Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiadoma

prosze o pomoc i porade w sprawie zwolnienia z pracy

Polecane posty

Gość niewiadoma

che sie zwolic z pracy, przysługuje mi 2 tyg wypowiedzenia na te dwa tygodnie chce wziąśc chorobowe ale w tym samy czasie zatrudniam sie juz gdzies indziej i wyjezdzam służbowo czy mogę tak zrobić? czy jak dowie sie o tym ta pierwsza firma to moze mi cos z zrobic?

Gość niewiadoma
wiem ze moge sie napisac o pozucienie pracy ale czy to jest dobre rowziązanie? pliss jak ktos wie coś na ten temat prosze o rade

Firma może sprawdzić, jesli jesteś na chorobowym, czy faktycznie chorujesz - jeśli masz na zwolnieniu wpisane - leżeć - to mają Cię zastać w domu, jeśli możesz chodzić, to w zasadzie nie mają na Ciebie haka. Twoja wolna wola, co robisz w czasie choroby, kiedy możesz chodzić. Możesz sobie wtedy jeździć i możesz pracować w innej firmie. Rozumiem, że zwolnienie jest załatwiane - postaraj się, żeby na nim było wpisane - kodem oczywiście - że możesz chodzić, nie musisz leżeć.

Moze nie wypłacoc Ci wynagrodzenia za czas choroby. Moze prosić ZUS o sprawdzenie zasadności zwolnienia lekarskiego. Poza tym, ZUS otrzymuje szczegółowe raport dotyczacxe Twojego zatrudnienia. Jeśli dwie firmy wykazą, ze jesteś u nich zatrudniona a w jednej masz zwolnienie lekarskie to moze Cię sam zechcieć sprawdzić albo lekarza, króry wystawił zwolnienie.

NIE - zwolnienie lekarskie nawet jeśli nie musisz leżeć jest po to aby chorować a nie pracować. I tu nie ma wolnej woli !!!!!!

Gość niewiadoma
ale nie wiem czy rozumiem? jesli mam zwolnienie ze jestem chora ale moge chodzic to moge sobie jechac i pracowac gdzie indziej tak? ale to w takim razie nie bedzie problemu czemu jesli jedank jestem chora to pracuje w jednej firmie a nie w drugiej?

Gość niewiadoma
aha i co moga mi zrobić? kurde nei wiem co robic mam trzy wyjscia: -na dwa tyg chorobowego ale nei wiem czy moge tak czy tamta firma mi nie narobi kłopotów przez to - pozucenie pracy - i tu pyatnie czy wiąze sie to z czymś neikorzystnuym dla mnie? - za porozumeiniem stron - ale nie jestem pewna czy mój były pracodawca pójdzie na to

Gość niewiernazesląska
Może masz jeszcze urlop do wykorzystania?To napisz wniosek i ćie moga pocałować.

Gość niewiadoma
nei mam ;(

Nie można pracowac w drugiej firmie bedąc na zwolnieniu chorobowym bo to moze byc podciagniete pod wyłudzenie . Najlepszym rozwiazniem jest rozwiązac umowe za wypowiedzeniem na zasadzie porozumienia stron czyli iśc do pracodawcy i poprosic o rozwiąznie umowy bez okresu wypowiedzenia oczywiscie pracodawca nie musi sie zgodzic na taki sposób rozwiąznia umowy ale spróbowac warto. Pozotaje jeszcze do wykorzystania urlop o ile go masz i prawda jest taka zże w czasie urlopu możesz podjąc prace zarobrową w innej firmie nie naruszasz przytym żadnych przepisów.

nie można nie wypłacić wynagrodzenia za czas choroby!!! co za bzdury! płaci sie 80 wynagrodzenia zasadniczego, można najwyżej nie wypłacić premii, jesli tak mówi regulamin wynagrodzeń w zakładzie. A co do wyjazdu w czasie choroby - jeśli może chodzić, to może też jeździć, nikt jej tego nie zabroni. Możesz napisać podanie o rozwiązanie umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia, ale to muszą sie zgodzić, bo ustawowo ten okres Cię obowiązuje. Szkoda, że nie masz zaległego urlopu, to by było najlepsze rozwiązanie. Co do okresów pracy podawanych w ZUS-ie (do wyliczenia stażu pracy) to podaje się tylko te, kiedy jest się zatrudnionym na umowę o pracę. Poproś nowego pracodawcę o umowę-zlecenie na te 2 tygodnie i po sprawie - dla ZUS-u będziesz w tym okresie osobą bezrobotną.

Czy firma w której masz pracować, wie ,że jesteś jeszcze zatrudniona u innego pracodawcy? Podczas zwolnienia lekarskiego masz być w domu, jeżeli podczas kontroli zostanie stwirdzone,że robisz w tym czasie coś innego będziesz musiała zwrócić pieniądze z zasiłku chorobowego. A pracodawca może Cię zwolnić dyscyplinarnie za ciężkie naruszenie dyscypliny pracy.Próbuj się dogadywać.

Gość Brondynka
W starej firmie spróbuj napisać podanie o zwolnienie z obowiązku wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia. Teraz często firmy tak robią. Ja miałam okres wypowiedzenia 3 mies. i przez ten czas nie pracowałam.