Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szafirka

Ile razy dziennie jedza mleko Wasze roczne maluchy?

Polecane posty

mój synek je tak: 5-6 - ok 140 ml mleka (czasem 100 ml, nigdy więcej niz 140 ml nie zjadł), pije mleko hipp bio 10 - śniadanie, zwykle kanapeczki z serkiem białym, pastą jajeczną, jajecznica, do tego ogórek kwaszony, pomidor 15 - obiad z mięsem 17-18 - owoce 19 ok 220 ml kaszki mleczno-ryżowej owocowej i to tyle. w nocy często sie budzi żeby pić. dostaje wodę w nocy a w dzień soki owocowe, herbatkę. i jak mi rano nie chce wypić mleka, wypije mniej niż 100 ml to przed snem (ok 12) dostaje ok 50-80 ml mleczka.

Gość Tosia2008
Moja córeczka ma 13 miesiecy tez ma skaze białkowa na sniadanie zjada kaszke do tego jakis owoc drógie sniadanie to kanapeczka z szyneczka pózniej zjada zupke nastepnie drugie danie które składa sie z ziemniaczków ryzu lub kaszy z jakims sosem i miesem lub ryba na podwieczorek zjada owoce i na kolacje znowu kaszke

Gość podwojna_mama
mam dwie córki: jedną 3,5 letnią - klasyczna niejadka i 10 miesięczną jedzącą co się da. Charakter cóek z pewnością jest tu zasadniczą kwestią ale myślę że ważne jest też to na co miałam i mam wpływ. Starsza długo była na słoiczkach, wszystko wprowadzałam z rezerwą bo jest alergiczna. Obecnie rozszerzenie jej menu jest bardzo trudne i napotyka duży opór. Młodsza natomiast rzuca się na "dorosłe" jedzenie a ja jej nie zabraniam:-) Skutek? przy różnicy wieku 2,5 roku różnica w ich wadze wynosi nieco ponad 3 kg...Łaczę się w bólu z mamami niejadków:-) Pozdrawiam.

Gość Majka2808
Dziewczyny korzystajcie ze schematów żywieniowych które są opracowane i co jakiś czas modyfikowane przez pediatrów. do 12 stego msc http://www.nutricia.com.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_mlekiem_modyfikowanym.pdf po 12 tym msc http://www.nutricia.com.pl/press_room.php?cat=f&id=100 rybę wprowadza się w 6 stym msc połowa żółtka w 7 msc poza tym ważne aby dziecko piło zarówno kaszkę bezglutenową (np mleczo ryzowa ) i glutenowa (owsianka albo inne kaszki zbozowe )Ja daję 5 lub 8 zbóż na dobranoc firmy Neste ale tylko 3 miarki i 4 miarki mleka na 220 wody ) Mleko z kaszką daję 13 miesięcznej córce 2 razy -chyba ze się domaga w ciagu dnia to dam 3 drugie sniadanie jogurty różne lub serek i kawałek chlebka,czasem parówka zupka z dodatkeim jajka co drugi dzien drugie danie (wszystkei rodzaje miesa z warzywami i ryba łosoś ) W miedzy czasie chrupki kurydziane czasem biszkopt potem owoce jablka ,banany ,ostatnio kiwi ,avocado na noc kaszka glutenowa 8"8 zboz firmy nestle na dobranoc na zdrowy brzuszek"

Witam moja Oluśka ma roczek i nasze menu wygląda następująco 7.00 mleko 210 ml, ok.10.00 zjada 90 ml mleczka z dodatkiem Sinlacu, nastepnie dostaje ok.13.00 obiad z mięskiem i warzywami 190g, ok. godz. poźniej deserk 130 g. ok 17 dostaje drugie danie ok. 130 g. i na noc po kąpieli mleczko 180 ml z dodatkiem Sinlacu, w miedzy czasie odstaje chrupki kukurydzinane, i czasami duży kawałek jabłuszka aby se troszkę mogła uczyć się gryźć oczywiście pod kontrolą;dziecko ma skazę białkową więc dostaje Bebilon Pepti. przybiera na wadze jak to lekarz ujął ksiązkowo ale każde dziecko jest inne tylko trzeba samemu znaleźć dobre rozwiązanie. i czy może jeść to co rodzice czy nie może to tylko zalezy od was samych drogie mamy przecież będziecie widziały czy dziecko znosi to odbrze czy źle.powodzenia.

