Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość używać TONIKU czy nie używać

Kto uważa, że TONIK szkodzi cerze?

Polecane posty

Gość używać TONIKU czy nie używać

bardzo proszę o argumentację:)

Gość use
Mój dermatolog tak twierdzi :P Oczywiście dużo zalezy od cery, każda reaguje inaczej... Mi faktycznie szkodził, dostałam dziwnych małych krostek :O Ale trzeba samemu przetestować, najlepiej kilka i ocenić :)

Ja miałam ziaja ogórkowy i lirene matujący i po ich uzywaniu powstawały mi zaskórniki i małe,czerwone grudki.Od tamtej pory toników (drogeryjnych) nie stosuję.

Gość gru.
jak sie kupuje jakies gowna za 3 zl, to nic dziwnego ,ze szkodzi, a jak wam szkoda kasy to sie szczochami smarujcie.

Gość DO use
gru.------> to może zdradzisz co to za idealny tonik, którego używasz? bo ja na pewno nie stosuję toników za 3zł (są w ogóle takie?), a za jakieś 10-15zł i jednak mam jakiś tam problem z cerą, niewielki, ale zawsze :)

Gość uzywajcie
Oceanica, prawie kazdy tonic z kazdej serii jest hipoalergiczny i nie uczuli. Potwierdza to moja mama, ktora jest alergikiem pierwszej wody. Tylko AA Oceanica moze uzywac, po innych "placze".

Gość DO use
uzywajcie------> no niestety, ale między innymi używam toników firmy OCEANIC i problem jest nadal:O niedawno kupiłam tonikz serii HELP do skóry bardzo suchej, nadwrażliwej i atopowej, ale muszę najpierw skończyć Oligovital. Jednak na jakiś czas odstawię toniki by sprawdzić czy rzeczywiście problem leży w używaniu ich.

Gość DO use
Natia------> kremów też nie? a co stosowałaś? moja skóra nie wytrzyma bez kremu, bo ściaga się po umyciu żelem:O

Gość DO use
Ja na razie odstawiłam tonik i zobaczę jak cera zareaguje:)

W tonikach jest dużo chemii, jeżeli potrzebujecie jużczegośdo złagodzenia, przemycia cery po umyciu to polecam napar z rumianku lub przegotowanąwodę z odrobinąolejku np herbacianego :) Zwłaszcza dla cer mieszanych,tłustych i trądzikowych :)

Gość DO use
Ja toniku nigdy nie stosuję do demakijażu:) do tego używam mleczka i żelu, a tonik by przywrócić właściwe ph skórze. Nie wiedziałam, że tonik może szkodzić:O teraz przez jakiś czas nie będę wcale tonizować cery i zobaczę czy coś się polepszy, a za czas jakiś spróbuję przemywać twarz rumiankiem. Chyba można takim normalnym w torebkach?

Oczywiście, najlepiej jakby ten napar był ciepły i mocniejszy nawet! Ale rumianek uczula też niektórych ponoć. Ja zauważyłam że cerę mam o wiele lepszą dzięki rumiankowi!! Uwielbiam go :)

Gość DO use
Czyli jeśli np. oliwka z rumiankiem wywołała u mnie wysypkę na ciele to może to oznaczać, że jestem uczulona na rumianek w ogóle?

a mi tonik nic nie dawal...nie jestem alergikiem, wiec zadnych krostek nie dawal.. ale po toniku skora szybciej sie blyszczy, jest mniej napieta i matowa... wiec po prostu tonik daje mi odwrotny efekt :P ale nie wiem czy szkodzi...

Gość DO use
Już sama nie wiem. Może przesadzam, bo przecież nikt nie ma alabastrowo gładkiej cery, ale zaczerwienienie cery i małe grudeczki muszą się od czegoś robić. To jest coś takiego jak na reklamie Vichy Normaderm tylko, że u mnie to jest na policzkach koło nosa i odrobinkę na czole. Może mam uczulenie na jakiś składnik?:O

ja uzywalam toniku Clean & Clear przeciw wagrom i... mialam wiecej pryszczy!:o gdy go odstawilam bylo lepiej,ale wyczytalam ze ma w skladzie alkohol wiec moze to od tego?

Gość DO use
Oj nie potraktowałabym mojej twarzy tonikiem z alkoholem:O więc to chyba jednak nie to:)

Gość ups........

Gość w górę

Gość majtek
trzeba uzywac tonikow odpowiednio dobranych. Moze lepiej uzywajcie tonikow hipoalergicznych, bo moze w tym tkwi problem a nie w samych tonikach jako srodkach kosmetycznych. Tonik pomaga poniewaz przywraca skorze prawidlowy odczyn pch. Przeciez nie uzywacie peelingow czy innych kosmetykow ktore maja ten odczyn, dlatego potem skore trzeba zakwasic tonikiem zeby przywrocic mu naturalne ph

Gość tylko że na wielu tonikach
jest napisane, że jest hypoalergiczny i co? na niewiele sie zdaje taki napis może ktoś zechciałby napisać nazwy i firmy sprawdzonych toników, które albo rzeczywiście mają krótki skład albo odpowiednie składniki czy też są po prostu hypoalergiczne, ale tak naprawdę - byłabym wdzięczna:)

Gość tylko że na wielu tonikach
aha! oczywiście z przeznaczeniem do jakiego rodzaju cery:)

Gość joellla82
mi tonik na pewno nie pomaga. Odkąd zaczęlam go używać (różnych firm) na moim czole i brodzie zaczely pojawiac sie zaskorniki i grudki. Od tygodnia nie uzywam i jest coraz lepiej:)

Gość a mi tonik pomógł
Nie używałam nigdy ale kupiłam z ciekawości tonik ziaja aloesowy i wiecie co? Moja twarz stała się gładsza,nie wyskakują pryszcze i jest jakby promienna :-)

Tonik alkoholowy wysuszał mi cerę zaś łagodniejszy przysparzał krostek więc zrezygnowałam.

tonik jako taki nie szkodzi, szkodzić może tonik źle dobrany - jak każdy źle dobrany kosmetyk. np. tonik z alkoholem może wysuszać i podrażniać cerę, a bogaty tonik do cery suchej - zapychać pory u osoby z cerą tłustą.

przede wszytkim tonik nie jest do demakijazu. po zmyciu mleczka woda skora jest przesuszona na ogol i sie sciaga. tonik przywraca jej prawidlowe ph i wtedy skora moze rzeczywiscie sie swiecic bo naturalnie skora przeciez produkuje sebum i jest odrobinke blyszczaca a nie przesuszona matowa :)