Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ofiara niekompetentnego

duża nadzerka?...nie wiem...

Polecane posty

lekarz powiedział mi dzis że mam nadżerkę. pytam się czy dużą a on odpowiada że mniejsza niz dwuzłotówka pytam po raz kolejny co to znaczy bo nie znam sie na wielkościach nadżerek a on "wie pani jak wyglada dwuzłotówka?" myśłałam że padnę! czy ktos sie moze orientuje od jakiej wielkości nadżerke mozna zakwalifikowac jako dużą?pytałam co mam z tym teraz zrobić ale nie mówił nic o tym że mam ją leczyć. pobrał wymaz i się pożegnał prosze o odpowiedzi jeśli ktoś się orientuję

wiem że tematów o nadżerce było tyle ze jestescie juz znudzone i rozumiem:) ale ja musze widzieć czy ta nadzerka jest duża....za 2 tyg dopiero mam wynik cytologii i jestem przerazona. mam złe przeczucia:(

Gość spokojnie
Poczekaj na wynik cytologii, on tu jest kluczowy. Ja miałam nadżerkę wielkości około 2 cm, cztery lata temu została ona usunieta przez wypalenie, a teraz lekarz do którego chodzę od niedawna stwierdził, że było to niepotrzebne, że mogłam spokojnie urodzić dzieci, a dopiero potem brać się za usuwanie nadżerki. Pewnie opinie różnia się wsród lekarzy, ale myslę, że wynik cytologii jest najistotniejszy. Pozdrawiam

Gość Polunia
Zapamietaj sobie taką rzecz a w przyszłości żaden lekarz nie przestraszy cię podobnym komentarzem.Otóż wielkość nadżerki nie musi miećcoś wspólnego z większym czy mniejszym niebezpieczeństwem. Liczy się grupa cytologiczna.II grupa jest prawidłowa, tzn.że w macicy nie komórek rakowych i rakopochodnych. Ale nadżerkę trzeba wypalić jak najszybciej aby nadżerka/ranka/ nie przekształciła się na gorsze, np.III grupa cyt.Miałam dak dużą nadżerkę,że przed wypaleniem lekarz ją wyciął i dopiero wypalił.Ale grupa była II.Także wielkość nie musi iść w parze z "jakością".Nie denerwuj się z powodu lekarza, bo bywają konowały, zarozumialcy.Będzie dobrze nie zamartwiaj się, a jak on taki zarozumiały to na wypalankę idź do lepszego. Może ktoś ze znajomych ci jakiegoś poleci. Wypalanka nie boli.Zrobi ci w 2 lub 3 dniu po okresie aby był czas na wygojenie do następnej miesiączki. Gojenie też nie boli. Ale się rozpisałam ale tez trafiałam na mafiozów. Pa.

Gość fgdfg
wiesz ja tez mam nadrzerke mala jak lekarze mowia..Wybiki cytologii mialam dobre.ale ostatnio podczas seksu zauwarzylam plamki krwii na prezerwatywie.na drugi dzien mialam plamienie i w trzeci dzien dostalam okres...sama nie wiem czy porostu moja nadrzerka nie przeksztalcila sie w krwawiaca?!!!

Gość chikitttta
Czy nadzerkę można samemu wyczuc? Byłam u pani doktor któa włozyła mi palec do pochwy i powiedziała nadzerki na szczescie nie ma. Ale to było rok temu a ostatnio mam dośc liczne upławy i musze pojsc sie zbadac choc sie boje.

Gość hejkaaaaaaaaaa
ja mam grupeII i nadzerjke wielkosci 2zlowotki lekarz nie powiedzial mi wyraznie czy usuwac czy nie wiec sama nie wiem co robic jeszcze nie rodzilam i boje sie jej ruszac

Gość Polunia.
Wszystko napisałam wyzej.dziwne że lekarz nie wyznacza terminu na wypalankę, w takim razie same mu o tym powiedzcie, że chcenie po nastepnej miesiączce usunć to.Nadżerki nie bada się palcem, ale cyrki z tymi lekarzami! Lekarz wkłada wziernik do szyjki macicy i widzi czy jest nadżerka czy jej nie ma. Jest to taka ranka na szyjce macicy. A każdą rankę trzeba wypalić.Idźcie dziewczyny na wypalankę i będziecie żyć spokojnie, to najlepszy sposób żeby przestać się bać. Kiedyś nie byłam u giekologa 3 lata i bardzo bałam się iść na wyniki kontrolne. Co ja przeżyłam! Od tamtej pory chodzę raz do roku i robię cytologię i życie stało się prostsze czego i Wam skarby życzę.

no wypalanka nie jest najlepsza dla mlodych dziewczyn kore jeszcze nie rodzily. poczytajcie te topiki o nadzerce- wiem ze sa obszerne ale z pewnoscia zawieraja informacje o mniej inwazyjnych metodach usuwania jak zamrazanie czy metoda laserowa. nie zgadzajcie sie na wypalanke tylko dlatego ze jest tania (lub bezplatna) i stosowana od lat. blizny i zgrubienia zostaja - wiec dla mlodych polecam inne usuniecie- o ile w ogole bo nadzerka mala powinna byc obserwowana i w razie zmian na gorsze (krwawiaca i duza) usuwana. jak w ten sposob nie przeszkadza to nie ma podstaw do interwencjii poczytajcie

