Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkurzona bardzo

Ciąża - wypłaty- wejdźcie bardzo proszę

Polecane posty

Gość wkurzona bardzo

Jestem tak zła, że bardziej juz chyba być nie umiem. jestem w 8 miesiący ciąży. Od 5 miesiąca jestem na tzw chorobowym. NIe chcialam iść na chorobowe jednak atmosfera w pracy była niedowytrzymania, a szef powiedzial mi, że mam sobie iść na chorobowe bo on nie chce mnie już w pracy widzieć. stojac przed wyborem przebywania w takiej atmosferze a pójściem na chorobowe wybrałam to drugie. Jednak problem w tym ze nie dostaję wyplat!! Jest maj a ja mam dopiero wypłatę za styczeń. Zatrudnia powyzej 20 pracowników wiec poszlam do Zusu po specjalne pismo, po ktorego wypełnieniu pieniadze z zusu miały wpływać zaraz na moje konto a nie na konto szefa. Szef jednak wział ode mnie to pismo i pow. ze on o niczym takim nie wie, nie wypełnił mi go. Co ja mam robić?? Przeciez to jest nienormalne ileż razy mozna sie prosić o swoje?? Wczoraj znowu tam bylam bo kazali mi przyjechać po pieniadze, a jak przyjechalam to mówia ze wlaśnie wpłacili je do banku na inny cel. Pomóżcie, jak mam skutecznie zadziałać??

Gość idź do Zusu
i powiedz jak Cię traktuje pracodawca. albo zadzwoń do inspekcji pracy i zapytaj co masz robic.

Gość wkurzona bardzo
byłam juz w inspekcji pracy, tam są takie tłumoki, że szok. Ale chyba pójdę raz jeszcze. mam tego dosyć. A szef jest po skończonej w marcu kontroli z inspekcji i co?? Nic dalej nie mam pieniędzy.

Gość psyt iskiereczka
::D śmieszne i mało prawdziwe. Na inny cel twoją wypłatę wpłacili?a na jaki? na harytatywny? a niby jakim prawem? jestes pracownikiem i nalezy się wypłata kazdemu ,niebardzo rozumiem to. Bez dyskusji idziesz do kadr i mówisz ze zalegają ci z wypłatą

Gość no własnie
no ja miałam zupełanie podobnie tzn pracodawca mi nie płacił na czas czasmi mielismy opóźnienia przez 3 miesiace ale my cały czas pracowalismi i widzielismy ze naprawde nie am tej kasy na wypłaty :O a powiedz czy reszta załogi dostaje wynagrodzenie czy tylko ty masz takie opóźnienia?????

Gość wkurzona bardzo
nie pójdę do zadnych kadr, bo ine wiem gdzie. siedziba firmy jest w innym mieście. Co tu jest mało prawdziwego? Przyjeżdam po pieniadze a oni mi mówia ze wpłcili już na cos innego. To chore.

Gość wkurzona bardzo
praktycznie nikt nidgy nie miał na czas wyplaty, ale to były opóźnienia tak może z miesięczne, a nie tak jak teraz!! I jak mam rozumieć takie traktowanie, ze każą mi przyjechać a potem mówia ze już pieniądze poszły na co innego!!

Gość liberał
no a po ca ma ci cokolwiek wyłacać?? nie pracujesz czyli nie przynosisz zysków wiec nie musisz dostawac pieniędzy,własnie taka roszczeniowa chołota jak ty niszczy to państwo

Gość wkurzona bardzo
przeczytaj dokładnie co napisałam - szef powiedział mi że mam sobie iść na chorobowe bo mine nie chce widziec w pracy już. I w zadnym wypadku ine mam roszczzeniowej postawy wobec życia. Moze to szef ma taką postwę skoro chciałby zęby ludzie pracowali ale wypłat to juz nie dać.

Gość psyt iskiereczka
ja tego nie rozumiem jak mozna nie dac wypłaty bo sie wpłaciło na coś innego? przeciez idziesz do PIPU i zaraz jest awantura. Skoro jest kasa dla innych , i wogóle jest na wynagrodzenia to powinnaś to dostac a juz absurdem jest ze twoja kasa poszła na cos innego. Smiałabym sie twarz szefowi. przeciez to nielogiczne.

