Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość Są, są
SINAN "Slyszalem ze, sa wiele nie udanego zwiazku (Turek-Polka). Jezeli ktos jest rozczorawana z tym potem generalizuje ze Turek jest zle. Przeczytalem w forum takiege zly/ nierealny opinia. To mi bardzo przykro. Nie ukrylam ze to jest ciezko zwiazek miedzy dwie rozny kultur. Trzeba miec cierpliwosci, sprobowac rozumiec jego/jej kultur nawet troche nauczyc zeby lepiej rozumiec partnera. Ciezko droga jest nie?" Moim zdaniem każdy związek wymaga pracy nad nim. Na pewno związki mieszane są trudniejsze, ale myślę, że większośc nieudanych tego typu związków wynika przede wszystkim z pochopności ich zawierania. Mam na myśli to, że ktoś wyjedzie na krótki urlop do nieznanego sobie kraju (chodzi mi o kulturę tego kraju), tam się w kimś zauroczy i od razu uważa, że skoro oboje chcą być razem, to wszystko będzie ładnie i kolorowo. Gdyby wcześniej znali obyczaje partnera czy partnerki, udałoby się uniknąć już połowy problemów, które pojawiają się w takim związku. Oczywiście to nie jedyna przyczyna, ale uważam, że dość poważna. "Ale jezeli zwiazek nieudanego nie powinno ocenic caly narod. Zawsze mowilem ze nie ma dobry albo zly narod poprostu sa dobry albo zly ludzi". No właśnie. W każdym kraju znajdą się osoby krańcowo różne. Jak ludzie mówią o obywatelach innego kraju, generalizują ("Jak on taki, to oni wszyscy tacy"). Ciekawe, że jak mówią o własnym narodzie, to gdy trafi się zwyrodnialec, są pewni (i słusznie), że to tylko taki fatalny przypadek. A szkoda, że zapominają o tej zasadzie w stosunku do ludzi z innych kultur. "Zycze powodzenie i ty nie podziekujesz. Bo Polacy tak mowija". Dokładnie mówimy tak: "nie dziękuj, żeby nie zapeszyć" (to znaczy: nie mieć pecha).

Nie chce seyrowac ludzi kurd-turek to jest wstyd. Ale prawda jest taka ze duze ludzi emigraja z wschos do duzego miasto, do zachod. Bo w wschodzie nie ma mozliwosci praca. Bieda. Pozatym ludzi pochodzenia z wschodu generalnie konserwatywny. Nawet mieszkajac juz w zachodzie ale caly czas wytrzymaja swoj kultur. W naszym regione (Urudzilem sie w rejeny Kapadokia) potraktuja zle dla kurdow. Np; Nie chca wynajmowac dom. Niestety taka glupota jest bo jest raszyzm. Emygrantow z wschodu nie znaja jezyk dobrze, nie ma edykacja i z tego powodu pracuja najgorszym warunki, malo zarobki. Ciezki zycia. Mentalnosc powoli zmieni sie ale to bardzo powoli idze. Jezyk i religia bardziej podobna w wschodu do arabskiego. Oczywiszcze ze oni nie mieszkaja tylko w wschodu. Oni sa wszedzie. Wieksosc nie mowi swoj region. Bo niestety niektoezy ludzi zle potraktuja. Ale od akceny mozna rozumiec. Absolutnie nie jestem raszystem. Ale szczerze mowiac ze. Trzeba uwazac w takiego przypadku. Wiemy ze milosc zalatwi duzo rzeczy ale nie wszystkie. Czas i warunek dotyczy do zwiazku coraz mocniecj. Pozdrawiam

Sa Sa dziekuje za lekcji Polskiego. Poprostu jakjestem w Anglii u mnie duzo slowa po Polsku uczekaja. Pozdrawiam

Gość Następna :)
wiesz co sa. sa czasami fajnie piszesz ale czasami masz bardzo głupie te wstawki

Weź podszywaczu się puknij w pusty łeb! Są, są i SINAN - dziękuję Wam bardzo. Dopytam Go o pochodzenie. Nie zrobiłam tego wcześniej, bo od razu wykluczyłam kurdyjskie korzenie (zdawało mi się, że na początku wspomniał, że ich nie lubi). Niedługo będę się z nim widzieć :) Ma mi napisać coś nowego. Pokażę Wam - na podstawie 2 tekstów będzie można powiedzieć coś więcej. Mam nadzieję, że okaże się jednak bardziej wyedukowany, niż można sądzić z tego wiersza :D Pozdrawiam i życze Wam miłego dnia

