Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szafirka

Ile razy dziennie jedza mleko Wasze roczne maluchy?

Polecane posty

Gość moja corka za tydzien ma rok
od jakis 2 miesiecy je wszystko oprocz grzybow jajka-na twardo,jajecznice kabanosy parowki cielece bulka z maslem,z dzemem,z nutella,z wedlina kotlety mielone,schabowe,z piersi wszystkie mozeliwe zupy-nie gotuje osobno twarozki,jogurty serki ciasto,nalesniki,biszkopty wafelki,kinderki,lizaki,lody z automatu :) watrobka smazona z cebula i wiele innych oczywiscie wszystko w odpowiednich ilosciach -bez przesady

Moj ma 13,5 miesiąca i wcale nie chce pic mleka ... daje mu na spiąco tak ok 23 rano wypija pół butelki ale to nie zawsze a tak poza tym to je wszystko to co my

oczywiscie je tez wszelkie owoce i warzywa jablka mandarynki pomarancze kiwi banany granaty :D ananasy sliwki truskawki czeresnie buraki ziemniaki brokuly kalafior,kapusta kiszona,ogorki kisz salata,seler,pietruszka koperek,marchew tylke tego jest ze pokombinowac mozna i urozmaicac tak aby codziennie bylo cos innego i smaczego aha no ser zolty tez 2-3 razy w tyg 2 plastry :)

a co do mleka to bebiko 3R rano i wieczorem-czasem dodaje do tego kaszke jakas owocowa-rano i wieczorem wypija 260ml

aha i chcialam tylko dodac ze zjesc potrafi za dwuch a wazy 9,5 kg-lekarz pwiedzial ze wszystko jest ok

no u nas wyglada to tak 6 : mleko + kaszka ryzowa 9 kanapiki lub naleśnik lub parówka 11-12 zupka jarzynowa + pulpeciki lub zupka jarzynowa + schab lub zupka + placki ziemniaczane 14 mleko + kaszka ryżowa 17 deserek ze słoiczka + bakuś 20 mleko + kaszka ryżowa

menu jest przykaładowe kombinuje na wszytkie sposoby by jadł juz normalne posiłki zresztą on woli to co my

Gość kinio123456
a co powiecie na to moj synek skonczyl 9 miesiecy je wszystko parowki zupki kanapki i pije mleko krowie z kleikiem ryzowym na zmiane z modyfikowanym a nie ma jeszcze ani jednego zabka.... dla mnie zastanawiajacy jest fakt ze zabki dopiero teraz beda mu wychodzic chyba bo dziasełka sa twarde ale zabkow jeszcze nie widac..... :(

Gość kinio123456
no ale fakt mleko pije ze 4 razy dziennie o 6 rano koło 10 je parowke albo jajko z ziemniaczkiem i maselkiem albo kanapki pozniej zupka kolo mleko i na noc mleko a miedzy czasie jablko starte na tarce czasem jogurt czasem kisiel zalezy co akurat mam w domu i biszkopty na przemian z chrupkami kukurydzianymi... buziolki

u nas wyglada to tak 6:30 mleko z kaszka 9:30 kanapki 12 zupa 14-15 ziemniaki lub kopytka z mieskiem np. wołowinka, schabem 17 owoc i serek 20 mleko z kaszka

widze ze juz pisałm to toaki menu przykadowe ale mleko tyko 2 razy i wiecej mu nawet nie wepchne ale mieso o tak :D

Megunia, moje dziecko tez ma skaze i jest poza tym uczulone na rybe i jajko, wiec wiem, ze trudno rozszerzyc diete, ale jednak twoj maluch pije za duzo mleka. Zdaje sobie sprawe, ze nie latwo to ograniczyc, bo mialam podobny problem. Moja corcia pije nutramigen z kleikiem lub kaszka 2 razy dziennie i pije jeszcze 120 ml mleka do kanapki przed poludniem, ale tu staram sie zmienic nawyk na picie wody, soku lub herbatki. Moj pediatra i pielegniarka srodowiskowa twierdza, ze roczne dziecko powinno juz mniej jesc posilkow mlecznych gdyz to moze prowadzic do problemow z jelitami i przyswajaniem zelaza. Jesli twoje dziecko zle przybiera na wadze (chociaz ponad 9 kg u rocznego dziecka to moim zdaniem normalna waga), to moze to wlasnie wynikac z duzej ilosci mleka, ktore hamuje apetyt, a malej innych stalych posilkow. Daj dziecku possac skorke od chleba, miekki owoc lub warzywa przetarte a nie zmiksowane do zupki. Juz czas nauczyc gryzc i przezuwac.

kaszke na mleku je rano i wieczorem a oprocz tego obiadek( zupka, ziemniaczki, ryz albo makaron)gotowane warzywa - kalafior,marchewka ,brokuly, pietruszka.Uwielbia owoce - banany, jablka ,kiwi,nektarynki.Wybieram z tego cos.Lubi jeszcze buleczki slodkie, maslane,jogurty, serki, jajeczniczke.

