Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość johnnyk

lawenda

Polecane posty

Gość johnnyk

Cześć! czy zna ktoś moze sklep internetowy, w którym moznaby kupić sadzonki lawendy??

Cześć! Na allegro sa w tej chwili 2 aukcje z sadzonkami lawendy - cena taka sama - 4,50/Ssztukę. Polecam sprzedawcę o pseudo \"smal\" z podpoznańskiego Buku - sprawdzony! Sukcesów w uprawie lawendy życzę - też lubię tą roslinkę...:)

Przypomniałam sobie jeszcze o szkólce Ekolas - adres stronki www.ekolas.pl Mają lawendę po 2,50 - w zeszłym roku kupowaliśmy u nich wysyłkowo drzewka miododajne - wszystko się przyjęło. Ale lepiej zadzwoń i się upewnij, czy lawenda teraz jest - właściciel mówił, że większy wybór jesienią.

Farmerko, drzewa miododajne? Jesli chodzi o lawende to wysialam ja do skrzynki. Nie wiem jak dlugo wschodzi, ale na razie - w porównaniu do bazylii - kiepsko jej idzie. Mam nadzieje, ze z tego cos wyjdzie!

Lawendę ciężko wyhodować z nasion. Ja podchodzę do tego trzeci raz. Po stratyfikowaniuwlodówce wysiałam ją do doniczki i wzeszło kilka. może z 10 roślinek. Cały czas trzymam jew domu na parapecie i widzę, że kolejno padają mimo starannej opieki. Terez zostało tylko 5 siewek, nie wiem co z tego uda mi się przeflancować do gruntu.

...a drzewa... Mój mąż w zeszłym roku załozył małą pasieczkę i od razu powstał problem \"bazy pożytkowej\". Posadziliśmy 100(!) lip...ale kiedy one zakwitną? :) No i rzuciliśmy do netu w poszukiwaniu innych propozycji... W ekolasie kupiliśmy oliwniki, bożodrzewy, akebie i szczepione lipy innych odmian. Acha i jeszcze wierzby jakieś fikuśne z instytutu w Puławach - wierzby dają najwcześniejszy pożytek - bardzo wcześnie pylą. Lawenda z nasion - no nielekko, rzeczywiście. Kiedyś stratyfikowałam w mokrym piasku w lodówce - kłopoty z plesnią:) Teraz po prostu sieję do gruntu - zawsze coś wzejdzie , a nasiona są dość tanie. Potem można robić sadzonki maczane w ukorzeniaczu. A na allegro widziałam nasionka lawendy francuskiej - ciekawa ...popatrzcie sobie. Johnny - a można wiedzieć po co Ci ta lawenda?

Gość johnnyk
mnie zależy jedynie na walorach wstetyczbych i zapachu. po prostu chcę, ąby mój ogródek fajnie wyglądał, a lawenda zawsze przypomina mi klimat prowansji. najlepiej jest przejść się wieczorem koło posadzonej lawendy, wtedy jest najlepszy zapach.

Mhm...podzielam te tęsknoty... A czytałes książki Mayla o Prowansji? Tez pachną lawendą... i zawsze robie się głodna jak je czytam... Niebezpieczne, bardzo niebezpieczne...;) Woreczki z suszoną lawendą umieszczone w szufladach komody też wnosza nute romantyczną... Mam taką grządkę...rabate właściwie - sucha i nasłoneczniona - w zeszłym roku męczyłam na niej kwiaty jednoroczne - w tym stoi i czeka na przyjęcie lawendy właśnie - nasypałam na nia popiołu z drewna - odkwasza glebę, a lawenda lubi wapń własnie. Mam nadzieję, że jej tam będzie dobrze :) . Mam kumpla - ogrodnika - prowadzi dużą byliniarnię i u niego chciałam nabyć te sadzonki ( 13 mb rabaty!). Właściwie nie pomyślałam o nim, ale nawet nie wiem, czy prowadzi sprzedaż wysyłkowa... A wieleż sadzonek Cie interesuje?