Gość agniesiaXX
a od czego robi się tak nadżerka?

dzieki za odpowiedzi ale słyszałam że dopki nie rodziłam nie powinnam się godzić na wypalanie.mam 19 lat i słyszłam wiele opini że często lekarze zalecają wypalanie w momencie gdy nie jest one konieczne...podobno w innych krajach nadżerki nie leczy się w ogóle...nikt by nawet o tym nie pomyślał. nie wiem...co sądzić:( z drugej srtony jednak obsesyjnie boję się raka....boję sie że wynik pokaże III gr. jeżeli jedkan tak się nie stanie głupio bedzie zyc ze świadomością że to może się powiekszać:o jestem skołowana...

Gość agnieszka24
czesc mam 24 lata dowiedzialam sie ze mam nadzerke moj lekarz powiedzial ze nie ma co sie martwic poniewaz jestem mloda nie musimy jej usuwac troche sie obawiam chce miec dziecko czy przy nadzerce nie powino byc jakich powiklan jezeli mieliscie podobne sytuacje prosze o pomoc nie wiem co robic czekam na odpowiedzi pozdrawiam

Gość skoro mowa o nadżerce
jakie mialas objawy?

Witam Kobietki! Ja miałam nadżerkę wielkości 5zł jak mi gin powiedziała. Usunęłam przez zamrażanie i jest wszystko ok. Cieszę się że to zrobiłam bo doprowadziłam ją do takiego stanu że mimo II gr cytologii odczuwałam ból przy stosunku i miałam często plamienia po.. jak i wtrakcie cyklu. Nie wiem czy powinno się czy nie powinno usuwać nadżerkę jeśli kobieta nie rodziła, ale po sobie wiem że dobrze że to w końcu zrobiłam do skończyły się boleści i plamienia a i wyniki teraz mam wszystkie bardzo dobre. Pozdrawiam!

Gość droga saaaro
mama prosbr czy moglabys mi dokladniej opiac, jak wyglądały twoje objawy?kiedy mialas nadzerke to mialas plamienia tak? jak one wyglądały i keidy wsytępowały?i takie tam ,..bylabym strasznie wdzieczna za odp:)

Gość asienka lasienka
ja tez mam nadzerke o srednicy 3 mm, jeden gin krzyczal zeby usuwac, drugi mowi mi ze malutka i nie bedziemy zaczepiac, zadnych objawow nie miałam, wszystko jest w porządku, wiec obserwujemy... za rok zobaczymy czy się zmieniła:)

Miałam plamienia różnie - w połowie cyklu, po okresie kilka dni, przed okresem kilka dni, po stosunku, po wysiłku fizycznym... krwawe smugi, brązowe, naprawdę różnie. No a do tego takie nieprzyjemne ukłucia w dole brzucha podczas współżycia. Żałuję że poszłam tak późno do gin bo może nie byłoby potrzeby zamrażania, tylko skończyłoby się na leczeniu farmakologicznym. Warto kontrolować jej rozwój, zeby potem nie stresować się tak jak ja ;]

Gość agnieszka24
od poltora roku dowiedzialam sie ze mam nadzerke. wczesniej zaczelam krwawic myslalm ze to tlko okres lecz to nie bylo to zaczelam sie bac nie iedzialam co mam robic bardzo czesto bez powodu bolal mnie brzuch tak mocno ze nie moglam wytrzymac. mam osobe blisko sercu nie chce muwic ze mam problemy ale sadze ze domla sie ze cos jest nie tak.jestesmy z soba juz 4 lata bardzo pragnie potomka a ja nie moge mu dac synka lekarka powiedzala ze na 90% nie bede mogla miec dziecka nie wiem czy to nie od nadzerki pomozcie mi co mam robic pozdrawiam cieplutko

Gość a tak poza tym
dziewczyno spokojnie, to na pewno nie wina nadżerki!!! robiła ci wszsytkie badania??? przy nadżerce nie boli brzuch! (przynajmniej mnie nie bolał), ale ja też nie krwawiłam, nawet nie plamiłam. tylko w czasie seksu troszkę mnie bolało, ale to też czasami. zrób wszystkie badania, idź do innego lekarza. lekarz nie wyjaśnił ci dlaczego podejrzewa że nie będziesz mogła mieć dziecka???

Witam!Miałam zabieg robiony 2mce temu.Jedne boli,inne nie,jak to organizm,różne reakcje.Ogólnie wszystko jest dobrze i cieszę się,że zrobiłam zabieg.O zdrowie trzeba dbać i obserwować swój organizm.Czy któraś z was ma bądź miała jakieś skutki uboczne.Współżyje normalnie,ale zaniepokoił mnie jeden fakt.Po stosunku miałam małe plamienia.Nie wiem,czy jest to spowodowane tym,ze mam świeże blizny po wypalaniu,a członek mojego partnera dotyka tego akurat miejsca,czy jest inna przyczyna.Pozdrawiam