Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Dziewczyny, a powiedzcie mi, czy w Anglii można sobie zrobić betę hcg (chyba dobrze napisalam). Badania potwierdzające lub wykluczające ciążę. Czy wiecie gdzie się udać zeby to zbadac? A moze jest tu w Anglii jakis inny sposób badania tego, oprocz testu ciążowego oczywiscie. Jak sie nazywa i gdzie sie go robi?

Gość agnieszka26
Czesc dziewczyny. Pewnie dolacze sie do grona przenoszonych bo termin za 2 dni a nic sie nie dzieje, tylko dzieciatko strasznie sie wierci.

Hej ! teraz to mi dalyscie do myslenia z tymi wozkami, ale przynajmniej bede miala co robic. Sztefka bedzie dobrze, a maly da sobie na 100% Mamuski po terminie trzymam kciuki :D

Hej ! teraz to mi dalyscie do myslenia z tymi wozkami, ale przynajmniej bede miala co robic. Sztefka bedzie dobrze, a maly da sobie na 100% Mamuski po terminie trzymam kciuki :D

Gość Ulus24
Do agnieszka26! Ja jestem rowniez po terminie narazie 1 dzień i moje dziecko tez strasznie sie rusza!!ropycha sie na wszystkie strony-wiem co czujesz!!:)) poza tym brzuch mi sie wypchna do przodu-zrobila sie szpiczasty!!moze ktos wie czy to juz niedlugo??!!najgorsze jest to czekanie w kazdej sekundzie,minucie i godzinie!! Jutro ide do poloznej mam nadzieje ze mi powie ze to juz niedlugo!!

Gość Ulus24
Do skorpionka81! Jesli chodzi o badania ktore napisalas to nie mam pojecia czy je robia i gdzie ale mozesz sie zapytac swojego lekarza!z tego co wiem(co u nas w Luton sie praktykuje to pierwsze spotkanie z polozna jest conajmniej w 10 tyg.od ostatniej miesiaczki!wczesniej Cie nie umowia bo uwazaja ze do 10 tyg. moze nastapic samoczynne poronienie!Ja robilam test ciazowy bo planowalam ciaze i juz w dniu kiedy miala sie pojawic miesiaczka zrobilam test i udalo sie!!pozdrawiam!!

Gość Ulus24
Do Madzik24! Wiesz co ja jestem po terminie 1 dzien i jutro ide do poloznej-mam wizyte!!Mam nadzieje ze nie bedzie mi wywolywac ciazy zadnym masazem szyjki(nie zgodze sie) bo slyszalam(nie chce Cie straszyc) ze to boli i nie jest przyjemne i nie zabardzo skuteczne-kroplowki sa lepsze!!Moja mama jest u mnie( w Polsce jest pielegniarka dziecieca)i mowila ze te wywolywanie ciazy przez masaz to nie jest dobry pomysł w Polsce zostalo to w wiekszosci szpitalach wycofane bo jest bolesne i malo co daje!!a jescze nie zgadzaj sie jak beda chcieli Ci przekrecac dziecko lub ustawiac do kanalu bo to niebezpieczne dla dziecka i dla Ciebie-wtedy popros lub zarzadaj dodatkowego USG zeby zobaczyli jak jest ulozzone dziecko!!!Wiem ze to nie brzmi dobrze ale lepsze jest cesarskie ciecie po terminie niz "maltretowanie dziecke-ustawianie lub przekrecanie go bo to juz za pozno na takie zabiegi"!wiem ze ciecie to zabieg i groznie brzmi ale to jest lepsze i bezpieczniejsze rozwiazanie dla malenstwa!Chyba ze kroplowki i zastrzyki pomoga!Zycze powodzenia!!trzymam kciuki!

ULUS 24 Termin mam na srode takze to jescze dwa dni... no coz zobaczymy, moze cos sie ruszy. Co do kroplowki to ja bym jej nie chciala ( chyba ze pod calkowitym znieczuleniem) bo raz juz to przechodzilam i nie bylo to zbyt dobre. Skurcze sa wtedy duzo silniejsze i czesciej wystepuja niz przy porodzie naturalnym (bez kroplowki).