Gość johnnyk
no czy ja wiem... zależy jak duże ale na poczatek tak z 5,6.

Gość fic
Ja tez wlasnie posadzilam nasiona lawendy i teraz czekam cierpliwie, o stratyfikowaniu nigdy nie slyszalam ani tez nie znam tego slowa. Czy mozecie mi doradzic co z lawenda wjesieni? Ona chyba nie jest jednoroczna?

Stratyfikacja to przejście nasion przez czas niskich temperatur i wysokiej wilgotności - w praktyce najwyższa półka w lodówce i pudełko z mokrym piaskiem. Ten prosty fakt unieczynnia enzymy hamujace kiełkowanie. Pomaga, ale nie jest konieczna. A lawenda tak jak tymianek i rozmaryn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. i jest wieloletnią krzewinką. Dość delikatna, ale zimuje w naszych warunkach - lepiej przykryć ją stroiszem świerkowym lub sosnowym. I ostroznie z nawozami azotowymi - wydelikacają. Najlepiej stworzyć jej warunki takie, jakie ma we wspomnianej wyzej rodzinnej Prowansji - wapienne skały, susza, słońce i wiatr...

Gość bidortaa
a idzcie na strone http://www.herbastudio.pl/pl/porady.php tu macie najlepsze informacje dotyczace waszej lavenduli bo to co macie i sadzicie nie jest lawenda tylko lavendula

Dzięki bidortaa. LAVENDULA to nazwa łacińska lawendy - informacji o uprawie raczej niewiele na tej stronce... Ja ją uprawiam dla urody roslinki - dochodzi literackie zauroczenie Prowansją... no i lubią ją nasze pszczoły ... i motyle - zawisaki! Pozdrawiam!

Lavandula raczej... tam na tej stronce od bidortyy ciągle się myla - raz lavandula, raz lavendula...

Gość fic
Dzieki dla farmerki za uswiadomienie , juz wiem.

Gość bidortaa
bo jedna to lavandula a drugie to levendula - jezeli sie pomyla to jedynie miedzy W albo V ale polecam dla tych ktorzy wladaja niemieckim lub angielskim a w ostatecznosci francuskim strone muzeum lavendy w Coustellet - ktore zwiedzalam i wachalam oraz historii sluchalam :))

Gość bidortaa
dodam ze link z tej stronki pokazuje wam o tutututut http://www.museedelalavande.com/ klik po lewej w difference lavande-lavandin (roznice miedzy lavenda a lavandula ) tu sa rysunki :))

Gość sabka50
Szukam kogoś kto udzieliłby mi kilku rad jak zorganizować plantację lawendy która z czasem przynosiłaby jakieś zyski

Gość lawendula
Zawodowo zajmuję się lawendą, udziele wszelkich rad, wiecej na www.plantacjalawendy.pl kontakt@plantacjalawendy.pl.pozdrawiam

Gość latający Holender
Zajrzałam - ale póki co, na stronie oferta w przygotowaniu :)

Gość kaskaq
hmm działa chyba już

Gość latający Holender
WOW! Moje młodsze dziecko bywa w Baczynie... Raz tam nawet je zawoziłam na wakacje w siodle ..i aż do teraz nie miałam pojęcia, że w Baczynie jest TAKA PLANTACJA! Wygląda naprawdę imponująco !

Gość fajnoł dziołszka
moją lawendę nie przycinam po przekwitnięcu tylko zostawiam tak długo aż wyschną kwiatostany , z wiosny zawsze mam nowe sadzonki samosiejki ,

Gość 1KarinaK
Hej, nie wiem gdzie można kupić lawendę w internecie.. ale jak pójdziesz do któregokolwiek lidla to tam znajdziesz jakąś bo teraz sprzedają w doniczkach:) i taką ładną bujną mają a nie byle co połamane;)

Gość Gracjanna
O, to ja się wybiorę :) Bo mam właśnie ochotę na.