Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jednnnnnnnnaaaaaaa

chodzi o komunie- prosze poradź

Polecane posty

Gość taka jednnnnnnnnaaaaaaa

W tym roku mamy komunie.Mój mąz jest chrzesnym.Tylko on pracuje, ja niestety jestem bez pracy,mamy 7 miesięczne dziecko.Nie stac nas na Bóg wie jaki prezent. Więc mam pytanko ja wiem że niby prezenty nie sa ważne w tym dniu tylko co innego(ale czy tak myślą dizeci,i ich rodzice???) czy 200 zł + pralina+jakaś ładna kartka to nie za mało???? lub inna wersia - diksmen (nie wiem jak to się pisze)+ 50-100 zł.Nie stać nas na rowery,tv,czy coś jeszcze innego.Raty też nie wchodzą w gre.Prosze odp

Gość tamaraa
Discman i jakać płyta powinny wystarczyć. Jeśli nie macie pieniędzy, nie musicie się rozpruwać i zapożyczać. Macie własne dziecko, to na nie przeznaczcie pięniądze. Jestem przeciwniczką dawania pieniędzy, dziecko i tak tego nie doceni. Może dziecko ma jakiś ulubiony zespół muzyczny, albo wykonawcę? Płyta i Discman powinny wystarczyć.

Wydaje mi się zamiast discmana lepiej kupcie odtwarzać mp3 bo teraz płyty nie są już tak popularne. Za 200 zł można go już spokojnie kupić.

A ja uważam, że discman będzie w sam raz :) Odtwarzacz mp3 za około 200 zł. będzie kiepski, nie dość, że będzie mała pojemność to i jakościowo może nie być super. Discman-y za tą kwotę można za to dostać już bardzo fajne. Jeżeli masz możliwość jedź do jakiegoś większego sklepu typu Media Markt, czy Mega Avans tak są tańsze i mają większy wybór niż w mniejszych sklepach.

Gość też mam problem
Kupując odtwarzacz mp3 dziecko musi spełniać jeden warunek: musi posiadać komputer z dostępem do internetu. W przeciwnym razie może mieć problemy ze zdobyciem muzyki.

Gość alez absolutnie
nie discman!!! chyba nie zdajecie sobie sprawy ze za rok czy dwa to juz w ogole bedzi ebezuzyteczne. zreszta niestety prawda jest taka ze wspolczesne dzieciaki patrza na to co maja koledzy. chyba glupio ci bedzie jak uslyszysz od niegi/ niej, zejuz dzisiaj to nikt discmanow nie nosi! odtwarzacz mp3 za 200 zl wcale nie bedzie kiepski!!!!!! i dziecko bedzie zadowolone ze ma cos" na czasie" , a nie cos co juz dawno nie jets aktualne. a tym ktorzy radza dicmana radze sie zastanowic - moze lepiej walkmana :) ? wspolczuje waszym dzieicom

Gość dobrze że nie jestem chrzestną
Nie zapominajmy, że to jest dziecko 8-letnie, ono inaczej postrzega świat niż nastolatek. Różne są dzieci, jedne są materialistami, a drudzy cieszą się chociażby z lizaka. Jeśli MP3 nie będzie dla niego za trudne i będzie miał skąd ściągnąc muzykę to ok, ale nie zazdroszczę Wam wyboru.

dobrze ,że nie jestem chrzestną- i tu się mylisz;/ Obecne ośmiolatki są strasznymi materialistami. Smutne , ale prawdziwe.

Bez obrazy ale myślę sobie że gdybym ja była chrzestną to zaczęłabym zbierać po 50 zł pół roku wcześniej abym potem nie miała problemu ze zbiórką.A jeśli chodzi o prezent to lepiej zapytać jego rodziców,bo oni wiedzą najlepiej z czego ich dziecko by się ucieszyło.

Gość my też idziemy na komunię
:(:(:(:(:( Do obcych(w sumie) ludzi.Kolega mojego męża ma córkę,która w tym roku ma komunie. Zapytałam co by chciała dostać od nas na prezent. I wiecie co usłyszałam??????? Komórkę!!! Najlepiej Nokie. No szczęka mi opadła. Jestem jednak nie dzisiejsza! Zastanawiam się,jak się wymigać z tej imperzy. Bo tej małej komórki na pewno nie sprezentuję! Prędzej jakąś encyklopedię dla dzieci czy coś w tym stylu. I mam w nosie,czy jej koledzy bedą to komentowali. Nie mam tyle kasy,żeby obcym 8letnim dzieciom kupować komórki na komunię!

