Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość raczkowanie

RACZKOWANIE- kiedy Twoje dziecko zaczeło ?

Polecane posty

Gość sgsgsgs
O matko co to za glupota z tym ze jak dziecko nie bedzie raczkowac, to bedzie slabe z przedmiotow scislych? Macie na to jakies dowody? Moj starszy syn darowal sobie ten etap , a w przedmiotach scislych jest najlepszy w klasie. W wieku 9 miesiecy zrobil pierwsze kroki. a moodszy ma teraz 10,5 miesiaca. Zaczal szybko raczkowac, a teraz chodzi , kuca, siada . Ale wydaje mi sie ze to bardzo indywidualna sprawa , zalezna od dziecka:)"

Gość kaja426
moja zaczęla raczkowac w 5 miesiacu obecnie ma 8 i chodzi przy meblach i jeżdziku a siedziec nauczyła sie w 6:))

Moja ma 7 miesięcy i 2 dni. Chodzi przy meblach. Wstała po raz pierwszy jak miała 6 miesięcy i 5 dni. Raczkuje odkąd skończyła 6 miesięcy. Początkowo było to pełzanie przez czołganie a od jakiś 2 tygodni zachrzania po mieszkaniu aż się dupka kręci. Byle do jakiegoś mebla i na nogi i spaceruje. :) Natomiast syn usiadł w 8 miesięcy a wstał dopiero w 9 miesięcy i 2 tygodnie. Nie raczkował w ogóle. Od razu poszedł... w 11 miesięcy. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Wcześniej wcale nie znaczy lepiej. Musimy córce podawać Calcium Glucamicum i więcej witaminy D, żeby jej się nogi nie powykrzywiały... :O

Gość graha
Ja podobno nie raczkowałam, mam już 33 lata i wszystko, zarówno z nauką jak i z mięśniami zawsze było w porządku. Teraz mam dzieci, które też są zdrowe. Synek raczkował już w wieku 9 miesięcy, córeczka nie ma na to ochoty. Jedno jest pewne- nie będę jej do niczego zmuszać, dam jej jedynie możliwość i zachęcę do raczkowania, jak nie będzie chciała, to też nic się nie stanie. Oczywiście powiem o tym lekarce, żeby niczego nie przegapić w razie czego. Damy radę:)

Moj syn zaczal siedziec jak mial 4 miesiace(sam!),staralam sie go nie sadzac,ale sam to robil:-o Myslalam,ze rownie szybko bedzie chodzil i raczkowal,ale zaczal raczkowac dokladnie w 9 miesiacu zycia..A chodzic zaczal w swoje pierwsze urodziny,jakos tak sie zlozylo,ze dzieci biegaly i on wstal i chcial tak jak one:D

Gość wkurzona położna
Autorko! raczkowanie w twoim wypadku nie wiele zmieni:( Bo problem jest gdzie indziej. Po prostu nauczyłas dziecko noszenia i spędzania z nim całego czasu. Teraz najważniejsze, to oduczyć go tego. Spróbuj mu zorganizować czas, żeby samo sie sobą zajęło. Najlepiej jak jeszcze nie chodzi, to bądzie ci łatwiej. Np posadź w łóżeczku, daj kilka zabawek włącz jakąs fajną muzyczkę i ...wyjdż z pokoju. co jakiś czas jak marudzi wejdź, pokręć się i znów zostaw. oczywiście nie dopuśc do płaczu:)

Gość kasia021
A moj synek ma teraz 3,5 miesiaca i sie pelza, ciekawe kiedy raczkowanie :) pozdrawiam Mamusie :)

Gość kapary
moj synek zaczal raczkowac jak mial 9 miesiecy. wczesniej sie czolgal. raczkowal dlugo. zaczal chodzic jak mial 15 mies. w ciagu tygodnia juz biegal i sie nie przewracal. kazde dziecko ma swoje tempo :)

moja corka do 5 miesiaca miala kolki trawajace od rana do wieczora, non stop byla na rekach, bo jak nie to placz, nienawidzila lezec na brzuchu, jednak w 6 miesiacu zaczela stawac na czworakach i kolysac sie w przod i tyl, kilka dni przed 7 miesiacem zaczela raczkowac, chwile pozniej sama siadac i chodzic przy meblach. Twraz ma 8 miesiecy i jak stoi to probuje sie puszczac i utrzymywac rownowage, pewnie niedlugo zacznie sama chodzic. Nie moge sie zgodzic z twierdzeniem ze jak dziecko jest ciagle na rekach to nie nauczy sie raczkowac, moje sie jakos nauczylo :D