Gość mama martynki 2009
Moja corcia je mleko 2 razy dziennie.Rano ok270ml mleka.Potem 2 sniadanko ok.11 zje kanapeczke z serkiem lub wedlinka.Ok.14.15- obiad- zupa lub ziemniaczki z mieskiem.Ok.17- deserek np.jakis jogurt lub owoce.OK.19-20 mleko lub kaszka na noc.W miedzy czasie je chrupki kukurydziane, biszkopty lub herbatniki.

Gość syn ma dwa lata
nie je mleka bo nie lubie. je za to sery zółte i danonki. miał podejrzenie skazy

Gość yonek45
Chetnie opisze co sie u nas dzieje. Mlody byl do 10 mies. karmiony piersia i walczylismy z nim bo malo zjadal innych rzeczy (nie chcial) w tej chwili mlody ma prawie rok. 4 posilki glowne: 2 razy mleko (rano i wieczorem) obiadek (ryby zaczelismy juz w 7 miesiacu, uwielbia je, teraz sa 3 razy w tygodniu po sloiczku 100g) owoce + kromka z maslem lub podjadanie z mojego talerza, kawalek banana na przekaske lub chrupek. moje porady dla mam niejadkow: - dzieci uwielbiaja makaron. dawac bawic rekami, zaczynaja wkladac do buzi. mlody zjada polowe, reszta laduje na ziemi, ale do buzi trafia coraz wiecej - dac ugotowana marchewe do reki gdy mlody zjada sloiczek (przegryza marchewa i wymachuje, dobrze sie bawiac) - dodac do posilku troche masla, oliwy - parmezan starty - mozna podawac od 5 miesiaca. Mlody bardzo lubi. Prosze sprobowac podac podrobiony makaron z oliwa i parmezanem. ulubione danie - moze to niewychowawcze, ale wiedze ze mlody sie interesuje moim talerzem i pozwalam mu podjadac z niego - w malutkich ilosciach, ale zjada ogorki kiszone, salate, smazone miesko z sosem - podawac na obiad 2 rozne smaki (np. 100g sloiczek warzywa zielone z jajkiem i 100g warzywa z ryba) - ostatni hit - raz w tygodniu robie salatke warzywna, przed dodaniem przypraw i majonezu daje mlodemu "pogmerac" w misce - wyciaga za kazdym razem kawalek warzywa innego koloru. Zauwazylam ze po chwili skupil sie na ziemniakach, wiec ostatnio mu czesciej je podaje :) pozdrowienia

Gość kasix
do megunia..... jesli Twoje dziecko ma alergie na mleko i np. jajka wydaje mi sie,ze mozesz dawac jogurty, sery biale i zolte (poniewaz bialko jest w nich przetworzone na tyle ze nie powinno zaszkodzic) - tak nam powiedzial alergolog. moj synek je to wszystko i nie ma problemu. jesli chodzi o jajka to mozesz dawac przepiorcze, kacze,bo nie uczulaja tak jak kurze. po prostu idz do jakiegos dobrego alergologa i niech Ci powie co dziecko moze a czego nie powinno jesc. z doswiadczenia wiem, ze pediatrzy czesto nie maja wystarczajacej wiedzy jesli chodzi o zywienie malych alegrikow. nasza leczyla malego homoepatycznie (oczywiscie bez efektow widocznych) a on sie meczyl, az zmienilismy pediatre i znalezlismy alergologa. dzieki diecie eliminacyjnej problemy sie zmniejszyly, zeby nie powiedziec skonczyly. zycze powodzenia

Gość kasix
rece opadaja, jak czytam, ze dzieci dostaja nutelle,lizaki czy lody. roczne ??? to chyba zle nawyki zywieniowe, juz nie wspominajac o prochnicy, ktora jest raczej nieunikniona, chyba ze po kazdym lizaku myjecie zeby?

