Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*TUN-SIJ*

kiełki-jak się je hoduje???

Polecane posty

Pytanie jak w temacie. Chciałabym zacząć hodowac sobie kiełki.Widziałam w sklepie nasiona i zastanawia mnie jakie warunki potrzebują zeby rozsnać, czy sadzi się je raz i potem rosną że tak powiem partiami, czy trzeba co jakis czas kupować nowe nasionka i sadzic jeszcze raz? prosciej-są jednorazowe czy nie? Chętnie wysłucham wszelkich porad ich dotyczacych bo nie mam o tymzielonego pojęcia. Acha, czy są w miare dobre w smaku i jakie są najlepsze i najbardziej pomocne w utracie wagi?

Jesli kupisz nasiona to na nich jest napisane jak się hoduje, bo ich się nie sadzi a na pewno juz nie do ziemi. Przykładowy przepis z moich kiełków rzodkiewki: Nasiona dokładnie przepłukać pod bieżąca wodą, wsypać do czystego słoika w takiej ilości aby zakrywały dno i zalać przegotowana, zimną wodą. Po kilku godzinach wodę nalezy zlać i słoik z namoczonymi nasionami pozostawić w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu. Co najmniej dwa razy dziennie nalezy nasiona przepłukiwać wodą, a jej nadmiar zlewac aby uniknąc plesnienia nasion. po 3-4 dniach nasiona wykiełkują i są gotowe do spożycia. Można tez kupić w sklepach gospodarstwa domowego specjalne urzadzenie do hodowania kiełków. Ja najbardziej lubię z rzodkiewki i rzeżuchę, choć kieki mają dość specyficzny smak, najlepiej kup jedną mała torebke nasion i spróbuj wyhodować i czy będa ci smakować. A co do właściwości kiełków to wygooglaj sobie i poczytaj bo nie wiem które sa njlepsze na chudnięcie

Dzięki pluszka25. A powie ktos jeszcze na ile starcza takie jedno opakowanie nasion?