Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla studentka

czy ktos studiuje etnologie ???????

Polecane posty

Gość przyszla studentka

i moglby mi troche opowiedziec i tych studiach ? bede bardzo wdzieczna

Gość przyszla studentka

Gość przyszla studentka

Gość przyszla studentka

Ja niedawno skończyłam ten kierunek. Co konkretnie Cię interesuje? I na którym uniwerku będziesz się uczyć?

Gość przyszla studentka
interesuje mnie wszystko, program studiow byc moze bede sie uczyc w łodzi a moze w toruniu :) ale jeszcze sie zastanawiam czy to aby napewno dobry kierunek dla mnie :) w zasadzie to niewiele o nim wiem

Wiem, że różnice programowe pomiędzy poszczególnymi Uniwerkami, jeśli chodzi o ten kierunek są spore, więc musisz sprawdzić bezpośrednio na stronie poszczególnych uczelni. To na pewno kierunek dla ludzi, którzy są otwarci i komunikatywni - stałym elementem są m. in. wywiady, wyjazdy terenowe, etc. Jeśli nie jesteś nieśmiała i lubisz poznawać nowych ludzi - polecam. :) To kierunek interdyscyplinarny - znajdziesz tu elemnty różnej maści nauk, choć to akurat nie zawsze musi być przyjemne ;) [vide: filozofia ;)] Nie zamyka Cię w jednym małym bagienku, ale każe taplać się w wielu różnych ;) Ale przede wszystkim to 5 lat kapitalnej zabawy z naprawdę fajnymi ludźmi - począwszy od studentów, na wykładowcach skończywszy :) Myślę tutaj o Łodzi. Właściwie potrafię pisać o tych studiach jedynie w samych superlatywach. :) Aha, i co najważniejsze - pani w dziekanacie jest rewelacyjna, a to jak wiadomo podstawa ;)

Gość przyszla studentka
a moglabys mi konkretniej napisac czego ucza na tych studiach ?? bo kurcze jesli chodzi o otwartosc na ludzi to kiepsko :(

Gość przyszla studentka
nie zalezy mi na razie na tym co bedzie po studiach chce uczyc sie czegos co mnie interesuje i tyle :)

W Cieszynie na uniwerku etnologia (w odroznieniu od innych kierunkow) strasznie chleje i imprezuje bez przerwy. Chlopcy to w ogole wygladaja, jakby baaaaardzo rzadko trzezwieli. Prawie sie nie ucza. Dla kogos, kto chce przyjemnie spedzic studia - wymarzone miejsce :)

Gość przyszla studentka
nie polecam skonczylam - skoro skonczylas to czy moglabys mi troszke o tych studiach opowiedziec? ( tak naprawde moim marzeniem jest kulturoznawstwo ale raczej sie nie dostane, a wieczrowych nigdzie nie ma :( )

w tym roku zdawalam mature i wybieram teraz kierunek czy ktos moze powiedziec mi co to jest ta etnologia??

A jesli chodzi Ci o etnologie pod katem zainteresowan, to moge Ci powiedziec, ze moja kolezanka wybrala sie na ten kierunek, bo pasjonowaly ja kultury azjatyckie, afrykanskie itp. egzotyczne sprawy, a na tych studiach strasznie sie rozczarowala, bo bylo prawie caly czas o polskiej kulturze ludowej, piesni ludowej, etc. Co do tych ironicznych usmieszkow, to sadze ze bardziej obciachowo jest skonczyc zarzadzanie i marketing w Wyzszej Szkole Zarzadzania i Marketingu w Walczu albo Pcimiu Gornym. Tak mi sie wydaje. Etnologia - to juz bardziej sugeruje, ze wiesz, czego chcesz sie uczyc.

