Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liv21holland

CIEZARNE KOBIETKI W HOLANDII

Polecane posty

Gość moje kolejne 3 grosze :P
- na pewno odradzałabym wam spacerówki dla niemowląt typu Maclaren (tu szczególnie wypowiedź kieruję do rodziców emigrujących do NL z wysp, mających brytyjskie przyzwyczajenia), bo mogą się nie sprawdzić na tutejszej nawierzchni! - szczerze? tutaj połowa dużych starych miast jest wybrukowana nierównymi łupkami albo cegłą, więc strasznie wytrzęsłoby takiego dzieciaka z małej parasolce. najlepsze na tutejsze drogi są wózki z przynajmniej dwoma pompowanymi dużymi kołami, które amortyzują jazdę (...no chyba, że mieszkacie na jakimś osiedlu przy drodze szybkiego ruchu, to wtedy rzeczywiście opłaca się taka spacerówka parasolka, bo tam jest zazwyczaj tylko asfalt i płyty chodnikowe albo kostka, więc równa, gładka nawierzchnia) - razem z paczkami babydoos, o których pisałam wczoraj można często otrzymać bony zniżkowe na zakupy w danej sieci sklepów! takie bony można otrzymać również przy dużych zakupach. sklepy organizują również wiele promocji (czyli tzw. acties), które na prawdę bardzo się opłacają (np. zbierasz naklejki za zakupy niemowlęce w Etosie do określonej kwoty, a potem wymieniasz te naklejki na darmowe słoiczki, łyżeczki, kosmetyki, smoczki itp.) - warto skorzystać! :) 🖐️

Gość No to i ja się jeszcze dopiszę
Gotowe zestawy do porodu domowego (tzw. "kraampakket") są w działach z rzeczami dla niemowląt w każdej drogerii i supermarkecie (zazwyczaj na najniższej półce). Nie pamiętam co dokładnie wchodziło w ich skład, ale na pewno podkłady porodowe na łóżko, podkłady poporodowe na krocze, podpaski, majtki poporodowe ze stretchu, środek do odkażania odkażania dłoni, roztwór spirytusu, a nawet klips na pępek dla noworodka. Ponadto rękawiczki lateksowe, plaster w rolce, gaza, specjalna sprasowana wata w długiej rolce. Bywa, że dołączany jest termometr cyfrowy, dezynfekujące mydło w płynie i kilka innych mniej ważnych gadżetów. Do najdroższych zestawów porodowych dołączany jest zestaw podstawowych kosmetyków niemowlęcych, a niekiedy nawet zestaw zabezpieczeń domu przed dzieckiem (czyli te wszystkie blokady okien, szafek, osłony narożników, zatyczki do kontaktów, itd.). :)

Gość Tolallaa
Zastanawiam sie czy urodzic w Holandii rozsądnie patrząc to najlepsze wyjście bo będzie mi sie należało macierzyńskie itd.ale z drugiejvstron nie znam jezykavtrochcniemiecki mój maz tez nie bardzo więc to chyba największy problem.myslalam żeby wykupić jakieś dobre ubezpieczenie żeby np.urodzic w iemczech czy Polsce mogłam być np.na wakacjach i akurat czas na poród.doradzcie cos.plisssss dzieki z góry

Gość no a gdzie teraz
mieszkasz?

Gość Totalna
Teraz w Holandii na firmowym mieszkaniu.ale nie chce tam zostać na stałe.czy musze urodzic w Holandii żeby dostac macierzyńskie? Czy wystarczy ze pracuje i jestem ubezpieczony?

Gość evta
Witajcie mam prośbę czy mogłybyście mi podpowiedzieć jak sobie radzicie z ciążą Jestem w 7tyg robiłąm pierwsze badanie w Polsce teraz wróciłam z urlopu planuję tu kontynuować ciąże ale kompletnie nie mam pojęcia gdzie się udać jak sobie poradzić z miłą chęcią nawiaże bliższy kontakt z kobietami w podobnej sytuacji bądź przechodzącej już ją moje gg 11135579

Gość evta musisz sobie poszukać
położnej, bo w Holandii to ona prowadzi ciążę, nie wiem czy przejrzałaś cały wątek, być może właśnie w nim znajdziesz jakieś namiary, a jeśli nie to poszukaj na niedzieli

Hej dziewczyny. Prosze o pomoc bo nie wiem jak odczytac wynik badania prolaktyny zrobiony w holandii. Wyszlo mi 0,15 i nic z tego nie rozumiem bo w polsce inaczej jest to oznaczone i nie wiem czy cos spadla czy nie.

Gość gość
Hej dziewczyny .Ja przyjechałam do męża i jestem 25 tygodniu ciąży,powiem tak nic nie wiem o porodzie tutaj,nie znam języka i do tego nie mam żadnego ubezpieczenia.Chcemy dopiero wykupić.Jesteśmy z okolic Mastricht,może ktoś zna jakiegoś lekarza lub położna,która mówi chociaż troszkę po Polsku.Proszę o kontakt.

Gość gość
jeżeli maż pracuje w Nl legalnie, to musisz sie zameldowac i wtedy będziesz mogła podpiac sie pod jego ubezpieczenie, poszukaj również w swojej okolicy polskiej połoznej skoro nie znasz języka, chyba że porozumiesz sie po ang., to z każdą położna sie dogadasz

Gość gość
dodam jeszcze żebys lepiej szybko to załatwiła, bo możesz mieć problemy ze znalezieniem kogos (położnej, bo w Nl to ona sie tym zajmuje) kto poprowadzi ciążę od 25 tyg.