Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

effka21

Ile płaci się za ślub w kościele?

Polecane posty

Jestem bardzo ciekawa ile płaci się za ślub w kościele? Ile należy dać pieniędzy by nie było za mało i za dużo?

Gość Marysia II
Zalezy od ksiedza.Nam powiedzial "co laska".Na pytanie ile daja,odpowiedzial,ze od 100 do 500 zl.Znam jednak parafie gdzie sa cenniki a za slub trzeba zaplacic 900 zl.

Gość prosto z sadu
ja płaciłam 50 za moje zapowiedzi, 50 za zapowiedzi narzeczonego, 300 za meszę dla księdza, 100 zł dla organisty, 100 dla kościelnego.

Gość kainkas
my placilismy 100 dla kościelnego, 200 organista i 700 ksiadz plus 50 zapowiedzi no to 1050 zł wychodzi. Troche duzo nie>???

Gość tratatatata
U mnie płaci się 800zł

Gość mi zaspiewal
100 za moje zapoiwedzi, 100 za narzeczonego, 650 za msze, 100 za koscielnego, 200 dla organisty, czyli 950 za godzine mszy, slaby jest, powedziala,ze tyle mu nie dam, bo nie stac mnie na taka imprezke, na co mi odpowedzial,ze mam to uzgodnic z proboszczem, bo to jest cennik proboszcza, a on zwykly podrzedny ksiadz nie bedzie sie wtracal

No to trochę dużo. Czy wam sie nie wydaje, że powinnien być jakiś cennik zgóry ustalony? W całej Polsce taki sam? No bo jak taki ksiądz dostaje co miesiąc pieniądze i ja mam mu jescze np 500 czy 700 złotych płacić? Trochę to dziwne dla mnie. Niby jest \"co łaska\", ale wiadomo, nie mniej niż...

jestem trakcie zalatwiania. U mnie 1000 zł.... wiem ze to ogromnie duzo ale coz zrobie... paradoxem jest to ze jescze + 30 zl za msze... 1000 zl slub bez mszy wiec w ogole smiech na sali... no i samemu trzeba sobie przybrac kosciol. I 100 zł za zapowiedzi.. cow y na to? ;(

do Gosssienka A czy można wiedzieć gdzie będziesz ślub brać? I czy sama zaproponowałaś 1000zł, czy to ksiądz ci pomógł podjąć decyzję? Bo to prawie podchodzi pod łapówkarswto jak dla mnie!! No bo 1000zl to lekka przesada! To jest jego praca, za którą dostaje pieniądze!!! A jak byś zapłaciła mniej, to nie udzieliłby Wam ślubu?

Gość Liscie
Rzucja mnie te cenniki w kosciolach ,za sluby ,za pogrzeby....... Czy to nie powinno byc darmowe ? Cale szczescie ze nigdy nie pokusilam sie o slub koscielny !!!!

Gość Liscie
*rzucaja

Gość basia26
a ja właśnie dzisiaj dałam 150 zł, bo gdy zapytałam ile, powiedziano mi,że co łaska, ale może być nic, bo proboszczowi zależy, aby młodzi brali śluby.Gdy się upierałam, żeby pani w kancelarii powiedziała jakąś kwotę, usłyszałam 50 a 100 z zupełności wystarczy za ślub i mszę. Więc dałam 150, bo za zapowiedzi, kwiaty w kościele i organistę też nic nie chcieli

U nas tez bylo co laska i nigdy nie bylo cennikow. Zeby sie nie wyglupic spytalam, ile ludzie daja. Ksiadz mi powiedzial, ze mam dac, na ile mnie stac, ale przedzial podal 100 do 500. Lacznie z organista i koscielnym- czyli w \"co laska\" bylo juz wszystko wliczone. Dalam 300 zl + 50 na zapowiedzi. Kosciol przystroilismy sami tanim kosztem- zrzucilismy sie z inna para, a kwiaty kupilismy sezonowe. Kosciol przystrajali znajomi. Wam wszystkim radze, jesli uwazacie, ze cennik podany przez proboszcza jest bezczelny i wygorowany, zawsze mozecie wziac slub w parafii meza lub poprosic proboszcza o tzw. delegacje (mam nadzieje, ze nie pomylilam pojec) i wziac slub w dowolnym kosciele, gdzie proboszczem jest normalna osoba i nie dyktuje cen.

Gość joasia_p
u mnie w parafii za ślub płaci się około 800 złotych to jest niby co łaska, ale jak sie nie da tyle to nawet światła w kosciele nie włączą, a jak chce się wziąść ślub w innej parafi niż parafia panny młodej to trzeba zapłaicć za wydanie zaświadczenia około 500 złotych.