Gość przyszla studentka
a czy moglby mi ktos tak konkretniej powiedziec czego moge sie tam uczyc ?? juz niewiele czasu mi zostalo na wybranie kierunku i dzieki za pomoc :)

Hm, szczerze mówiąc rzadko się z tym spotykałam - raczej zwykle niewiele osób wie z czym to się je ;) Jeśli chodzi o pracę - nie narzekam, szczerze mówiąc ;) A perpsektywy mniej więcej takie same jak po innych studiach humanistycznych. Postaram się przypomnieć kilka przedmiotów: - Sztuka Nieprofesjonalna; - Etnografia Polski i Słowiańszczyzny; - Cywilizacje Celtyckie; - Etnografia Plemion Pozaeuropejskich; - Teoria Kultury; więcej grzechów nie pamietam ;) Tu fragment łódzkiej strony: \"Po pierwsze wyjątkowa jest sama dyscyplina, która wyzwala u jej adeptów unikatowy i głęboki ogląd świata. To arcyciekawe przedmioty, które pomagają pozyskać unikalną wiedzę o kulturze. To tego rodzaju nauka, w której ciekawe mogą być już same pytania: - Dlaczego demony mają zielone oczy? - Dlaczego wychodząc z domu stajesz na granicy światów? - Miasto: Inferno, czy Nebiańskie Jeruzalem? - Czy reklama może być sztuką? - Dlaczego kochamy Małe Ojczyzny? - Dlaczego lękamy się obcych? - Dlaczego kochamy obcych? - Gdzie rodzą się anioły? - Skąd się biorą stereotypy? - Czy miłość i śmierć to dwie strony tego samego medalu? - O czym mówią mity? - Czy król Kazimierz Wielki miał trzy żony jednocześnie? - O co chodzi we współczesnych świętach? - Czy Łodź to miasto niezwykłe? - Dlaczego Pigmeje kochają las, a Japończycy mangę? - Czy kawa to społeczny fenomen? - Czy można odmalować pejzaż etniczny Europy? - Co skrywa stara chata? - Czy cielesność jest uwikłana w kulturę?\" A tu link: http://www.etnologia.uni.lodz.pl/

kurcze co to jest ta etnologia? nigdy nie slyszalam o tym kierunku..a musze juz wybrac! czy po wosie moglabym na nia pojsc??

\"zdobylam wiedze ktora mnie interesuja i ktora jest \"przydatna\" w towarzystwie\" - ??? :O Jakby powiedział @ - no to 🖐️ :P Przyznaję bez bicia, że nie potrafię obiektywnie spojrzeć na ten kierunek - dla mnie był idealny. Jeśli \"podeprzesz\" go jeszcze jakimś innym, na co spokojnie znajdziesz czas, jeśli będzie Ci na tym zależało nie ma się co bać przyszłości ;)

Gość a figa z makiem
onak ---- Etnologia jedna z dyscyplin, obok etnografii, antropologii kulturowej i antropologii społecznej, wchodzących w zakres antropologii - nauki o człowieku i jego kulturze. Powyższe terminy często traktowane są jako synonimy tej samej dziedziny badań. Etnologia jest terminem używanym przez przedstawicieli europejskiej i kontynentalnej nauki o człowieku i odpowiada niemieckiemu terminowi Völkerkunde (badania ludów pierwotnych). Etnologia klasyfikuje ludy na podstawie cech środowiskowych i kulturowych, oraz opisuje poszczególne kultury.

acha czyli trzeba bylo zdawac historie a nie brac sie za wos..a zna ktos jakies ciekawe kierunki po wosie?? forum jest od tego by zawracac komus dupe ;p

Gość przyszla studentka
Tink dzieki bardzo mi pomagasz :) a powiedz mi czy jest tam troche nauki o sztuce, moze wyjscia do teatrow muzeow ?? ( bo to byloby po prostu wspaniale ) :)

Gość nie słuchajcie tink
ona skończyła gimnazjum w tym roku. Ach Tinkuś, jeszcze będziesz chciała być małą dziewczynką, po co tak pędzisz do dorosłości?? fajnie jest mieć 15 lat, naprawdę!!