Gość psyt iskiereczka
jak to wyrzucił ciebie? ale on nie wie o tym ze to "wyrzucenie" to tak jakbys pracowała i nalezy sie takie samo wynagrodzenie. Nie zna twój szef przepisów? poczytaj sama i dowiesz się ze kobieta w ciązy moze nawet 9 miesięcy byc na chorobowym a i tak dostanie wypłate. On chyba nie wie o tym ze ty to wiesz. Ja ci mówię - idz i udowodnij rację.

Gość psyt iskiereczka
co to wogóle za szef? za jajka go bierz. masz uprawnienia, a kodeks pracy jest za tobą, dziewczyno - jestes nietykalna, nawet cie nie moze zwolnic w ciązy. wiesz o tym?

Gość liberał
no od 5 miechów jestes na chrobowym takze sama powinnaś sie utrzymac albo wykupic ubezpieczenie na taki wypadek w prywatnej firmie,a jak cie na to nie stać to trudno,takie życie :) chiny wprowadziły liberalizm czysty liberalizm bez żadnych praw dla pracowników i socjalu i jest tam coraz lepiej,mimo oficjalnego komunizmu przeniesiona tam prawie 30% produkcji a ty masz roszczeniową postawe bochcesz pieniedzy gdy nie pracujesz,w liberalizmie nie ma miejsc dla takoch jak ty

Gość wkurzona bardzo
wiem to wszystko ale chciałam zapytaj jakie jest najlepszze posuniecie w tym wypadku?? Pip?? Sąd Pracy?? Wiadomo, w pipie trzeba odczekaćjakis czas zanim zareaguja na wniosek. Jestem zdezorientowana. A szef pewnie pow. mi że nie mam przychodzic do pracy bo sie bal skargi do pipu, a poza tym przyjąl trzy nowe osoby więc chyba jak sie przyjmuje ludzi to sie ma na wypłaty

Gość wkurzona bardzo
liberał ale pieprzysz.traktuję to jako ironie. Rozumiem, ze ty w swoim zyciu to jeszcze ani jednego dnia nie byłeś na chorobowym, gratuluję. A Chiny bez swego zaplecza socjalnego rzeczywiscie godne naśladowania...

Gość znający przepisy
jak jestes nachorobowym to pieniądze wypłaca ci państw a nie firma,szef cię okrada!!!!ludzie wy sie na niczym nie znacie i jestescie naiwni jak dzieci i dajeci się ruchać własnie takim sku...nom jak liberał,idż na skarge do pipu albo sprawdż tutaj http://www.pracownicy.org.pl/

Gość liberał
własnie takie komunistyczno-socjalistyczne tepaki głosuja na leppera i innej masci socjalistów a to ogromne koszty pracy powodują ze jest taki syf debile tepe

Gość wkurzona bardzo
wiem ze wypłaca mi państwo, ale on ma powyzej 20 pracowników wiec to jemu tę kasę wysyłają. Dałam mu nawet specjalny wniosek żeby zus mi bezpośrednio przesyłał ale on ten wniosek zabral i pow. ze o niczym tkaim nie wie.

Gość idź do Zusu
Do Liberał Ty weź się puknij w czoło!!!! Miejmy nadzieje,że kiedys twoja kobieta(w jakiejś dalekiej przyszłości) nie bedzie musiała iść na L4 z powodu zagrożonej ciązy. Bo co wtedy zrobisz??? Wywalisz ją z domu,bo jest wrzodem na tyłku dla społeczeństwa??? Ale jestes pustak. Zmień topik,bo tu zasmiecasz,a nie odpowiadasz na pytania jakie zadała autorka.

