Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krolewna31

ile na chrzest?

Polecane posty

Gość krolewna31

Proszę powiedzcie, ile teraz chrzestna daje pieniędzy na chrzest? Zakładając, że nie daje żadnego prezentu, lub do jakiej kwoty kupuje prezent?

Gość jhdgfuagf
chrzest to chrzest, a nie urodziny chrzestna powinna kupić jakąś pamiątkę np. obraz na ścianę z np. aniołkiem, łańcuszek, medalik itp

Gość krolewna31
no dobrze, ale jeśli rodzice wolą pieniądze, to ile oprócz pamiątki powinno się dać?

Gość przepraszam
ze sie wtrącę ale prezent jest dla dziecka a nie dla rodziców, rodzice np. chca pieniedzy ale nie wiesz tego napewno ze kupia cos dziecku, moga np. kupic sobie nowy telewizor albo jakieś pierdoły do domu, a chodzi przeciez o to żeby dziecko miało jakąś pamiatke ze chrztu od chrzestnego, Jezuuu co tu sami materialisci na tym kafe, tylko wszedzie FORSA FORSA FORSA, obrzydliwe to juz jest

ja kupuje hustaweczkę to bujania malucha i jaką mała pamiątkę, pieniędzy nie wypada dawać, tak uważam

Gość pieniadze na chrzest
swiat zwariowal. Co za ludzie...

Gość do przepraszam
Jeśli tak źle myślisz o rodzicach, że kupią telewizor za pieniadze dziecka, to skąd wiadomo, czy oni tej pamiątki czy tego prezentu nie sprzedadzą i też sobie nic nie kupią? Ja niedawno chrzciłam dziecko, nie mówiłam chrzestnym czy chcę pieniądze czy prezenty, oni się nie umawiali i oboje dali po 200zł, a ja te pieniądze przeznaczyłam na dziecko (bez szczegółów).

a ja dalej twierdzę, że dawanie pieniędzy jest w złym guście. Oczywiście są wyjątki. Np jesli dziecko jest chore i rodzicom sa potrzebne pieniądze na terapie. Ja teraz mam tak, z prezentem komunijnym, dziecko jest wutystyczne, a terapia koszuje, więc wiem, że pieniądze są badziej potrzebne niż prezenty, mimo to uważam, że jakiś drobiazg i tak wypada dać dziecku. A zwyczaj dawania \'kasy\' jest coraz bardziej popularny, moja córka regularnie dostaje na urodziny pieniądze, z ktorych się oczywiście cieszy, ale nie bardzo chce wydawać i tak trzyma tę kasę w skarbonce, natomiast z dobrego prezentu jest oa wiele bedziej zadowolona. Myślę, że nie ma nic złego w zapytaniu rodziców, co chcieliby dostać w imieniu maluszka, teraz jest dużo pieknych rzeczy, a skoro mówicie o 200, to za tę sumę można już bardzo ladną zabaweczkę kupić, albo coś praktycznego: fotelik, krzesełko, podgrzewacz do butelek itp ...

Ja też tak uważam! Prezent zostaje raczej na całe życie a pieniądze głównie są praeznaczane na wydatki rodziców!

Pieniądze są dobrym prezentem dla nastolatków, którym trudno utrafić w gust jak sie nie jest rodzicem. Sama mam 14 letniego syna i on rzeczywiscie najczęsciej od rodziny dostaje pieniądze, którymi sam dysponuje kupujac gry komputerowe, czy stroje i gadżety piłkarskie, na których babcie i ciocie sie nie znają.