Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze sie ktos orietuje

Rodowód nazwiska

Polecane posty

Gość moze sie ktos orietuje

Chciałabym poszukac informacji o pochodzeniu swojego nazwiska, swoich korzeni - niestety rodzice ani dziadkowie (ani pozostała rodzina ) nie moze mi w tym pomoc - czy istnieja jakies ksiazki, dokumenty gdzie mogłabym takie info znalezc ?? Chciałabym poznac swoje korzenie, tym bardziej,ze nazwisko mam dosc nietypowe, podobno niemieckiego pochodzenia

Gość coś nie tak
tych stron nie da sie wyświetlić???

Gość iroaria
skasuj przecinek na koncu.

Gość qwqwq
Mozesz tez sprawdzic tu www.ellisisland.org - jesli Twoi przodkowie przekroczylo kedykolwiek granice amerykanska, to tutaj beda odnotowani.

Gość lootec1222
hmmm a ja szukam pochodzenia nazwiska.. ktore konczy sie na -iel i nie moge ehhhh =( moze ktos sie zna??

Gość malutka_de
mi ten podany link pomogl, bo szukalam o pradziadku, ktory wyemigrowal do Usa Dzieki :) w Angorze jest kacik takiego Pana co wyjasnia pochodzenie nazwisk.. moze komus to pomoze?!

Gość lootec1222
emmm to znaczy ze gdzie??

Gość malutka_de
Angora to gazeta

Gość lootec1222
to czyli co mam zrobic?? do gazety napisac?? myslalem ze w necie na forum czy cos :>

Gość malutka_de
czekaj.. moze mam maila do tego Pana

Gość malutka_de
henryk.martenka@angora.com.pl

Gość soulseeker
Idz do jakiejsc dobrej biblioteki. Nie wiem skad jestes, ja np. w BUWie znalazlam kilka b. dobrych herbarzy o polskich nazwiskach, byly tez o nazwiskach niepolskiego pochodzenia....trzeba troche poszperac, ale sie oplaca. Moja ciocia doprowadzila historie mojej rodziny do ok 1700 roku:)

Gość Przede wszystkim
musisz pozbierac dane od rodzicow, potem po linii ojca - jego rodzice ... itd. Np moja mama ma nawet akt ślubu swoich dziadków i wtedy łatwiej jest poszukać. Mozesz tez iść do Urzędu Stanu Cywilnego tam tez uzyskasz sporo danych i do archiwum państwowego tam tez uzyskasz dane ... Powiem tobie, ze to dużo pracy i szukania po kilka godzin dziennie ... ale powodzenia. Wiem bo ja też to robię :-D

Gość lootec1222
no tyle to wiem.... i za duzo mi to nie daje... bo nawet w necie nie ma nikogo oprucz mnie i brata