Gość mama olka
mój synek ma 11 m-cy i to jego posilki: 9-10 sniadanko, je z nami, parówka cielęca, jajecznica, albo zwykla kanapeczka z bulki i szynki z indyka, ew.bulka sloda; 13-14 zupka 16 - 17 mleko, 180 19-20 deserek - uwielbia sloikowe 21-22 kaszka na noc, spi do 8-9 czasami o 7 rano dostaje picie, w dzien duzo pije miedzy posilkami. i to tyle. niedawno jadl o 4-5 rano mleko, ale juz mu sie przestawilo. pozdrawiam:)

Gość mamaMaksia:)
Czesc Mamy:) Mój Maksiu skonczyl 3 dni temu roczek i w sumie od 10 miesiaca jego plan dnia dot. zywienia nie zmienil sie, zwiekaszyla sie natomiast liczba produktow ktore wprowadzilam mu do tej pory. Wyglada to tak: 8:00 150 ml kaszki na mleku, lub jajecznica na parze z buleczka (co drugi dzien) + ok 50 ml mleczka do popicia, lub kanapeczki z serkiem bialym lub zoltym + 30-50 ml mleczka bebiko 3 do popicia 10:30-11:00 jogurt lub danonek, czasem chrupka pogryzie 12:30 13:00 zupka i obiadek ze sloiczka po 60 gr (razem ok 120g) herbatka do popicia 16:00 starte owoce lub deserek ze sloczka + budyn lub kisiel (z soku owocowego) + ok 75 ml soku (jesli kisiel to nie tylko herbatka) do tego biszkopta lub herbatnika 19:00 kaszka wielozbozowa nestle wieloowocowa 150-210ml zalezy jak jadl w ciagu dnia 23:00 3:00 i 5:00 mleczko z piersi:) tez mysle czy dostaje wystarczajaco duzo mleka, nie wiem na ile wartosciowe jest moje mleko, moze raczej gasi pragnienie (butelke z woda wypluwa w nocy:() Chce odstawic, ale o mleku sztucznym z butelki nie ma mowy (karmie lyzeczka) Czekam na komentarze i pozdrawiam wszystkie mamy i ich male pociechy:)))

dodam jeszcze ze nie slodze nie sole i nie wierze w podawanie roczniaczkowi "doroslych posilkow" pozdrowienia!!

acha no i w dzien pije glownie herbatke ziolowa lub wode nie dojada miedzy posilkami, mysle ze nie potrzebuje bo ma 5 posilkow dosc sycacyh. nie wydaje mi sie zebym podawala mu za malo lubprzekarmiala - jak sie naje to zaczyna po prostu krecic glowka ze nie chce lub wypluwa. wazy 10 kg i ma 8 zabkow do tej pory chorowal 2 razy na gardlo ale za kazdym razem byl to wirus. niedawno byl ten drugi raz wiec musimy poczekac ze szczepionka i badaniem kontrolnym, ale jestem dobrej mysli:))

Gość oj ty mama maksia
nie solisz, nie słodzisz, a dajesz roczniakowi danonki! Danonki są zalecane przez samego producenta od 3 r.ż.

ja mojej rocznej coreczce daje samo mleko tylko jako picie-jak chce sie jej pic wypija ok. 200ml mleczka.a oto jej jadlospis: 7.00-ok 200ml mleka 10.00-kasza,jogurcik,parowka,albo salatka- gotowane jajko,pomidor,papryka,polane jogurtem naturalnym 13.00- obiad-jakies miesko,rybka,warzywka,makaron,lub ryz 16.00-mus owocowy,caly owoc i np biszkopty albo chrupki kukurydziane 19.00- kasza,ok 200ml,ale podawana lyzeczka roczniaki nie powinny juz podobno pic samego mleka.ja daje instynktownie i tyle,ile Nina sama sie domaga :)

kasix napisała: "jesli Twoje dziecko ma alergie na mleko i np. jajka wydaje mi sie,ze mozesz dawac jogurty, sery biale i zolte (poniewaz bialko jest w nich przetworzone na tyle ze nie powinno zaszkodzic) - tak nam powiedzial alergolog" Jak tak ci powiedział alergolog to radzę zmienić lekarza i to szybko! Mam dwie córki ze skazą białkową i nawet najmniejsza ilość białka mleka wywołuje u nich silne reakcje alergiczne, wystarczy np odrobina serwatki w składzie ciastek lub masło dodane do ciasta... a Ty piszesz że może jeść ser żółty..? To tak absurdalne że aż mi słów brakuje... Przy alergii na mleko wyklucza się całkowicie mleko i przetwory mleczne. Nawet jeśli jest to tylko nietolerancja laktozy (to nie to samo co alergia na białko mleka). To jedyny sposób by alergia nie przeszła w tzw "marsz alergiczny" (dziecko nabywa kolejne alergie). Moje córki wcale mleka nie piją i są zdrowe. Jedzą dużo warzyw i ryb.