Na pewno mieliśmy Historię Sztuki, Sztukę Nieprofesjonalną - rewelacja :D, ja dodatkowo jako wykłady monograficzne [czyli dotyczące jednej dziedziny czy też jednego tematu - do wyboru] ze względu na drugą uczelnię chodziłam na Historię Fotografii [ale to już na Polibudzie]. Muzea i skanseny masz w wyposażeniu standardowym ;) I to przeróżnej maści - nie tylko te związane np. z kulturą ludową. A propos: ktoś napisał powyżej, że jakaś znajoma narzekała na ilość właśnie informacji dot. polskiej kultury ludowej - fakt, na pierwszym roku było tego sporo [aspekt materialny], ale z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej zbliżasz się do współczesności. Nie ma za co ;) Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania czy wątpliwości pisz bezpośrednio na maila [jest w profilu]. Chętnie opiszę Ci jeszcze parę rzeczy, jeśli coś Cię zainteresowało. Ale zastanów się przed ostatecznym podjęciem decyzji: miałam znajomą, która nie trafiła z wyborem kierunku i miała raczej zdrowo pozamiatane. :O Spać miałaś iść wariatko :O:P :D

Gość przyszla studentka
kurcze strasznie mnie zachecilas ta ostatnia wypowiedzia uwielbiam sztuke :D dodatkowo cieszy mnie fakt ze w lodzi etnologia jest tez wieczorowo wiec jak sie nie dostane na dzienne to i tak bedzie dobrze :) kurcze nie wiem o co konkretnie moge cie jeszcze zapytac bo interesuje mnie wszystko czego sie tam uczylas i co robilas :) jeszcze raz dzieki :)

Gość przyszla studentka
a powiedz mi jak to jest z tymi wywiadami itp czy ja, czyli osoba raczej niesmiala da rade ?? i prosze powiedz mi jeszcze troche o hostorii sztuki itp :) mam nadzieje ze nie bede zalowala tego wyboru :) dzieki tink

Nie ma za co ;) Mykam już spać, bo rano znowu będzie tragedia :O ;) Przemyśl tylko kwestię otwartości na ludzi [napisałaś, że z tym jest kiepsko], bo wywiady są niemalże na każdym kroku. I powodzenia jakby co ;) Nie wiem jak teraz wygląda rekrutacja i czy macie jakieś egzaminy, czy też liczą się punkty z matury, ale jakby co mam patent na \"kupienie\" ;) komisji egzaminacyjnej, więc chętnie Ci podpowiem, jeśli się zdecydujesz. :) Kolorowych snów 🖐️

Gość przyszla studentka
kurcze wlasnie te wywiady mnie odpychaja troche bo z tym jest kiepsko a nawet gorzej :( no ale o tym to sie przekonam juz na studiach :) dzieki tink jak bede miala pytania to napisze :)

Ok, ostatnie kilka słów ;) Nie potrafię określić stopnia Twojej nieśmiałości i co tu dużo gadać - sama nigdy nie miałam z tym problemu, ale myślę, że u wielu osób to kwestia przełamania się przy pierwszych wywiadach. Najczęściej trafiają się osoby przyjaźnie nastwione do studentów, a i początkowe tematy są tak dobrane, by taka rozmowa nie dotyczyła kwestii drażliwych itp. Później bywa już różnie - ja miałam kilka rozmów, które długo odchorowywałam [nie ze względu na rozmówcę, ale tematykę badań]. Nie ma się co czarować - ludzie różni, więc i przeróżne sytuacje. Jeśli podchodzisz z zainteresowaniem do tego, co ktoś ma do powiedzenia i nie traktujesz go z wyższością, człowiek się otwiera i zazwyczaj chętnie opowiada na dany temat. Zwłaszcza, że wyjazdy terenowe[przynajmniej te łódzkie] to głównie górskie, małe wsie, gdzie nic się nie dzieje, a taka grupkach \"namolnych\" studentów to jakby nie było atrakcja również dla miejscowych. Oni nawzajem swoje historie czy życiorysy znają na wylot, więc zawsze cieszy ich świeży, \"wolny słuchacz\". ;) Na resztę odpowiem już jutro, jeśli będziesz chciała, bo zostało mi już tylko kilka krótkich godzin snu, a jeszcze nie odespałam weekendu ;) Zatem ostatni raz dzisiaj: dobranoc :)🖐️

Gość przyszla studentka
dzieki dobranoc :) moze i z tymi wywiadami nie bedzie tak zle :)

Gość przyszla studentka
wciaz czekam na opinie innych osob :) chce sie o tym kierunku dowiedziec jak najwiecej i z gory dzieki :)