Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ornitolożka

Jaskółki robią gniazda na balkonie.Jak je odstraszyć???

Polecane posty

Gość Lol xd

Gość ghjhdjdjdjdj
hej

Gość kiryll
Ja zastosowałem bardzo proste urządzenie z nitki i tasiemki ( w moim przypadku zielona). Z tasiemki zrobiłem małą kokardkę ( 5 cm) przewiązałem nitką i za pomocą kleju (kropelka) przykleiłem do tynku u góry. U mnie przyniosło efekt.

Gość jakis tam
a ja próbowałem już wizerunku jastrzębia, reklamówki, zapachu, wiatraczka, zielonej wstązki, folii na ścianie i to wszystko odstrasza tylko na jakiś czas. Potem znowu wracają i budują. Zacząłem burzyć im sukcesywnie to, co już zbudowały, ale sie nie zniechęcają i zaczynają od nowa :) twardziele

Gość saffi
U mnie niestety jaskółeczki też się pchaja do okien i to już od paru lat,więc sposoby mam sprawdzone;)W tamtym roku jakoś nie były takie nachalne,reklamówki u nas już nie działają,bo skrzydlate zaczęły robić na nich gniazda:)))Jak do tej pory najlepiej sprawdzało sie gdy do rogu,w którym robią gniazda przykleiłam okładke z jakiegoś kolorowego czasopisma.Troszke dziwnie to wygladało ale jaskółki już nie przylatywały:)

Gość straszyk
A dlaczego mam je straszyć,ciekawe jak człowieka by ktoś tak bez przerwy straszył! Troche brudzą?Ja mam az trzy gniazda,i wcale nie jest az tak zle,widziałem juz ponad 15gniazd jaskółcze,na balkonie! A jak wygląda blok,gdzie nie ani jednego gniazda na balkonie,gdzie wieszają pranie na sufitach balkonowych i wiszą przez cały tydzien! Jak to wygląda????

A one naprawde takie straszne? Ja bym nic przeciwko nie miala. U moich rodziców sa jaskółki i nikt nie płoszy ani tym bardziej gniazd nie burzy - przeciez to jest bestialskie.

Gość linarem
Zapraszamy do sklepu www.sklep.linarem.pl - skuteczne metody odstraszania ptaków.

Gość gen-ewa
Jeśli macie wybrac miedzy szczebiotem ptasim i ozdobami "naturalnymi" czy pseudo ozdobami jak worki, czasopisma, reklamowki, wstazki i co licho .. to pytanie sie nasuwa : co bardziej szpeci wasz dom. Tyle sie namęczyć i stracić czasu by sobie zapaskudzić samemu ...? Przeciez majac prywatna domowa jaskółke nie macie much ni komarow, przynajmniej mniej. I to takie ciekawe sasiedztwo. Takie sliczne ptaki. Jeśli juz koniecznie to kupcie makiete kruka. Uzywa sie go przeciw glołębiom Ja odwrotnie kupiłam tu (w Szwajcarii) domek dla nietoperzy. To bardzo ciekawe zwierzatko , widziałam juz jedno, mniejsze niz myszka. Jak sie przyjma pozbede sie komarow. Jeszcze mi cos trzeba na mole spozywcze bo mikro-pszczoły nie zadzialaly.

Gość Sqbany
Trzeba zainwestować w wiatrówke !

Gość pytterka
jaskółka to symbolszczęści, czemu chcesz je odstraszać?

Gość gość
zniszczenie jaskolczego gniazda sprowadza nieszczescie na dom .jeden zniszczyl za pare dni pochowal dziecko wiec nie robcie tego dla wlasnego dobra

Gość gość
Do zalewamy robala Twoje kociska są ohydne a moje reklamówki Są piękne .

Gość gość
mam ten sam problem. najgorsze jak one tak skrzecza juz od 4 rano i sie czlowiek budzi. robia juz gniazdo na reklamowce. balon tez nic nie dal, robia obok. a dzis przez uchylone okno nam wleciala jedna do mieszkania i o 4 byla walka aby ja wywalic na zewnatrz. pomocy

Gość eho
mam kota (na parapecie skacze jak fruwają jaskółki za oknem), fruwające czerwone reklamówki , czasami macham ręką jak podfruwają a i tak uparcie podlatują i chcą założyć gniazdo, nawet przyklejają błotko do woreczka foliowego - nie wiem już co robić, chyba postawię jakieś ptaszysko na parapecie :( niech sobie pójdą do sąsiadów

Gość gość
Mam gniazdko od kilkunastu lat w rogu balkonu i mi nie przeszkadza. Przyklejam tekturkę do parapetu pod gniazdkiem i od czasu do czasu zmieniam. Zimą jakieś wróblowate, często niszczą gniazdko ale latem spowrotem jaskółki odbudowują. Jak pod koniec lata odlatują jakoś smutno i cicho się robi bez ptaszków. A niech sobie są. Żyj i daj żyć innym.

