Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heellpppp

Urzad Skarbowy...pomocy!

Polecane posty

Gość heellpppp

Mam pyatnko odnosnie zgłoszenia aktualizacyjnego (chodzi o NIP) Otoz zmienilam miejsce zamieszkania...wyrobilam dowod. A NIP zostal mi wydany przed tymi zmianami no musze zaktualizować dane. Otoz nie wiem kilku rzeczy, odnosnie wypelnienia, a nie mam sie kogo spytac. Podstawowe pytanie: Czy trzeba ten dokument skladac osobiscie, czy mozna droga pocztowa? Nie rozumiem O co chodzi w pozycji 6. O co chodzi z tym naczelnikiem? A, I jesli miejsce zameldowania pokrywa sie z miejscem zamieszkania, ale adres ten zmienil sie. Co mam w takim wypadku wypelnic, I co zaznaczyc? Czy musze dolaczyc jakies dokumenty? (wyrobilam niedawno dowod osobisty) Bede bardzo wdzieczna za pomoc. Przepraszam za tyle pytan,ale naprawde nie mam kogo spytac Zgłoszenie to znajduje sie na tej stronie: http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Pity/2004/nip_3_int.pdf Baaardzo proszę o pomoc... :(

Gość noooajak
NIP jest jeden na całe zycie :O tak jak PESEL :O

Gość heellpppp
ja wiem, ale musze zaktualizowac dane o sobie,bo sie zmienily

1. możesz wysłać pocztą. 2.poz 6, hmm - jeśli zmiana miejsca zamieszkania spowodowała, że zmieniasz \\\"swój\\\" urzad skarb , to zaznacz tak. 3. Wypełnij tylko zmieniony adres zameldowania, korespondencyjny domyslnie bedzie ten sam. 4. nic nie musisz dołaczac Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam :)

juz odpowiadam A zaznaczasz 2 pozycja 6 - kwadrat o naczelnikach tak, jesli zmienilas adres zamieszkania ze np obejmuje cie juz inny urzad. Jezeli jestes w okregu tego urzedu co wczesniej to zaznaczasz nie. Jezeli np rozliczalas sie do tej pory w US w miescie A a teraz musisz jechac do urzedu Skarbowego w miescie B to zaznaczasz tak a z cala reszta lecisz rowno i wypelniasz zgodnie ze stanem obecnym. Czyli wpisujesz obecne dane adresowe i kontaktowe. Nie wiem jak jest z dowodem, czy trzeba ksero bo nie pamietam.

Gość heellpppp
DZiekuje wam :) jestescie boscy!! :)

Gość Aiza
To proste. :) W polu nr 6 zaznacza się tak jeśli po zmianie miejsca zamieszkania zmienił się też US do którego się należało. Jeśli nie to zanacz nie. Jeżeli miejsce zamieszkania jest takie same jek miejsce zameldowania to się wpisuje dane tylko w adres zameldowania. Musisz też wpisać dane w pola w części B1 nr 18 i 19. A także koniecznie w części B2 pola 21 i 22 oraz 23 i 24 gdy zmieniło się np. nazwisko i dowód. Można wysłać ten formularz pocztą. Aha i konieczenie trzeba zaznaczyć w części A w polu nr 4 że jest to zgłoszenie aktualizacyjne. Pozdrawiam.

Gość heellpppp
a,ale mopwicie,ze mam wypelnic tylko adres miejsca zameldowania (podchodze pod ten sam urzad, mimo z miany adresu,gdyz jest to w tym samym okregu), ale czy wadres miesjca zamieszkania mam rowniez wypelnic? bno b ow koncu data zamieszkania jest w pozycji nr 26, wiec chyba zarowno B4 jak i B5 powinnam wypelnic,prawda?

Jeśli adres zameldowanie jest ten sam co zamieszkania to wystarczy B4

ja zawsze, dla swietego spokoju, biegne wszystkie pola :) ostatnio mi pani powiedziala jedna, ze wypelnia sie tylko pola ze zmiana, wiec tak zrobilem a na drugi dzien, inna pani kazala wypelnic reszte, bo puste :) Wiec wole teraz wszystkie wypelniac z tymi danymi adresowymi :) i juz nie miec spiec z paniami z okienka, ktora co rusz to madrzejsza :)

