Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pseudo takie

kiedy najwczesniej urlop??

Polecane posty

Gość pseudo takie

hej od maja pracuje, to moja 1 praca.. mialem to szczescie ze swiezo po studiach(4,5 letnie znalazlem fajna prace) ciekawi mnie tylko kiedy moge ubiegac sie o urlop.. w ogole sie na tym nie znam.. a jak to jest w praktyce? idzie sie jakos dogadac z szefem? to prywatna firma oczywiscie

Gość OrnitologAmator
Art. 153 §1 Kodeksu pracy: Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku.

Gość a ja jestem sliczna
dzieki za odpowiedz;) a ile urlopu w roku mi przysluguje?

Gość OrnitologAmator
4,5 lata studia, 4 lata średnia tj. 8,5 roku - 20 dni urlopu

Z tego co wiem, za każde przeporacowane 30 dni, możesz wziąść sobie 2 dni urlopu.

Gość a ja jestem sliczny
mialo byc ze sliczny jestem( zona mnie chciala osmieszyc i wybrala takie pseudo:P) ornitolog nie rozumiem.. a tak po ludzki to po ilu miesiacach i na ile??

Gość OrnitologAmator
Po każdym miesiącu w wymiarze 1/12 z przysługującej ci całości :D Tj. 20/12 = 1,67 zaokrąglamy do pełnych = 2 dni po każdym przepracowanym miesiącu. W kolejnym roku na dzieńdobry nawbywasz 20 dni urlopu "z góry" tj urlop za rok 2007 w wymiarze 20 dni możesz wykorzystać np już w styczniu. Chyba że masz umowę do połowy roku 2007 - wtedy urlop ulega proporcjonalnemu zmniejszeniu.

Gość OrnitologAmator
No i wymiar urlopu: 20 dni do 10 lat pracy (wliczamy szkołę) 26 dni po 10 latach np 8,5 roku szkół + 1,5 roku pracy etatowej.

Gość Po roku pracy
przysługuje się tobie urlop. Nie rób sobie wstydu dopiero zaczęłaś prace i chcesz już iść na urlop ? Nie radzę ...

Gość OrnitologAmator.
Radzę zajrzeć w zmiany KP....

Gość studia liczą się
jak 8 lat pracy, a nie jak 8,5 roku więc nie wprowadzajcie go w błąd musisz jeszcze przepracować 2 lata i będziesz miał urlop 26 dni:)

Gość OrnitologAmator
Liczyłem szczątkowe więc nie czepiaj się szczegółów.

Gość mysza*
Ja pracuje od września do grudnia na czas określony , od grudnai dostałam umowę na czas nieokreślony, więc liczy mi się urlop od września czy od grudnia ??

Gość mysza*
haloo napiszcie coś to wazne???

Gość malkatka
a mam troche inne pytanie, czy osobie na umowie na okres probny na 3 meisiace przysługuje prawo do urlopu zdrowotneg?

Gość a ile
a ja dostałam tylko 5 dni urlopu za 3 miesiace pracy (okres próbny). Pracodawca mnie oszukał?

Gość a ile
????????????????????

nie oszukał zaokrągla się, ale jeśli jest taka konieczność, a nie za każdy m-c po 2 dni (przy 20 dniowym wymiarze), bo wtedy za rok wyszłoby 24 dni za rok, a ma wyjść 20 za 12 m-cy - 20 dni za 6 m-cy - 10 dni za 3 m-ce - 5 dni

Jeżeli poszukujesz dobrego dysku internetowego to Chomikuj.pl To coś dla Ciebie!!! Po pierwsze Na chomiku jest wiele plików ktore możesz pobrać a których nie znajdziesz nigdzie indziej! Po drugie Możesz nie tylko pobierać pliki ale je przechowywać na swoim chomiku! Możesz je udostępnić innym użytkownikom jak również zabezpieczyć ze nikt oprucz Ciebie Nie bedzie miał do nich dostępu! Po trzecie to też dobry program partnerski gwarantujący wysokie zarobki! Nie czekaj tylko skorzystaj! To naprawdę działa! Wszystkie informacje znajdziesz w linku po niżej a takze bedziesz mógł/a się zarejestrować Wystarczy że klikniesz w ten link! [url=[URL=http://chomikuj.pl/?page=173710]Kliknij tutaj! sprawdź i dowiedz się Więcej

Gość RudaHera
Jeżeli jest to Twoja pierwsza praca, to za każdy rozpoczęty miesiąc Twojej pracy teoretycznie przysługuje Ci jeden dzień urlopu. Więc, w sumie już po pierwszym miesiącu możesz ubiegać się o dzień wolnego. W pierwszej pracy będziesz mieć troszkę lipę. Ponieważ będziesz mieć możliwość tylko bardzo króciutkiego urlopu. Ale zawsze możesz wyskoczyć np. na jakiś weekend. Ja np. jeździłam do apartamentów your place w Krakowie - jak się trafi na promocje, to można mieć nocleg za całkiem niezłą kasę. Także krótki urlop wcale nie jest taki zły.

Gość vcczz
urlop jest bardzo dobry i go polecam goraco, wazne tez zeby byl to urlop z dobrym biurem, typu poznanski FunClub