Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszczenieposlubiona

co z golymi ramionami do Kosciola

Polecane posty

do: ciężarna lisica ty sama musisz wyczuc gdzie przebiega ta granica - nie pytaj sie nas :-) co do spodni i spodnic - sama poruszylas ta kwestie, inni rozmawiaja tylko o sukni slubnej i odslonietych ramionach tak jak pisala abcde - kosciol to miejsce swiete, moze wyraznie \"wygladac skromnie\" nie jest zbyt fortunne, bo jeszcze nie widzialam panny mlodej ktora chcialaby wygladac skromnie w takim dniu ale mysle ze mozna to ujac jako oddanie czci Bogu, no bo w koncu w Kosciele przyrzekacie sobie przed Nim!! Ksiadz i cala reszta to tylko swiadkowie na pewno zaraz sie sprzeciwisz temu co pisze lub ktos po mnie, bo widze ze masz swoje zdanie i uwazasz ze tylko ty masz racje ot, bywa :-) zycze wiecej elastycznosci i umiejetnosci wypracowywania kompromisow w zyciu codziennym, oczywiscie przy odpowiedniej dawce asertywności ;-)

pijana lisico ja nie widze tu nikogo kto twierdzi ze odslanienie ciala to szatan i grzech, to tylko ty tak twierdzisz mi jest obojetne jak kto bedzie bral slub - nawet moze miec pasek zamiast sukni ale po co sobie dodatkowa sprawa glowe zawracac w dniu slubu? bo skoro dziewczyny sie juz teraz nad tym zastanwiaja: czy gole czy przysloniete, to ta kwestia im nie da spokoju najbardziej w dniu slubu ja bede brala slub w Boze Narodzenie, najprawdopodobniej bede miala uszyty ba ta okazje plaszcz i bede zakryta bo bedzie zimno ale pod spodem chce miec wydekoltowana suknie, bo mam ladna szyje i dekolt i lubie je pokazywac :-) a gdybym brala slub latem, to bym ubrala szal polprzezroczysty - i raczej tez nie dla przyzwoitosci, tylko zeby zakryc gesia skorke oraz zebym sie nie rozkichala idac miedzy lawkami :D jestem alergikiem i przez to jestem wrazliwa na rozne rzeczy i reaguje dosc gwaltownie na zmiany temperatur a co sw. Pawla.... slyszalas ostatnio o Judaszu? ze on podobno wcale nie byl zdrajca, tylko ukochanym uczniem Jezusa? ze sprzedanie Jezusa bylo wyrezyserowane? przelomowe odkrycie, ale cóż z tego skoro przez wieki sie utarlo ze Judasz to zdrajca i sprzedawczyk... i tak juz pewnie na wieki zostanie...

a jednak Judasz i sw.Pawel maja ze soba duzo wspolnego - ich prawdziwe historie nie sa powszechnie znane :P jeszczenieposlubiona: ja doradzam zebys zakryla - po to zebys sie nie zamartwiala w dniu slubu ta kwestia, zebys nie zaczela kichac z powodu chlodu w kosciele, zeby zakryc ewentalna gesia skorke poza tym - zawsze mozesz zdjac to cos narzuconego na ramiona tuz przed progiem kosciola, nawet juz w samym kosciele, jesli nie bedziesz sie czula komfortowo, jesli ci to bedzie przeszkadzalo :-) a jak nie bedziesz miala nic ze soba, to nie bedziesz miala mozliwosci zalozenia czegos,jesli sie okaze ze ci zimno na przyklad z narzutka po prostu masz wiecej opcji :-)

Gość 30 tka 30 tka
o o ,jaka podobna dyskusja do tej z sandałami ,czy wypada czy nie?hm ,niektóre jak stwierdzą ,ze pójdą w mini nie zakrywającego tyłka ,to i tak sobie dorobią do tego ideologię,i tak więć nie ma sensu przegadywać,ja próbowałam ,zostałam wyzwana od moherów,cóż,dałam sobie spokoj a nawet zazdroszcze ,takim beztroskim osobom ,nie zważającym na nic,im o wiele łatwiej żyć