Gość heellpppp
chyba faktycznie nie zaszkodzi wyeplnic wszystkich :) dziekuje Wam jeszcze raz :)

zawsze mnie magdam ubiegasz ;) wlasnie tak zrobilem jak piszesz, a to mi pani pokreslila pita i mowi tonem krolowej \"a to co? ja mam wypelniac?\" i kiedy probowalem pokazac jej, co pisze w picie, to \"dobra, dobra, narazie to ja pracuje w urzedzie, nie pan\" :O

sexoholck : To jakas zła kobieta była, hehehhe. moge przez sen te druki wypełniać - zboczenie zawodowe ;)

Gość Aiza
Nie musisz. Wystarczy tylko adres zameldowania. :) Na NIP 3 pisze że adres zamieszkania podaje sie tylko gdy jest on inny niż zameldowania. :) Wypełnia się go gdy zameldowana jesteś w jednym miejscu a mieszkasz gdzie indziej. I to potem jest dla urzędu adres który jest wpisywany jako domyslny. Wiem bo tak właśnie miałam. :)

Gość Aiza
Tak to wygląda w tych urzędach. :) Nie mieliby się czego czepiac. :D

Gość heellpppp
a pomyslec,ze jeszcze niedawno sama chcialam isc na administracje:) A gdyby ze mnie zronbila sie taka wredna PAni? :) Chociaz mile tez istnieja,ale lepiej nie bede ryzykowac ;)

Ha! Właśnie dlatego, tzn. dla swojego świętego spokoju, wszystko wysyła sie pocztą :D

sa mile panie, a jak!!!! Wlasnie taka mil mowi, tu pan wypelni - milo, sympatycznie, jak mialem pytanie, to mi odpowiedziala z usmiechem na ustach i az sie chcialo do US isc (czyli zjawisko rzadkie), a na drugi dzien taka wredna baba, a sprobuj jej co powiedziec! Bazyliszek!

Gość Aiza
Miłych pań w urzedach jest całkiem sporo. wiem bo sama pracuję w urzędzie. Choć akurat nie skarbowym. Ale ostatnio stykałam się z paniami ze skarbowego i wszystkie były bardzo przyjazne i miłe. A poza tym chętnie pomagały. :)

Gość heellpppp
Dlatego mowie,ze to nei jest regula :) I milych na [pewno tez nie brakuje :) No,ale fakt faktem,ze niektore sa po prostu nie do zniesienia:)

ale poczta tez nie zawsze jest dobrze :) moze akurat US ujdzie, ale mi kiedys konto zablokowali w banku :) bo pocta doslalem papiery i pani stwierdzila, ze sa zle odbite i ja czekalem na konto dwa tygodnie :O a pani nie raczyla mi zadzwonic i powiedziec, ze cos jest nie tak. Inna sprawa, ze jak poszedlem i byla inna pani MILA i SYMPATYCZNA, to jakos ksero bylo juz ok :)

przypomnialo mi sie, jak bylem swiadkiem takiej sceny w US: starszy gosc, prosze pani, zapomnialem okularow, moze pani przeczytac mi ten drobny druk? a ja sobie wypelnie... jeszcze nie skonczyl mowic, a ona: moze jescze mam panu pozyczyc moich okularow! ALe to taka tylko dygresja, bo przyznam, ze w US jest wiekszosc pan milych ;) ale wiadomo, jedna zepsuje opnie calosci.

Gość Aiza
Mnie to akurat ostatnio bank wkurzył.Powiedzieli mi że to moja sprawa a nie ich. Ciężko było mi powiedzieć.Mieli szczęście że pojechałam tam kilka dni później bo chyba bym ich pobiła. Grr...

pamietam jak kiedys w takim srednim miasteczku poszedlem na pocte co zaplacic, akurat wstawili paniom kompy :) Nie uwierzycie, ale 40 minut stalem w kolejce zlozonej z dwoch osob :) i pani przyjmowala wplate ode mnie kolejne 20 minut. Kolejka byla jak dawniej za kawa :) az na dwor :) Ludzie sobie miejsca zajmowali :)

Gość Aiza
No komputery to skomplikowały życie tym którzy wcześniej z nimi nie mieli kontaktu. Ale w końcu się nauczą. Tylko trzeba chcieć. choć to fakt, że wówczas obsługa sie strasznie wydłuża.

Gość KArtoon
Mam pytanie- czy w momencie, kiedy jestem zatrudniany musze posiadac juz NIP?

Gość Glominka
Dobrze jeśli jest, a jeśli nie ma to trzeba niezwłocznie załatwić.

Glominka musisz posiadać NIP bo jak rozliczysz się z PIT-u