Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alama Kota

Polska w UE

Polecane posty

Polska nalezy do UE juz jakis czas.Czy odczuliscie jakies zmiany w zyciu codziennym?

Gość a kiedy jest rocznica
wstąpienia do UE?

--> Alama Kota Mi się też tak wydaje, ale jakoś nie słyszałem nic o tym wczoraj w wiadomościach.

Gość mam 30 i co
bo 1 maja byla!!!!

Gość hajnalka
Pierwszego maja byla rocznica.

Gość hajnalka
I mowili o tym w waidomosciach.

--> Doktor Żyga Bo U mnie były tylko białoczerwone flagi. Nie było niebieskich :-O

Gość bardzo milo sie przejezdza
przez granice, krocej stoi w okienku na lotnisku. Nie trzeba pieniedzy wszedzie wymieniac . Za studia w Anglii tyle płacic. Nasze ubezpiecznie dziala. No i jeszce duzo usprawnin na codzin. W sumie jak najbardziej OK

no ale powiedzcie jakie zmiany w zyciu codziennym zaobserwowaliscie bo ja szczerze mowiac zadnych

Gość rolnicy
ale ci "więksi" i z głową na karku powyciągali dużo kasy z unijnych dopłat

Gość za granica mnie milej traktuja
jak swojego czlowieka. Sa dotacje unijne,3 znajome dostala na swoj projekty. Dofinansowania na renowacje niektorych zabytkow, autobusy , remonty drog na inne rzeczy tez, nie pamietam w tej chwili, ale naprawde tego duzo. Ja jako obywatelka z tego korzystam . Jak sie dobrze rozejrzec to naprawde duzo pozytecznyc rzeczy mozna teraz zdzialac.

jaki piekny świat sie zrobil dzieki tej unii nawet Niemcy sie tera stali naszymi przyjaciolmi . jeszcze tylko kilka krajow przystapi do placenia skladek na rzecz tej wspanialej unii a bedziemy wszyscy zyli w pieknym pozbawionym problemow radosnym lewicowym RAJU.

Gość jak wracałam z Rzymu
to wiozłam pamiątki, prezenty dla znajomych. Celnicy wzięli mnie na osobistą, musiałam wszystko wyciągać. Pooglądali te prezenty, byli niemili i opryskliwi. Na koniec powiedzieli po włosku (myśląc że nie rozumiem) że ci Polacy to zawsze śmieci wożą.... :o To było w listopadzie zeszłego roku.

Mogłabym iść na łatwiznę i napisać że jak się komuś w Unii nie podoba to smiało może emigrować na Białoruś lub do takiej np Albanii. Tak się składa że Unia to wielka szansa dla Polski i dla każdego prywatnie. Otwarcie rynków zbytu, pracy, mozliwość osiedlania się wreszcie bardziej przyziemne dotacje na poszczególne projekty, dotacje dla przedsiebiorstw, rolników, swobodny przepływ technologii i kapitału to zalety członkostwa którym w zasadzie nie ma czego przeciwstawić. Mnie najbardziej pociesza fakt ze nawet najgłupszy rząd czy idiota prezydent nie może wykraczać poza ramy jakie ta Unia wyznacza. Nawet ostatni kretyn nie podważy się na takie numery jakie np wycina Łukaszenka bo wie że więcej by stracił niż zyskał I niech już tak na wieki zostanie.

Taaa... a te wnioski na projekty unijne to nie wiem co za glab tworzy... :O To nie dla bialego czlowieka jest :P

Trawnik---> Bez przesady... BYla wielka przepasc miedzy Polska, a Albania... Ja zreszta nic do demokracji nie mam ale za UE nie bylam... Teraz tylko czekac az wejdziemy do strefy ojro... No ale na szczescie na 2012 przepowiadaja koniec swiata... :P

Ojro to zbawienie. Nie rozumiem tych którzy się tego obawiajają. Przytłaczajacy % naszych obrotów handlowych odbywa się w ojro. Wystarczy delikatne wahniecie kursu i straty mozna liczyć w milionach złotych.A już zupełnie sobie nie wyobrażam jakiegoś załamania kursu - np wskutek manipulacji nasza walutą przez zastępy ekonomistów z bozej łaski w pstrych krawatach. Ojro to tez szansa dla tych co mają kredyty wziete w tej walucie. Poza tym co to za wygoda jechać na wakacje i nie martwić się o jakieś wymiany - poprostu bierzesz portfel i jedziesz.