Dajcie mi przyklad gdzie chlopak napisal cos niegramatycznie :P Ja widze tylko literowki, ktore spowodowane sa tym, ze na forum *zjada* tureckie znaki i stad wrazenie, ze ktos nie umie pisac, co z kolei nie jest wina piszacego :) Zdania sa pisane innym szykiem, ale to przeciez wlasnie caly urok wierszy :) Sinan, 2 tane sa sa oldu. Lizniesz diye yazan *sahte*dir :) Bu soz da *yalar misin* anlamina geliyor. Oyle insanlari gormemis gibi davran, dikkatimize laik degiller ;)

Maria Magdalena, widze, ze moja wczesniejsza odpowiedz do Ciebie nie wyskoczyla :( Od kiedy mieszkasz w Turcji? Ja na poczatku mialam problemy z przyzwyczajeniem sie do niektorych rzeczy, np. do dan z baklazana (ktore teraz uwielbiam), nie moglam patrzec na cig kofte, od ktorych po pewnym czasie sie uzaleznilam, ale w koncu przedawkowalam i znow nie jem :D Jakis czas temu przekonalam sie do dolmy (ale tylko z papryka, reszty dalej nie lubie, szczegolnie sarma dolmasi). Do dzis nie jem donerow (nie lubie nawet zapachu), zupy iskembe i kokoreca. Nie tkne tez zadnych ciastek z polewa z cukru ani baklavy itp. W ktorej czesci Stambulu mieszkasz? Jak jestesmy sasiadkami to bede przychodzic do Ciebie po sol i cukier :D

*Zuzanna* - bardzo mnie pocieszyłaś :D Dzięki piękne :) SINAN czy to prawda, że służba w armii tureckiej jest bardzo ciężka? Mamy to przed sobą i boje się, że przez te 15 miesięcy przebywania w wojsku on może się bardzo zmienić. Chcę jednak żeby jak najszybciej miał to za sobą, bo chyba nie ma szans na wizę przed pójściem do armii :(

Nastepna, jesli ten chlopak jest po studiach, to nie bedzie sluzyl 15 miesiecy, a 7 (czy nawet 6). Trudnosci sa wieksze lub mniejsze w zaleznosci od miejsca, na ktore sie trafi. Jedni trafiaja na wschod i chodza na akcje z terrorystami (zdarza sie, ze gina), inni trafiaja do wiekszych miast np. Ankara i maja luzy przez cala sluzbe.

Nastepna, Widze ze Zuzanna bardzo dobrze zna ten temat. Tak jak ona napisala. Ja po studiach bylem we wojskowy na 6 m-sc w Ankararze (W szpitalu wojskowu - GATA). Tam zawsze zajmowalem sie w biurze. Jezeli ktos nie konczyl studia to trwa nie 6 a 15 miesiecy. To ciezko i jezeli wyslaja go do wschodu (Na granicw Irak, Iran, Syria) niebezpiecznie bo terorystow kurdowie atakuja. Zuzanna tesekkurler uyarin icin. Farketmedin iki tane sa sa oldugunu. Bu arada biraz kaba olmakla birlikte yeni bir kelime daha ogrenmis oldum:) Selamlar,

SINAN a gdybym teraz szybko zaszła z nim w ciążę to jest szansa żeby go wypuścili ? boję się że wojsko go zepsuje już miałam kiedyś krótko chłopaka z Rumunii i skończyło się kiepsko

weź podszywaczu zejdź ze mnie, bo to już nudne się zrobiło

Nastepna, Nie wiem czy to jest dobry pomysl pytac go o pochodzenia. U nas ludzi nie robija generalnie bo to nie eleganckie wyglada. Ludzi sam tego zroumie. Np. Jezeli ktosz ma arabskie akcent juz wiadomo ze skad on/ona jest (Arabow mowija na gardlo jak holendrzy) Moze ja zle roumialem ale napisalasz ze on jest po studiach wyszszy w takim razie na wojsku on ma byc 6-miesiecy a nie 15. Nie chce mowic ze kurdow sa zle bo wiem ze nie moze byc taki regul. Mam wiele znajomych kurdow. Edykowany, normalnie cywilyzowany. Tylko chce zawrocic uwage ze wiecej ryzyko o zwiazku z kurdami. Trzeba to pamietac. Tak jak napisalem wczesniej o religa (za konserwatywny), kultur (bardziej arabskie) zupelnia inaczej. Wszystkiego dobrego

Nastepna, Myszle ze nie. On musi konczyc to. Nie ma inne wysc.