moja corka do 5 miesiaca miala kolki trawajace od rana do wieczora, non stop byla na rekach, bo jak nie to placz, nienawidzila lezec na brzuchu, jednak w 6 miesiacu zaczela stawac na czworakach i kolysac sie w przod i tyl, kilka dni przed 7 miesiacem zaczela raczkowac, chwile pozniej sama siadac i chodzic przy meblach. Twraz ma 8 miesiecy i jak stoi to probuje sie puszczac i utrzymywac rownowage, pewnie niedlugo zacznie sama chodzic. Nie moge sie zgodzic z twierdzeniem ze jak dziecko jest ciagle na rekach to nie nauczy sie raczkowac, moje sie jakos nauczylo :D

Gość atomaniaczka
mój syn zaczął raczkować na 7 miesięcy ale za to bardzo długo nie siedział Usiadł dopiero na 9 miesięcy , około 10 zaczął stawać przy meblach. Teraz ma rok i jeszcze nie chodzi, tylko trzymając sie mebli

Pewnie pomyslicie,że się chwale ale jak miał 5miesięcy ustawiał się w pozycji do raczkowania, na rękach i kolanach i kiwał się śmiesznie w przód i w tył.Jak miał 5,5miesiąca były pierwsze mniej lub bardziej udane próby, skończył 6m i śmiga ładnie po pokoju.

Gość OlaolaOla2000
Co za bzdury, że kto nie raczkowal jest - za przeproszeniem - głupszy od innych. Problemy z przedmiotami ścisłymi? Skończyłam politechnikę, a ani ja, ani mój brat (też umysł scisły) nie raczkowaliśmy. Dziecka DO NIECZEGO NIE ZMUSISZ. Jeśli genetycznie ma zakodowane, że nie będzie raczkować, to nie będzie. Poza tym wszystkim humanistycznym ignorantom przypominam, że genetyka to nauka ścisła, a swoja pedagogikę, naukę bez żadnej ścisłej metodologii mogą sobie wsadzić gdzies, skoro głoszą takie poglądy. To tak, jakby chciec nauczyć 5-miesieczne dziecko siadać, skoro nie jest na to gotowe i siadanie uruchomi mu się dopiero np. w 8 miesiącu, bo tak ma zakodowane. Żałosne, że ktoś w XXI wieku głosi takie poglądy

Gość gość
7 miesiecy raczkowała ale poszła dopiero pół roku pozniej

Gość gość
To moja córka chyba bardzo prawidłowo wszystko robila...wasze jakoś tak nie po kolei.Tylko ja pilnowałam wszystkiego ,moj mąż jest fizjoterapeutą: Najpierw obroty z pleców na brzuch i z brzucha na plecy. Potem pełzanie-z pelzania podciąganie do siadu, z siadu raczkowanie z raczkowania stanie. Teraz ma 9 miesięcy i 2 tygodnie-raczkuje od 2 tygodni i wstaje od kilku dni, bardzo długo pelzala-chyba ze 3-4 miesiace.Grunt to niczego nie przyśpieszac (głownie nie sadzac,nie obkładac poduszkami jak to glupi rodzice robią bo potem skoliozy kifozy itp.) ew. cwiczenia jak dziecko zamiast raczkując od razu wstaje..-zaczęcac do czworakowania ,układac w odpowiedniej pozycji-czworakowanie jest bardzo potrzebne ,ustawia ciało w prostej osi, bardzo pomocne przy wszelkich asymetriach.

Gość gość
Ja bylam wcześniakiem, chodzic zaczelam w wieku 14 miesięcy, nie raczkowałam, nie przelozylo się to jednak na żadne problemy ani z nauka ani z kręgosłupem.

Gość gość
Mój 20 letni syn był kilogramowym wcześniakiem. Nie raczkował, kilka miesięcy łaził w chodziku (tak wiem, teraz to podobno narzędzie zbrodni), zaczął chodzić w 13 miesiącu. Co do problemów z naukami ścisłymi to teraz jest na 2 roku fizyki technicznej :)