Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość operacja

operacja suki

Polecane posty

Gość operacja

Moj pies miał dziś operację usunięcia macicy. Jak się nim zajmować, ile taka rana się goi, może ktoś wie?

a lekarz nie powiedział co i jak? Połóż sunie najlepiej na podłodze ale na jakiejś kołderce lub reczniku.Nie kładź np. na fotelu bo jak sie obudzi po narkozie to może spaść.Nie dawaj jej dziś jeść a pić dopiero jak juz bedzie w pelni obudzona i świadoma.Na zdjecie szwów trzeba isc po 10 dniach od operacji.Rane przemywaj np.rozcienczonym Rivanolem i psikaj np.Neomycyna( ta lekarz musi wypisac bo jest na recepte).A w sumie to kazdy lekarz ma swoj schemat na zajecie sie rana przez właściciela.Jutro daj jej jesc ale jakiś taki papkowaty pokarm(ryzyk rozgotowany z mieskiem itp.) Pytaj bo nie wiem co chcesz wiedziec

Gość aaania
Taka rana goi się dosyć szybko i trzeba pilnować żeby sunia jej sobie nie wylizywała.My po takiej operacji swoją sunie znosiliśmy ze schodów przez cztery dni,co nie było łatwe-sunia labradorka,trzecie piętro, ale tak nam weterynarz zalecił.

Jeżeli mogę Ci coś poradzić, to naprawdę-nie rób tego... Moja sunia został wysterylizowany 3 lata temu, bo miałam wtedy w domu psa i sukę, rodzice postawili warunek, że jeżeli chcę ją mieć, to muszę ją wysterylizować. Opercja była rano, tego samego dnia, odbiór ze szpitala, przez jakiś tydzień chodziła w takich ochronnych kombinezonach na brzuchu i \"antenie sateitarnej\" na głowie, później zdjęcie szwów. Od tego czasu, pomimo dużej ilości ruchu i dietetycznej karmy - przytyła o połowę:( Poza tym, jest znacznie bardziej nerwowa, wręcz agresywna... Ogromnie żałuję, że wtedy uległam pod presją:o

Gość aaania
Nie wiem jak w tym przypadku ale czasem taka operacja jest konieczna.Ja swojej nie wysterylizowałam ale poprostu musiałam i naprawde wcale żle nie wspominam tego jak ta rana się goiła,tymbardziej że moja sunia musiała w tym czasie zajmować się swoimi szczeniakami.

Gość aaania
A jeżeli chodz o jej charakter to nie zmienił się on ani odrobinę,jest taka sama jak wcześniej przed sterylizacją

Gość do patty diphusa
Ja zastanawiam sie nad sterylizacją swojej.Wcześniej nie była nerwowa?Z tego co czytałam to po strylizacji psy są łagodniejsze. Jaka to rasa? Miałam wcześniej suczkę i niestety zachorowała na ropomacicze,później rak sutków itp choróbska,teraz chciałabym tego wszystkiego uniknąć

Gość operacja
Dziękuję za komentarze. Piesek jest mały. Rano ją oderbaliśmy od lekarza. Od tamtej pory śpi. Lekarz zalecił dziś picie- ale tylko wieczorem. Jutro coś lekkiego do jedzenia. Mam pytanie- czy dawaliście pieskowi cos przeciwbólowego?

operacja---->z tego co pamiętam, to dostała tylko w klinice zastrzyk przeciwbólowy:( do p.d.----> złota suka cocker spaniel angielski, nie była jakoś nadzwyczaj ułożonym psem, ale później jej odbiło:o muszę od niej separować dziecko, bo nawet mnie ugryzła kilka razy:( jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała, średnio 2 razy do roku ma taką jakby cieczkę (oczywiście bezkrwawą i bez możliwości zapłodnienia), hormony nadal w niej buzują, trochę to uciążliwe, bo psy latają wtedy za nią, jak cholera;) pzdrm p.d. 🖐️

operacja---->z tego co pamiętam, to dostała tylko w klinice zastrzyk przeciwbólowy:( do p.d.----> złota suka cocker spaniel angielski, nie była jakoś nadzwyczaj ułożonym psem, ale później jej odbiło:o muszę od niej separować dziecko, bo nawet mnie ugryzła kilka razy:( jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała, średnio 2 razy do roku ma taką jakby cieczkę (oczywiście bezkrwawą i bez możliwości zapłodnienia), hormony nadal w niej buzują, trochę to uciążliwe, bo psy latają wtedy za nią, jak cholera;) pzdrm p.d. 🖐️

Gość aaania
Coś wiem na ten temat,moja sunia przechodziła to ostatnio a dodam ze mam w domu też psa,myślałam ze z nim zwariuję.Cieczki nie było widać ale dla niego ona pachniała tak jakby miała,koszmar...

Wydaje mi się, że do miesiąca powinno być wszystko okej. Tylko pamiętaj, żeby podawać jej jakieś dobre karmy, żeby się szybciej regenerowała. Mianowicie mam na myśli jakiś kurczak z ryżem - możesz poszukać takich profesjonalnych karm w dziale karmy weterynaryjne, na e-karma.pl

Gość PiesMania
Wiem coś na ten temat. Mój pies miał kiedyś operację na przepuklinę. Przez 2 dni czuł się okropnie nie spałam przez noce bo musiałam się zajmować moim psem.Pies był zmarnowany nie miał siły:( Pies spał na siedząco! Ponieważ polało go wszystko. Kupiłam psu taki jaką jak by muszlę na kark nie wiem jak to się nazywa żeby nie obgryzała szwów i nie lizała rany.Kiedy pies wróci z operacji ma wywalony język na zewnątrz i strasznie chce mu się pić ale nawet nie ma siły żeby się napić więc trzeba moczyć palec w wodzie i trochę tej wody mu dać;) Mam nadzieję ,że piesek dobrze się czuję : ) Mojemu psu rana goiła się nie pamiętam dokłądnie ile bo to było dawno ale ok 2 tygodni: ) Pzdrawiam.