Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hubabuba

język

Polecane posty

Gość hubabuba

mam problem. od kilku dni mam na języku taką 'kroste'. taka biała jakby do wyciśnięcia, ale to jakby chrząstka. to tak nieprzyjemnie boli jak niechcący potę o zęby. czasem to się już zdarzało i pewnie każdemu, ale teraz jest większa niż zazwyczaj i dłużej. nie wiem od czego to, ani czym to zlikwidować... nie wiem może to jakieś bakterie, ale nie obgryzam paznokci, dbam o zęby, więc nie wiem skąd miałyby się wziąć. pomóżcie!!

Gość hubabuba
nikt mi nie pomoże..

Gość hubabuba
nikt mi nie pomoże..

Gość dentysta ci pomoże

Gość moze to byc aft
kup w aptece aftin albo cos do dezynfekcji jamy ustnej

Gość no więc
Afta - bolesne, okrągłe owrzodzenia na wewnętrznej powierzchni policzków i warg. Afty nie są zaraźliwe. Występują zwykle na wewnętrznej stronie warg, na języku lub podniebieniu miękkim. Uraz lub pewne potrawy powodują wysyp aft. Afty dzielimy na Minor i Mayor afty minor występują częściej, mają średnicę poniżej 1 cm, wysyp trwa 7-14 dni. Po wygojeniu nie zostawiają śladów. Afty częściej występują u kobiet, pierwsze afty zwykle w wieku 10-20 lat. Etiologia nie do końca poznana aczkolwiek istotny jest czynnik immunologiczny. Niedobór żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego ,stres, uraz zwiększają podatność na afty.U pewnego procenta pacjentów afty mogą być jednym z objawow innej choroby - syndromu Behceta, choroby Crohna czy AIDS . Leczenie - sterydy - płukanki lub żele - maści lub kremy p.bólowe - płukanki z chlorhexydyną - laseroterapia tu masz nawet zdjęcie: http://www.superdentysta.com.pl/index.php?site=slownik