Dziękuję Wam! :) 6 miesięcy to nie 15 - od razu mi raźniej :D Masz rację SINAN, że nie wypada pytać, ale chyba będę potrafiła zrobić to delikatnie. Mówisz, że Kurdowie są bardziej konserwatywni i religijni. To kolejny powód, by sądzić, że On Kurdem nie jest. Macie teraz Ramadan i prawdę mówić jego podejście do niego jest luźne. Owszem, pierwszego dnia pościł, drugiego zachorował, więc musiał pić. Teraz także wydaj mi się, że nie przestrzega postu. Nie chcę już poruszać tego tematu, bo mam wrażenie, że jestem bardziej przejęta Ramadanem niż On :D

SINAN - ten post o ciąży to nie ja pisałam tylko ktoś komu się nudzi. Pewnie ten sam, który prosił Cię o "liźnięcie" :D Pozdrawiam

Gość ragazza innamorata
Witam wszystkich, do Następna: chciałabym zwrócić uwagę na dwie kwestie. Pierwsza związana jest z niedotrzymywaniem obietnic. Myślę, że to wcale nie musi oznaczć, że on jest osobą niegodną zaufania i że nie traktuje waszej znajomości poważnie. Może po prostu jest typem osoby słabo zorganizowanej czy zapominalskiej. Ja właśnie jestem taką osobą i wszystkich moich przyjaciół jak i chłopaka traktuję bardzo poważnie, jednakże różne błahostki często po prostu wylatują z głowy. Druga kwestia związana jest z ostrożnością i obserwacją. Ludzie częściej mówią wiecej niż chcą powiedzeć, dlatego jeśli masz wątpliwości co do jego osoby po prostu uważnie go słuchaj i obserwuj. Powiedział, że nie lubi Kurdów a masz podejżenia, że jest Kurdem? Coś tu nie gra, być może próbuje ukryć swoją prawdziwą tożsamość. Jeśli tak jest - dlaczego? Czy on Tobie powiedział, że jego służba będzie trwała 15 miesięcy czy to było tylko Twoje przypuszczenie? Nie mówię oczywiście, że masz go sprawdzać na każdym kroku, czy próbować złapać na kłamstwie. Jednak jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, uważna obserwacja często pomaga je rozwiać. Ja od ok. roku jestem w bardzo szczęśliwym związku z Turkiem . Na początku znajomości (poznaliśmy się na erasmusie) byłam bardzo ostrożna gdyż nasłuchałam się wielu historii, nie tylko o samych Turkach, lecz również o Erasmusach. Jednak nie należy żadnego człowieka przekreślać ze względu na pochodzenie, typ wykonywanej pracy czy stereotypy z tym związane. Pozdrawiam serdecznie.

Następna, dobra rada, zmień może nick na czarny zabezpieczony hasłem, tak unikniesz podszywaczy.

no tak tylko że jak zmienię na czarny nick to będą kolejne komentarze, że przrzuciłam się z turka na czarnucha

Nastepna, Istotna jest charakteru swoj chlopaka i oczywiscze twoj charakter tez. To znaczy jakisz hacker jest w forumie:)

Podszywaczu, możesz mi dowalać, ale nie wyzywaj proszę ludzi od czarnuchów. Niclas - dzięki za radę. Choć dekiel I tak pewnie sobie nie odpuści. Ragazza innamorata - Dzięki :) jeśli chodzi o moje podejrzenia to wzięły się z tego forum :) SINAN i Są, są zasugerowali, że może tak być. Ja wcześniej nie miałam takich przypuszczeń i chyba nadal nie mam. Będę próbowała jednak poruszyć z nim temat dla świętego spokoju. Co do długości służby to niestety On mi powiedział, że prawdopodobnie będzie to 15 miesięcy :S Powiedziałam mu czego się od Was dowiedziałam i On nadal twierdzi, że prawdopodobnie będzie to tyle trwało. Powiedział, że nie wszyscy mają szczęście i że jest 20% szans, że jemu się uda krócej służyć. Zgłupiałam. Nie wiem co myśleć. On na prawdę nie ma powodu by mnie okłamywać w tej kwestii. Przynajmniej ja nie widzę powodu. Bardzo się cieszę Ragazza, że Wam się udało. To daje siłę by nie do końca przejmować się opinią innych i ufać człowiekowi którego się pokochało. SINAN - masz rację - liczy się charakter - On też to powtarza. Mówi, że nie ważna kultura, pochodzenie, ważne czy jest się dobrym człowiekiem. I On jest. Nie mówię, że dla mnie, bo to oczywiste. On jest dobry dla innych, więc jest szansa, że nie jest to udawane. Pozdrawiam