Gość roczne dziecko to nie noworode
większej głupoty nie słyszałam że dziecko piej tyle mleka bo jest uczulone. Mój maluch ma skazę, jest na diecie bezglutenowej i bezjajecznej i nie mów mi że ma byc cały dzień na mleku. Pije tylko rano i wieczorem bebilon peptii, a w ciągu dnia je jeszcze 3 inne posiłki. Wystarczą chęci i przyzwyczajenie dziecka a nie własna wygoda

nie dodałam ze zjada w ilosci 150 ml tego mleka i spokojnie noc przesypia dziwie sie ze rozne dziecko tylko mleko i to ciągle moj synek jest wybredny jescli chodzi o jedzenie ryby owszem , mieso np. schab wieprzowy golonke , wołowine kurczaka jadł jak miał 6 mieiscey teraz nie ruszy owoce wszytkie zjada :)

Gość _magda_
Mam ten sam problem co jedna z moich wczesniejszych poprzedniczek _megunia_ Otóż, mój roczny syn niepotrafi przełknąć nic gęstego, np.ziemniak z mięskiem ugnieciony widelcem, kompletnie odpada, już po kilku łyżeczkach krztusi sie i jest po jedzeniu.Czesto gotuje mu zupki, z kurczaczkiem i warzywami, miesko miksuje z ziemniakiem wrecz na piure, a jarzynki lekko miksuje, zeby zostały drobniutkie kawałki, pózniej łącze miesko z jarzynką i uzupełniam tą wodą z zupy i zje ale mimo wszysto ciągle w buzi zostają mu nierozdrobnione jarzynki.Zupki ze słoiczka od 12 miesiąca, są również dla niego zbyt gęste i musze rozcienczac je troszkę wodą. Nie chce również nic sam trzymac w ręce.Ciastko zje tylko jak daje mu sie do buzi żeby ugryzł, sam nie trzyma, a jak chce ciastko to pokazuje na nie palcem, czyli nie jest tak, że on nie wie że to sie je!!! Uwielbia banany zmiksowane z jabłkiem, ale tak ajk mówie zmiksowane.o mleku nie ma mowy, nie wypije z butelki absolutnie, łyżeczką wypluwa, wiec gotuje mu na mleku grysik, oczywiście w miare żadki , dodaje dwie łyżeczki soku malinowego i wtedy łyżeczką zje chętnie. Lubi danonki, kaszke,serki.Dwoje sie i troje,a już czasami rece mi opadają. Jeżeli ktoś ma podobny problem, proszę o porade, jak wy sobie radzicie. Trochę sie tym martwie, boje sie że jeżeli bede ciągle miksować, to pózniej odmówi wogóle normalnego jedzenia. A może on poprostu potrzebuje wiecej czasu.Poradzcie.

Gość Jaka dieta
Megunia jaką dietę stosujesz ? Pięknie chudniesz:)

Gość emilcia79
moj synek mleko raz dziennie 210 ml i az dziennie kasza 150 ml

Gość emilcia79
a reszta posilkow to juz takie jak ja i maz jemy :)

Gość veronek
no tak 5 razy mleko dziennie to troche przesada w tym wieku ale mysle ze jeszcze jest gorzej podoawac wszystko co dorosle rocznemu dziecku.mamy maja przekonaie ze jak babel konczy rok to zostaje przekroczona jakas magiczna granica i mozna pakowac w dziecko wszystko zaczynajac na parowkach konczac na zupelnie bezwartosciowym obiedzie w stylu ziemniaczki z sosem.a tak naprawde to w ciagu tego drugiego roku wskazane sa zmiany,ktora w koncu doprowadza do doroslego jedzenia(ale nie smazonego,ociekajacego tłuszem).takze po co ta nagonka na biedna na mame przeciez ona ma jeszcze zcas tym bardziej ze skaza bialkowa moze z"zniknac"dopiero po roku.pozdrawiam serdecznie.

Gość Talara
Mój synek za miesiąc będzie miał rok,ma dopiero dwa zęby , dlatego narazie muszę poczekać z kanapkami, bo nie wszystko mi pogryzie. Tak więc u nas śniadanko i kolacja to kaszki. Staram się urozmaicać małemu dania, rybki gotowane na parze, ziemniak z indykiem i brokułami na maśle, zupki przeróżne, jakaś wędlinka od czasu do czasu, owoce, deserki też słoiczkowe, do picia oprócz soczków dla niemowląt i cherbatek pije kompoty które sama mu robię. Co sądzicie o sokach typu tymbark jabłko- wiśnia chyba jeszcze za wczas, nie?

