - Judasz chciał niepodległości swojego kraju, Jezusa słuchały tysiące ludzi, mógł wiec poprowadzic ich za sobą i przegnać Rzymian. Potrzebował jednak impulsu, aby wszcząć powstanie, Judasz chciał aby Jezus wykorzystał swój wpływ na rodaków i poprowadził ich przeciw Rzymianom. Po śmierci Jezusa zrozumiał że mylił sie i dlatego popełnił samobójstwo. To akurat opowiadal nam kiedys ksiądz na lekcji religii. I takich ksieży cenię, ktorzy zmuszaja do myslenia, a nie powtarzania łatwych schematów.

Gość Na ja
Nie,w Trojce nie wierze,nie wierze w to,ze Jezus jest Bogiem,jest synem Boga,tak.Jesli chodzi o twoja teze,ze Biblia jest zmanipulowana przez kler,to naprawde...Poczytaj troche historii Biblii,porownaj rozne tlumaczenia,nie tylko katolickie,bo chyba o takich mowisz.Jesli nie masz zaufania do Biblii wydanych prezez kosciol,to okay,ale mozesz znalezc inne.A jezeli kler zmanipulowal w jakims przekladzie prawde,to powinni zaczac od usuniecia jednego z dziesieciu przykazan,ktorgo nie uznaja-drugiego konkretnie.

Gość Na ja
Istnieje okolo 6000 recznie sporzadzonych odpisow calosci badz czesci Pism Hebrajskich-najstarsze pochodza z III wieku p.n.e.jesli chodzi o Chrzescijanskie Pisma Greckie,istnieje okolo 5000 kopii w jezyku greckim-najstarsze z poczatkow II wieku n.e.Jak widzisz nie jest to takie proste puscic w swiat zmieniona"Biblie" i oszukac caly swiat.Co bys nie myslal/a,kosciol katolicki nie ma wladzy absolutnej.Przy okazji,w zadnym z tych odpisow nie sa uwzglednione apokryfy:wymienione przez ciebie ksiegi(Tomasza.Marii itp.)

nie piszę że zmanipulował, a czytając różne źródła trzeba byc bardzo ostroznym. pisałam że włączył do kanonu 4 ewangelie, które pasowały i koniec. inne po prostu pominął ,uznał za heretyckie. np ewangelia Tomasza - tam sa zdania negujące potrzebe istnienia kk, w sensie instytucji, budowli ... \"podnies kamien i ja tam będę, rozszczep kawałek drewna i znajdziesz mnie tam\" Bóg jest wszędzie i droga do dośkonałości nie wiedzie przez kosciół. pomysl o mitach ze Starego Testamentu, np Adam i Ewa, ogród, jabłko, to wszystko jest przenosnią i mozna to interpretować na wiele sposobów i chyba o to Bogu chodzi, żeby ludzie szukali prawdy we własnym sercu i rozumie (Ewa zrywa jabłko), po to nam go dał wraz z wolną wolą. powielanie takich prostych historyjek - Judasz był chciwy i zdradził, Ewa była nieposłuszna i została ukarana - tak mówią małym dzieciom, człowiek dojrzały juz się tym nie zadawala.

widzisz, ja mysle ze Jezus jest Bogiem - istotą doskonałą. wszyscy dążymy do doskonałosci przez kolejne wcielenia na ziemi. wiesz że prawde reinkarnacji kk odrzucił na jednym z synodów - nie pamiętam czy to był ten w Kartaginie, a ta teoria tak wiele tłumaczy. łatwiej było jednak kk trzymac w ryzach maluczkich mówiac im o piekle i niebie po śmierci - ogromne uproszczenie.

Gość Na ja
Zgadzam sie z toba co do piekla i nieba-w Biblii nie ma mowy o wiecznyc mekach,ani o tym,ze po smierci ludzie ida do nieba.Nie wiem co to jest...forma zastraszania?Najgorsze,ze masa ludzi slepo w to wierzy. Co do Adama i Ewy,nie uwazam tego za mit,ten temat przewija sie w calej Biblii,rowniez Jezus odnosil do relacji z 1 Mojzeszowej(Mateusza 19:4,5).Zastanawiam sie tylko nad jednym:jezeli kosciol neguje prawdziwosc historii pierwszych ludzi,to neguje cala Biblie,jej sens,sens istnienia czlowieka,ofiare okupu Jezusa,jednym slowem wszystko i wychodzi z roli religii chrzescijanskiej.