Gość foczka1984
Mam prosbę do Sinana. Czy możesz mi coś napisać o ludziach mieszkających w Iskenderun, Hatay? Jaką mają mentalność? Czy to są Kurdowie? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nastepna, Chodzi o wojskowy dlugosci. Jezeli po studiach na unywersitecie to trwa 6 miesiecy. Jezeli ktos konczyl liceum albo wyszsa szkola (To nie jest unywesitet jak college), albo zaczynal studia na unywersitecie ale nie skonczyl w takim razie to trwa 15 miesiecy. To nie zalezy od sczescia albo szansa. Poprostu regul taka jest. Nie mowie ze twoj chlopak cos kmobinuje ale tu cos nie jest tak. Zaraz cie powiem czemu. U nas ludzi generalnie konczy liceum do 18 lat. Potem zaczynaja albo wyszsa szkoly (To prostszy droga) albo na unywersitecie (To jest trudniejsze). Studia trwa w wszysa zskole 2 lata a unywersitecie to trwa minimum 4 lata albo 5, 6 lat nawet moze wiecej to zalezy w ktorym unywersitecie studujesz. (Np medycyjny trwa bardzo dlugo). A teraz tak Jezeli ktos ma 27 lat (Jak twoj chlopak) po studiach najpozniej w wieku 24-25 pownny sluzy wojskowy mial konczyc. U nas duzo chlopaki jak zaczynaja studia na untwersitecie nie chca konczyc studia zeby odlolowac na jakisz czas wojskowy. W takim razie mozna spotykac z kims ze ma 27 lat ale jeszcze nie konczyl jego sluzy wojskowy. Oczywiszcie sa wyjatek. Ja tez dokladnie nie znam moze cos sie zmienielo sie. Ja dawno temu bylem w wojskowy bylem mlody:) Tak jak ty napisalasz ja tez nie mysle ze on klamie. Tlyko chcialbym wyjasnic wszystko. Selamlar:) Pozdrawiam:

Gość Są, są
SINAN gdzieś się ty wcześniej ukrywał ??? przecież widzisz że te bezmózgowe turkojebki wybrałyby ciebie na prezydenta RP ... i fajnym samolotem byś sie przeleciał :-)

Foczka1984, Nie wiem co mam mowic. Iskenderun jest blisko grace Syria. Sa Wieksosc arabow, pozatym kurdow i troche turkow razem mieszkaja:) Ladne miasto nad morzem srodziemniej. Ludzi sa rozny. Wiem ze tam prawie nie ma zima przez caly rok:) Widzisz trudno pisac i segyrowac ludzi. Pozdrawiam

SINAN - może to jakoś pomoże rozwiązać zagadkę. On napisał mi, że studiował 4 lata na antalya akdeniz university.

Nastepna; Rozumiem. Moze on pozno zacynal swoja studia a nie od razu konczenia liceum, to tez mozliwe. Ale jezeli on studjowal na 4 lata na unywersitecie wojskowy nie moze byc 15 miesiecy tylko 6 m-sc ma byc.Tak jak napisalem to nie zalezy od szansa (20% czy 50%) poprostu regul tak jest. Zobaczysz jak to bedzie

Gość foczka1984
Sinan dziekuję za odpowiedz. Nie wiem, jak mogę się dowiedzieć czy on jest na 100% Turkiem. Dużo tam mieszka Kurdow? Mam jeszcze jedno pytanie. ile trwają studia prawo w Eskisehir Anadolu Universitesi? Pozdrawiam!!

Foczka 1984 Tam populacja polowa arabow. Kiedys przed rzeczpospolita turcja bylo Ottoman. Granice bylo inaczej. W Iskenderun tak jak napisalem polowa arabow potem z kloju kurdow i troche turkow. Ale nie ma regul ze arabow i kurdow zle a turkow dobry. To zalezy od czlowieka, edykacja, warunek itd. Unywersytet w Eskisehir prawo chyba 4 lata. Pozatym Eskisehir jest nie daleko od stolica przypiekne miasto. Bardziej nowoczesna pozdrawiam