Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kleopatra26

Jabłecznik z kruszonką na kruchym spodzie!!!!!!

Polecane posty

Gość Kleopatra26

Czy zna ktoś przepis na takie ciasto. Mojemu mężowi się marzy a ja jako dobra żona nie chciałabym mu takie upiec. Będe wdzięczna za wszystkie przepisy............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kleopatra26
nikt nie zna ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szarlotka to moje ukochane ciasteczko... pyszota... pocieszam się zawsze ,że mniej kaloryczne, bo bez kremów!Twój Mąż wie co dobre... No więc tak: 1/2 kg mąki 25 dag tłuszczu ( najlepsze masło, lub mieszanka 1:1 masła ze smalcem -ważne, żeby w sumie było 25 dag. Smalec nadaje ciastu po upieczeniu kruchość) 15 dag cukru pudru 2 jajka ( 1 całe + 1 żółtko) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 op. cukru waniliowego cynamon 1 kg kwaśnych jabłek ( wymarzona antonówka!) Z podanych składników ( tłuszcz musi być z lodówki!) zagniatasz na stolnicy ciasto. Zawijasz w folię alum. i chowasz do lodówki. Może sobie tak leżeć dobę - jest wtedy lepsze. Dzielisz ciasto na dwie części - troszkę więcej na spód - rozwałkowujesz i płatami wyklejasz tortownicę, formując \"rancik\". Układasz jabłka obrane ze skórki i pokrojone byle jak .Posypujesz cynamonem. Przykrywasz resztą ciasta - ja już nie wałkuję tej drugiej części, tylko rzucam takie \" kęsy\" - w miarę gęsto. Wstawiasz do dobrze nagrzanego piekarnika. Wysoka temperatura jest ważna, bo w letnim piekarniku z ciasta zaczyna się wytapiać tłuszcz. Po upieczeniu posypujesz cukrem pudrem. Można podawać na gorąco ( i tak też zwykle pochłaniamy szrlotkę), ale PONOĆ lepsza jest \"the day after\" - wtedy ciast mięknie od soku z jabłek. O matko ... już się ślinię !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość delfinka101
a na jaką duża blaszkę to jest przepis>>???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szarlotka z bezą (zawsze wychodzi): 3 szkl mąki pszennej 5 dag cukru 15 dag cukru pudru kostka margaryny 2-3 łyżki śmietany 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 kg jabłek cukier wanil,cynamon Mąkę wymieszaną z proszkiem posiekać z tłuszczem,dodać 5 dag cukru,żółtka,śmietanę-zagnieść kruche ciasto.Gotowe włożyć do lodówki.Obrane,starte jabłka podsmażyć dodając cynamon,cukier waniliowy i ewentualnie trochę zwykłego cukru(gdy jabłka są kwaśne).Blaszkę posmarować tłuszczem,połową ciasta wyłożyć spód i boki,na to przesmażone(wystudzone) jabłka.Na nie zetrzeć na tarce pozostałe ciasto,zostawiając kawałeczek.Z białek ubić pianę,dodać cukier puder,jeszcze chwilę ubijać-wyłożyć na ciasto,a na wierzch zetrzeć resztkę ciasta.I do piekarnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Delfinko! Na tortownicę. Jak mamy duuuży apetyt to pieczemy z podwójnej porcji na dużej, prostokątnej blaszce do placków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 112
she71 zastanawia mnie to 5dkg cukru-ile to jest? Rozumiem, ze ma to byc krysztal? Ladnie mi juz pachnie to ciacho...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 dag cukru to niecala lyzka. Ciasto to czasami podaje z kleksem bitej smietany posypanej starta gorzka czekolada. Naprawde zawsze wychodzi i wszystkim smakuje (chyba,ze ktos nie lubi szarlotki :O )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 112
she71 dzieki ci za odpowiedz. Jeszcze jak mozesz to napisz czy 15 dkg cukru pudru to ok szklanki? Jak juz bede to wiedziec biore sie do roboty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sorry za blad!!!!!!!Gramy pochrzanily mi sie z dkg! 5 dag cukru to ok 1/4 szklanki. A 15 dag pudru to mniej wiecej 3/4 szklanki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kobrunia
Chcialabym taki przepis na jablecznik taki jak z cukierni - ma ktos moze cos takiego??? Bardzo prosze na mail'a. Z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam wszystkie smakoszki :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
oblizalam sie na te wasze przepisy - dodam ze nie mam jablonek i drzew owocowych ale sa w sasiedztwie - zbieram nawet te jablka ktore spadaja i sa lekko nadgryzione - te niedojrzale tez wlasnie - i okrawam je przesypuje lekko cukrem , przyprawa korzenna , imbirem - zapominam o nich na caly dzien - potem wstawiam do piekarnika i zapiekam - takie wlasnie klade pozniej na ciasto - aaaaaa zawsze sie balam ze m sie nie uda kruszonka - mniaaaaaaaaaam - kocham szarlotki .......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość latawiec45
dziękuję za ten przepis bardzo lubię szarlotkę i jabłecznik na kruchym spodzie ale bym prosiła o przepis na kostkę szechera, i ciasto toffi bożena