Gość Mama 11miesiecznego Jasia
Temat jest stary,ale po co nowy zakladac...To moje pierwsze dziecko,za miesiac skonczy rok.Wczesnej mialam stycznosc z dziecmi,opiekowalam sie dziecmi mojej siostry,ale w gre nie wchodzilo gotowanie.Dzieci byly na sloiczkach.No,ale do rzeczy.Jasiek nie chce jesc jajek a juz powinien 3,4 tygodnioeo.Martwi mnie to.Nie wiem jak mu je przemycac! Macie jakies sprawdzone sposoby?

Gość Familka
możesz dodać ugotowane żółtko zamiast mięska do zupki

Gość Nala74
do dziewczyny z bobasem co m problem z przełykaniem: radzę konsultacj z laryngologiem i logoped. Mój iał podobnie ale dzięki rehabilitacji jest ok. To się nazywa wiotkość krtani. Mija po skończeniu od 1-2 lat. sorry ale klawiatura mi szwankuje

Gość mamamajkiibartka
Mój synek ma 9 miesięcy. Je tak: 7:00 kaszka ryżowa z 6 miarek mleka z dodatkiem np, jagód, malin, brzoskwiń, gruszek itp. 11:00 kanapka z masełkiem i np. pasztetem własnej roboty, pieczenią, serem, pomidorem itp., jajecznica, makaron z twarożkiem, itp. 13:00 zupka ze zgniecionymi widelcem warzywami i zmiksowanym mięskiem lub jajkiem, ok.15:30 jak się obudzi obiadek, z reguły to co my jemy, tylko omijam grzyby i rzadko daję mu ryby bo ma uczulenie, 18:00 twarożek lub budyń, kisiel, starte owoce, 19:30 mleko 250ml. I niestety ciągle budzi się w nocy na mleczko ok. 3:00 - dostaje 160ml, na szczęście od razu odwraca się na boczek i śpi dalej :) Waży 10,5kg i ma 80cm! Rośnie zdrowo i to dla mnie jest najważniejsze. Pozdrawiam inne mamy!

Gość Magdalena Ławicz
Mój syn ma 13m-cy. Pije mleko 2razy dziennie po 150ml i więcej nie chce. Je wiele innych "normalnych" rzeczy i pediatra twierdzi, że jadłospis ma idealny :) MaMani - Twoja córka jeszcze pije przez butlę? Dlaczego? Mój syn już od 3m-cy pije z niekapka albo z normalnego kubka, a tak jak pisałam ma tylko 13m-cy

Witam! Czytałam dziewczyny waszą dyskusję o żywieniu maluchów i oczywistym jest, że nie każde dziecko może już wszystko jeść po ukończeniu roku. Mój synek wcześnie miał pierwsze ząbki i rewelacyjnie radził sobie z gryzeniem więc i wcześnie zaczął próbować nowych smaków. W zwiazku z czym kaszkę je tylko rano koło 6 i wieczorem gdy już idzie spać. Na drugie śniadanie ma budyń, kisiel, bądz kanapkę z polędwiczką, potem zupka, spanie (śpi już tylko raz dziennie),drugie mięsne danie, na deser mix owoców, a potem wspomniana kaszka na dobranoc. W między czasie dużo pije, ale w większości to woda z koperkiem i raz, dwa razy na dzień soczek,ale rozrobiony wodą. Nie wiem jak u was, ale mój maluch zmienia sobie updobania i miał ostatnio czas ze nie chciał jeść obiadków. Czy domowy, czy słoiczek wszystko bylo bleee. Więc przed spaniem koło 14:00 dostawał butele z kaszką, która wciągał jednym tchem. Tak było przez prawie dwa tygodnie. Teraz znów je tylko dwie butele. Wydaje mi się ze nie ma reguły w żywieniu dzieci czy ich rozwoju. Kazdy maluch idzie swoim torem i wie co dla niego dobre a co nie. Mam kilka słów do _meguni_. Pisałaś o skazie swojego dziecka. Mój synek też ją ma, choć w mniejszym stopniu, bo może jeść w małej ilości jajko,serki,czy deserki z jogurtem i nic mu nie jest. Ale wszelkie rzeczy które robię mu w domu do jedzenia na mleku czyli budyń, naleśniki czy kaszkę, to uzywam "mleka koziego". Mleko kozie jest pozbawione alergenu i świetnie sprawdza się u alergików. Jeden mały problem.. jego dostępność. Osobiście jestem z Pabianic i mam to szczęscie że jest market "Piotr i Paweł" i oni jako jedyni je mają. W Łodzi nie znalazłam. Pozdrowienia dla wszystkich mam.

Gość mama_maksi i weroniki
Do mamy_nikosia, jestem z Łodzi i mleko kozie można kupić w kazdym markecie czy sklepie z żywnością ekologiczną. sama takie kupuje bo moja córka ma uczulenie m.in. na mleko krowie. A co do posiłków mlecznych to mój 11 miesięczny synek je 2 posiłki mleczne tj. rano i wieczorem po ok. 210 ml mleka z kleikiem kukurydzianym i oprócz tego obiadek z dwóch dań (zupkę ok. 13 a II danie ok. 15), owoce i kanapeczki na II śniadanko