mój mleka nie pije wogle jedyne co pije to herbatkę z butelki jak naleję mu mleko to aż się telepie jak pociągnie i pluje :( jedynie tylko cyca bakusie,danonki,serki to zje zupkę oczywiście gotowaną przeze mnie na przymus (słoiczkowej wogle) kaszek wszelkiego rodzaju nie chce jabłuszko zje kanapeczkę też potrafi zjeśc,trochę porozrzuca ale sporo zje Najgorsze to mleko,tak jest od urodzenia :(

Gość mamuska151515
6-8- kaszka-mleczna owsianka bobovita-200ml <zalezy o ktorej sie obudzi) 10-11 - skubnie kawalek kanapki, jajecznicy, parówki,szynka zazwyczaj je z nami sniadanko drzemka-2-3h 14-15- zupka, gotuje na zmiane ze sloikami,lubi gotowane i sloiki tez 17- kasza-210ml 19-20-deserek,a jak nie ma ochoty na deserek to biszkopciki,albo poprostu duzo pije,jak dziecko nie chce jesc to mu nie wpycham,przyraczkuje jak bedzie glodny:) 21-kasza na noc-250-280 ml. w przerwach miedzy posilk.pije wode albo kompocik jak ugotuje,soczki,ogolnie lubi wszystko> paluszki, chrupki. spi raz albo dwa razy-zalezy od dnia, jak spi 2 to potem mamy lekki problem w nocy,bo zasypia ok 23, ale juz nie mam na to wplywu jak dziecku sie chce spac,to jego nie da sie zabawic, bedzie wył jak szalony.... pozdrawiam mamusie roczniakow.

Gość gratka79
WItam Moja 14 miesięczna córeczka je mleko bardzo dziwnie. Rano zjada 120 ml czasami mniej pózniej dostaje kanapke z wędliną bądż z serkiem typu almette lub z konfiturą lub jajeczniczke około 12 zasypia i wtedy domaga się mleczka też tak około 120 ml . Około 13, 14 zależy jak się obudzi dostaje deserek owocowy lub jogurcik i do tego 2 biszkopty lub kilka chrupek około godziny17 obiadek ziemniaczki z miąskiem lub zupka lub ryż z miąskiem rózne zestawieniatyle że ten obiad z tym deserem jest czasami zamieniony jak np obudzi się później. Przed snem kaszke na mleku około 150 ml a w nocy około 23- 150 ml mleka. Nie wiem czy ta dieta jest prawidłowa i czy moja Maja dostaje odpowiednią ilość wszystkich składników wydaje mi się że nie bo np nie chce jeść surowych owoców np jabłka w cząstkach a dodam żę bardzo dobrze sobie radzi z posiłkami w kawałkach. Wypluwa owoce jest to problem bo owoce to żródło witamin nie wiem jak ją zachęcić może macie dziewczyny jakieś propozycje będe bardzo wdzięczna :)

wow! kilka razy dziennie mleko?? To kiedy Wasze dzieci jedzą coś innego?? Mój je rano i wieczorem kaszkę i w nocy wypija około 200 ml mleka. Poza tym je obiad, na drugie śniadanie jakiś serek lub jogurt i na podwieczorem zwykle coś z owocami, np ryż z jablkami lub poprostu kanapkę z wędliną....

Gość mama rocznego synusia
Moj synek ma prawie 13 miesiecy i je tak: 7.00-8.00 150-200 ml mleka z kubeczka i kanapka z serkiem zoltym topionym lub jakims innym - w kazdym razie z rana zawsze nabial. 10.00 owoce "poduszone" widelcem (ew.3 dni w tygodniu ze sloiczka jak jest u niani) 12.30-13.00 lunch (mieszkam za granica) czyli kubeczek mleka i do tego 2 kanapki (i tu roznie: z szynka, dzemem, serkiem roznego rodzaju, wedlina z kurczaka, indyka itp.), do tego czasem danonek, lub raz w tygodniu jajecznica (normalna, zadne tam bzdury na parze ;) ) i do tego kanapka np. z wedlinka i serkiem 15.00 owoce w kawalku, czasem soczek, plasterek sera, wedlinki itp. (jakas przekaska w kazdym razie) 17.00-17.30 - obiad (to samo co my ew. w tygodniu gdy jest u niani je troszke wczesniej tak ok. 16.45 obiadek ze sloiczka) plus jogurt lub budyn jako deser 19.30 przed pojsciem spac 200 ml mleka i czasem danonek Butelke dostaje raz dziennie wieczorem, a tak to pije normalnie z kubeczka przez slomke. Mleko dostaje 3 razy dziennie (jak widac ;)) W miedzyczasie w ciagu dnia (na spacerze, podczas zakupow itp.) daje mu czasem kawalek swiezej bulki, chrupka, kawalek ciastka jak jem sama (ale on raczej nie lubi), natomiast do picia glownie wode.

