Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

abc123

labrador retriever czy golden retriever?

Polecane posty

Mimo, ze są to bardzo podobne psy to jednak mają trochę inny charakter. A czego oczekujesz po swoim piesku? Gdy będziesz miał goldena, to licz się z kłębami sierści w domu, labki z kolei mają sztywną sierść, ktora wbija się we wszystko i jest trudna do usunięcia. Golden potrafi ugryźć, obroni w razie potrzeby a wychowany w domku wspaniale stróżuje. Ma swietny węch i potrzebuje aktywnego własciciela, bo bardzo lubi ciągle uczyć się czegoś nowego i coś robić. Głupieje, gdy się nudzi. Aha i jeszcze jedno - goldek na spacerze bardzo chętnie tarza się w róznych gównach, błeee, one to uwielbiają, nie wiem jak to jest z labkami. Goldi musi wyjeżdżac nad wode, bo to wodołaz. Chętnie kładzie się także w kałuże i źle znosi gorąco.

Dziękuję Misiu i proszę o kolejne opinie. Problem polega na tym, ze ja wolę labradora a mój chłopak goldena. Bardzo ważny dla nas jest przyjazny charakter obu psów gdyż planujemy wkrótce dzieci.

Gość jam mam goldena
i kupe kłaków ale nie zamieniłabym mojej suni za nic:)jest to totalny pieszczoch,uwielbia ludzi i niestety nie lubi innych piesków:owode też nie lubi,więc z tym nie mam problemu,jest to najukochańsza istotka na ziemi,chyba jedyny pies na świecie co dostaje depresji jak sie go nie pogłaszcze:D

i właśnie o to nam chodzi, o psa radosnego, przyjaznego i ciepłego, do którego mozna się przytulić, tylko, że z tego co wyczytalismy to oba posiadają te cechy

Gość rymcymcym
oba sąciepłe i radosne , ja bym polecała psa krótkowłosego , odkąd zobaczyłam na tyłku psa mojego szwagra rozmazane gówno , jakoś zapałałam większą sympatią do krótkowłosych

Gość rymcymcym
ta kupa rozmazana na długim futrze to naprawdę obrzydlistwo mój pies ma krótkie włosy (jest psem myśliwskim) i nigdy taka historia mu się nie przytrafiła :P

Gość z tego co wiem
abc123 zajmujesz sie porownywanie ras czy co?:P

chcę dokonać dobrego wyboru, a nie jest on łatwy:)

Gość z tego co wiem
ale zastanawiasz sie nad labradorem i goldenem i rownoczesnie nad amstafem i pitem??:) moze pomoge;)heh:) chciaz dla mnie wszystkie psaiki sa swietne;) chyba ze potrzebny jakis okerslony pies,o odpowiednim charkterze?:)

Gość pitbullll
do dzieci polecam właśnie amstaffa albo pitbulla takie psy czują dominacje , czują się silniejsze od dzieci i nigdy by dziecka nie skrzywdziły . Co innego taki golden będzie czuł , że jego pozycja jest zagrożona i moze zagryźć dziecko , nie polecam takie psy najczęsciej atakują dzieci

pitbulll - co ty opowiadasz - rodzice mojago chlopaka maja goldena - w zyciu nie widzialam wiekszego pieszczocha, te psy sa wesole i lagodne, agresja jest sprzeczna z ich natura!

a jesli chodzi o zamilowanie do wody i tarzania sie we wszystkim, co choc troche mokre (trawa, snieg, kaluza)- to prawda, nie ma spaceru, z ktorego ten pies nie wrocilby utytłany po uszy. ;) co wiecej - wyglada wtedy na szczesliwego psa.

Gość pittbull
ehh goldeny i ladradory są milusie , ale gdy pojawia się nowy lokator w domu , czują się zazdrosne , niepotrzebne , itp i bardzo często atakują dzieci. A taki pitbull czy amstaff w stanach są nazywane nany dog (opiekunka) czy jakos tak są niesamowicie łagodne dla dzieci , nigdy ich nie atakują czują dominację nad nimi , czują się alpha w stadzie i nie atakują dzieci , te psy nie atakują dzieci nawet skrzywdzone.

Gość z tego co wiem
"chyba jedyny pies na świecie co dostaje depresji jak sie go nie pogłaszcze" // zapewniam ze nie jedyny:) moj potrafi nic nie robic tylko siedziec z nosem przy drzwiach i piszczec kiedy zostaje sam w domu,tudziez gdy zostaje z kims mniej znanym niz jego pancia;) a nie jest to labrador;) jest masa psow ktore takimi cechami sie chrakteryzuja;)

Gość z tego co wiem
potwierdzam ze pitbulle nie atakuja dzieci. corka mojego brata potrafi robic z psem rozne rzeczy,a on nawet na nia nie warkanal.

