Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dindi

Badanie moczu niemowlecia-jak?

Polecane posty

Lekarka kazala zbadac mocz mojej 5 miesiecznej coreczce,wyjasnila jak to zrobic-jesli chodzi o posiew moczu,trzeba przystawic sloiczek i czekac az nasiusia.Ale jak bada sie mocz ogolny??Moze troche zamotalam-po prostu kazala zbadac mocz ogolny i posiew i teraz zastanawiam sie czy do ogolnego wykorzystuje sie ten mocz z posiewu?czy ktos moze mi pomoc?

Gość stresiatko
Z tego co wiem, to wystarczy jedna próbka moczu i na posiew i na badanie ogólne

Gość jeszcze coś dodam
Oczywiście, że wystarczy mocz tak samo pobrany. Tylko czy ilościowo jesteś w stanie złapać ten mocz. Z doświadczenia podpowiem, że sa w aptekach takie specjalne woreczki, które u nas się nie sprawdziły i w końcu też łapałam mocz w locie do pojemniczka. Tylko, że do ogólnego badania moczu nie musi być pojemniczek wyjałowiony, a na posiew chyba tak.

Gość hej hej hej hej hej hej
Nie wiem czy wystarczy jedna probka. Jesli masz watpliwosci, to albo zapytaj lekarki, albo zrob to w dwa dni. Chodzi o mocz pierwszy ( po nocy), badz po 4 godzinnej pzrerwie . Zdaje sobie jednak sprawe z tego, ze dzieci siusiaja czesciej, wiec najlepiej mocz " z rana". Pamietaj o tym, ze do tych dwu badan sa rozne pojemniczki, tzn do badania posiewowego musi byc to pojemnik wyjalowiony ( sa to pojemniczki w zamknietych woreczkach z data waznosci). Nic sie nie stanie, jesli do ogolnego badania uzyjesz takiego pojemniczka, ale jesli do posiewowego uzyjesz pojemniczka niewyjalowionoge ( takiego jak do badania ogolnego), to istnieje mozliwosc pzreklamanego wyniku). Najlepiej jest aby mocz do badania pochodzi ze strumienia "srodkowego", czyli bez samego poczatku mikcji ( bo moze wowczas mocz zawierac bakterie z cewki moczowej, wyplukiwane na samym poczatku mikcji). Nie wiem, ale ja chyba rozdzelilabym te badania na dwa razy, dopilnowujac, by jak najszybciej dostarczyc pojemniczki do laboratorium. POZDRAWIAM