Tam Jezus mówi pytany o małżeństo że \"Stwórca od poczatku stworzyl mężczyznę i kobietę\". Dobrze. Ja miałam na mysli kwestię drzewa poznania - drzewa mądrości, zobacz jak głeboka jest ta opowieść, dotyczy pragnienia wiedzy, rozwoju, zawsze czułam dumę z tego powodu że to własnie Ewa - kobieta zerwała jabłko - to ona chciała posiąść mądrość, ja tak interpretuję tę historię. Nie w kategoriach pokusy, nieposłuszeństwa, \"niewieściej płochosci\" i kary. piszesz \"jezeli kosciol neguje prawdziwosc historii pierwszych ludzi\" nie rozumiem, gdzie neguje?

hmm nie ma pewnosci czy ta ewangelia glsoi prawde...zreszta nie am pewnosci czy wszyskie ewangelie sa prawdziwe...mozemy tylkow ierzyc...hmm lecz to zanlezisko jeszcze bardziej podkresla to jak bardzo jezusowi zalezalo na tym by zbawic ludzi dobrowolnie oddajac sie na meke......:P

No własnie, dlatego nie rozumiem czemu kk tak ostro zareagował na te rewelacje. Przeciez jak napisal twórca topiku, nie ma tu nic aż tak zaskakujacego. Stolica Apostolska nie skomentowała i bardzo madrze z ich strony. A czy w ewangeliach jest prawda, nie wierzę bezkrytycznie w to co czytam, w końcu pisali je ludzie, inni przepisywali i tak jeszcze parę razy, dzieło końcowe na pewno rózniło sie od \"pierwowzoru\" Ważne jest przesłanie - kochaj bliźniego.

Gość DżuuudAss
Judasz nic nie napisał, popełnił samobójstwo, strasznie sie meczył.

Gość Na ja
Jak to gdzie neguje?Jezeli kosciol twierdzi,ze grzech pierworodny to tylko taka legenda,to oznacza,ze neguje ofiare Jezusa,tak?Skoro Jezus przyszedl na swiat,by umrzec za ludzkosc(i tym samym stal sie "ostatnim Adamem"1Koryntian 15:45,47),to znaczy,ze grzech zostal popelniony,a jezeli nie,to po co Jezus mialby oddawac swoje zycie?

\"A ja przez dwa tysiace lat myslalem, ze to Judasz - powiedzial Jezus siedzac na tronie piotrowym i czytajac akta IPN.\" ;)

Gość bereciara
Biblia tez powstala mnie wieej w tym samym czasie...

Gość Na ja
Jesli wierze,ze Biblia jest Slowem Boga,to wierze tez,ze spisujacy ja ludzie byli pod wplywem Jego ducha.Biblia byla spisywana okolo 1600 lat przez 40 mezczyzn,a mimo to jest harmonijna w swej tresci,spojna od poczatku do konca.Dla mnie to jeden z dowodow,ze pochodzi od Boga i on nie dopuscilby do przeklaman.

Biblia spójna i nieomylna ? przeczytaj \"Leksykon biblijnych pomyłek\" Langbeina lub chociażby publikacje w \"Faktach i mitach\". Nawet 4 główni ewangeliści wiele razy sobie przeczą i przedstawiają różne wersje wydarzeń. O ST nie wspomnę.

A sam Jezus powiedział pod koniec ostatniej wieczerzy Judaszowi \"Czyń co masz uczyńić\". Jest to jasny dowód iż Mistrz wiedział co się stanie aby wypełnić proroctwo, a Judasz prawdopodobnie nie zdawał sobie z tego sprawy.

Gość adytka20
>Na ja No nie moge... Ty naprawde wierzysz w doslownosc przekazu o Adamie i Ewie? A ewolucja to co? A dinozaury to kiedy? Biblia pelna jest metafor, niektore jak przypowiesci - oczywiste do odczytania, inne (jak ta) nieco mniej. Ale wierzyc sie nie chce, ze sa ludzie, ktorzy wierza, ze wszyscy naprawde pochodzimy tylko od Adama i Ewy oraz z kazirodczych zwiazkow ich synow z matka... ech.

Gość na ja...
Oczywiscie,ze wierze i jestem bardziej przekonana do Biblii niz do teorii ewolucji,moze to jest kwestia dokladnego poznania Biblii.Ale ja widze,ze tutaj na ten temat nie ma co rozmawiac,wy wiecie swoje,ja swoje-ja was nie przekonam,a wy mnie tym bardziej.Pozdrawiam i znikam.

