Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przyczajony_żbik

Wpadki w programach informacyjnych

Polecane posty

no to może jedna na początek z dzisiaj :P uśmiałem się nieźle jak prezenterka w tvn24 mówiła o kibicach radośnie świętujących na murawie boiska po zakończonym meczu a leciał materiał filmowy o napieprzających się kibolach :D albo o młodym (ok 60 lat :D )internaucie rozsyłającym karykatury kaczorów..

Gość ja kiedyś pisałem maila
do jednego z programów informacyjnych ale mi nie odpisali :-P. Poniżej fragment maila: Podaliście np (nie przytoczę dosłownie, ale sens jest taki), że straż pożarna interweniowała 20 razy (chodziło o śnieg na dachach) i później było powiedziane, że 99% interwencji... (już nie pamiętam co dalej). Przecież jeśli mamy liczbę 20 i policzymy 99% z tej liczby, to wyjdzie 19,8. Liczba interwencji jest przecież liczbą całkowitą, to jeśli 18 interwencji dotyczyło czegoś, tzn. że było 90%, jeśli 19 - to 95%, a jeśli 20 - to 100%. Skąd się Wam wzięło 99%? A drugi błąd zauważyłem w informacji o mieszkaniach. Podaliście taką informację, że liczba (chyba wybudowanych) w styczniu mieszkań jest mniejsza o 50% (czy też o połowę - nie mam dokładnie, ale na jedno wychodzi) od liczby mieszkań wybudowanych w grudniu. I w styczniu było ok 8 tys mieszkań, a w grudniu ok 12 tys mieszkań. Jeżeli tak, to liczba mieszkań wybudowanych w styczniu była mniejsza o ok. 33%. Gdybyśmy zaś powiedzieli, że liczba mieszkań wybudowanych w grudniu była większa o 50% od liczby mieszkań wybudowanych w styczniu o 50%, to wtedy byłaby prawda, ale tak to niestety nie.