Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca mamusia

w którym tyg urodziłyście?

Polecane posty

Gość pytająca mamusia

Generalnie chodzi mi o wcześniaki. W jaki sposób ( sn czy cc) i czy były jakieś powikłania? Do którego tyg zbyt wcześnie urodzone dziecko musi leżeć w inkubatorze? Jaki był rozmiar Waszych pociech? Czy z perspektywy czasu rozwijają się prawidłowo? Ile czasu potrzebowały by "dogonić" rówieśników?

Gość pytająca mamusia
??

Moja koleżanka urodziła wcześniaka w 34 tygodniu. Mała ważyła 2,5 kg. Moja córka ponad 4 kg. Kiedy szłyśmy do szczepienia w wieku 2,5 m-ca, to moja ważyła 6,3 kg a jej 6,5 kg! I była dłuższa.Tak, że szybko się wyrównała wagowo. Ale np. siadać zaczęła jak miała 10 m-cy a chodzić to chyba z półtora roku. Śmieszne było takie wielkie dziecko na czterech pędzące po asfalcie, bo nie chciała wysiedzieć w wózku widząc, że inne dzieciaki latają. Ale nie wiem czy to było wcześniactwem spowodowane, dzieci przecież różnie mają, jedno wcześniej, drugie później.

Aha, w inkubatorze wcale nie leżała, bo nie było żadnych problemów.

Ja urodziłam w 38 tyg. no to nie wcześniak ale moja malutka ważyła 2860 i miała 51 cm długości ale teraz ma prawie 4 miesiące ,waży 6100 i ma 68 cm długości

Gość ja w 37
czyli to chyba nie wcześniak

Gość suuper
ja w 37 tyg,corcia wazyla 2950,ale potem jak to nadrobila ze lekarz zalecil dietke-takim grubaskiem byla w wieku 5 mies,wazyla wiecej niz rowiesnicy;]nie chorowala ,mimo ze zaliczono ja do wczesniakow,jedyny problem to straszne kolki ,ktore trwaly nawet po 6 godzin-ale wszystko mamy juz za soba

Gość 25 tydz.

Gość koleżanka urodziła
córkę w 31tyg. i ta mała ważyła tylko 700g. nie rosła w brzuszku. Wszystko jest ok

Gość d_o_r_a
JA W 34 TYG. URODZIłAM 21.05. MAłA WAZYLA 2 KG. WLASNIE CZEKAM NA NIA W SZPITALU. LEZY SOBIE W INKUBATOTKU MOJA SłODKA DZIDZIA I WALCZYMY O POBUDZENIE ODRUCHU SSANIA. MALYMI KROCZAMI PORUSZAMY SIE DO PRZODU

Gość mamusia21
a ja urodzilam w 42 tyg

Ja urodziłam Dzieciaczki w ostatnim dniu 27 tc. przez cc (bradykardia Córki, odklejanie się łożyska, wody odchodzące od doby). Dzieci ważyły i mierzyły: Zuzia - 950 g i 28 cm. Kacperek - 900 g i 26 cm. Co do kwestii pozostawania Dziecka w inkubatorze i czasu przez jaki musi tam leżeć to nie da się go określić w tygodniach. Wszystko zależy od Dziecka. Dziecko by opuściło inkubator przede wszystkim musi umieć utrzymywać temperaturę ciała. Kacperek leżał w inkubatorze przez 1,5 m-ca, Zuzia podobnie. Dziś Dzieci mają pół roku. Dzięki Bogu ominęły je najbardziej niebezpieczne powikłania wcześniacze jak retinopatia, wylewy. Na dzień dzisiejszy rozwój Dzieci jest dobry - generalnie są na poziomie swoich rówieśników - niewielka rehabilitacja jednak nas nie ominęła. Poza tym Maluchy mają dysplazję oskrzelowo-płucną. Reszta jak narazie ok. Co będzie w przyszłości nie wiem......bo wcześniakiem jest się niestety przez całe życie.

