Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Brzusio77

HIPOTROFIA

Polecane posty

Moje dziecko ma podejrzenie hipotrofii. Czy dzidzia którejś z Was miała ten problem? W którym tc to odkryto? Jak była rozbieżność między wagą dzidzi a tygodniem ciąży? Martwię się bardzo :(

Brzusiu, ja miałam, w tej chwili nie pamietam różnicy miedzy wagą a tygodniami ciąży i nie bardzo mam czas to sprawdzic, ale u mnie okazało sie to nieprawdą na szczęście, synuś urodził się 3780, wiec niemały;)Ale w naszym szpitalu wielu kobietom się mówi, ze mają hypotrofię, sprzęt jakis kiepski lub z interpretacją wyników lekarze są na bakier. Uszy do góry, ale kontrola wskazana.

Grudniowa Mama, Pszczoła=> 😘 🌻 Juz kiedyś załozyłam topik o niskiej wadze, a wczoraj byłam u gina i dowiedziałam się, 2 tygodnie temu było tylko 8 dni różnicy, a teraz ona się powiększyła. Mały waży 1815g, a powinien 2500g. U mnie jest to 34,4 tc, a dziecko ma wagę jak na 32 tc. Sprzęt był b.dobry, lekarz też specjalista. Za tydzień mam iść do szpitala na badania. Zobaczymy, staram się nie przejmować. Dziękuję Wam za miłe słowa :)

Gość usg
Brzusio a czy tą diagnoze kochana potwierdził ci dobry specjalista? jeli nie to warto wykonać usg u dobrego specjalisty od usg na dobrym sprzęcie .bo wiadomo,ze na usg łatwo o pomyłkę Ostatnio koleżanka rodziła lekarz na ostatnim usg stwierdził ze dziecko malutkie,he he urodziła chłopca 4200,mała pomyłka co nie! Brzusio ja nie powiem Ci byś sie nie martwiła bo to byłoby głupie . z jakiego regionu Polski jesteś ,masz namiary na dobre usg? jeśli sie zdecydujesz to dam ci namiary na dobrych w łodzi i krakowie

Dziękuję Ci za troskę 🌻 jestem z Trójmiasta i moją ciążę prowadzi jeden z najbarzdiej znanych tu ginów. A sprzęt ma b.dobry, też 3D, do niego na usg chodzi większość ciężarówek z Gdańska. :( :O

Gość 1802
Ja mialam odwrotna sytuacja - cala ciaze wszystko bylo w najlepszym porzadku, waga zgadzala cie niemal co do dnia, a na sali porodowej okazalo sie - dzidzius z hipotrofia, 2400 dag (ciaza donoszona). I co? I nic! Dzidzia sliczna, zdrowa i w 8 tygodniu zycia podwoila swoja wage urodzeniowa! Jasne ze trzeba to kontrolowac, ale nie martw sie na zapas. A, i maly brzdac to bonus przy porodzie ;)

Brzusio, ale skąd wzięłaś te 2,5 kg? Ja na www.niemowlę.onet.pl przeczytałam że POWINNO mieć od 2.130, czyli tylko 300 gramów więcej niż Twój maluszek, ale to przecież nie jest reguła, to są średnie wymiary dzieci. Koleżanka urodziła w 40 tyg dziecko 2.440 i było zupełnie zdrowe, tylko drobne, a Twój maluszek przez 2 m-ce może jeszcze sporo przytyć. Bo tak naprawdę dopiero przez ostatnie 2 m-ce ciąży narasta tkanka tłuszczowa. A poza tym ludzie są tak różni, że to przecież nie jest żadna reguła. A jak wymiary kości? Są w normie?

Gość sabcial
Podczas I ciąży lekarka straszyła mnie dużym dzieckiem ok. 5kg a urodziło sie normalne 3600g, wiesz lekarze czasem mylą sie dlatego sie nie przejmuj!

Rafinka=> wymiary kości w porządku. Gin zrobił bardzo dokładne usg i mówił, że wszystko w normie. Zapytałam gina, ile powinien ważyć mały i powiedział, że 2500g :( Wiem, że dzieci rodza się różne, ale miesiąc temu mały miał 3 dni opóźnienia w stos. do tc, dwa tygodnie temu - 8 dni, a teraz 2,5 tygodnia :( No nie będę ukrywała, że się martwię :O Nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na wizytę w szpitalu. Narazie mam brać polopirynę na rozrzedzenie krwi i jak najwięcej odpoczywać.