Moj synek jest ulozony glowka w dol od 30 tygodnia ciazy i z tygodnia na tydzien schodzi coraz nizej wiec o pozycje raczej sie nie martwie. Kroplowka z okstocyna!!!...a bron Cie Panie Boze...to jest podobno bol!!! Nagle i silne jak cholera skurcze bryyy...tego sie boje ale do 18-go jeszcze daleko. Nie wiem czy dokladnie chodzi o masaz szyjki. Z tego co zrozumialam to jest raczej \"malo inwazyjna\" proba odczopowania - przerwanie jakiejs delikatnej blonki trzymajacej czop (nie wiem czy prawde pisze zapytam jak dojdzie do spotkania).

madzik24 nie gódz się na masaż szyjki macicy to boli jak diabli!!!!!!!!!! ja w Polsce przy ostatniej ciązy miałam to robione i myslałam że z bólu gin. wykopie!!!!

Gość Mada744
Madzik24 -ja jak w Polsce rodzilam-bylam 5 dni po terminie-mialam kroplowke z oksytocyna i bylam bardzo z niej zadowolona.Wiem ze ponac bardziej boli ale ja chyba nalezalam do tego przypadku gdzie bol byl maly i porod szybki.Od pierwszych boli do porodu jakies 3,5 godz.A co do masazu szyjki to miala moja mama i nie wspomina tego dobrze-ponac to strasznie boli.

Gość kalcia64
Czesc dziewczyny jutro mam pierwsze wizyte u lekarza jestem w 6 tygodniu ciazy i przeczytaniu wiekszosci opini szczerze obawiam sie jutrzejszej wizyt gdyz wiekszosc z was wypowiada sie negatywnie

Gość kalcia64
Nie wiem czy uda mi sie z kims pogadac ale bende musiala tak i tak sama sie przekonac na wlasnej skorze jak tu mnie potraktuja. Pozdrawiam.

Gość kalcia64
Nie wiem czy uda mi sie z kims pogadac ale bede musiala tak i tak sama sie przekonac na wlasnej skorze jak tu mnie potraktuja .

Gość Mada744
Kalcia64- nie bedzie tak strasznie na pierwszej wizycie.Ja w srode mam pierwsza wizyte z midwife.I tylko obawiam sie czy ja zrozumie.Wiem, ze opinie o opiece sa rozne ale moze bedziesz miala fajna midwife i bedzie ok.

Gość kalcia64
Chodzi mi o ciaze. Moze nie koniecznie o was mowie ale na nie ktorych stronkach to nic innego jak narzekanie ciezarnych polek. Ja akurat na zycie w anglii nie narzeka i na opieke medyczna tez mam juz 2 synow i juz mialam doczynienia z tutejszymi lekarzami. Nawet mosialam spedzic noc z mojim synem gdy rozciol warge i skierowano go na szycie i mowiac szczerze mowiac troskliwosc byla czasami meczaca.

Gość kalcia64
Dzieki Mada774 za dodanie otuchy! Jesli chodzi o ta midwife to tak nazywaj polozna jesli dobrze kojarze? Nie przejmuj sie ja takze mam czasami problem dogadac sie z lekarzami jak ide na wizyte z dzieciakami.

Gość Ulus24
Jesli chodzi o pierwsza wizyte u poloznej (midwife) to bylam zadowolona-moje polozne byly mile!tak mialam polozne bo doslownie co 2 wizyty mialam inna i to dla mnie byl szok nikt mnie nie informowal o zmianie midwife!nie uogolniam opieki medycznej na cala Anglie bo nie moge sie wypowiwdac o innych miastach skoro tam nie mieszkam!ja mieszkam w Luton i uwazam ze mimo tego ze sie usmiechaja i sa mile to troche olewaja ciezarne-poza tym jak opisalam wszystsko wczesniej za malo jest tu badan!!!!!Zycze powodzenia na pierwszej wizycie-mam nadzieje ze u Was bedzie wszystko ok-trzymam kciuki!!!!ja jestem juz po terminie drugi dzien i jutro mam wizyte ciekawe co mi powiedza!!pozdrawiam wszystkie mamusie oczekujace potomstwa!Glowa do gory kobietki myslmy pozytywnie a bedzie dobrze(tak mysle):)

Gość kalcia64
No to jestes juz na ostatnich nogach napewno nie mozesz sie juz doczekac znam to uczucie i chociasz to moja kolejna ciaza to mam uczucie jak by byla pierwsza i kazdy sie smieje ze w wieku 27 lat majac 5 latka i 3latka w domu zdecydowalam sie znowu babrac w pieluchach! Ale to moja taka natura bo obecnie jeszcze pracuje jako niania i czasami mam 5 dzieci.Zycze szybkiego rozwiazania niech ci wszystko dobrze pojdzie.

