Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pumpkin

Czy chcecie cos wiedziec na temat zlotej bizuterii ?

Polecane posty

Gość Pumpkin

Jestem zlotnikiem i handlarzem bizuterji. Jak macie na ten temat jakies pytania, chetnie odpowiem.

Gość ogolne pytanie
ja mam raczej ogółen pytanie, chciałbym zacząc projektować biżuterię, ostatnio widziałam konkurs na projekt biżuterii z bursztynem. Szczerze mówiąc nie wiem, jak sie za to zabrac, jaką metoda wykonuje sie projekt i gdzie mogłabym zaleźć zinteresowanych projektami? Jesli się orientujesz, to prosiłabym o wskazówki. Dziekuję :-)

Gość Pumpkin
Projektowanie "design" bizuterji jest to cos podobnego do projektowania mody. Jest dosyc trudno sie przebic. To znaczy ze na przyklad na targach Wloskich Vicenza wystawia sie okolo 2500 talentow z monad 1mln. projektow. Napewno musisz zaczac od nauki o metalurgji (jak sie zachowuje zloto, srebro... jake sa limity w projektowaniu). Na temat konkursow bursztynowych nie wiem za wiele, nie jestem z polski.

Gość ogolne pytanie
Hmm, czyli widzę, ze łatwo nie jest, ehhh......... :-( dzieki za odpowiedz A jeszcze jedno, czy mozna wykonac projekt na "papierze", ze tak powiem, jako projekt graficzny i dlaej go opchnąć?

Gość Pumpkin
Kazdy projekt zaczyna sie od rysunku. Potem jest caly proces wykonawczy, od zrobienia woskowego modelu poprzez odlania formy az do odlewu metalu, no i wykonczenia ( szlifierki i osadzenia kamieni). Sam rusunek moze byc po prostu nie wykonywalny w produkcji. Przed rysunkami radzil bym ci poznac caly ten process.

Gość ja sie pytam
czy tzw. biale zloto i platyna to jest to samo?

Gość ja sie pytam
Pumpkin, gdzie jestes! Odpowiedz mi, prosze.

Gość ogolne pytanie
Dzięki, miłego dnia 🌼 :-)

CZy są jakies metody rozpoznania prawdziwego złota \"na oko\" ?

Gość białe złoto i platyna to nie
to samo

Gość Pumpkin
Biale zloto jest to normalne zolte zloto z domieszka metalu zwanego paladium, po odlewie jest tez pokryte roduim zeby mu nadac ten wlasnie 'srebrny' kolor. Platyna to zupelnie inny metal. Zlotnicy sa czasami w stanie rozpoznac prawdziwe zloto 'na oko', ale nie radzil bym tego probowac laikom.

Gość ja sie pytam
Dziekuje bardzo 🖐️

Gość emerytka Zosia
to już wiem czemu moje białe złoto się "wytarło" i wylazło na wierzch coś żółtego.:o a dlaczego srebro ciemnieje? kilka lat potrafi być białe a nagle zaczyna brudzić. mówi się wtedy, że to objaw choroby. o co chodzi?

Gość Pumpkin
Wszystie metale szlachetne podlegaja procesowi 'utleniania'. To znaczy ze po czasie braku pielegnacji traca na polysku i dostajo ciemnych plam. Zloto i srebro moze tez zczerniec pod wplywem nadkwasoty lub alergii osoby ktora je nosi. Powinnas zmienic diete na bardziej zasadowa (mniej sokow, owocow itd), albo zbadac sie u lekarza.

Gość Klementynkaaa
Jakie sa domowe sposoby sprawdzania autentycznosci brylantow?

Gość Pumpkin
Nie ma takich metod. Testery badaja diamenty na wegiel.

Gość narzeczona*
Chciałabym znaleźć dla siebie pierścionek zaręczynowy (zamierzam wybrać go sama, bez polegania na guście faceta :) ) Niestety obydwoje z narzeczonym jesteśmy biedni jak myszy kościelne, więc to nie może być nic z wysokiej półki. Proszę mi coś doradzić, tak żeby pierścionek mieścił się w granicach do ok. 300 zł, a jednocześnie był z materii - że tak to ujmę - eleganckiej, a nie bazarowej. :) Chcę oczywiście, by był złoty i marzy mi się też kamień. Ze względy na cenę odpadają brylanty i inne takie, czy mógłbyś mi zasugerować jakieś kamienie tańsze, a jednocześnie eleganckie? Mam też pytanie o to, czy na oko mozna odróżnić białe złoto od srebra? Bardzo podoba mi się białe złoto (ale oglądałam je tylko w necie, na zdjęciu), jednak mój narzeczony pyta jaki jest sens kupować pierścionek z niego, skoro i tak nikt go nie odróżni od srebra i upiera się przy złocie żółtym.

