Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Przepis na domową czekoladę z czasów PRL-u

Polecane posty

Czy może dysponuje ktoś takim przepisem, bo przypomniał mi sie jej smaczek, a nikt ze znajomych go nie zna...

Gość peerelka
mleko w proszku, kakao, cukier, woda... wszystko zagotowac, tylko proporcje na oko...

Gość ika25
a na początek chyba rozgrzana margaryna...

Gość Dzypina
przepis na czekolade 1 margaryna 2 szkl. cukru pol szkl. wody 3 lyzki kakao cukier waniliwy zagotowac rozpuscic i jak ostygnie dodac mleko w proszku cala paczke Smacznego

dzięki, muszę wypróbować!!!

Gość kuchareczkaa
Ale jaką dużą paczkę mleka? ja kiedys miałam dobry przepis gdzie mleko podane bylo w szklankach i mi przepadł. Kiedyś mleko w proszku robione było w 500dag a teraz 400, 450 lub 350 a to ile doda się mleka ma bardzo duże znaczenie bo albo wyjdzie czekolada twarda do krojenia albo Irys lepiący się i ciągnący. Wię może wiecie ile szklanek tego mleka trzeba dodać?

Gość mnmnmn
1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyzki kakao to wszystko zagotowac przestudzic, dodac 3 szklanki mleka w proszku niegranulowanego wymieszac

do mnmmm - ten twój przepisik to jest bardziej jako masa np. do wafli czy \"samodzielna\" czekoladka którą można np. wlać do keksówki i dorzucić bakalie?

Gość mnmnmnmn
zagotowac i przestudzic, dodac 3 szklanki mleka w proszku, pokruszone herbatniki i orzechy

Gość malgorzata1740
oj DZYPINA coś mi ten twój przepisł nie wyszedł .

Gość brzesława.;pp
1 kostka margaryny mleko w proszku 500 g kakao 6 płaskich łyżek stołowych cukier 6 płaskich łyżek stołowych rozpuścić margarynę dodać mleko i mieszać aż się połączą, dodać cukier i kakao. ; )

Gość często ją robię o to przepis:
Składniki: * 500 g mleko w proszku, * 3/4 kostki margaryna, * 0.5 szklanki woda, * 2.5 szklanki cukier, * 4 łyżki kakao, * tłuszcz do formy Przygotowanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao wsypujemy do garnka, gdy się rozpuszczą to dodajemy do nich mleko w proszku- cały czas intensywnie mieszając! Tak przygotowaną masę wlewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotową kroimy na kwadraty.

Gość zlpus
1 kostka masła 2 szklanki cukru 1 mleko w proszku 1 paczka rodzynek 1 szklanka mleka 2-3 lyzki kakao mleko wlewamy do garnka gotujemy z cukrem aż zacznie się robic delikatnie brązowe dodajemy masło jak sie rozpusci zestawiamy z ognia dodajemy powoli mleko w proszku wymieszane z kakao i rodzynkami ciagle mieszajac mozna robotem kuchennym. ZAJEBISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Gość Vessss
Zamiencie margaryne na masło.