Gość rokookok
doskonaly pies niańka. . Takie psy sa podawane jako przykład dobrego towarzysza dziecięcych zabaw miedzy innymi dlatego, że są na ogół spokojne. Poza tym mają dość wysoką tolerancje na ból-w momencie gdy np pudel(z pozoru puchata zabawka) zdenerwowany np uszczypnieciem moze dziecko skarcic, amstaff , pitbull moze nawet nic nie poczuc. Oczywiście to kwestia indywiudualna pitta czy amstaffa trzeba !! obowiązkowo kupić od sprawdzonego hodowcy ! Wymienione rasy ze względu na swoje predyspozycje fizyczne(silne, bardzo sprawne) mogą w złych rękach stanowić zagrożenie. Jednak wśród tych psów hodowcy od pokoleń starali się wykorzenić agresję w stosunku do ludzi! APBT, walcżacy na arenie(picie) nie mógł być agresywny w stosunku do dogmanów i sędziego. Zgodnie ze zwyczajem i regułami(walki psów miały dokladnie określony regulamin) dogman(człowiek hodujący wystawiający psa do walki) mył przed walką psa swojego przeciwnika(i na odwrót), w picie cały czas były obecne 3 osoby, na rozkaz psy chwytano i rozdzielano-więc pies który atakowal czlowieka nie mogl walczyć! Nie dopuszczono by go, był eliminowany z dalszej hodowli! Te psy walczyły z innymi psami, ale nigdy z człowiekiem

hmm... w takim razie to samo moznaby powiedziec o rotwailerach, a przeciez znane sa przypadki, kiedy psy tej rasy zaatakowaly dziecko, i to nie jakies obce, tylko takie, z ktorym sie wychowywaly. Ja jako dziecko robilam rozne dziwne rzeczy z owczarkiem niemieckim - ciagalam go za ogon, tarmosilam za uszy, probowalam na nim siadac itp - tez nigdy nie okazal, ze mu sie to nie podoba, ze go boli czy po prostu ma dosc tych \"pieszczot\". Takze przypuszczam, ze to zalezy od psa i sposobu, w jaki sie go wychowa. A pitbule i amstafy jakos nie wzbudzaja mojej sympatii i trudno mi je sobie wyobrazic jako towarzyszy dla malego dziecka. Ale to, co pisze Pitbul brzmi calkiem logicznie, wiec nie polemizuje, bo sie nie znam. :)

Gość pittbull
a to , że jakiś idiota kupuje sobie takiego pieska bo mu pasuje do dresu nie mając pojęcia jak go wychować , z niesprawdzonego żródła to później mamy efekty takie psy kupuje się tylko u hodowców jest to szalenie ważne.

Gość pittbull
a czytałas to o walkach gdzie pies nigdy nie mógł nawet w ferworze zaatakowac człowieka (który kundel to nie robi ) a także o tym ze u tych psach hodowcy wykorzeniali agresje do ludzi ? a rottwailer jako pies obronno , stróżujący to zupełnie inna bajka

Gość pittbull
przepraszam a tak wogóle zanim podejmiesz taką decyzje (dzieci) polecam ci poczytanie specjalistycznych for . dogmania i inne

Gość z tego co wiem
no coz jak widac sa sympatycy i przeciwnicy bullowatych ras;) z tymi psami trzeba miec stycznosc zeby sie przekonac,bo mimo ze nie wygladaja to sa lagodne ( oczywiscie przy odpowiednim wychowniu) kochane, a przy tym posluszne i uwielbiaja swojego pana nad zycie;)

Ale ja nie twierdze, ze pitbule i amstafy to urodzeni mordercy. :) Tylko, ze na pieszczochy tez nie wygladaja. Tym bardziej, ze wiele ludzi kupuje takie psy bez rodowodu, z niepewnego zrodla i wtedy juz nie mozemy miec pewnosci, ze taki pies posiada wszystkie cechy zgodne z opisem rasy. I dlatego wydaje mi sie, ze jako towarzysz dzieciecych zabaw lepszy ( a na pewno nie gorszy) bylby jakis misiowaty, lagodnie usposobiony pies. A dla pitbuli niedobrze, ze tak je sobie upodobali dresiarze - kolo mnie mieszka taki jeden - lysa glowa, brak karku i pitbul przy nodze. Przyznam, ze czuje sie nieswojo przechodzac kolo nich po zmroku, sama nie wiem, kto bardziej agresywny - pies czy jego wlasciciel. ;) PS. Mnie sie marzy dog niemiecki....

Goldeny są bardziej wymagające, zwłaszcza w kwestii pielęgnacji sierści. Ale są też - wg moich obserwacji - bardziej cierpliwe. Najbardziej niezwykły w kontaktach z dziećmi pies, jakiego w życiu spotkałam, to był golden. Są świetnymi stróżami i wytrawnymi tropicielami, ale potrzebują dużo czułości. Nie wiem, jak jest z labradorkami... Z tego, co obserwowałam, są troche bardziej \"ostre\", może lepsze do obrony od goldenów, ale do dzieci nie wiem. Aha - goldeny to nie są wodołazy. Wodołazy to potoczna nazwa nowofunlandów:)

do z tego co wiem nie zastanawiam się nad amstaffem ani nad pitbullem, moje pytanie na tamtym topiku wynikało z ciekawości i ogólnego zainteresowania psami, zastanawiam się nad labradorem lub goldenem, pozdrawiam:)

proszę o dalsze info na temat goldenów i labradorów, dziękuję za odpowiedzi miłośników amstaffów i pitbulli, jednak na psa typu bull się nie zdecyduję, wybór został już ograniczony do labradora lub goldena, pozdrawiam wszystkich na naszym topiku:)

Gość
Ja mam owczarka belgijskiego , suczke. Nie zamienilabym ja na zadnego innego psa chociaz w moim zyciu bylo ich wiele. Ten pies basi sie ze wszystkimi. Od niemowlaka po osobe dorosla. Najwazniejsze jednak jest to , ze kazdego psa trzeba nauczyc manier i oczywiscie pokazac jakie zajmuje miejsce w rodzinie.Inaczej beda problemy i niewazne jakiej rasy jest pies.