Gość Do narzeczona
Odpowiem Ci z punktu widzenia laika. Jesli ktos choc raz widzial biale zloto "na zywo", odrozni je od srebra. Jest takie jakby bielsze i bardziej polyskujace. Poza tym jest tez twardsze. Moja kuzynka nosi tylko biale zloto. wyglada cudnie. Nie w tym rzecz, zeby ktos to wiedzial. Ty masz miec swiadomosc, ze nosisz rzecz dobra. Pojawilo sie teraz rowniez srebro rodowane. Jest drozsze od zwyklego, ale tansze od zlota. To tez takie prawie biale zloto (co o tym myslisz PUMPKIN???)

Gość narzeczona*
"Nie w tym rzecz, zeby ktos to wiedzial. Ty masz miec swiadomosc, ze nosisz rzecz dobra." Dziękuję Ci za odpowiedź. Masz oczywiście rację i ja to wiem. Tylko widzisz, dla mojego faceta kwestia finansowa to jest i tak spory stres i nie czuje się dobrze z faktem, że nie może swojej ukochanej kupić takiego pierścionka, jaki by chciał. Dlatego tak się obawia, że ktoś pomyśli, że dał narzeczonej pierścionek zaręczynowy ze srebra, bo to by oznaczało już kompletną bidę. Rozumiem to poniekąd, bo np. znalazłam pierścionek, który naprawdę mi się podoba. Z białego złota, z dość grubą obrączką, naprawdę ciekawy, ale z cyrkonią. Ale zaraz usłyszałam od kogoś, że cyrkonia to takie dno i w ogóle żenada. I tak niewyraźnie mi się zrobiło. Ale masz rację, będę się kierowała tym, co mi się podoba, a białe złoto podoba mi się bardzo.

Gość Pumpkin
Jesli sie nie myle, to najnizszym zlotym stopem w polsce jest 14k. Moze to byc w zoltym lub bialym zlocie. Na swiecie sa tez nizsze standarty - USA : 10k, Anglia/Australia : 9k, itd. Te stopy sa tansze ze wzgledu na nizsza zawartosc zlota - a wygladaja tak samo. Uwazam tez ze cyrkonie sa bardzo dobrym substytutem brylantu - szczegolnie te szwajcarskie ( np. maja dozywotnia gwarancje i sie nie rysuja). Ostatnio wyszly tez cyrkonie w szampanskim kolorze. Sa troche drozsze od zwyczajnych ale wygladaja super.

Gość krewetka102
brunet-102

Gość mmmkooaooam
mam perscionek z platyny z brylancikami a w srodku turmalin , chcialabym sie dowiedziec ile on ma lat ...ponoc jest bardzo stary ..ale boje sie isc z nim do pierwszego lepszego jubilera albo do sklepu z antykami , moglbys mi doradzic gdzie powinnam sie udac ? aa ai i co to za kamien -turmalin?

Gość Pumpkin
Mozesz sprobowac katalog " Miller's Antique Guide". Jezeli tego w polsce nie ma, to najwiekszy sukces odniesiesz na necie... tylko trzeba rozumiec po angielsku.

Gość A ja tobie powiem
że " na oko" to jeden umarł :-D Żaden złotnik nie powie tobie na oko czy to zloto czy nie, teraz są takie podrobki, ze głowa boli, poza tym wyrób moze być rownież pozłacany czyli pod zlotem jest po prostu metal :-D Tak samo kamienie, sa specjaliści, ktorzy umieja wycenic drogie kamienie, nawet złotnik tego nie potrafi i na pewno sie nie podejmie. :-D PS Za 300,- zł. można wybrac bardzo ładny złoty pierścionek nie ma problemu, wybór jest ogromny.

Gość xkaldod
a ja jade do Grecji ;)

Gość Pumpkin
Za 300 ? Mozesz i wybrac ladny... ale bedzie bardzo maly (biorac pod uwage dzisiejsza cene zlota)

Gość krewetka102
Nie wszysto zloto, co sie swieci...

Gość upupupupupupupup
hop siup!

Gość A czy pierścień
złoty ogromny na palcu wygląda ładnie ? Za 300 zł. na pewno nie jest to maly pierścioneczek :-D Trzeba pochodzic po sklepach i coś ladnego wybrać :-D

Gość A czy pierścień
złoty ogromny na palcu wygląda ładnie ? Za 300 zł. na pewno nie jest to maly pierścioneczek :-D Trzeba pochodzic po sklepach i coś ladnego wybrać :-D