No to najważniejsze. Przecież jakby miało hipotrofię, toby nie rosło, prawda? Ważne, żeby nie było dysproporcji pomiędzy rozmiarami kości, np. jeden z 30 tyg a drugi z 34. I lekarz chyba przesadził z wagą 2,5 kg, wcale nierzadko tyle mają donoszone noworodki. Przecież on go naprawdę nie waży tylko szacuje jego wagę. Może brzuszek ma chudy a nóżki grubaśne? Albo ma okres mniejszego wzrostu? Będzie dobrze, nie martw się, na pewno będzie zdrowy. Głowa do góry :)

Gość moja siostrzenica
jest dzieckiem urodzonym z hipotrofią. W 36 tygodniu ciąży odkryto, że dziecko jest wagowo rowinięte na 34 tydzień. Zrobiono siostrze cesarke w 38tygodniu ciąży, dziecko miało wymiary jak na 35 tydzień ciąży. Waga urodzeniowa 2250g, 51cm. Była malutka, chudziutka ale garnęła się do życia. Nikt nie umiał powiedzieć dlaczego taka mała się urodziła. W szpitalu potraktowali Ją jako wcześniaka, miała zlecone dodatkowe badania. Wszystko było w porządku:) Teraz ma prawie 7 miesięcy, waży 7 kg, wzrost to około 70cm, może są większe dzieci od niej w tym wieku ale rozwija się wspaniale i nikt by nie powiedział, że były jakiekolwiek problemy:) Życzę Ci wszystkiego najlepszego, Twoje dziecko też na pewno urodzi się zdrowe:)

Gość moja siostrzenica
Nie martw się, naprawde wszystko będzie w porządku:)

Brzusio77 🌻 Pozostaje mi tylko dołączyć się do koleżanek - po pierwsze, jeśli Cię to uspokoi idź do innego gabinetu na usg. Po drugie- to już z doświadczenia \"zawodowego\": Badanie usg jest bardzo niedokładne, zwłaszcza w tak wysokiej ciązy jak Twoja. Głowa do góry, nie denerwuj sie i dbaj o to, żeby się dotleniać - chodź na długie spacery z daleka od spalin, jedzwarzywka i owocki a na pewno Twoja Dzidzia będzie piękna, zdrowa i tłuściutka :) No i ja również znam setki przykładów, kiedy położnicy straszyli kobiety, że z usg wychodzi hipotrofik a rodziły się pełnowymiarowe noworodki. Pracowałam jeszcze niedawno na położnictwie. Będzie dobrze!!!❤️

Mój synek urodził się w 39 tyg z wagą 2250, hipotrofię stwierdzono dopiero tydzień przed porodem. Teraz ma roczek i nadal jest hipotrofkiem - waży niecałe 8 kg i ma 70 cm. Chciiałabym sie dowiedzieć jak rosna inne dzieci z hipotrofią, kiedy dogoniły siatkę centylową? Pozdrawiam

Gość monaleona
Mój synek urodził się w 39 tyg z wagą 2300. A teraz ma 4 lata i 18 kg. Zdarzają się małe dzieci i już. Może niektóre kobiety maja 'skłonności' do małych dzieci. U mnie w rodzinie się zdarzają. :)

Spokojnie! Moje Dzidzie to wcześniaczki, co prawda nie miałam problemu hipotrofii, ale znam Mamusie, które urodziły w podobnym terminie jak ja tyle, że w późniejszych tc. Dzieciątka z znacznie mniejszą masą ciała niż moje Pysiaki. Na dzień dzisiejszy Dzieciaczki te świetnie przybierają na wadze:D Dodam jeszcze, że moje Dzieci leżały na wcześniakach z Chłopcem o imieniu Kubuś urodzonym w 24 tc. z wagą zaledwie niecałe 500 g! Dziś Kuba przerósł wszystkich kolegów i koleżanki! Waży ponad 3 kg:D Hipotrofia to jeszcze nie wyrok:) zresztą poza moją wypowiedzią, potwierdzają to wypowiedzi innych Mam. Pozdrawiam:)

Ja urodziłam dziewczynke w 36 tc ważyła 2150 i miała długości tylko 46cm.Nkt w czasie ciąży nawet nie wspomniał o tym że jest zbyt mała żadnego specjalnego traktowania. Dziś ma 4,5 roku waży 15kg a wzrostem pomału dogania rówieśników lecz czasami sama się martwię że jej kości rosną za wolno bo rączke ma jak 3-latek. Pozdrawiam

Gość Pipina
ja mam hipotrofie która powiększyła się z trzech tygodni aż do pięciu byłam w szpitalu to tylko obserwowali jak rośnie ale jak narazie w ciągu tygodnia urosła 350 g wiec rośnie dalej maja badać czy jest ok teraz jestem w 34 tygodniu a moja mala wazy 1570 g