Witam. Ja juz nie mam sily, spie po 2-3 godz na dobe i ledwie chodze. A dzis to juz wogole zle sie czuje. Chcialabym to juz miec za soba. Zaraz wybieram sie na wizyte do lekarza, zobaczymy co mi powie.

Gość Zuzanna30
Czesc dziewuszki! Maly tymczasowo spi, wiec napisze co nieco. Madzik, mam nadzieje ze jeszcze nie rodzisz, bo chce dac kilka wskazowek. Po pierwsze, od chwili gdy zorientujecie sie ze skurcze staja sie bolesne, a nie zwyczajne Braxton - Hicks, chodzic! Bardzo szybko skurcze przyspieszaja do 1 na 10 min, nieregularne na poczatku. W ciagu nastepnych 2 godz pojawiaja sie co 5 min, tez nieregularne, jak tylko usiadlam, zwolnily znowu do 1 na 10 min. Wiec znowu ruszylam w tany. Przy skurczach cop 3-5 min, nieregularnych, zadzwonilam do szpitala, kazano mi przyjechac. Rozwarcie mialam juz na 4cm, ale dziecko jeszcze nie zeszlo. Zaczelam wedrowke po korytarzu, skakanie na pilce, nie weszlam do wody bo nie chcialam zwolnic tempa. Skurcze bolesne, ale do akceptacji. Podczas zabawy z pilka wdychalam gaz. Nie potrafie powiedziec, czy bolaloby bardziej gdybym tego nie robila. w ciagu nastepnych czterech godzin mialam pelne rozwarcie. Czulam ze musze przec. Parlam na stojaco, polozna siedziala za mna i sprawdzala, jak nisko jest glowka. Lekarz zadecydowal o nacieciu mnie i od tej chwili lezalam na lozku. Poparlam, poparlam i zostalam mama. Zachwycalam sie malym kiedy wyszlo lozysko i mnie szyto. Po pomiarach i ogledzinach malego przez pediatre na sale wjechala herbata i tosty. Naprawde bylam glodna. Po drugie - dobrze jest przed porodem ogolic okolice intymne, poniewaz w razie szycia, rana ladnie sie goi. Po trzecie - naprawde dobrze jest zrobic sobie lewatywe przed, bo mowi sie, ze w czasie porodu nie mysli sie o higienie, a ja np myslalam sobie z ulga, ze uzylam czopki glicerynowe. Poza tym przez nastepne 2 doby uniknelam ze tak sie wyraze - defekacji. To sa porady i spostrzezenia na podstawie mojego porodu, mam nadzieje ze sie komus przydadza. Opieke mialam super, personel bardzo mily, dostalam 3 torby z pierdolami dla dziecka, zanim wmnie wypuszczono przeszlam z moim lubym przez liste pytan sprawdzajaca, czy zapewnimy dziecku odpowiednie warunki i czy mamy wiedz co i jak. Jeszcze w spzitalu pokazywano nam jak malego przewijac, kapac, masowac, karmic itp. Jestem dwa dni w domu i mialam juz trzy inspekcje. Sprawdzaja stan malego i moj takze. Dzisiaj polozna zauwazyla podczas sprawdzania szwow, ze potrzebuje masc na hemoroidy. Zadzwonila do GP i recepta czekala na mnie w rejestracji do odbioru. To by bylo na tyle.

Gość Zuzanna30
I jeszcze cos.... 5 dni po birth due day mialam zrobiony stretch and sweep of membrane - lekarz odkleil worek owodniowy od dna macicy, mialam odczucie jakby krecila tam palcem w srodku. Nie bolesne. Ponad 50% kobiet po tym zabiegu zaczyna rodzic w ciagu nastepnych 48 godzin. Ja zmiescilam sie w 46 :-).

Gość Mada744
Witajcie dziewczyny,moze ktoras sie orietuje, jesli chodzi o tlumacza Tzn czy bez problemu mozna go dostac na wizyte z midwife.Wiem , ze jest to mozliwe ale czy trzeba pisac jakies pismo do przychodni czy wystarczy poprosic midwife.

