Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam poprostu

Kość nosowa płodu ?

Polecane posty

Gość pytam poprostu

Wiadomo ze kosc płodowa --- jej obecność jest swiadectwem tego że płód nie posiada wady genetycznej --- zespołu Downa ..... Czy chodzi o to że w obrazie usg widać widocznie zaznaczony nos ?Zadarty , nie spłaszczony ...bynajmniej uwidoczniony na twarzy płodu ? Lekarz podczas usg w 36 nawet tygodniu zwracał uwage na obecność kości nosowej,jest obecna więc stwierdził że napewno nie ma zespołu Downa ....ponoć przy zespole Downa kość ta nie występuje ?

Gość skoro nie wierzysz lekarzowi
to dlaczego miałabyś uwierzyć komuś obcemu na forum?

Gość pytam poprostu
wierze lekarzowi !!!!!!! moze zle sprecyzowałam pytanie . chodzi mi o to czy w obrazie usg gdy nos jest uwidoczniony,to jest ta kość ?bo trudno sie dopatrzyć kosci ......tak spogladajac na nagranie ...... widac porostu widoczny zadarty nosek :)

Znalazłam coś takiego: NOWY MARKER USG CHORÓB PŁODU - Ocena kości nosowej płodu Od dawna wiadomo, że u dzieci z zespołem Downa występują nieprawidłowości budowy kości nosowej. Ocena nosa płodu stanowi część badania USG genetycznego w drugim trymestrze. Ostatnio wykazano, że opóźnienie kostnienia kości nosowej płodu widoczne jest w znacznym odsetku przypadków płodów z aberracjami chromosomowymi już pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży. Obecnie wiadomo że ocena kości nosowej zwiększa czułość i swoistość testu połączonego (PAPP-A). W chwili obecnej znane są już kryteria oceny kości nosowej w obrazie USG i dane potwierdzające przydatność tego parametru w ocenie ryzyka zespołu Downa u płodu. Opóźnienie kostnienia kości nosowej w tym okresie ciąży jest również charakterystyczne dla zespołu łamliwego chromosomu X – jednej z najczęstszych przyczyn upośledzenia umysłowego. Niestety ocena kości nosowej jest trudna i wymaga większego doświadczenia niż np. ocena przezierności karkowej, m.in. dlatego, że echo skóry nosa może być pomylone z echem kości nosowej. Dodatkowa ocena kości nosowej płodu daje wzrost czułości testu PAPP-A większy, niż wykonanie w późniejszym okresie ciąży testu potrójnego. W związku z powyższym twórca testu potrójnego, Prof. Howard Cuckle stwierdził, że przy ocenie kości nosowej płodu nie ma uzasadnienia odwlekania diagnostyki do okresu kiedy możliwy jest test potrójny.

podczas badania genetycznego do konca 12 tygodnia powinny byc uwidocznione kosci nosowe 2 w miarę symetryczne.taki obraz daje duze prawdopodobienstwo ze dziecko nie jest obarczone ryykiem z. dawna,do tego dochodzi jeszcze badanie przezierności karkowej. U dzieci z z. dawna k.nosowe na tym etapie rozwoju są nie wykształcone albo moze byc jedna dobrze wyksztłcona ,jedna nie tyle co wiem to powiedzialam ,mam nadz ze choć troche pomogłam

Gość pajacowa bodowa
a mi w 13 tyg lekarz powiedział,ze nie bada kości nosowej i przyziernosci karkowej. Tylko sprwdził cos, podał dane połoznej, powiedział ze makonczyny i mózg, ze serce bije i to wszystko .Podał wielkosc dziecko i ze kosmówka jest ok. Teraz nie wiem czy a nos bo pytalam o nos i powiedział ze jeszcze na tym etapie nie widac,a przyziernści nie bada.

ty się nie dopatrzysz tej kości i nikt ci tu nie opowie jak wygląda - wystarczy że lekarz wie i potrafi ją znaleźć. trochę zaufania do lekarza prowadzącego.

Witam, Podczas badania usg w 13 tyg, po zmierzeniu przezierności (2,2mm) zapytałam się lekarza czy jest kośc nosowa - lekarz powiedział, że jest - dwie kreseczki - tak to nazwał. Ja natomiast martwię się, ponieważ na zdjęciu noska jako noska wystającego w profilu mojej dzidzi wyraźnie nie widać, po głębszym spojrzeniu widać malutki nosek i oczka. Mam nadzieję, że z dzidzią wszystko ok, w końcu lekarz stwierdził, że kości są obecne...chciałam się w związku z tym zapytać, czy u wszystkich przyszłych i obecnych mam było widać wyraźny, duży nosek na zdjęciu? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość onka75
Obecność kości nosowej nie świadczy o braku tej choroby. Jedynie zmniejsza szansę na jej wystąpienie. Ale na Boga, nie tak późno, wtedy każde dziecko ma już nos, także to z zespołem downa. To się sprawdza między 11 a 13 tyg.