Gość Jasne
...dwa zadania o ewangelii Judasza. Najpierw wcisnięto ludziom taką informację, po czym niestety, juz nikt jej nie sprostował Inka25 to dla Ciebie Pozdrawiam Ewangelia Judasza - no i po sensacji PAP/a. Przetłumaczona i opublikowana niedawno Ewangelia Judasza nie jest źródłem historycznym i nie może dać czytelnikom wiedzy na temat prawdziwych relacji między Jezusem a Judaszem. Zdaniem współautora przekładu tekstu prof. Gregora Wursta, jest to jedynie reinterpretacja kanonicznych ewangelii, zgodna z filozofią gnostycką. – Od stuleci badacze chrześcijaństwa i teolodzy zastanawiają się dlaczego Judasz zdradził Jezusa. Jedno jest pewne, odpowiedzi na to pytanie nie znajdziemy w Ewangelii Judasza – powiedział Wurst. Opublikowany niedawno angielski tekst The Gospel of Judas jest przekładem koptyjskiego tekstu znalezionego w latach 70. XX wieku w pobliżu miejscowości El Minya w Egipcie. Spisany na 13 arkuszach papirusu tekst zaczyna się słowami: „Sekretna relacja z objawienia, które Jezus wypowiedział w rozmowie z Judaszem Iszkariotą”; kończy się zaś tytułem: Ewangelia Judasza. Jak wyjaśnił prof. Wurst, wszelkie badania potwierdzają, że rękopis ten powstał na przełomie III i IV w. n.e. – Krój pisma, którym spisano tekst, używany był właśnie w tym okresie. Wykonano także specjalistyczne badania atramentu, a także datowano wiek papirusu za pomocą izotopu węgla C14. Wszelkie badania potwierdzają, że jest to autentyczny starożytny rękopis, a nie fałszerstwo średniowieczne lub współczesne – podkreślił badacz. O istnieniu Ewangelii Judasza naukowcy wiedzieli jeszcze przed odnalezieniem rękopisu. Pisał o nim w 180 r. n.e. ówczesny biskup Lyonu św. Ireneusz w swoim dziele Przeciw herezjom, którego treść jest dziś znana. Sam tekst apokryficznej ewangelii jest więc starszy niż trzeciowieczny rękopis. – Wzmianka u Ireneusza świadczy o tym, że Ewangelia Judasza musiała powstać przed 180 r. Nie mogła natomiast zostać napisana wcześniej niż na początku II w., bo wcześniej nie istniała filozofia gnostycka. Stąd wyciągamy wniosek, że tekst powstał w II w. n.e. – zaznaczył Wurst. Naukowiec powiedział, że oryginalny tekst został spisany najprawdopodobniej w języku greckim, ponieważ o tekście w tym właśnie języku pisał św. Ireneusz. Jak dodał, treść opowieści wskazuje, że nie jest to relacja z wydarzeń historycznych, a jedynie próba takiej interpretacji przekazów biblijnych, aby pasowała ona do poglądów gnostyków, których filozofia opierała się na podziale świata na jego część duchową, umysłową i na część cielesną, materialną. Gnostycy wierzyli, że tylko część duchowa jest dobra, zaś materialna jest synonimem zła. Poglądy te, zdaniem badaczy, najpełniej odzwierciedla fragment Ewangelii Judasza, w którym cytowana jest rzekoma wypowiedź Jezusa, który zwrócił się do Judasza słowami: „Przewyższysz ich wszystkich. Bowiem złożysz w ofierze człowieka, który mnie okrywa”. W tych słowach gnostycy zawarli przekonanie, że Judasz nie zdradził Jezusa, ale wypełnił jego wolę, wydając go Rzymianom, którzy zabijając jego ciało pozbawili go powłoki materialnej, uważanej przez gnostyków za nieczystą.

A ja miałam dośc duży dekold i troszke odkryte plecy oraz były odkryte ramiona. Wybrałam sobie taką suknnie jaką chciałam,jaka mi się podobała i kiedy bym się opatuliła to wyglądałabym pewnie jak mumia a nie jak panna młoda więc zdecydowanie nie zakrywaj

Gość poslubionaaa
przepraszam jeszczenieposlubiona, ale choina nie miałam sieci przez jakiś czas. Poszukam zdjęcia i ci je przeslę na maila. Oby tylko znowu mi coś nie padło:-O

Gość kainkas
jeżeli chcesz bilerko to wystarczy pojsc do pierwszej lepszej wtypozyczalni sukien slubnych i tam można pozyczyc. Ja oprocz szala ( na zdj) ktory sobie kupilam mialam bolerko ale jednak stwierdzilam ze bedzie mi zacieplo i wolalam ten blekitny szal. w wypozyczalniach tez szyja na zamowienie takie pelerynki lyub bolerka i potem wypozyczaja za okolo 100-400 zł .Tak robila moja siostra ..PozdrawiamII papap