Gość Wujek Samo Zło
Jak czytam durniów takich jak Żygabo którzy używają słów których znaczenianie rozumieją ("lewicowy") to aż się milej robi. A Trawnik - i ciebie tu widzę, bardzo dobrze, nie klep o zamierzchłych czasach tylko dzielnie daj odpór ełrosceptykom spod znaku Radyja i Kurwina -Miki.

No... pewnie tak... Nie wiem tylko dlaczego wszyscy, ktorzy juz weszli tak narzekaja... I znajomi z Irlandii i z Francji... ze wszystkie ceny jakie mieli zrownaly im sie z Ojro. Znaczy jak cos kosztowalo 1 Franka to teraz kosztuje 1 Euro... A pensje bez zmian :( I odczuwaja to, bo kiedys udawalo im sie sporo zaoszczedzic i przywiezc sporo do Polski, a teraz wystarcza tylko na zycie... I to nie tylko znajomi. Ale wszyscy z ktorymi rozmawialam. Nie spotkalam jeszcze osoby, ktoraby byla zadowolona z tego. Wiec TAK troche sie obawiam ;)

Krwawa - moi niemieccy znajomi w zasadzie teraz nie odczuwają róznicy po tym jak pozegnali się z marką. Widocznie być może jest tak jak u nas z komuną - każdy chce pamietać tylko dobre rzeczy z przeszłości i konfrontujac je ze współczesnoscia wychodzi mu ze jest gorzej niz było a to nie jest prawda - jest inaczej. Poza tym punk widzenia zależy od punktu siedzenia - jak się kiedyś komuś lepiej wiodło niż teraz zawsze bedzie przeszłość wspominał z nostalgią i narzekał na współczesność. Mnie unia w zasadzie osobiscie nic nie dała ani nie odebrała - jest tak samo jak było i to juz jest plus - jako że brak wiadomosci o zmianach jest dobrą wiadomoscią :)

Gość Wujek Samo Zło
UP, UP!!!!!!

Ja nie wiem czy oni wspominaja czasy sprzed ojro z nostalgia (znaczy znajomi), bo az tak dlugo tam nie byli ;) Ta sama praca, te same warunki i nagle pogorszenie sytuacji zyciowej. Znaczy nagle to nie - nie z dnia na dzien. Zreszta to wyrazenie wzgledne jest ;) My juz i tak nie may wyjscia. Poczekamy, zobaczymy. Mi sie poko co wcale nie poprawilo, wrecz przeciwnie. Zgadzam sie, ze duzym plusem jest brak granic - tyle ze ja nie planuje wyjezdzac. Nie powinno sie mowic \"nigdy\", bo nie wiadomo co los przyniesie ale jest to wielce nieprawdopodobne, by mnie kiedys moglo wywiac ;)

Krwawa - może Ty nie planujesz wyjeżdżać ale zauważ że brak granic oznacza także że być może inni zechcą przyjechać do Ciebie ? Może zechcą przywieźć tu kasę, dać Ci pracę, zmodernizować Twój kawałek świata ? Oczywiscie robia to by zarobic ale przy okazji dadzą zarobic Tobie. Nasze wejście do Unii jest nie do przecenienia, jak ktos dobrze kiedyś zauważył - to skok cywilizacyjny na miarę przyjecia chrztu przez Mieszka ponad 1000 lat temu. Dwa lata to krótki okres - poczekajmy 10. Hiszpanie w 20 lat od wejscia do Unii żyją jak pączki w masle. Czy my jesteśmy od nich w czymkolwiek gorsi ?