Gość psyt iskiereczka
zadzwoń do swojej kadrowej w tym innym mieście. Postrasz szefa sądem ze prosic od roku go a on nie spełnia obowiązków zględem pracownika i ze jak przyjął innych to musi miec kase dla ciebie. chcesz tam nadal pracowac kiedys? jak tak to rób delikatnie to walcz i pytaj, chodz do pipów , do kadr dzwoń , ale walcz. a jak niechcesz pracowac juz tam potem to sprawa prosta.....na spokojnie walcz, pisz pisma do prezesa swojego, do kadr, pisz do zusów i zbieraj kopie i odpowiedzi zbieraj. potem sąd pracy i masz wygrane i masz zwrot kasy. proste jak byk, no ale wtedy juz nie wrócisz do pracy bo bedzie ci głupio, aczkolwiek s wsumie...a czemu by nie..........jak bedzie molestował czy mobbing to znów napiszesz pismo..i bedzie musiał płacic chybaze ciebie zwolni- no ale tez musi miec postawe , nie tak łatwo zwolnic pracownika, no chybaze pije, cpa w pracy, bądz 3 dni nie dał znaku zycia .

Gość liberał
ten wasz cały zus padnie i uczcie sie lepiej chinskiego bo tacała socjalistyczna europa za niedługo padnie a wszystko przejmą chińczycy,ja zamierzam wysłac moje dziecko na kurs chińskiego za niedługo frajerzy,to jezyk przyszłosci :) a co do mojej zony to gdy ona była w ciązy to ja ją utrzymywałem frajerzy i frajerki :)

Gość liberał
no własnie w tej zasranej europie nie można nawet pracownika zwolnić kiedy się podoba bo jest mnóstwo róznych debilnych przepisów i utrudnień ktore tego zabraniaja przez co taki szef firmy,bezduszny wyzyskiwaczi kapitalista jak wy go matołki nazywacie musi sie 10 razy zastanowić zanim kogoś zatrudni i przez to sie tworzy bezrobocie debile nieduczone

Gość wkurzona bardzo
nie będe juz tam dalej pracować. umowę mam do dnia porodu.

Gość liberał
no chyba że socjalistyczne debile z pisu i samoobory wprowadza ustawe ze nie bedzie cie mógł pracodawca zwolnić jeszcze przez kilka miesiecy po porodzie :)

Gość psyt iskiereczka
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa czyli juz na walizkach jestes to sprawa jest prosta. walcz i nawet nie miej skrupułów - pisz pisma do kadrowej, do prezesa i tez do zusu. miej podpórki w razie sądu. Niedośc ze ciąza to brak wypłat....spotkasz szefa w sądzie -(ztn jego prawnika pewnie) ale wygrasz skoro nie płaci.

Gość wkurzona bardzo
wiem, jednak boje sie tych wszystkich nerwów, wiem że jestem w tym momencie tchórzliwa, ale przeszłam swoje w tej pracy i wiem jacy oni są. Ale macie racje trzeba ostro zadzialać.

Gość OrnitologAmator
Kobitko ZUS nie wypłaca na konto szefa żadnych pieniędzy. Szef albo był zobligowany wypełnićformularz Z-3 (bodajże) i wtedy po miesiącu twoje wypłaty przejmuje zus bądź składa papiery i to on jest płatnikiem (zatrudnia pow. 20 osób), a kwotę wypłaconego zasiłku czy chorobowego potrąca sobie z kwot które jest zobligowany wpłacić do zusu za pozostałych pracowników. Proponowałbym wizytę u szefa w dziale kadr bądź w oddziale zus. Tylko nie dawaj się zbyć panienkom jakimś formularzem bo ty nie powinnaś niczego wypełniać a jedynie dostarczać kolejne zwolnienia do zus bądź pracocdawcy.

Gość wkurzona bardzo
hmmm ja właśnie byłam w zusie i one mine zbyły tym formularzem, niby szef mial go wypełnic i wtedy pieniadze od razu byłyby na moje konto przesyłane, pwoeidziały ze nic wiecej nie da sie zrobic. Muszę jeszcze raz dokłądnie przeczytac co mi radzisz.

Gość OrnitologAmator
Co radzę ? Skarga na piśmie w PIP - prawdopodobne naruszenie art. 92 k.p. pismo do ZUS. A na początek wizyta u pracodawcy i postraszenie sankcjami z zus oraz PIP. Na wszelkie składane u pracodawcy papiery bierz potwierdzenie na xerokopii. Zażądaj od działu kadr potwierdzonej przez zus kopii formularza Z-3. Wychodzę z założenia że juz tam nie wrócisz bo i tak cię zwolnią, skoro tak "przyjemnie" wygnał cię na zwolnienie to bym się nie łudził a jedynie walczył o swoje.