Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszla studentka

czy ktos studiuje etnologie ???????

Polecane posty

Gość przyszla studentka
aha i mam jeszcze pytanie, ktore wtym momencie nie ma wielkiego znaczenia, ale niech mi ktos powie gdzie wlasciwie mozna pracowac po tych studiach (czy w ogole mozna) ?

Gość ogia
hej, ja tez skonczylam Etnologie kilka lat temu. generalnie polecam dla pasjonatow! jak ktos sie zastanawia, co to wlasciwie jest ta Etnologia, moze potem zalowac... chociaz z drugiej strony, jak totalnie nie wiesz, co dalej robic w zyciu, jest to wybor rownie dobry jak kazde inne studia humanistyczne. generalnie fajne studia, ale zaluje ze nie poszlam na ASP. obecnie pracuje jako informatyk w Brnie. reasumujac: skonczylam Etnologie, pracuje jako informatyk, marze o tym, zeby zostac ilustratorem. brzmi dziwnie, prawda? ;) patrzac z perspektywy polecam, zastanow sie co chcesz naprawde robic! mysle, ze jest to najtrudniejsze i najwazniejsze pytanie w zyciu... zycze powodzenia!

Gość przyszla studentka
a co wlasciwie moge robic po etnologii ?? skoro studiowales to prosze opowiedz mi ciut o tych studiach ale nie ogolnikami tylko konetnie czego i jak tam ucza naprawde jestem juz prawie zdecydowana a czy to dobry kierunk dla mnie ? wlasnie o to chodzi ze nie jestem tego pewna i nie bede jesli nie sprobuje lubie sztuke kulture, uwielbiam chodzic do teatru muzeum czytac i tym podobne, lubie projektowac i robic rozne rzeczy nie mam pojecia czy ten kierunek jest dla mnie bde wdzieczna jesli ktos mi cos o nim jeszcze powie:)

Gość przyszla studentka

Gość przyszla studentka
nadal czekam :)

Gość przyszla studentka

Gość przyszla studentka

Gość przyszla studentka
czy juz nikt nie jest w stanie mi pomoc ?

Gość poczytaj sobie więcej o etno
to będziesz wiedziała

Gość przyszla studentka
czytam wszedzie o etnologi ale inf nigdy za wiele dlatego nadal czekam na opinie :)

Co można robić po etnologii..? Właściwie mniej więcej to samo, co po większości studiów humanistycznych... :O;) Ludzie ode mnie z roku: - kilka osób zostało na doktoranckich; - jedna dziewczyna uczy angielskiego w prywatnych szkołach językowych; - jedna łamie tekst w redakcji ogólnopolskiej gazety; - inna pracuje w klubie fitness; - 2 na macierzyńskim; - jeden zapaleniec w skansenie, drugi w muzeum; - mój najlepszy przyjaciel na Plugawej Wyspie w najlepszym muzeum etnograficznym na świecie [trochę innego rodzaju, niż te statyczne, kostyczne w Polsce, czego mu zazdroszczę, bo świetnie się bawi, a przy okazji nieźle zarabia ;)] - kilka osób na zasiłku bez prawa do zasiłku - jak to po studiach; Ogólnie: te studia pozwalają zdobyć wyższe wykształcenie w bardzo fajny, przyjemny sposób, jeśli oczywiście ich tematyka Cię interesuje, ale konkretnego zawodu nie dają! Czy te studia są dla Ciebie? Sama musisz o tym zdecydować. Lubisz czytać - tutaj będziesz mogła rozwijać swoją pasję, aż do womitów ;) Lektur jest mnóstwo: standardowo jedne nudne, jak flaki z olejem, inne rewelacyjne. Jeśli chcesz poznać te ciekawe polecam np: - \"Niewinny antropolog\" Nigel\'a Barley\'a i druga część pt. \"Plaga gąsienic\" - można boki zrywać :D - \"Chryzantema i miecz\" Ruth Benedict; - \"Ukryty wymiar\" Edwarda Hall\'a [Jedna z moich ulubionych książek :D Rzecz tyczy się proksemiki - przestrzennego zachowania ludzi w różnych kulturach] Kultury będziesz miała po dziurki w nosie albo jeszcze wyżej ;) Zastanów się jednak dokładnie czy potrafisz przełamać nieśmiałość, bo jeśli nie, podstawa, jaką są na tych studiach wywiady będzie dla Ciebie makabrą.

Gość przyszIa studentka
up