Gość taka jednnnnnnaaaaaaaa
Niestety MP3 to nie będize strzału w 10 bo nie mają kompa więc prezent moze sobie poleżec.Dodam że ta rodizna tez za wiele nie ma. Agunnia33 - nie obrażam się ale to tylko tak się wydaje że zbierać możńa co miesiąc jakaś sumke.To tylko marzenie bo jak wczesniej wspomniałam mąz tylko pracuje,a wydatków mnustwo.Różnego rodzaju opłaty,pampersy,odżywki dla dizecka to kosztuje. A niestety żadnej z tych rzeczy zrezygnować się nie da na rzecz innego.

Ja wiem że najlepiej się zapytac ,ale jest duże ALE.ŻE dziecko lub rodzic powie o takim prezencie że tak czy siak nie bedize mnie stac-bo nie ma co się łudzić

Jeżeli za 200 zł. ktoś kupi dobry odtwarzacz mp3 to niech da mi znać, bo ja kupowałam sobie nie dalej jak tydzień temu i płaciłam 699 zł za 1 GB pojemności (firma Samsung - miejsce zakupu Media Markt - to tak dla zainteresowanych :D ) Nie sztuka kupić jakiś sprzęt na bazarze :o gdzie może i tyle będzie kosztował szemrany produkt firmy \"jakiejś tam\", a gdzie np. gwarancja? A discmany wcale nie są \"przeterminowane\" nie każdy ma dostęp do internetu, jak i sam komputer i ciekawe jak wtedy ma używać owej mp3. Chyba, że chodzić do sąsiada :o o ile ma komputer... A co do samych prezentów to uważam, że ludzie po prostu przeginają! Każdy prześciga się w prezentach i ich cenach. Ja dostałam encyklopedie z której korzystałam nie raz i w szkole podstawowej i średniej, a i na studiach się zdarza :) Szczytem marzeń był zegarek :D który nosiłam przez dobrych kilka lat, no ale czasy się zmieniają i najwyrażniej w ludzkiej mentalności zmieniło się też to, że najważniejszym wydarzeniem tego dnia jest sam fakt, że dziecko idzie do pierwszej komunii, a nie moment rozpakowywania prezentów... Smutne ale niestety tak jest.

Gość moim zdaniem to
lepiej mp3, bo przypuszczam, ze po komuniii pewnien nazbiera na jakis komputer

Niestety taka jest rzeczywistość , że jeżeli nie jest się przygotowanym na każdy wydatek to lepiej nie pytać dziecka co chce. Wydaje mi się , że discmen to dobry prezent i w przyzwoitej cenie. Sama kupiłam na komunie chrześniakowi i był bardzo zadowolony . Jeżeli tak jak piszesz rodzina nie jest bogata to dziecko na pewno ucieszy się z takiego prezentu.

W zasadzie w tym wypadku pomysł autorki topiku wydaję się dość dobry, może akurat uda się uzbierać dziecku na komputer, a jeśli nie to przynajmniej samo zdecyduje na co te pieniądze wyda. Takie jest moje zdanie i tyle.

Gość no to ja nialam dobrze
moje dziecko spytane, co chce dostac na kopmunie, powiedzialo: jajko z niespodzianka. A co jeszce : drugie jajko z niespodzinką. Co z tego, ze nas stac na komputeru i komorki, jestem przeciw, uwazam, ze swiat glupieje, to nie okazja na takie prezenty. Jakis medalik, ryngraf, Biblia ...