Gość gratka79
No to chyba nie jest tak żle z tym moim karmieniem małej. Ja też daje mojej córce wode do picia i też uwielbia pić z kubka ze słomką ale na noc daje jej w butelce ze smoczkiem bo sie znurzy i zasypia ;)

Gość Najlepsza mama na świecie
Witam Was mamy:) Moja 13 miesięczna córeczka z tego co widzę lubi jeść:) Nasze meny wygląda następująco ok.7:30 butelka mleka Bebiko 2R OK.210 ML OK.10.00 kaszka czasem kanapka z szyneczką lub żółtym serem ok.13.00 zupka przygotowana na np. cielęcinie jarzynowa ,botwinka,ogórnkowa itp 15.00 mleko 150 ml.bebiko 2R 18.00 DESEREK OWOCOWY, lub jabłko z bananem , lub danonek 20 .00 mleko przed snem 210 ml bebiko 2r i przesypia całąnoc no czasem się budzi ok.3 rano jak dłużej pośpi w dzień i co wy na moje menu?? pozdrawiam i czekam na opinie

Gość kyeelt
no to ja was mamy troche zdziwie nasz Bartus ma roczek i tydzien nie ma jeszcze ani jednego zeba i nie widac zeby cos roslo :( dieta: do 7-8 miesiaca byl na piersi jednak od 3 miesiaca rozszerzalismy troszeczke diete bananem lub skrobanym jablkiem od oklo 5 zaczynalismy z obiadkami od 5 miesiaca pije mleko krowie oczywiscie najpierw lekko alergizowal ale okazalo sie ze to przez witaminy podawane przez pediatre (cebion multi ?) oczywiscie poczatkowo mleka dostawal troszeczke mial lekka reakcje alergiczna przechodzila dzien odpoczynku i znow mleko (jesli chcecie dac dziecku mleko albo kupcie na wsi albo w worku wbrew powszechnej opini mleko w kartonie ma bardzo malo z mleka) mleka modyfikowanego nie cierpial jadl 3 - 5 razy w zyciu chociaz byl strasznym 'ssakiem' jak tylko zasmakowal w nomalnym jedzeniu porzucil cycusia ok 8 miesiaca od poczatku je prawie wylacznie gotowane rzeczy (sloika uzywamy tylko z w koniecznosci np wycieczka zreszta woli siedziec glodny niz jesc sloik kwestia nauczenia) pierwsze obiadki to byly gotowane zupki z warzyw kupionych na bazarku lokalnym od rolnikow mieso to krolik od gospodarza ze wsi cielecina (kupna bo nie sposob kupic teraz cielaka od rolnika) wolowina pozniej juz nawet karczek bo schab jest troche za suchy z jarzynami zoltkiem i maslem badz oliwa z oliwek na sniadanie dawalimy kaszke taka kupna ale bylismy chyba jedynymi rodziacami ktorzy specjalnie wybierali te typu dolej mleko i dawalismy krowiego z czasem coraz gorzej je jadl chyba kolo 10 mesiaca jak pozygal sie po jakiejs owocowej calkowicie zaprzestalismy dawac w zamian dostawal manne , lane kluski uwielbia, czy makron z mlekiem gdy zaczal jesc dopijalismy kompotem takim z szuszu slodzonym miodem (morela sliwka rodzynki kupne soki w ostatecznosci sa strasznie slodkie) pil tez sok z marchwi jablek i zmieszany ale samodzielnie wyciskane dzieci lubia herbatki ziolowe mozna kupic te gotowe ale rownie dobrze mozna zaparzyc normalny rumianek lub melise na noc gdy ma klopoty ze snem gdy zaczynal jesc miksowalismy wszystko z czasem z coraz mniej w tym momencie wszystko je w kawalkach tylko twardze miesa rozbijam widelcem i rozbijam na kepki wlokien nie ma zebow !!! (oczywiscie poczatkowo nie szlo mu ciamkanie zbyt prosto ale okolo 8 miesiaca zbrodnia jest dawac jedzenie dokladnie zmiksowane tym bardziej jak ma juz zeby) oczywiscie je bulki czasem przegryzie jakiegos chrupka uwielbia chleb z maslem