Ogladał ktoś?? http://wirtualnemedia.pl/document,,983054,Odkryto_Ewangelie_Judasza_-_specjalny_program_w_telewizji.html \"Judasz nie zdradził Jezusa, lecz działał na jego życzenie w ramach planu zbawienia - takie rewelacje przynosi tzw. Ewangelia Judasza, którą wczoraj poznał świat. Egipski manuskrypt przewraca do góry nogami prawdy zawarte w kanonicznych ewangeliach Wczoraj w Waszyngtonie towarzystwo National Geographic przedstawiło sensacyjny rękopis, który ma być relacją Judasza z ostatnich dni życia Jezusa Chrystusa. Ewangelia, którą napisali po koptyjsku najpewniej członkowie gnostyckiej sekty kainitów z II w., rzuca zupełnie inne światło na zdradę Judasza, jednego z 12 uczniów Jezusa. Przesłanie może szokować - bo oto Judasz nie jest zdrajcą, lecz bohaterem wybranym przez Jezusa. Chrystus mówi: \"Przewyższysz ich wszystkich. Ale, Judaszu, musisz poświęcić ciało, które mnie okrywa\". Judasz wydaje Chrystusa na śmierć na jego wyraźne życzenie. Inaczej Jezus nie zbawiłby świata! Czterej ewangeliści zgodnie potępiali Judasza. Dopuścił się zdrady, wydając Chrystusa w ręce Sanhedrynu (władz żydowskich) za 30 srebrników. Potem, nie mogąc znieść wyrzutów sumienia, popełnił samobójstwo. \"Lepiej byłoby dla tego człowieka, żeby się nie narodził\" - czytamy u św. Mateusza. Wersja przypisywana Judaszowi krążyła wśród chrześcijan w pierwszych wiekach, dopóki na soborze nicejskim w 325 r. Ewangelia Judasza nie została zakazana. Ślad po niej zaginął na wieki. Papirusowy manuskrypt odkryto w połowie lat 70. XX wieku, lecz dopiero 30 lat później, na Kongresie Koptyjskim w Paryżu, dowiedzieli się o nim naukowcy. - W związku z cichą umową między Jezusem a Judaszem nie możemy właściwie mówić o zdradzie - relacjonuje ks. Rodolphe Kasser, nadzorujący tłumaczenia ewangelii. Judasz nie był zdrajcą. Jezus go wyznaczył Ewangelia Judasza, nigdy dotąd nie pokazany publicznie papirus z początków chrześcijaństwa, przedstawia radykalnie inną wersję relacji Judasza z Jezusem od tej znanej z Nowego Testamentu. Czy rzeczywiście był on zdrajcą? Wedle autorów Ewangelii Judasz nie tylko nie odwrócił się od swojego mistrza, ale był wysłannikiem Boga, który przyczynił się do zbawienia ludzkości. W kluczowym fragmencie Jezus mówi do Judasza: \"Przewyższysz ich (apostołów) wszystkich. Ale, Judaszu, musisz poświęcić ciało, które mnie okrywa\". Przyczyniając się do śmierci Chrystusa, Judasz przyczynia się do uwolnienia jego prawdziwej, boskiej natury. Wedle apokryfu Judasz będzie pogardzany przez apostołów, ale zostanie w ostateczności postawiony ponad nimi: \"Będziesz przeklęty przez pokolenia, ale przyjdziesz, żeby nad nimi panować\", obiecuje mu Jezus. W wersji Judasza Chrystus kilkakrotnie podkreśla nadzwyczajny status apostoła: \"Wystąp przed wszystkich, a opowiem ci o tajemnicach królestwa. Możliwe jest, żebyś je osiągnął, chociaż wiele wycierpisz\". Indiana Jones IV Dzieje powstałej między 130 a 170 r. Ewangelii Judasza przypominają fabułę \"Indiany Jonesa\". Ponad 30 lat temu na egipskiej pustyni miejscowi wieśniacy odnaleźli kilkadziesiąt kart ukrytych w skórzanej oprawie. Przez następnych kilkanaście lat papirus wędrował z rąk do rąk. Był kradziony i sprzedawany. Przechowywany w kamiennym pojemniku i w lodówce pewnego handlarza w nowojorskim Bronksie. Nikt do końca nie zdawał sobie sprawy z tego, co zawiera. Apokryf spisany jest po koptyjsku (język egipskich chrześcijan). Handlarze antyków od dawna próbowali sprzedać go naukowcom, ci jednak powątpiewali w jego autentyczność. W końcu na kupno zdecydowała się szwajcarska fundacja Maecenas prowadząca badania archeologiczne. Przygotowała przekład na angielski, francuski i niemiecki - książki ukażą się w okolicach Wielkanocy. Sam manuskrypt jest poważnie zniszczony, brakuje około 70 proc. tekstu. Po renowacji zostanie zwrócony do muzeum w Egipcie. Jego wiarygodność (mimo burzliwej wędrówki) nie pozostawia wątpliwości. - Pismo jest oryginalnym dziełem pierwszych chrześcijan, ich autentyczność potwierdziły wnikliwe badania papirusu, atramentu i użytego języka przeprowadzone przez specjalistów ze Szwajcarii, USA i Kanady na zlecenie National Geographic. Nikt nie wątpi, że dokument jest oryginalny. Spór dotyczy tego, czy przedstawia prawdziwą wersję historii \"trzynastego apostoła\". Apokryfów jest wiele Na I Soborze nicejskim, w 325 r. ostatecznie ustalono, że kanonicznymi, czyli objawionymi, ewangeliami są cztery: Mateusza, Marka, Jana i Łukasza. Ewangelia Judasza podzieliła los 30 pozostałych i została uznana za fałszerstwo. Od tej pory tekst uważany jest przez Kościół za apokryf, tzn. na poły fikcyjną opowieść. A autorów - gnostyków - potępiono. Wśród innych apokryfów jest np. ewangelia według Tomasza Izraelczyka, w której opisano dzieciństwo Jezusa. Wynika z niej, że czynił on cuda już jako młody chłopak, i to w najmniej stosownym momencie, np. uśmiercając kolegę, który śmiał go obrazić. \"