Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moon

Przepis na domową czekoladę z czasów PRL-u

Polecane posty

Czy może dysponuje ktoś takim przepisem, bo przypomniał mi sie jej smaczek, a nikt ze znajomych go nie zna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość peerelka
mleko w proszku, kakao, cukier, woda... wszystko zagotowac, tylko proporcje na oko...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ika25
a na początek chyba rozgrzana margaryna...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dzypina
przepis na czekolade 1 margaryna 2 szkl. cukru pol szkl. wody 3 lyzki kakao cukier waniliwy zagotowac rozpuscic i jak ostygnie dodac mleko w proszku cala paczke Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzięki, muszę wypróbować!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchareczkaa
Ale jaką dużą paczkę mleka? ja kiedys miałam dobry przepis gdzie mleko podane bylo w szklankach i mi przepadł. Kiedyś mleko w proszku robione było w 500dag a teraz 400, 450 lub 350 a to ile doda się mleka ma bardzo duże znaczenie bo albo wyjdzie czekolada twarda do krojenia albo Irys lepiący się i ciągnący. Wię może wiecie ile szklanek tego mleka trzeba dodać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmn
1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyzki kakao to wszystko zagotowac przestudzic, dodac 3 szklanki mleka w proszku niegranulowanego wymieszac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do mnmmm - ten twój przepisik to jest bardziej jako masa np. do wafli czy \"samodzielna\" czekoladka którą można np. wlać do keksówki i dorzucić bakalie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmnmn
zagotowac i przestudzic, dodac 3 szklanki mleka w proszku, pokruszone herbatniki i orzechy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość malgorzata1740
oj DZYPINA coś mi ten twój przepisł nie wyszedł .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brzesława.;pp
1 kostka margaryny mleko w proszku 500 g kakao 6 płaskich łyżek stołowych cukier 6 płaskich łyżek stołowych rozpuścić margarynę dodać mleko i mieszać aż się połączą, dodać cukier i kakao. ; )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość często ją robię o to przepis:
Składniki: * 500 g mleko w proszku, * 3/4 kostki margaryna, * 0.5 szklanki woda, * 2.5 szklanki cukier, * 4 łyżki kakao, * tłuszcz do formy Przygotowanie: Margarynę, wodę, cukier i kakao wsypujemy do garnka, gdy się rozpuszczą to dodajemy do nich mleko w proszku- cały czas intensywnie mieszając! Tak przygotowaną masę wlewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem blachy. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotową kroimy na kwadraty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zlpus
1 kostka masła 2 szklanki cukru 1 mleko w proszku 1 paczka rodzynek 1 szklanka mleka 2-3 lyzki kakao mleko wlewamy do garnka gotujemy z cukrem aż zacznie się robic delikatnie brązowe dodajemy masło jak sie rozpusci zestawiamy z ognia dodajemy powoli mleko w proszku wymieszane z kakao i rodzynkami ciagle mieszajac mozna robotem kuchennym. ZAJEBISTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vessss
Zamiencie margaryne na masło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×