jablka gruszki arbuza latem przetestowal chyba wsyztkie dostepne owoce sezonowe i nie bojcie sie dziwnych smakow nasz na przyklad lubi kwasne jadl miseczke czarnych porzeczek chociaz sie krzywil ja odpadlem po 2 :) podobnie z aronia produkty dla dziecka kupujemy w znajomych malych sklepach rzadko ale czasem dajemy mu kupna wedline wg polecenia sprzedawczyni dla maluszka ze spostrzezen za duzo przypraw ziolowych = lekkie przeczyszczenie nie dawac arbuza na noc - pampers tego nie wytrzyma w dalszym ciagu rozdzielamy jedzenie dla bobasa i dla nas dziecku robimy bardziej lekkostrawne jednak chcemy sie przerzucic na 1 garnek na dzien dzisiejszy przypominam roczek i tydzien dzisiejsze menu to drobny makaronn muszelki z mlekiem krowim lekko poslodzone (nie lubi przeslodzonego) potrawka z kurczaka w sosie smietanowym z jarzynami i ziemniakami jogurt gruszkowy 2 parowki cielece z kromka chleba z maslem ( ale praktycznie same parowki powyjadal ;) ) nie pamietam co zona dawala na 2 sniadanie pamietajcie ze mleko modyfikowane powstaje z krowiego jesli dziecko nie ma alergii spokojnie mozna to dawac a jesli ma lekka reakcje mozna probowac przyzwyczajc male dziecko ma odpornosc parokrotnie wieksza od doroslego jesli nie sprobuje wszystkiego to potem beda problemy przy pierwszym kontakcie nie ufajcie jedzeniu w sloiczkach przeczytajcie sklad wszystkie * i pomyslcie jak wielkie sa to pieniadze reklamy w kazdej gazecie i caly czas w tv a przede wszystkim sprobujcie tego !!!! nastawienie dziecku obiadu to 15 minut plus 5 minut miksowanie dla malucha nie sugerujcie sie schematami zywienia pisamymi prze producenta jedzenia dla dzieci papier i internet wszystko przyjma jak ktos wczesniej pisal zdrowy rozsadek a ja dodam jeszcze obserwacje co maluch lubi czego jak podac np nasz teraz juz wszystko chce miec w kawalkach i sam gryzc choc nie ma czym z wlasnego doswiadczenia uwazajcie na lekarzy ktorzy na byle kichniecie przepisuja torbe lekartsw nie trzymajcie sterylnych warunkow ( nasz spi na pierzu widac troche kurzu i jest ok ) bardziej uwazajcie na wilgotnosc nie przegrzewajcie !!!!!!!! dzieci gdy wchodzicie do sklepu z dzieckiem sciagacie czapke i przynajmniej rozpinacie kurtke niektore mamy potrafia 30 min chodzic z dzieckiem przygotowanym niemal na wyprawe podbiegunowa i czerwonym juz jak burak jak dacie na kolacje butelke mleka to nie dziwcie sie ze w nocy budzi sie glodny co prawda pediatra nas wygania a babcia byla w szoku ze kapiemy dziecko w chlodnej wodzie ( z poczatkowwych 36 z wiekiem zeszlismy do 33 ) fakt ze prawie codziennie jest na dworze ( do 8 miesiaca opuscil 3 dni gdy bylo ponizej - 14 ) dziecko ma ogromna wrecz niewyobrazalna ilosc energii ;) waga wg centyli idealnie na 50 wzrost powyzej ale zawsze byl dlugi i najwazniejsze nigdy nie chorowal !!! zdarzal sie 2-3 dniowy katarek ale po pierwszej wizycie u piediatry wiecej z takimi rzeczami nie chodzilismy ( z mocih spostrzezen katarek pojawial sie gdy nie mielismy czasu na normalny spacer tylko wyprawa na jakies zakupy lub cos zalatwic gdzie na zmiane jest cieplo i zimno niestety w polsce nie mozna kupic dobrego jogurtu dla dzieci lepiej kupic jakis normalny kefir lub jogurt mozna dodac owockow wszystko jest lepsze niz danonki