Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała zagubiona kropka

pomocy formalności przed slubne...

Polecane posty

19 serpnia slub, data zaklepana w kosciele - zupełnie inna parafia. z mojej mamy dostać licencję... co potrzeba do licencji a co do księdza z parafi gdzie ślub... właśnie zostały 3 m-c do ślubu i muszę się z tym uporać... poradzcie mi ...

Gość iiiiiiiiiiii
jeżeli jest to twoja parafia to nie ksiadz na podstawie dokumentów o waszym chrzcie i bierzmowaniu wystawi wam dokument z którym wędrujecie do innego kościoła :D to chyba wsztstko pozdrawiam

Gość iiiiiiiiiiii
sory miało by ze to ksiadz na podstawie ..... wystawi wam zaswadczenie :D

tu się zamotałam bo tak: ja byłam chrzczona w kościele a bierzmowana w kościele b należę do parafi c licencję wsstawia parafia c ślub w parafi d pan młody wszystko w parafi e wiec co jest potrzebne do licencji ? dokumenty z USC też?

Gość iiiiiiiiiiii
jezeli braliscie slub w usc to tak, musisz zgromadzic wszystkie dokumenty o chrzcie, bierzmowaniu i dac je tam gdzie ta licencja, i z tym juz do slubu

Ja mam podobną sytuację i do licencji jest mi potrzebny akt chrztu, na którym powinna być adnotacja o bierzmowaniu + akt urodzenia. Te dokumenty dotyczą też pana młodego. Najlepiej zadzwoń do parafii i dowiedz się, bo każda ma swoje \"widzimisię\" ;-)

Gość a co u mnie
ja naleze juz do parafii A narzeczony juz tez do parafii A miałam komunie i bierzmowanie w parafii B narzeczony miał w parafii C powinnismy miec ślub w parafii naszej tej A ale mi sie bardziej podoba moja była czyli B teraz co mam zrobić czy raczej nie ma problemu by miec ślub w parafii B? jezeli sa kłopoty to jednak pozostaniemy przy tej naszej parafii A:( czy orientujecie się co jeszcze trzeba wogóle księdzu dac? musze iśc do USC po jakies zaswiadczenia ze moge wziąśc ślub czy juz księza się tym zajmują?

ja wiem tyle... musisz isc do księdza do parafi B gdzie chceszbrac slub i ustalic date... on ci powie ze musisz mu przyniesc dokumenty z USC i licencję... z USC - zaswiadczenie o braku przeszkód -skrócony akt urodzenia z adnotacja o stanie wolnym ( tylko nie wiem czy to też w USC) do licencji potrzeba swiadectwa chrztu z adnotacja ze do ślubu kościelnego. bierzmnowania ewent. swiadectow religijne ze szkoły tylko nie wiem gdzie mam czego szukac bo te wszystkie parafie były w innych miastach...

i jeszcze jedno czy ktos wie czy akt urodzenia z USC musi miec jakąś adnotacje o stanie wolnym ? i akt chrztu też ?

chol... nie wiem co z tymi adnotacjami????

słuchajcie, do kościoła w którym macie ślub przynosicie dokumenty: - odpis aktu chrztu i bierzmowania - to wszystko dostaniecie w kościele, w którym byłyście chrzczone, obojętenie w jakim teraz jesteście, tam gdzie byłyście chrzczone są wasze wszystkie dokymenty. - i z USC bierzecie odpis aktu urodzenia, mówicie tylko że to do ślubu konkordatowego (o ile taki bierzecie) i oni już wiedzą jak to wypełniać. no i płacicie za tą przyjemność 80 zł ;) aha, i pamiętajcie że po 3 miesiącach tracą ważność - papierki o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego i z poradni, żże byliście - aha, i takie zaświadczenia o ukończeniu religii pozdrawiam