Gość Joaa
Ja również mam z tym problem, z tym że we własnym domu na kolumnach nad tarasem .... i nie przekonują mnie opinie żeby się przyzwyczaić niestety...., żeby taka Pani mieszkała we własnym domu i wybuliła 35 tys za elewacje to tez by sie tak łatwo nie przyzwyczaiła....

Gość gość
Reklamówki to jedyny sposób i nie ma się z czego śmiać. Jak ta sprawa będzie Ciebie dotyczyć, to nie będziecie pisać, że reklamówka brzydko wygląda, bo zobaczycie co Wam narobią jaskółki, a tego nie życzę nikomu.

Gość Śmierdząca sprawa
Reklamówka brzydko wygląda? Reklamówka mi nie sra na okno tyle w temacie. Jeszcze przykleiłam taśmę która jest śliska myślę że nie da się na niej przykleić błota, pożyjemy zobaczymy

Gość gość
Ja też mam na balkonie w rogu logi gniazdo już od 3 lat, na początku raz zniszczyłam jak zaczynały, ale po powrocie z pracy już było tyle samo i dałam spokój. Mnie kwilenie nie przeszkadza ale niestety jest brudna ściana. Chce ją w tym roku pomalować farba do betonu łatwo zmywalną by było łatwiej zmywać, dodatkowo wyczytałam gdzieś, ze ktoś dał półeczkę pod gniazdem i wtedy nie leci na ścianę. To chyba dobry pomysł, ale jak ktoś ma nad oknem? to nie wiem? Widziałam też u niektórych siatkę. Z daleka niewidoczna. Ja nie chcę niszczyć Im gniazda.

Gość gość
Wiecie ze jaskolcze gniazdo w twoim domostwie przynosi szczescie?

Gość marmolladka
Najlepszym sposobem jest naklejenie na węgarek w miejscu budowy śliską folie, lub kawałek pleksy o wymiarach domku tak aby nie mogły zaczepić o nia kulek z błota. Przykleić można na dwustronną tasmę klejącą lub ciepły silikon. U mnie zdało to egzamin a wcześniej przez 7 lat miałam przyklejone kolorowe wiatraczki z jarmarku. Niestety panom od malowania elewacji nie spodobał sie i mi je zerwali. Teraz folia zastępuje wiatraki i wygląda o niebo lepiej :)

Gość Kitka830
Jeśli macie taki problem to polecam wcześniej zabezpieczyć dane miejsce przed różnymi ptakami, tak jak tutaj http://piwocka.pl/uciazliwe-gniazda-jaskolek/ Mnie bardzo to pomogło i już na dłuższy czas nie mam tego problemu.

Gość gość
Ja tez mialam przez 5 lat gniazdo nad balkonem. Przyzwyczailam się, sprzątałem. Az do teraz ... Od kilku dni zadna jaskoleczka - sasiadka nie przylatywala. Zmartwilam sie ze nic z gory nie słyszę. Niestety moj maz musial naruszyc ich gniazdo aby sprawdzic co tam się dzieje. Okazalo sie ze juz sa 3 martwe ptaki i chadzace na nich robaki. Smierdzialo okropnie. Smutno mi sie zrobiło ale niestety juz nie chce mieć sasiadek- jakskoleczek.

Gość gość535
Czy wy wszystkie jesteście psychiczne?? Zwierzątka wybielaczem,dezodorantem??? Tylko dlatego ze jestescie leniwe bo ptaszek kupe robi...miastowe pieski..masakra... Jaskolki robia tylko tam swoje domki gdzie zwiastuja dostatek...szkoda ze nie zwiastuja brak rozumu.......

Gość gość
Ptaki wija gniazda w dobrych domach, to pozytywny znak. Wychowaja male i w pare tygodni , 3-4 odleca bez sladu. Daj im spokoj, zjedza wiele muszek sprzed twego okna, to plus.