Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

A poza tym jestem za stara,żeby poprawiać komuś błędy ortograficznenie,nie przyczepiam się do szczegółów.Na tym forum nie o to chodzi. Pozdrawiam

Gość Do nina 7224
Przepraszam,rzeczywiscie za ostro napisalam .... ale nie bez powodu mnie troszke ponioslo. Jezeli ktos zadaje pytanie na forum-to oczekuje wiarygodnej i sprawdzonej informacji,a nie takiej-ze ktos cos uslyszal,albo nie doczytal -a podaje to jako pewnik. Nie Ty jedyna tak postapilas,bardzo duzo forumowiczow (bo cos tam uslyszeli-na zasadzie -jedna baba drugiej babie) doradza nie majac zielonego pojecia o sprawie.Tak jest na wielu forach. Szkoda tylko,ze nie zdaja sobie sprawy,ze wyrzadzaja krzywde osobie,ktora oczekuje pomocy. Doradzajmy i dzielmy sie informacjami.... ale tylko wtedy,kiedy sa rzetelne i sprawdzone... Pozdrawiam

Gość 01aniusia
witam mam pytanie czekam na chaild benefit od 3 miesiecy i przez to be nie mam jeszcze nadanego numeru to nie moge skladac aplikacji o tax credyt nie mam pojecia czy istnieje mozliwosc wyslania tej aplikacji bez numeru i czy zwroca mi pieniazki za czas oczekiwania

Gość 01aniusia
prosze o pomoc bo juz sama nie wiem czy wysylac dalsze aplikacje czy wciaz oczekiwac na nadanie numeru dodam jeszcze ze mam nin dziecko urodzilo sie w anglii o ile to ma jakies znaczenie pozdrawiam i z gory dziekuje

Gość do autorki **************
Tak- wyslij aplikacje o Child Tax. Zaznaczasz,ze czekasz na CHB. Zwracaja do 3 miesiecy wstecz. Pozdrawiam

Gość asesita
Witam Chcę wyjechać z dzieckiem 1,5 rocznym na Wyspy , czy może mi ktoś powiedzieć jakie zasiłki mogę tam otrzymać. Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Gość hmmmm.....
dużo zależy czy jesteś samotną mamą czy do męża.Za mało napisałaś szczegółów :-(

Gość asesita
jestem samotna matka tzn chlopak jescze jest ale raczej nie wybiramy sie tam razem, no i to nie mąż .

dziewczyny w kwietniu zlozylam papiery na child benefit, w maju na tax credit, mialam juz wtedy nr benefitu, ale pieniedzy nie... zasilki sa na meza, teraz z taxu przyslali mi cos o NIN i umowia mnie na spotkanie, jestem teraz ciekawa czy kiedy przyznaja mi tax credit to od kiedy go wyplaca, czy od zlozenia wniosku, czy od teraz kiedy beda ieli moj NIN??? mialam nadzieje ze dostane od maja, a kumpela dzisiaj mnie postraszyla ze od zlozenia pelnych dokumentow, do czego brakuje mojego NINu...... jak bylo u was????

Gość eeeeaaaa
dostaniesz od dnia zlozenia dokumentow

Gość Mmamuśka
Mam sprawe,mieszkam z chłopakiem,mamy synka i on nas utrzymuje,bo ja zajmuje się dzieckiem. Ale na nic nam nie starcza kasy. Mamy working tax i mielismy doplate do chaty,ale to jakies 250 f razem na miesiac,strasznie malo,a rachunki mamy na 1000f miesiecznie. Słyszałam,ze mozna powiedzieć że się rozstajemy i ja bym dostawała kase jako samotna mama,ale też sie obawiam,bo słyszałamze mogą sprawdzić czy faktycznie nie mieszkamy razem.Czy wie moze ktos jak oni to sprawdzaja,czy przychodza do mieszkania,w jakich godzinach?itp.

Gość domanek
Hej dziewczyny? Mam pytanie jak to jest z CTC? Złożyłam papiery w lipcu i cisza. Niedawno tam zadzwoniłam i mi powiedzieli, że sprawa jest w toku i kazali dalej czzekać. Jestem tu nowa i nie mogę czytać wszystkiego od początku, bo nie pozwala mi na to mój maluszek.

Gość Slonecz
A moze mi mktos doradzic jesli pobieram working tax credit a przez 2 tyg bylam z dzieckiem na zwolnieniu to myslicie ze moga mi za ten okres zwiekszyc stawki??czy lepiej starac sie o Income support

Gość aaaaaeeeee
domanek czekaj cierpliwie ja czekalam 5 miesiecy wyruwnaja Ci od dnia zlozenia wniosku

Gość Anielaa
do domanek- dostalas już? czy dalej czekasz? goya007 a co u Ciebie, miałaś juz spotkanie w sprawie NIN, ile się czeka na NIN?

Gość do słonecz
to,że byłaś 2 tyg na zwolnieniu nie podwyższy Ci taxów-ponieważ oni biorą tylko zarobek roczny i na tej podstawie obliczają.Jeśli np pobierasz dodatek do mieszkania-to należy zgłosić-oni za ten okres podwyższą.Tylko tak jak było u mnie-mój M. miał tydzień zwolnienia,więc dostał marną wypłatę coś koło 70f-to oni nie obliczyli,że na ten tydzień wypada tyle-tylko rozbili to na miesiąc,a płacą tygodniówki-to u nich jest bzdurą.

Gość domanek
no hejka, ja dalej czekam. Mam nadzieję, że mi się opłaci. Pozdrowienia:):):):)

Gość Anielaa
domanek, ja tez skladalam w lipcu po koniec i też czekam. A masz już nin i hom ofiss?