Gość Rodzice wcześniaków
Zapraszam rodziców wcześniaków którzy mają kontovna NAszej Klasie do profilu " Rodzice wcześniaków" Łączmy się!!!

Gość hub
ja ur coreczke w 31 tyg , wazyla 1900 gr i miala 48 cm , w szpitalu spedzila 19 dni , w inkubatorze ok 2 tyg , przez 2 dni byla podlaczona do aparatury ktora pomagala jej oddychac, niestey po wyjsciu ze szpiotala po 3 dniach wrocilismy nzow do niego:( Mala maila paciorkowca i malo co nie odeszla z tego swiata:( ale wszytko zakonczylo sie dobrez:) ale po tej bakteri caly czas ma krew w moczu i nie wiadomo dalej dlaczego , na usg, cystografi nic nie wyszlo zlego , noedlugo ma miec zabieg rorzeszania dcewki moczowej ale to nie wiadomo czy to wlasnie jest ten powod krwiomoczu, ma teraz pol roku i wazy ok 7 kg ale jest drobna bo to chyba jej natura( po rodzicah) umie sie juz przwracac z pleckow na berzuszek , unosi wyoko glowke a do siadaia pewnie jeszce troche , ciesze sie ze nie nmiala zadnych wylewow ani nie potrzebowala trasfuzji krwi, ostanio robilismu usg mozgu i bylo oki, miala tez niedoknieta zastawke w serduszku ale ostanio sie wrescie domknela:) niedlugo jedziemy na nastepne badanie sluchu , 1 bylo oki , no i oczywiscie mialam cesarke bo niunia nie zdazyla sie obrocic:)

Gość ania 23
ja urodzilam w 34tyg corke lezala 7 dni w szpitalu wazyla wtedy 2.220 4cm dzis mam 3 latka jest dzieckiem jak kazde inne zdrowa zadko choruje:)

Gość ania 23
48 cm mierzyla:)

ja w 37 ale moja ciąża od piątego miesiąca była podtrzymywana lekami itp mała ważyła 3400 i miała 55cm, ale od tych wszystkich leków miała strasznie wysuszoną skórę:(

Gość hub
szukalam na naszej klasie profilu rodzice wczesniakow ale nie nzalazlam:/

moje panny urodziły się w 35 tygodniu 2000 i 2300gr większa po 10 dniach był z nami w domu mniejsza przeszła swoje ale nie z powodu wcześniactwa na patologi noworodka poznałam dzieci które ważyły po 1300 a potrafiły utrzymać temperaturę nie miały bezdechów i samodzielnie jadły więc leżały w tej wanience czasem i donoszone musi leżeć w inkubatorze niestety

Ja urodziłam w 25 tyg. Niestety nie ominęła nas retinopatia. Poza tym, że Marysia ma bardzo problem z oczkami wszystko jest w porządku. Rozwija się prawidłowo. A urodziła się z wagą 580 gram 29 cm.

czesć:)) moj synek urodzil sie w 34tyg ciazy.wazyl 1380 i 43cm.byl w szpitalu 34dni ,w inkubatorze 3tygodnie.przez pierwsze kilka godzin tlen podawany byl,maly problem z oddychaniem.ale potem juz ok. w 1minucie 6punktow w 3juz 8.teraz ma juz 5miesiacy i ma tylko rehabilitacje bo gorna czesc ciala jest troszke zblokowana ale sa postepy.

Witam! starszego syna urodzilam w 31 tyd silami natury wazy 1800 i 43 cm.W inkubatorze byl 2 tygodnie.Caly czas bylam z nim w szpitalu.Kidy doszedl do wagi 2 kg wypuscili nas do domu.To bylo 11 lat temu.Z synem jest ok :) nikt nie powie,ze to wczesniak.Drugiego synka ktory ma teraz 13 mies urodzilam w 40 tyg w dniu terminu silami natury wazyl 3030 i wzrostu 57 cm:)