Z tego co zrozumiałam to ta komunia jest w rodzinie.Jeśli tak to oni powinni znać waszą sytuację materialną,a skoro tak to chyba najprościej dać kasę.Mojemu synowi też prawie wszyscy dali kasę i za nią kupił sobie rower o jakim marzył.

agunia33 - niby w rodzinie ale zaczne od tego że ja męża chrzesniaka zobaczyłam 1 raz gdzie był u nas kilka dni z temu zaproszeniem,a co do męza to 2-3 razy .Więc jak widać stosunki czysto rodzinnych w tej rodzinie też nie ma chodź mieszkamy od siebie 10 minut spacerkiem. Bardziej wolałabym kupić coś ale co możńa za marne 200 zł-pewnie nic :( a bo z kasa jest różnie rodizce wydadzą bardizej na cała rodzine(z biedy) niż na TE dziecko.A tak by miał pamiątke,ale jest druga strona medalu jak mam kupić coś nie na czasie to już lepiej kasa

Skoro tak sytuacja wygląda to rzeczywiście lepiej zrezygnować z dawania pieniędzy. I powtórzę to jeszcze raz discman-y są jak najbardziej na czasie. Tylko skoro jest to rodzina mająca niewiele pieniędzy, to podejrzewam, że jego kupno też nie będzie dobrym wyjściem, bo za co kupią płyty do niego?! A może nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi jakaś encyklopedia albo ciekawa książka.

Rok temu byłam na 2 komuniach powiem co wtedy tamte dizeci dostały więc może coś Tobie przyjdize do głowy :) zegarek,maedali,encyklopedie o zwierzakach, encyklopedie o ludzkim ciele,discmena, 200 zł, wieże , aparat cyfrufke

Gość asiol
o rany jestem przerażona, też bym nie kupiła komórki, dajcie spokój encyklopedia dla dziecka jest super i każdy normalny rodzic to wie a jak ktos mysli, że komórka lepsza to już jego problem jak dobrze, że są jeszcze ludzie trzeźwo myślący, a co do dyskusji czy discman czy odtwarzacz mp3 to dajcie spokój, przecież za 2 lata to ten dzieciak juz to dawno rozwali :) pozdrawiam

U mnie w rodzinie jest taki zwyczaj że dzieciom na komunie kupuje sie prezenty takie na jakie stać ofiarodawcę a często są to sprzęty turystyczne np. karimata, śpiwór, jeśli kogoś stać namiot itp. Drugą taka rzeczą są świetne encyklopedie i wartościowe ksiażki które zawsze sie przydadzą nikt przeciez nie powiedzial ż eto ma być sprzęt grajacy komputer czy coś w tym typie. Pomyśleć też mozesz o wspólnym prezencie np z matką chrzestną (jeśli ja znacie) lub z kimś innym w rodzinie. powodzenia :)

Gość a ja kupilam
w tamtym roku odtwarzacz DVD tez nie stac nas bylo na rozrzutnosc maz tylko pracuje oboje studiujemy zaocznie.. A ten dvd kupilismy wczesniej dla sibie i w koncu sprezentowalismy go :-) Maly byl zaowolony jego rodzice tez... i kosztowalo wlasnie 200 Wiem ze nie bomba..ale dobre i tyle..a pamiatka jest Pochodz po supermarketach jakis po roznych sklepach w promocji nieraz aja.. W biedronce ostatnio chyba byly nawet... Mysle ze to dobry prezent bedzie

i obok takiego \"świeckiego\" przezentu może Pismo Święte, albo jakąś religijną książkę z ładną dedykacją... :-)

Dobrym pomyslem wydaje mi sie kupienie \"większego\" prezentu na spółkę. No i faktycznie - nie szalejcie z wydatkami, bo was na to nie stać. Doszło do tego, że ludzie boją się być chrzesnymi, jak wyobraża sobie, jakie wydatki czekają ich w przyszłości. Chyba ważniejsze jest dać coś przemyślanego i z głową niż drogiego.

Gość weroniaaaa
przeczytałam to wszystko i jestem w szoku :o u mnie w rodzinie nie do pomyslenia by było, żeby chrzestna lub chrzestny dał poniżej 500zł i nikt nie przejmuje się sytuacja materialną. Ciotka czy wujek, albo kuzyn daje 200zł. Ja chyba żyję w innym świecie i mam rąbniętą rodzinę 😠 a gdybym wyjechała jak chrzestna z mp3 albo discmenem to by mnie chyba z rodziny wykolegowali Dodam że niebawem moja kolezanka ma komunie chrzesniak i daje mu 700zł, więc osmotniona to tak do konca nie jestem w tym materialiżmie.