Gość domanek
Hej, no Home Office mam już dawno, bo zrobiłam jak zaczęłam przyjeżdżać do męża do Anglii. NIN robiłam dopiero w maju. No i jak składałam dokumenty na CTC to jeszcze nie miałam odpowiedzi z Job Center w sprawie mojego NIN. Otrzymałam go później i dzwoniłam żeby uzupełnić dokumenty ale oni już go mieli. Powiedzieli żeby czekać bo sprawa jest w toku. To tyle. A teraz siedzę i czekam. Niedługo jadę z dzieciaczkami na pierwszy urlop do Polski i chciałabym już wszystko wiedzieć. No i trochę więcej gotówki by się przydało, bo jak rozmawiam z rodziną w kraju to się zastanawiam czy 100 F mi starczy na dwa tygodnie. Ale się rozpisałam. Pozdrawiam.

Gość domanek
Ale błąd 100Fna pewno mi nie starczy, myślałam o 1000F. Ciężko było go oszczędzić z 1 pensji i trochę żal wydać. Może kaska z CTC zdąży wpłynąć na konto. Pa pa

Gość advocaat
mam pytanko zlozylam juz wniosek na WTC ale nie mam jeszcze NIN-u czy oni mnie umowia sami na spotkanie i jeszcze jedno WTC dostaje sie trzy miesiace wstecz czy od daty zlozenia wniosku z gory bardzo dziekuje

Gość Anielaa
ja tez czekam, az mnie umowia na nin, a kiedy skladalas? domanek slyszalam, ze nie ma reguly, niektorym wyplacaja od daty złożenia, a nie ktorym jeszcze trzy mce wstecz. Nie wiem od czego to zalezy ze niektorzy dostaja takie duze kwoty na poczatku, nikt sie nie chwali ile dostal

Gość Anielaa
advocat a kiedy skladałaś wniosek?

Gość advocaat
wniosek składałamwsierpniu takze jeszcze dluga droga przede mna

Gość nie ma co kombinować...
do Mamuśka---------(nie wiem, czy jeszcze tu wrócisz, ale może innym też się przyda) :D nic Ci się nie będzie należało, jeżeli nie masz przepracowanego roku, nic Ci się nie należy, a nwaet jeśli przepracujesz rok, to i tak dostaniesz tylko Jobseeker's Allowance(zasiłek dla bezrobotnych) i będziesz musiała aktywnie poszukiwać pracy i spowiadac się z tego co 2 tygodnie. Obywatelom z krajów A8 (czyli nam) nie przysługuje Income Support z tytułu samotnego rodzicielstwa---dostaną go tylko osoby, które sa niezdolne do podjęcia pracy z powodu choroby (urazu) który był spowodowany wypadkiem w pracy. Uwierz mi, to nie jest zasłyszane od kogoś, sama miałam z tym do czynienia jakieś 3 miesiace temu, studiowałam regulacje prawne- to jest potwierdzone, wiec nie kombinuj, bo sobie zaszkodzisz. Z innej beczki :)---ja dostałam CTC i WTC po miesiacu od złożenia aplikacji, złożyłam 28 lutego, 1 kwietnia miałam pieniadze na koncie, łacznie 2000 funtów(wypłycili mi 2.5 miesiaca do tyłu), a póżniej tygodniowo miałam 125 funtów WTC i CTC--dodam tylko że pracowałam 37.5 godz tyg za najniższą :) Aha, i nie miała jeszcze wtedy Child benefit'u, więc do tax credits to nie jest potrzebne, mi w każdym razie przyznali to bez Child benefit'u.

aaaa... i jeszcze jedno nie jesteśmy upoważnieni do żadnych zasiłków, jeśli nie jesteśmy osobami kwalifikującymi się (qualified person). Osoba kwalifikujaca się, to taka, która: jest zatrudniona, smoztrudniona, aktywnie poszukujaca pracy (zarejestrowna w urzędzi), albo jest studentem lub samoutrzymujaca sie osoba--ale tojuż inna bajka. Tak więc, nawet jeśli będziesz sama z dzieckiem, bez pracy, i nie będziesz na zasiłku dla bezrobotnych, to nie dostaniesz nawet CTC ani Housing Benefit, bo nie jesteś osoba kwalifikujaca się :( co najwyżej zgłosza Cie do opieki socjalnej, a tamci zaproponuja Ci kupienie biletu do Polski, bo w świetle prawa oni nie moga Ci pomóc. :( ja na przykład żeby dostać zasiłęk dla bezrobotnych musiałam zdać test na zwyczajowego bvwalca (Hbitual Residence Test) mimo, że jestemtu od 3 lat, musiałam im mówić o powodach przyjzadu tutaj, jakie mam plany na przyszłość, czy ja i dziecko mamy lekarza rodzinnego, czy dziecko chodzi do szkoły i jakiej, czy mym tu jykieś powiazania, czy należe do jkichś organizacji, czy mam tu rodzinę, i takie tam.

Gość basiunieczka
mam pytanie gdzies przeczytalam ze jesli biore wtc i chtc w anglii to moge wyjechac do innego kraju pracowac gdzie indziej a zasilki te lacznie z chb moge nadal brac z anglii pod warunkiem ze nie bede ich oczywiscie brala gdzie indziej czy ktoras z was wie cos o tym? z gory dzieki za inforamcje

prawo do wczelkich dofinansowań w UK masz tylko i wyłącznie, gdy jesteś osobą kwalifikującą się w UK, tzn w skrócie jeśli tutaj pracujesz lub jeteś na zasiłku dla bezrobotnych. z tego, co się orientuję w Polsce też trzeba być zarejestrowanym w urzędzie pracy(lub pracować), żeby dostać zasiłek na dziecko czy nie??? (tego nie jestem pewna )