Zuzanna jestes wielka!!! Jeszcz nie rodze i jestem Ci niezmiernie wdzieczna ze znalazlas chwile czasu i napisalas tyle wskazowek. Na pewno sie przydadza. Nastawiam sie wiec na chodzenie, chodzenie i jeszcze raz chodzenie. Jak znajdziesz jeszcze chwilke to napisz kiedy zdecydowalas sie uzyc czopkow (i ile :-))? Na krotko przed wyjazdem do szpitala czy wczesniej zeby przyspieszyc akcje? I jak z parciem? Umialas czy uczyli Cie, bo slyszalam ze to czasami trudno zajarzyc jak to robic prawidlowo (parcie za pomoca przepony???). A i jak oddychanie? Kiedy zaczyna sie sapac :D ? Pomiedzy parciem, tak, a do tego czasu dlugie i glebokie wdechy noskiem? Wlasnie nie bylam pewna o co chodzilo z ta membrana. Wiedzialam ze nie chodzi o zaden masaz szyjki. Czeka mnie to w piatek (albo sobote). Polozna ma do mnie zadzwonic. Dziekuje Ci serdecznie i jeszcze raz gratuluje! Zycze powodzenia i sukcesow podczas wzajemnego poznawania sie mamusi i synka🌻

Gość Ulus24
Zuzanna30! bardzo dziekuje Ci za to co napisalas-bede wiedzial ze nalezy chodzi w bolach a nie polozyc sie i lezec jak kloda i jak znajdziesz chwiel to odpisz na pytania Madzik24 bo mnie to rowniez interesuje!!:)!ja obecnie jestem drugi dzien po terminie, bylam dzis u midwife i z dzieckiem i ze mna jest ok. w piatek mam isc do szpitala tam mnie zbadaja ginekologicznie, zrobia badania, USG i zdecyduje czy mam zostac w szpitalu czy isc do domu i przyjsc 17.01 gdyz to bedzie 10 dni po terminie i wtedy zdecyduja sie na wywolanie porodu!! W ciazy prztylam 12 kg i ogolnie cala ciaze znosze bardzo dobrze(oprocz zgagi:) )ale co mi sparwia najwieksza trudnosc to ten okres wyczekiwania i modlitwa zeby to nastapilo dzis,bo juz bym chciala zobaczyc, przytulic malenstwo i zaczac sie nim opiekowac oraz zaczac normalny rytm zycia bo teraz to porazka-czekanie, kladzenie sie spac z myslami czy to dzis czy nie,to najgorsza rzecz!nie mozna isc za daleko na spacer bo moze sie zaczac w kazdej chwili!!!!!! pozdawiam ciezarne i zycze szczesliwego rozwiazania! Zuzanna30 powodzenia w wychowywaniu synka i niech zdrowo rosnie!:)

Gość Ulus24
Drogie mamy!! Mam pytanie czy moze ktoras z Was wie czy juz niedlugo zacznie sie porod bo dzis zaczelo mi leciec(ukazywac sie) mleko z piersi a jestem nadal w ciazy choc po terminie??!poza tym mam uplawy galaretowate-raz przezroczyste o przy skurczu(twardnieja mi rowniez brzuch przy tym skurczu) białe lub zielonkawe?!to moje pierwsze dziecko wiec nie wiem co jest grane i czy to juz sie zaczyna!!?? Pozdrawiam!

Gość Ulus24
Mimo wyzej opisanych objawow dziecko duzo i energicznie sie rusza ale jak sie rusza to czuje parcie na drogi rodne-w dol(czuje skurcz i po chwili rozluznienie!!Czy przy porodzie, kiedy on sie zaczyna dziecko sie rusza?? prosze o udzielenie odpowiedzi, ktokolwiec cokolwiek wie!!

Dzis ma przyjsc do mnie polozna i ma mi zrobic ta membrane strasznie sie boje ale mam nadzieje ze to podziala.

mam nadzieje ze Ulus juz urodzila - dla mnie to objawy porodu, u mnie tez sie tak zaczynalo tylko bez skurczy ale z tymi uplawami. Myszka poprostu robila kupeczke w brzuszku mamy, dlatego te zielone galaretowate uplawy. czyli mam nadzieje ze Ulus zadzwonilas do szpitala i oni ci kazali od razu przyjechac, przedewszystkim bo po terminie (ja tez bylam). Agnieszko, nie boj sie, to jest tylko niewygodne ale nie boli. Ja jeszcze po tym czekalam cztery dni do zobaczenia Myszki - powodzenia! Buziaczki dla wszystkich Brzuchatek!