Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość da sie to jakos pogodzic

Zastanawiam sie , nad wzieciem malego kotka , ale mam owczarka w domu?

Polecane posty

Gość ja też się nad tym
zastanawiam tylko że ja mam 3 letniego biało rudego kocurka a chcę mieć owczarka :) wiem że kot nie boi się psów ale nie wiem jak będzie reakcja :)

Gość Anetka86
Ja mialam kiedys owczarka niemieckiego a wlasciwie 2. I co pewnego dnia chcialam przygarnac kotka od znajomych malego no coz nie dalo rady trzymalam go w domu na ale jak to kiciusie lubia podworze, wolnosc. I musialam go oddac bo moglo by dojsc do tragedi.Tak samo bylo z pieskiem czy wogole z roznymi zwierzatkami chcialam miec malego pieska tez nie moglam, mialam krolika i siwnke morska to moje kochane owczarusie oczywiscie silą zazdrosci wskakiwaly ciagle na parapet i pyszczkami pukaly o akwarium. No wiec pozbylam sie wszelkiej animalterii :) A maily tylko po 2 lata i juz nie dopuscily bym mogla miec inne zwierzeta. A ile ma lat twoj owczarek i w jaki spospb zostal wychowany tzn czy ma stycznosc z innymi zwierzetami? Slyszalam ze lepiej jak od szczeniaka ma sie psa i wraz znim bierze sie kota .

Gość flieeeer
zwierzeta sie akceptuja tylko jezeli sa razem wychowywane jak to wiadomo pies jak ma 5-7 lat to juz sie bawić nie chce i co tu zrobić jak mu mały kociak na łeb wskakuje ? warczy szczeka aż w koncu atakuje zalezy od temperamentu psa i od tego jaki ma stosunek do kotów

Gość jesli masz kota
w domu to nie zrobi krzywdy sceniakowi zaakceptuje go a pies nie bedzie napewno agresywny w stosunku do kota:) Ja tak miałam :-) Stary kocur i szczeniak :) Jedli z jednej miski;)

Moja psina ma 6 lat , jest bardzo spokojna , slucha ,ale kurcze jest zazdrosna , mam teraz w sumie w domu jeszcze jednego pieska malego ( nie moj ) , w sumie to jak on dochodzi do miski mojej , to moja sie rzuca , nie zeby zagryzla , ale mocno postraszy , tak samo , jak przechodzi kolo jej legowiska , to warczy . Jest poprostu zazdrosna . Nie wiem , czy tak samo byloby przy kocie? Jak myslicie?Dodam ,ze mam na razie 1 pokoj , chociaz mieszkam w 2 pokojowym.

Gość Anetka86
Zazdrosc rodzi agresje. A twoj pies mial kiedys stycznosc z kotem jakimkolwiek?

Na polu to chce gonic koty , ale jak mu sie powie zostaw , to nie ruszy, ale jesli kociak od malutkiego bylby w domu , to raczej nic by mu nie zrobil .

Gość oddaj kundla komus
albo do schroniska i weź kota

Gość Anetka86
To posluszny pies, skoro powiesz zeby zostawil kota w spokoju. :) Mysle ze dobrze by bylo gdybys skontaktowala sie z kims kto ma kota i psa. albo weterynarza. Mysle ze gdy w twoim domu zawita kociak jak wiadomo bedziesz dla niego nadopiekuncza , wiec nie mozesz wtedy zapomniec o zabawach i spedzeniu czasu z twoim psiakiem. Wtedy powinno byc ok. Aha i pierwszy dzien gdy kociak bedzie w domu miej wszystko pod kontrola no i o czywiscie nie zostawiaj ich sam na sam. Najlepiej gdy kotek bedzie w jakiej klatce dla kota, by czul sie pewnie. A gdy twoj pies obwącha ją mozna i zobaczysz ze przywykl do zapachu i obecnosci kota w jego domu mozesz kota wypuscic ale pod kontrola!!! No i niedopuszczaj do tego by kot dochodzil na poczatku do miski i poslania psa. Bo to moze wzbudzic reakcje obronne psa. Troche sie naczytalam tych ksiazek o wychowaniu psow :)

Gość Anetka86
To posluszny pies, skoro powiesz zeby zostawil kota w spokoju. :) Mysle ze dobrze by bylo gdybys skontaktowala sie z kims kto ma kota i psa. albo weterynarza. Mysle ze gdy w twoim domu zawita kociak jak wiadomo bedziesz dla niego nadopiekuncza , wiec nie mozesz wtedy zapomniec o zabawach i spedzeniu czasu z twoim psiakiem. Wtedy powinno byc ok. Aha i pierwszy dzien gdy kociak bedzie w domu miej wszystko pod kontrola no i o czywiscie nie zostawiaj ich sam na sam. Najlepiej gdy kotek bedzie w jakiej klatce dla kota, by czul sie pewnie. A gdy twoj pies obwącha ją mozna i zobaczysz ze przywykl do zapachu i obecnosci kota w jego domu mozesz kota wypuscic ale pod kontrola!!! No i niedopuszczaj do tego by kot dochodzil na poczatku do miski i poslania psa. Bo to moze wzbudzic reakcje obronne psa. Troche sie naczytalam tych ksiazek o wychowaniu psow :)

ja mam kota 4 letniego persa 8 miesiecy temu kupilem sznaucera suczke i maja sie dobrze kot ja normalnie lize ,heh a ta zas lapie kocie nawyki ;) spia razem ,pija z jednej miski tylko jedzenie kot ma na gorze bo ma taka specjalna karme a tak wszystko wporzo warto zaryzykowac bo to bardzo milty i sympatyczny duet;)

hm jak bedzie to maly kotek to pies mu nic nie zrobi bedzie go nianczyl ... popytaj jakiegos weterynarza albo w sklepie gdzie zajmuja sie takimi sytuacjami;)

ja mam w domu 12letniego owczarka i 2letnią kociczkę:) Zwierzaki nie są o siebie zazdrosne, pies myje kota, kot wtula się w psa. Czasem pies skarci za coś kota(co wygląda dość przerażająco) ale oczywiście krzywdy mu nie robi. Metoda: przez pierwszych kilka dni, kociaka trzymałam zamkniętego w pokoju( pies oswajałsię z zapachem nowego zwierzaka w domu) potem zaczęłam pokazywać, potem po mału dawałam obwąchiwać i pies się przyzwyczaił:) Jak wychodzę z psem na osiedle to kocica leci za nami(jak drugi piesek) :)

niedawno miałam jeszce jednego kociaka ale niestety zachorował i umarł- pies mój też go zaakceptował, gorzej jednak było z kocicą- ona była zadrosna. Więc jak widać psy sa bardzo tolerancyjne:)