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anikyans
Oto mój przepis na jabłecznik z kruszonką na kruchym spodzie!!!! BARDZO PROSTY PRZEPIS! ZAWSZE WYCHODZI SUPER :) Przepis na tortownicę :P Mniammmmmm..... Składniki: a) ciasto: 1,5 szklanki maki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 3 łyżki cukru cały cukier waniliowy 2 łyzeczki proszku do pieczenia b) masa z jabłek: około 1 kg jabłek 4 łyżki cukru cynamon ( do woli) c) beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem- powstanie kruszonka. Wysypujemy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę ( około 6 łyżek kruszonki pozostawiamy do posypania wierzchu) Jabłka obieramy, tarkujemy, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukier i cynamon - wymieszać. Wykładamy na kruszonkę. 2 białka ubijamy z 1/2 szkl cukru i wykładamy na masę z jabłek. Pianę posypujemy pozostawioną kruszonką. Ciasto iec w 170 st C około 1/2 godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka123456789
dzieki za przepis, własnie go wypróbowałam i polecem wszytkim. NIe ma szans sie nie udac, ciesto jest pyszne :) tylko proporcie na małe ciasto, ja robiłam w tortownicy i akurat, ale na blache dla całej rodziny to trzeba wszytko dac podwojnie. jeszcze raz dzieki za przepis, i pozdrawiam wszytkich, którzy lubia piec i jesc dobre ciasta :)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Mam przepis na genialny jabłecznik: 3/4 kostki margaryny 3 szklanki mąki tortowej lub krupczatki 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 4 żółtka Z podanych składników należy zagnieść ciasto. 3/4 ciasta dać do woreczka foliowego i włożyć do lodówki natomiast 1/4 też do woreczka ale włożyć do zamrażarki na około 30 - 40 minut. 1 kg jabłek obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z 3 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym lub jak kto woli z cynamonem.Odcisnąć i odlać sok. Na blaszce wyłożyć rozwałkowane 3/4 ciasta z lodówki, ponakłuwać je widelcem. .Na ciasto wyłożyć jabłka wymieszane z wym. cukrami lub cynamonem, na nie równomiernie posypać 1 kisiel cytrynowy.Na to wyłożyć piankę kokosową, którą zrobimy z 4 białek ,które zostały z jaj użytych do ciasta.Białka ubić z 3/4 szklanki cukru na sztywną pianę a następnie dodać 20 dkg wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać.Piankę wyłożyć na jabłka.Na wierzch pianki zetrzeć na tarce o grubych oczkach 1/4 części ciasta z zamrażarki. Ciasto piec 40 - 45 minut w temperaturze 200 - 220 st.C. Na wierzch ostudzonego ciasta można polać " esy - floresy"z rozpuszczonej w 5 łyżkach mleka gorzkiej czekolady. Ciasto rewelka !!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
spróbuję, wygląda apetycznie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość montever
Naszło mnie na szarlotkę, wypróbowałam przepis >anikyans< KAPITALNY JAbłek mi tylko brakło - dodałam dwie gruszki + świeży imbir. Podobnie jak >anka123456789< uważam, że proporcje możnaby podwoić - przy tych cieniutki spód wychodzi. Piana i kruszonka na wierzchu - SUPER!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×